arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europrotest in de pers: ernst (DS, Soir) versus sensatie (DM/HLN,Dernière...)
by jpe Tuesday December 18, 2001 at 07:27 PM

Negende en voorlaatste overzicht inzake berichtgeving over protest 'democratische globalisten' in de Vlaamse én Franstalige kranten. Later volgt nog een overzicht van de weekbladen. (+ Extra: persoonlijk weerwoord tegen Bart Willems van De Morgen)

* Inleiding

Na de vorige acht overzichten van en commentaren op de mediaberichtgeving inzake het 'anti-Laken-protest' volgt nu een overzicht van en commentaar op de krantenberichtgeving gisteren (en vandaag). De laatste televisie-berichten kwamen zondagavond aan bod; een overzicht van wat de weekbladen brengen, volgt wellicht eind van de week.

Tussendoor wil ik iedereen bedanken die op deze artikels reageerde; door het steeds weer werken aan nieuwe overzichten vond ik niet de tijd om op de commentaren te reageren.

Achteraan dit overzicht volgt een persoonlijke reactie op het stuk dat Bart Willems zaterdag in De Morgen over Indymedia schreef; dat naar aanleiding van een persoverzicht waarin ik de vraag stelde of de media niet zelf het geweld uitlokken.


1) De Nederlandstalige pers maandag- (en dinsdag-)ochtend

* GVA: vredesbetoging niet, Mercedessen & Marilyn wel op 3

De Gazet van Antwerpen van maandag had op zijn cover slechts een klein artikeltje over voor de Eurotop: "Ruzie over zetels werpt smet op Top van Laken". Op de eerste binnenpagina prijken de foto's van Verhofstadt, Giscard d'Estaing en Dehaene. Grote titel: "Europese Unie begint aan discussie zonder taboes". Pagina drie is dan weer gewijd aan het geweld rond de top. Links boven: "Mercedessen kop van Jut" (met daaronder een foto van een manifestant die een dranghekken naar de politie gooit). De 'lead' van het artikel stelt: "Relschoppers stelen sterren en slaan ruiten in tijdens betoging antiglobalisten". Eén alinea verder begint het eigenlijk artikel echter zo: "De betogingen van de antiglobalisten verliepen vorig weekeinde zonder incidenten. De manifestatie van de anarchisten was andere koek." Van de nood aan een consequent woordgebruik heeft de GVA blijkbaar geen last.

Een tweede titel stelt: "Ze konden gewoon hun gang gaan". Hier krijg je het trieste verhaal van een man die jarenlang met een kleine auto heeft gereden, "om me dan voor één keer van mijn leven, een dure te kunnen kopen". Een Mercedes ...

Nog lager "schuiven Burgemeesters hete aardappel door". Hier mogen Jacques Simonet, burgemeester Anderlecht en Charles Picqué, van Sint-Gillis, hun hart luchten over de slechte communicatie bij het politie-optreden zaterdag.

En ook dit nog: het rechterbovenhoek-artikel op 'de drie' is voor een foto en een artikel niet over de Vredesbetoging van zaterdag (die nergens met naam vermeld wordt) maar voor: "Marilyn blond maar niet dom."


* HLN over 'Legal Team': van politiewerk geen kaas gegeten

Het grote nieuws op de voorpagina van HLN op maandag 17/12 is de Big Brother-finale. Links daaronder: "Dehaene moet Europa hervormen" (geïllustreerd met drie 'ontdek je plekje'-foto's bij het nemen van 'de groepsfoto' van de Eurotop).

Op pagina 4 volgen vier artikels die verslag brengen over de Top van Laken. Op pagina 5 vinden we nog eens Dehaene, maar gaat de meeste aandacht naar "Onze reporter 'undercover' tussen de anarchisten - 'Zwakke flikken ! In Praag schoten ze vanuit tanks'". Aldus de uitspraak van een 'anarchist', breed uitge smeerd over een foto waarop "een betoger net een molotovcocktail gegooid heeft naar de ordetroepen". In de tekst lezen we o.a. dat het Black Block, met "niet meer dan dertig man" was.

Onder het anarchisten-artikel staat een bericht met als titel: "Onderscheiding voor ordediensten". Ene José Masschelin (waarvan een foto het artikel 'siert') stelt: "Het was zeker een absolute minderheid, maar het schorremorie in de optochten van de anti- globalisten en de anarchisten was hevig genoeg om enkele levensgevaarlijke gevechten uit te lokken. Ze hebben die kans niet gekregen. Zonder dat ze het wisten, zijn ze door de politie bij de neus genomen. Ten eerste door het parcours. Ze stapten telkens door grauwe en armoedige buurten van Brussel met weinig symbolen van rijkdom. Ten tweede door de politie-tactiek. Zolang de betogers zich koest hielden, was het alsof die ruim 4.400 robocop-achtige wezens onder de grond zaten. Dat kleine groepjes zich onder de vreedzame betogers verspreidden en zo de kans kregen hier en daar wat te verbouwen, weegt niet op tegen de echte gevaren die een te nadrukkelijke politie-aanwezigheid ongetwijfeld had uitgelokt. Legal Team, een groep advocaten van de organisatoren van de betogingen, vindt dat de politie onverantwoord is opgetreden. Maar van politiewerk hebben die mensen dan ook geen kaas gegeten." José Masschelin wel ?


* De Morgen: geweld op straat, applaus voor Verhofstadt

De Morgen van maandag had het vooral over het geweld. Op pagina 5 een artikel met als eerste titel 'Reportage / Feestende anders globalisten worden gehoord' en daaronder in het groot en vet: 'Beware ! You are entering the Black Blok'. Daarnaast volgt een foto van een koppeltje (op de rug gezien) temidden van rookwolken en protesteerders in de verte.

De 'lead' van het artikel gaat als volgt: "In Brussel sneuvelden afgelopen zaterdag weer enkele ramen van luxewagens en een Fortis-filiaal tijdens demonstraties in de marge van de EU-top. Het gratuite geweld werd al snel op rekening geschreven van andersglobalisten, maar die zijn de 'caseurs' liever kwijt dan rijk." Dan volgt een overzicht van het verloop van de gebeurte nissen op de anarchistische betoging en het geweld daarrond.

Naast dit artikel staat een tweede, van Caspar Naber: 'Onzichtbare flik haalt het van robocop'. Onnodig te zeggen dat dit artikel opnieuw over geweld en de beheersing ervan gaat. Opmerkelijk is dat in dit artikel de nadruk ligt op "een vrijwel incidentloze driedaagse". "Hoofdcommissaris Herman Bliki (...) is een tevreden man." Tiens, hoe komt het dat de media dan zoveel tijd en plaats besteedden aan geweld ?

Van de vreedzame betoging van 4.000 democratische globalisten ook op zaterdag, vind je in De Morgen geen spoor. Enkel de 'street party' van vzw Bruxxel wordt, in het kader van de rellen natuurlijk, vermeld.

Op pagina 27 voegt de krant er een fotoreportage aan toe met als titel 'Laken vanaf de straatkant gezien door Stefan Vanfleteren'. U mag raden wat er op deze foto's te zien is. Spandoeken met zinnige eisen op de vredesbetoging, trommelende muzikanten, schaatsende kinderen in Che-vestjes op de vijver aan de 'Cinquan tenaire' ? Niets van. Opnieuw een serie 'geweld-foto's'. Wie kan nu nog geloven dat De Morgen objectieve journalistiek wil brengen over de democratische globalisten' ?

Objectief is de krant ook niet over de 'Top van Laken' zelf. Op maandag titelde De Morgen onderaan op de voorpagina: 'Top in Laken eindigt in ruzie'. Dat was al een stuk kritischer dan het bijna euforische interview met Verhofstadt op VTM zondagmiddag. Maar op dinsdag vonden we op de cover van De Morgen dit: "Toch applaus voor verklaring van Laken". Wie het artikel doorneemt krijgt enerzijds de buitenlandse kritiek op de Top (en die is soms vernietigend), maar leest anderzijds dat het Belgisch publiek dus best tevreden is. De ondertitel vat het zo samen: "Belgen geven Verhofstadt en Michel 7,1 op 10 voor Europese prestaties". Maar ... Vanwaar komt dat cijfer ? De Morgen: "Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel." De krant vermeldt verder dat het om "een telefonische enquête afgelopen weekend" ging. Sinds wanneer geloven we in enquêtes in opdracht van de betrokkene ?

Verder noteert De Morgen nog: "Enkel de Brusselaars waren minder enthousiast, wat mogelijk te verklaren is door de vele betogingen die naar aanleiding van de top door de straten van de hoofdstad trokken."

Binnenin de dinsdagkrant volgt nog het artikel: "EU-top was voorbeeld van politiehervorming". Brussels burgemeester Freddy Thielemans mag hier nog eens zijn tevredenheid uiten over hoe "de vrijheid van de betogers gegarandeerd werd en" dat" de wereld geen beelden te zien kreeg zoals in Genua en Göteborg".


* De Standaard: democratische globalisten aan het woord

De Standaard van maandag 18/12 plaatste op zijn voorpagina een grote foto van Verhofstadt en Prodi, beiden in een niet te beste stemming. Het artikel daaronder titelt: "Chirac en Berlusconi spelen België Voedselagentschap toe". Op p. 3 komt Dehaene aan het woord en wordt een portret geschetst van conventie-voorzitter Giscard D'Estaing. Pagina 2 is grotendeels gewijd aan het protest van de "democratische globalisten". Vier titels: "Politie zoekt verder naar aanpak harde kern" (met daaronder een foto van een hond met het bord 'Smash capitalism globally' en een bijna lege laan), "Democratische globalisten met kater na massaal protest", "Brusselse burgemeesters ruzieën" en "Schaaf- en snijwonden verzorgen" (dagboek van Sofie Blancke, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk).

Ook in deze artikelenreeks ligt zoals de titels aangeven, de nadruk op de problemen met het geweld. Maar anders dan in bv. De Morgen van maandag krijgen we geen foto van het geweld. Anders dan in De Morgen wordt hier ook de Vredesbetoging vermeld. Anders is ook dat hier de "democratische globalisten" zelf aan het woord komen (in twee artikels). Er worden vragen gesteld bij het optreden van de politie tegen de 'Legal Teams'. "De machtsont plooiing aan Thurn & Taxis" wordt door "de organisatoren" omschreven "als pure provocatie".

Andere woordvoerders stellen dat ze denken dat het protest wel degelijk tot in Laken gehoord werd. Eén artikel sluit als volgt met een citaat van Stefaan Declercq van het ngo-forum: "De politici hebben gesnapt dat we niet alleen protesteren maar ook voorstellen doen. De beweging beseft dat ze werk moet maken van haalbare alternatieven en daar zijn we hard mee bezig."

De Standaard van dinsdag besteedde nog twee artikels op zijn cover aan de Top van Laken. In één van deze artikels met als titel 'cultus Europees voorzitterschap werkt' wordt op een duidelijk afstandelijke toon bericht over de populariteitscijfers waarmee de kabinetten van Verhofstadt en Michel 'leurden'.

Binnenin volgt een stuk waarin Binnenlandse Zaken-minister Duquenne de "loftrompet" mag steken over de ordehandhaving. In 'Balans politie' lezen we dat er 194 personen administratief werden aangehouden en 18 gerechtelijk: 212 aanhoudingen in totaal dus. Veel volk als je dat cijfer plaatst tegenover de cijfers eerder in kranten zoals Gazet van Antwerpen ("een bende van hopenal vijftien manifestanten") en Het Laatste Nieuws (Black Block met "niet meer dan dertig man" op zaterdag) ...

Op pagina 6 brengt DS nog een artikel dat titelt: "Europese pers reageert met gemengde gevoelens op Laken".


2) De Franstalige pers op maandag 17/12

* De 'unieke' aanpak van 'Le Soir'

Aan Vlaamse kant mag De Standaard van de vier besproken kranten al de beste verslaggeving gebracht hebben (goed in de zin van neutraler en vollediger dan die in de andere kranten), aan Franse kant gaf Le Soir het voorbeeld.

Op de cover van maandag staan rechtsboven twee voor ons interes sante artikels: "Laeken lance le défi d'une autre Europe' (met foto van Michel & Verhofstadt) en daaronder "Trois jours de défilés sans incidents graves". Op de pagina's twee en drie volgen een zevental artikels over de Top van Laken en met name over de Conventie. Op pagina 4 tot slot staat de enige (en dan nog wel een grote) foto die we in de acht hier besproken kranten vonden van de vredesbetoging van D 14 op zaterdag. Daarop het bord 'Une autre Europe est possible' en een bord 'Chenge the world'. Verder ook hier twee, maar dan kleinere foto' van de 'problematische' anarchistenbetoging.

Le Soir vermeldt ook als enige krant de bijeenkomst zaterdagvoor middag op de ULB, gevolgd door de vredesmanifestatie waarover de krant ook uitgebreid schrijft. Daarna volgt het probleemgebeuren in Sint-Gillis, maar let op de tussentitel die Le Soir hier plaatst: "Quand j'ai appris que Giscard était élu, ça a été la goutte d'eau !"

In een kadertje krijgen twee (heel braaf uitziende) jongeren het woord: Sylvain Deleplanque en Estelle Brotelande brachten een nacht in de cel door zonder te weten waarom. Titel: "Une violence policière qui donne la haine". Het optreden van de politie tegen hen was wel erg brutaal. Waarom dook dit soort verhalen nergens in de Vlaamse pers op ?


* Nadruk op geweld in Dernière Heure en La Lanterne

La Dernière Heure bakte het maandag niet zo bruin als vorige zaterdag (toen de gazet over vier van zijn vijf eerste pagina's met geweldfoto's van vrijdag uitpakte). Dit keer was het zoeken tot op pagina 9 voor de eerste gewelddenaarsfoto er aan kwam. Weer de AP-foto (die ook GVA gebruikte) van een manifestant die een dranghekken naar de politie gooit. Titel: "Clémence pour les violents - Aucun des trouble-fête arrêtés durant le sommet de Laeken n'a été placé sous mandat". Tweede titel: "Qui commande lors des manifs ?"

La Lanterne plaatste op maandag een grote foto van Michel en Verhofstadt op zijn cover ("L'Europe salue les Belges") met rechtsboven een foto van een met leuzen overschilderde venster. Titel: "Bruxelles soulagée / Sommet de Laeken: dégâts limités". Binnenin brengt de krant 3,5 pagina's Europees nieuws. Op pagina 4 staan vijf foto's van gewelddenaars (met als grote titel: "Un nouyau dur saccage la ville") maar toch ook een foto van een meisje dat aan omstanders (aan het Zuid) bloemen aanbiedt. Op pagina zeven gaat het verder over de opluchting in Brussel en krijgen we weer foto's van gewelddenaars, maar ook van gewone Brusselaars die hun mening geven. Bij de onderste foto vermeldt de krant dat sommige commercanten spijt hadden dat ze hun winkel niet geopend hadden.

* La Libre Belgique kijkt vooruit naar Spaanse aanpak ...

La Libre Belgique tot slot legt op zijn voorpagina in een grote foto de nadruk op de zaterdag uitgedeelde Euromunten. Daarboven de titel: "Laeken remet l'Europe en chantier". Binnenin volgen 4 pagina's Euronieuws met geen enkele foto van het geweld van zaterdag (dat kan dus ook); enkel een cartoon over dat geweld (naast een artikel over 'de euro'). Behalve foto's van politici is er een foto van de Oxfam-gelieerde 'Blauwe Wereldbol'-groep ('Passage aux rêves', foto van vrijdag). Een artikel over de vredesbetoging heeft LLB niet. Wel is er verder in de krant (p. 8) een bericht over de klacht van Anderlecht-burgemeester Jacques Simonet over de bevelvoering over de politie zaterdag (met hierbij ook een vreedzame foto van de anarchistenbetoging).

Op pagina 4 had LLB ook volgend artikel: "La lutte antiterroriste est la priorité de la présidence espagnole". Dat belooft.


3) 'De Morgen' over Indymedia - Weerwoord op Bart Willems

We hadden er helemaal overgekeken bij het maken van het persover zicht voor Indymedia en Radio Bruxxel: op pagina 2 van De Morgen van zaterdag 15/12 haalde Bart Willems in het kadertje 'Bijge dachten' gemeen uit naar Indymedia.

Zondagmiddag merkte een kennis van me dit op en gaf ik dat aan Indymedia door, waarna er een collectief antwoord op de site verscheen. Na een gesprek met Han Soete geef ik hier mijn (wat ingekorte) persoonlijke bedenkingen bij het stuk van Willems dat immers geschreven werd naar aanleiding van een persoverzicht van me.

Willems' volledige tekst kan je vinden als 'commentaar' bij het antwoord van Indymedia op 16/12.

* Repliek

1) Het is onfair dat Bart Willems naar aanleiding van een artikel van één iemand, ondergetekende, heel Indymedia aanvalt. Dat hij kritiek heeft op vragen die ik in het stuk stel, geen probleem. Maar dat hij van zijn kritiek een giftige aanval op heel Indymedia maakt, is buiten alle proporties.

2) Willems schrijft dat de kritiek in het door hem gewraaakte artikel "blijkt te gaan om één 'media', deze krant met name."

Twee opmerkingen:

a) het enkelvoud van media is 'medium'. 'Een medium' ...

b) Dit stond er in mijn artikel: "In De Morgen tot slot vond editorialist Yves De Smet het niet nodig om over de betoging of 'Laken' te schrijven. Hij ergerde zich aan een nieuwe Belgenmop: een eredoctoraat aan de KULeuven voor Prins Philip ... Op de cover pakt DM wel uit met een grote foto van trommelende betogers. Daarboven de titels: "Autonomen distantiëren zich van officiële betoging" en in vette letters: "Wachten op de bestor ming van Brussel". Bijtitels stellen: "Het officiële parcours zal de meeste manifestanten niet interesseren" en "Kanon met warm water en paarden met spikes". De toon is gezet. Likkebaart De Morgen al bij de gedachte dat het deze namiddag bij de betoging van "twintigduizend tot vijfentwintigduizend anti- en andersglo balisten" wel uit de hand loopt ? De krant schrijft alvast dat ze zelf ontdekte dat "autonomen op diverse plaatsen in de stad acties voorbereiden."

Als ik de krant van die dag terugneem, kan ik niet anders dan vaststellen dat ze er bij De Morgen blijkbaar op hoopten dat er 'iets ging gebeuren'.

De vraag van dat likkebaarden is terecht, ook in het licht van de manier waarop De Morgen op andere dagen over de 'echte globalisten' (om ze zo eens te noemen) schreef en in het licht van de 'tabloïdisering' van De Morgen (zie de nieuwe Gentse studie daarover).

3) Willems gaat verder: "Tja, we hadden het aangedurfd te melden dat het er in Brussel ondanks de koude wel eens heet aan toe zou kunnen gaan. Gewoon journalistiek handwerk, niet meer, niet minder."

Aangedurfd om te melden ... Komaan, de pers doet niets anders. Dat Willems daar het woord durven voor durft te gebruiken. Zou hij niet wat meer moed aan de dag kunnen leggen door aandacht te besteden aan de eigenlijke inhoud van het protest en het radikaal-antikapitalistisch karakter er vaak van ? Is het hem niet opgevallen hoe met name de Vlaamse omroepen de vorige week in al hun 7 u journaals NOOIT het woord 'communisme' durfden gebruiken. Is Willems er zich bewust van dat in De Morgen alles wat zich links van SPA durft opstellen er 'bijna' nooit inkomt ? Durft hij daar tegen in gaan ? Wedden dat ze hem dan gegaran deerd buiten flikkeren op De Morgen ?

4) 'Likkebaarden' vervolgt: "Indymedia, dat zichzelf een journa listiek air aanmeet maar, en dat is verder prima, het virtueel clubblaadje is van de anti-(sorry)andersglobalisten, suggereert dat "de provocerende berichten ... in De Morgen ... eventuele rellen van de namiddag zelf mee hebben 'uitgelokt'.

Als Willems eens de hele desbetreffende alinea had geciteerd. Lang is die niet: "De vraag die opduikt: zullen de media - na de goednieuwsshow gisterenavond in de ether (van de onvrede van de betogers over het a-sociale Europa kwam zeer weinig tot uiting) en provocerende berichten zoals in De Morgen vandaag - eventuele rellen van namiddag niet zelf mee hebben 'uitgelokt' ?"

Dat is wat er stond en wat in de tekst uitgediept werd. Had Willems de moeite genomen de hele alinea over te nemen, dan had de vraag al een stuk ernstiger geklonken. Maar neen, hij had besloten Indymedia af te breken. Dus gaat hij verder:

5) Willems: "Ik herinner me het verhaal dat een verontwaardigde collega mee naar huis nam na de betogingen tijdens de IMF/Wereld banktop, in september 2000 in Praag. Met een perskaart getooide Indymedia-medewerkers namen deel aan de rellen en gooiden met stenen. Om vervolgens terug achter hun klavier te kruipen en te melden dat er ... rellen waren. Behalve deontologisch bedenke lijk, had deze actie tot gevolg dat iedereen met een perskaart om zijn of haar nek doelwit van de ordetroepen werd. En dan maar klagen dat de media alleen oog hebben voor rellen en niet voor de inhoud."

Even analyseren.

Het ging om de in een grimmige sfeer verlopen 'betogingen tijdens de IMF/Wereldbanktop'. Wie weet wat daar allemaal gebeurde ... Wat heeft die collega (wie ?) daar eigenlijk gezien ?

Het is al zo moeilijk om te achterhalen wat er de voorbije dagen in Brussel gebeurd is, dat zo'n verhaal van horen zeggen over een collega in Praag wel met een korrel zout genomen moet worden.

Merkwaardig is dat Willems als hij schrijft dat 'deze actie tot gevolg had dat iedereen met een perskaart om de nek doelwit van de ordetroepen werd" - niet schijnt te beseffen dat hij daarmee veel zegt over de 'orde''troepen' zelf.

6) Willems: "Dan maar klagen dat de media alleen oog hebben voor rellen en niet voor de inhoud."

Willems kan andere mensen niet het recht ontzeggen het overdreven focussen van de media op het geweld te bekritiseren. Lees mijn 'tellingen' maar na over hoeveel aandacht de omroepen aan vreedzame en aan gewelddadige betogers schonken. Zo creëer je zelf weer geweld. Cineast Johan Grimonprez toonde in de geprezen documentaire 'DIAL History' al aan hoe de media de plaag van de vliegtuigkapingen in de hand werkten: het was bv. voor Palestijnen de enige manier om aandacht krijgen voor hun problemen.

7) Tot slot beweert Willems dat we op Indy een 'hetzerig' toontje hanteren. Sommigen van zijn collega's bij de VRT denken daar anders over. Enkelen lieten me weten dat ze het een origineel en lovenswaardig initiatief vinden, deze 'mediawatch'. Het Radio-1- programma 'Groot gelijk' nodigde me zaterdag uit mijn kritiek in de uitzending weer te geven en vervolgens een aflevering van het programma te beoordelen, wat een heel positieve beoordeling werd overigens. Als het goed is zeg ik het ook. Hetzerig ?

Verder suggereert Willems' dat om "de aanvallen op persfotografen en de satellietwagen van VTM en RTBF" te voorkomen, we moeten ophouden met kritiek te geven op de media. Dat heeft veel weg van de discussie over het Vlaams Blok. Bert De Graeve stelde na mijn opinie-artikel 'De vernietiging van de kritische ruimte' (verschenen begin 2001 in 'De Morgen'; in de ruimte die nu grotendeels door DM- en buitenlandse journalisten wordt ingevuld) dat de Vlaming moet ophouden met 'zeuren'. Patrick Dewael denkt er in zijn boekje over het Vlaams Blok ook zo over. De Vlaming is te 'verzuurd'. Manu Clayes ging verder en stelde dat de Vlaming zijn bewindslieden meer moet waarderen. Als je niet oplet wordt zo zonder het Blok aan de macht toch een Blok-staat gecreëerd, waarin iedereen gezagsgetrouw zijn mond houdt; ook en vooral over de Pers ...

* De Morgen: de link met het terrorisme van Bin Laden (bis)

In De Morgen van zaterdag was het ook Bart Willems die het op deze site al aangeklaagde artikel schreef "Al-Qaeda'tje spelen in Brussel - De antiglobalisering voorbij: op pad met de jongen en meisjes van de stadsguerilla".

Ik vond dit het 'meest verontrustende stuk in de Vlaamse pers'. Na een tweede lectuur vond ik nog een paar fouten die ik direct niet opmerkte.

1) Het voor een krant merkwaardig aantal tijpfouten (het begint in de titel, met het enkelvoud voor jongen) doet vermoeden dat dit 'haastwerk' was.

2) De titel is er bij de haren bijgesleurd. "Ergens zegt één van Willems' gesprekspartners: "Het netwerk van Bin Laden fascineert me." Dan heeft hij het vervolgens over de RAF en een eind verder komt de uitspraak: "We moeten onzichtbaar blijven tot het moment van toeslaan is aangebroken." In een tussentitel worden die twee zinnen aaneengebreid en bovendien haalt Willems hier zijn titel met 'Al-Qaeda'tje' uit. Niet RAF-spelen, maar meteen het ergste doen: duivel Bin Laden achterna.

Tja, politiemensen lezen De Morgen ook. Zij gaan door zo'n artikels hun tegenstanders zeker niet positiever inschatten. Zou het harde optreden van een deel van de politie mede ingegeven kunnen zijn door het soort artikels van Bart Willems ?

bedankt
by klc Tuesday December 18, 2001 at 08:29 PM

voor de mediawatches. Ik denk dat ze heel wat invloed hebben gehad: de journalisten een geweten schoppen, het was eens nodig... Iedere journalist die zichzelf en zijn beroep au serieux neemt zal uw artikels wel gelezen hebben en eruit geleerd hebben. (En voor het geval dit niet zo zou zijn moet u ze misschien eens doormailen naar de redacties, het zou een mooi statement zijn, netjes ingekleed en met een mooi slot...) Ik kijk er naar uit nog dergelijke bijdragen te lezen in de toekomst. Indymedia kan het niet alleen vaak beter dan de corporate media, ze weet bovendien ook nog eens hoe dat komt!
En wat de morgen betreft, die hebben niet alleen afgedaan in de anti-globalistische hoek, dezelfde kritiek hoort men ook in andere milieus. Uw bijdragen zijn er een mooie uitdieping van. Proficiat en bedankt.

bedankt!
by klc Tuesday December 18, 2001 at 08:30 PM

voor de mediawatches. Ik denk dat ze heel wat invloed hebben gehad: de journalisten een geweten schoppen, het was eens nodig... Iedere journalist die zichzelf en zijn beroep au serieux neemt zal uw artikels wel gelezen hebben en eruit geleerd hebben. (En voor het geval dit niet zo zou zijn moet u ze misschien eens doormailen naar de redacties, het zou een mooi statement zijn, netjes ingekleed en met een mooi slot...) Ik kijk er naar uit nog dergelijke bijdragen te lezen in de toekomst. Indymedia kan het niet alleen vaak beter dan de corporate media, ze weet bovendien ook nog eens hoe dat komt!
En wat de morgen betreft, die hebben niet alleen afgedaan in de anti-globalistische hoek, dezelfde kritiek hoort men ook in andere milieus. Uw bijdragen zijn er een mooie uitdieping van. Proficiat en bedankt.

Een mooie confrotatie komt er aan
by jpe Wednesday December 19, 2001 at 11:02 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Beste KLC, de redacties van de 'gevestigde media' zullen eind januari het nummer 4 van DIOGENE(S) toegezonden krijgen, met daarin een samenvatting van het werk dat we hier op deze site gebracht hebben, zowel aan Ned. als aan Franstalige kant. Mooi gedrukt, met goed overdachte analyses, met veel foto's ook van de betogingen zoals ze echt plaatsvonden én met foto's van de covers van de pers en wat die pers er dus van maakte. Het belooft een mooie confrontatie worden tussen riooljournalistiek en ernstige journalistiek, tussen commercie en engagement.