arch/ive/ief (2000 - 2005)

Getuigenis over politiebrutaliteit op 14/12
by Thierry Monday December 17, 2001 at 10:15 PM

Op vrijdagavond 14 december omstreeks 23u kwam ik samen met enkele andere actievoerders op hardhandige wijze in contact met de politie te Brussel toen we tijdens een niet-gewelddadige actie aan het politiebureel te Etterbeek werden aangevallen door diezelfde ordediensten.

Nadat we eerder die dag hadden vernomen dat heel wat mensen zonder vaststaande reden werden opgepakt en vooral toen we hoorden dat twee vriendinnen van ons ook vastgehouden werden, besloten we om aan het politiekantoor te Etterbeek hun vrijlating te gaan eisen. Gelukkig waren we blijkbaar niet de enigen die op dit idee waren gekomen, waardoor we toch met een 80-tal mensen ter plaatse aankwamen.
Aan de poort van het politiekantoor aangekomen, scandeerden we om de vrijlating van onze kameraden. De politie was duidelijk verrast om te zien dat we ons ‘in het hol van de leeuw' waagden. Na de eerste minuten, werd het al direct duidelijk dat ze het hier niet bij zouden laten. Er werd een waterkanon klaargezet om eventueel tussenbeide te komen en een veertigtal oproeragenten werden voor ons geplaatst. Na een tijdje verlieten dezen hun kazerne en werd het duidelijk dat ze ons zouden wegjagen. Omdat we wisten hoe de ordediensten eerder diezelfde dag huis hadden gehouden rond de site ‘Thurn & Taxis', zagen we in deze beweging een serieuze dreiging die alvast waar bleek te zijn. Het waterkanon werd opnieuw ingezet en de agenten probeerden ons in te sluiten.
De meeste actievoerders namen hierop resoluut de benen, maar een dertigtal mensen probeerde nogmaals met de diensten te communiceren om een treffen te voorkomen. Op dat moment zag ik bijvoorbeeld hoe iemand zonder duidelijke reden in elkaar werd geslagen. Na het tumult dat hierop ontstond, besloot iedereen te vluchten. Deze beslissing bleek echter nutteloos, want ondertussen had een andere groep agenten het andere eind van de straat waar we ons op dat moment bevonden ook al afgesloten. Het werd direct duidelijk dat er een charge zou volgen. Tijdens deze stormloop werd iedereen op een hoopje geslagen… Waarom men ons zo hard heeft aangepakt, weet ik ook niet.
Ik zag met eigen ogen hoe bijvoorbeeld een jongen die onder een auto probeerde te kruipen enkele rake tikken werd verkocht, terwijl een lid van het medical team zonder boe of ba ook een serieuze slag op zijn knie kreeg. Daarnaast werden nog enkele andere mensen hardhandig aangepakt. Toen we ons op deze manier bedreigd wisten, had iedereen zowat direct de reflex om zich samen op de grond te zetten.
Zo werden we omsingeld door de politiediensten. Zij hielden ons meer dan anderhalf uur ter plekke vast, terwijl het zeker –5 graden aan het vriezen was. We werden slechts na tussenkomst van het medical team en het legal team terug op vrije voet gesteld.
Het viel me zwaar om te moeten merken dat onze Belgische ordediensten op een dergelijke brutale manier een dertigtal actievoerders met zeker wel tachtig man op een hoopje borstelt alsof het over een stelletje hooligans gaat. Het viel me ook op dat enkele van de politieagenten die ons omsingeld hielden duidelijk verwoordden dat ze eigenlijk veel zin hadden om hun matrak eventjes uit te testen op ons…


Thierry Meerschman

cops...
by nina Tuesday December 18, 2001 at 10:09 AM
sk8girl22@hotmail.com

ik ben een meisje van 15 uit brugge(belgie) en heb mee gemanifesteert hier in brugge en in gent(jammer genoeg niet in genua en brussel!!)vele mensen vinden mij nog veel te jong en denken dat ik niet weet waar ik mee bezig ben,maar het zijn zij die dat naif beeld over de wereld hebben!ik weet goed genoeg wat er hier allemaal gebeurt in ""ons"" wereldje,hopelijk kunnen wij daar samen iets aan veranderen !!om commentaar te geven op die flikken...?zij beseffen gewoon nie waar dat ze mee bezig zijn,ze zijn er wanneer ze er niet moeten zijn en nooit wanneer het echt nodig is!!ze houden totaal geen rekening met de mensen;man,vrouw,nog kinderen!!gewoon schandalig en niemand reageert erop.
ik hoop dat u artikel de mensen eens goed doet nadenken!!cops are awfull people,I dont even think that we should call them people anymore...

Koffiekransje verwacht ???
by Schrijvers Luc Tuesday December 18, 2001 at 12:49 PM
lucschrijvers@hotmail.com

Wat had jullie eigenlijk verwacht ?
Dat ze jullie zouden uitnodigen voor een kop koffie met taart ??
Wees toch niet zo naïef.
Trouwens wat verwacht je eigenlijk als betogers onnodig geweld gebruiken... Dat men daar begrip voor moet hebben ???? Legt dit maar uit aan de gewone mens in de straat. Zij hebben hiervoor helemaal geen sympathie. Het doet onze zaak meer slecht dan goed.
De politie zijn ook maar mensen en hebben de plicht om andere mensen te beschermen tegen personen die er enkel op uit zijn om schade te maken waar het helemaal niet nodig is.
Nooit gehoord van zelfverdediging als je aangevallen wordt ?????
Verzet is ok... maar er moet ook een alternatief zijn..
voor een betere sociale en rechtvaardige wereld..en welke is die??

Luc Schrijvers

actie en reactie
by elly Saturday December 22, 2001 at 06:35 PM
elvare@pi.be

beste thierry,

jouw verhaal is erg interessant om te lezen. het bevestigt de andere verhalen die ik gehoord en gelezen heb en wat ik zelf gezien heb die avond.
ik ben samen met 30 anderen - waaronder jouw vriendinnen- opgepakt, en kwam om 21h vrij, door druk van legal en medical team, omdat ik heel lastig heb gedaan en omdat de flikken er toch wel wat op flipten dat ik zwanger was. enfin, we zijn direct naar legal team vertrokken om te bespreken hoe we de andere 30 vrij ook zouden vrij krijgen. we dachten dat buiten juridische druk er ook een "activistische" druk moest zijn. we hebben pers, d14 ulb, medical team gebeld, en een soort sneeuwbaleffectje van mobilisatie is toen losgebarsten.
de rest van het verhaal ken je; toen ik er aankwam met de auto en zag hoe iedereen opgepakt werd voelde ik me machteloos en stom, maar nu ik er terug over nadenk, vind ik het heel logisch dat telkens er onrecht gedaan is (zoals het oppakken van manifestanten aan tour en taxis) we reageren; en dus lijkt het me dat we dat nu ook terug moeten doen, ik weet alleen nog niet goed hoe? ik hoop in ieder geval dat je een rapportje geschreven hebt voor legal team. en verder denk ik dat we het geweld van de flikken moeten blijven aantonen, en hun rol in het geheel en de foute impressie die de media gaf (zoals de zogenaamd linkse gazet de morgen die durft beweren dat het politie-optreden goed was) in plaats van de beweging te laten verdelen in goede en slechte betogers.