arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bekaert sponsort antiglobalistendag
by New Kids On The Barb Wire Tuesday December 18, 2001 at 05:36 PM
joinnkotbw@yahoo.com

Verslag & verantwoording van NKOTBW-actie in Hiepso te Kortrijk

New Kids On The Barb Wire

Vandaag was er een dag gepland rond globalisering en antiglobalisering op de Hiepso, een hogeschool in Kortrijk. Wij waren aanvankelijk gevraagd om te komen spreken / workshops te geven. Tot onze grote verbazing ontdekten we dat het hele gedoe gesponsord was door Bekaert. Je weet wel die producent van o.a. prikkeldraad.

New Kids On The Barb Wire (NKOTBW) besloot om dan maar in de plaats aktie te voeren. Wij vinden Bekaert namelijk helemaal niet ok en weigerden dan ook om deze dag nog te steunen. Temeer daar de meeste sprekers toch met geld van Bekaert betaald zouden worden.

Gewapend met prikkeldraad en affiches besloten we - gemaskerd, om niet direct te laten opvallen wie we zijn - om de hoofdingang symbolisch met prikkeldraad af te zetten. Daarnaast hingen we onze affiches met uitleg over de NKOTBW aktie op. De organisatie en leraren van de school zagen dit niet echt zitten. We zijn dan maar via de achteringang binnen geweest en hebben binnen nog wat affiches opgehangen. Die werden echter direct allemaal verwijderd door het kuispersoneel, in opdracht van ?. Het valt op dat scholen hoe langer hoe minder openstaan voor directe actie, kritisch denken en ongebondenheid aan het bedrijfsleven.

Waarom deze actie ?

* De antiglobaliseringsbeweging is voor een groot deel antikapitalistisch, sommigen willen gewoon een gecorrigeerd kapitalisme. Bekaert is een groot kapitalistisch bedrijf, met nogal veel bloed aan de handen. Wij zien het persoonlijk niet zitten aan een info dag & debat dag deel te nemen die door zo'n bedrijf gesponsord is. Het zou als het ware betekenen dat we Bekaert legitimeren en dat willen we absoluut niet. Dat er sprekers van de gevestigde partijen uitgenodigd waren op het debat hebben we geen problemen mee, alhoewel we het wel betreuren dat alleen de "bekendste" groepen antiglobalisten (11.11.11, oxfam, PVDA, IV, ...) aanwezig waren. Zijn er ook nog andere groepen uitgenodigd ? We weten het niet.

* Bekaert deed in de 2de wereldoorlog aan economische collaboratie. Het verkocht goederen aan Pinochet. Een groot deel van de Golanhoogte is afgeschermd met Bekaert draden. Hier willen wij niets mee te maken hebben.

* Bekaert is o.a. in Brazilië ook al geen kampioen voor "een betere wereld". Het stelt mensen te werk aan regelrechte hongerlonen.

* Bekaert maakt deel uit van het Corporate Funding Program (= de bedrijfsgiftenbank). Dit is een fonds waarin 7 belgische ondernemingen geld storten en die verdeeld wordt onder 6 organisatie (o.a. Oxfam, ACT, Broederlijk Delen, ...). Wij steunen dit CFP niet. Het geeft de indruk dat deze bedrijven aan ontwikkelingssamenwerking doen, maar in feite zijn ze allen voor een deel verantwoordelijk aan de onderdrukking en slechte leefomstandigheden van de bevolking in vele derde wereldlanden. Wij vinden niet dat bedrijven voor een naar hun normen kleine gift nu plote een goed imago verdienen, zonder dat ze ook maar iets wezenlijk aan hun productieomstandigheden doen.

Daarom vonden wij dat een actie hier zeker op z'n plaats was.

Multimedia

Affiche (PDF)

Contacteer ons:

- e-mail: joinnkotbw@yahoo.com

- Als je de affiche wil veranderen, of gebruiken, kan je altijd een pagemaker file vragen.

Anti
by AA Tuesday December 18, 2001 at 08:49 PM

Wordt het niet eens tijd om 'voor' iets te betogen in de plaats van papier te verspillen aan affiches 'tegen' weet ik veel wat voor pietluttig ding?

voor ...
by NKotBW Wednesday December 19, 2001 at 12:59 PM

correctie:
we hebben actie gevoerd voor een autonome sponsoring van antiglobalistendagen ...
nu goed :-)