arch/ive/ief (2000 - 2005)

VBO en PVDA zijn het over één ding eens : patronaat is motor van Europese Unie
by tom Monday December 17, 2001 at 04:48 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

VBO-commentaar op de Verklaring van Laken : "De bedrijfwereld is altijd een motor van de Europese integratie geweest". Pur et dur een stelling van de PVDA, maar als het VBO het zelf zegt ;-) En verder : "De Belgische ondernemers verbinden zich ertoe om tegen 2010 van Europa de meest competitieve regio van de wereld te maken." Slik.

Brussel, 14 december 2001
PERSBERICHT
CONVENTIE: BEDRIJVEN WILLEN MEEPRATEN

De Top van Laken is de voorbije maanden synoniem geworden van "Conventie". Waar is het deze assemblee om te doen? Het gaat haar om de institutionele hervorming van de Unie met het oog op haar uitbreiding.

Statuut van waarnemer

De ondernemingen zijn vragende partij om aan het debat deel te nemen. Het statuut van waarnemer waaraan wordt gedacht voor het Economisch en Sociaal Comité, lijkt niet in te spelen op de nood aan echte discussie en gedachtewisseling. Via UNICE vragen de bedrijven als sociale partner eenzelfde vertegenwoordiging als de vakbonden.

Motor

De bedrijfwereld is altijd een motor van de Europese integratie geweest. Sedert de val van de Berlijnse muur in 1989, zijn investeringen en handel ononderbroken toegenomen. De Belgische ondernemers zijn verheugd over de vooruitgang van de toetredingsonderhandelingen en verbinden zich ertoe om bij te dragen aan de doelstelling van Lissabon, met name, tegen 2010 van Europa de meest competitieve regio van de wereld te maken. Om dat doel te halen moet er vaart komen in de vrijmaking van de marktenen moet aan een aantal belangrijke eisen worden voldaan: het toekomstige gemeenschapsoctrooi bijvoorbeeld, moet unitair en vooral betaalbaar zijn. Zonder dit octrooi zullen de VS en Japan hun voorsprong op de Europese uitvinders en onderzoekers behouden.

Actieve rol

De bedrijfswereld wil een actieve rol spelen in de hervorming van de Unie. Zijn ervaring en competenties zullen de belemmeringen op de interne markt helpen opruimen en bijdragen tot de economische integratie van de nieuwe leden van de Unie.