arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Le Monde' over Indymedia internationaal & Indymedia België
by jpe Wednesday December 19, 2001 at 09:44 PM

Zoals gisteren in het Frans op deze site gemeld werd, verscheen er in Le Monde van dinsdag 18/12 een zeer interessant stuk over Indymedia. Een korte samenvatting.

Het betreft in feite een tweedelig artikel. Het eerste deel gaat over het Internet als alternatieve bron van informatie. Titel: "Les réseaux d'information alternatifs sur le Net dérangent". En wie dérangeren ze: de overheden, met name die van de V.S. In het eerste artikel komt ook Indyme dia uitgebreid aan bod. Een tussentitel stel: "Un réseau comme Indymedia totalise 500.000 pages vues par jour." Even later wordt beschreven hoe de Amerikaanse, Italiaanse en Zwiterser overheden tegen Indymedia optraden.

Het tweede artikel titelt "Des militants, caméra au poing, ont couvert le sommet éuropéen de Laeken" en handelt over Indymedia België & Radio Bruxxel tijdens de top van Laken. De diverse werkzaamheden worden beschreven, van de persoverzichten voor de radio tot en met het werk met de camera's en microfoons ten velde, op de straat, middenin het protest.

Hoe komt het toch dat de Vlaamse pers zo geen stukken over Indymedia brengt ? Is het alleen maar "niemand is sant in eigen land" ?

Een samenvatting in het Frans en in het Nederlands van de teksten uit Le Monde wordt voor bereidt voor het nummer vier van DIOGENE(S). Ze zal hier dan (ergens in januari) ook op de site geplaatst worden. Wie zolang niet meer kan wachten moet zich Le Monde van gisteren nog gaan aanschaffen of surfen naar http://www.lemonde.fr/article/0,5987,3236--255107- ,00.html (referentie overgenomen uit het Indy-bericht van gisteren).