arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische patroonsorganisatie VBO dreigt De Post af
by tom Monday December 17, 2001 at 04:30 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

"In het belang van het voortbestaan van De Post", dreigt het VBO in een resolutie van 26 november, moeten de operationele kosten 50% naar beneden, op het niveau van de beste posterijen van Europa. "Zoniet zullen de Belgische ondernemingen de voorkeur geven aan de goedkopere en beter op de behoeften afgestemde diensten van de concurrentie op een vrijgemaakte postmarkt." Dat kan al vanaf 2003, als buitenlandse kapers op de kust komen voor zendingen > 100 g.

Brussel, 26 november 2001
PERSBERICHT
Post moet zich voorbereiden op volledige marktopenstelling voor concurrentie

De ondernemingen genereren ruim 85% van de omzet van de Belgian post group (BPG). Voor het moment hebben de moeilijkheden van dit overheidsbedrijf negatieve gevolgen voor de activiteit van de ondernemingen.

Het VBO wil, in het belang van de dienstverlening aan de klanten en van het voortbestaan van de Belgische post, een snelle oplossing van het conflict. De leiding en het personeel van De Post moeten goed beseffen dat de verwerking van postzendingen van minstens 100 g op 1 januari 2003 opengesteld zal worden voor concurrentie en dat het postmonopolie uiterlijk in 2009 volledig weg moet uit de Europese Unie. Dat is overigens al het geval in Zweden en Finland, terwijl Nederland en Duitsland, met de steun van hun respectieve nationale posterijen, zullen vooruitlopen op het Europese tijdschema.

Het VBO onderstreept dat De Post dan ook dringend in haar operationele kosten moet snoeien. Deze liggen nog altijd ongeveer 50% boven die van de beste posterijen van de Europese Unie, in het bijzonder van de Nederlandse post (TPG). In België zitten er bijvoorbeeld niet minder dan zes opeenvolgende sorteerverrichtingen tussen de lichting van de openbare brievenbussen en de ronde van de postbode. De Post moet dit aantal tussentijdse sorteerverrichtingen spoedig omlaag halen om de snelheid en de kwaliteit van zijn dienstverlening te verbeteren. Zoniet zullen de Belgische ondernemingen de voorkeur geven aan de goedkopere en beter op de behoeften afgestemde diensten van de concurrentie op een vrijgemaakte postmarkt.
Voorts vraagt het VBO de regulator van de postdiensten – het BIPT – ervoor te zorgen dat De Post stopt met zijn ‘Early post'-aanbod. Dit komt er, zoals bekend, op neer dat een vaste maandelijkse vergoeding van 60 EUR wordt gevraagd van elke onderneming die haar post gegarandeerd vóór 9 uur 's ochtends wil krijgen. De meeste ondernemingen ontvangen hun post al vóór dat tijdstip. Het zou onaanvaardbaar zijn dat de invoering van de bewuste dienst tot gevolg zou hebben de postbezorging aan de ondernemingen die er niet op intekenen te vertragen. De eenzijdige invoering van ‘Early post' is duidelijk een monopolistische bedrijfspraktijk, onderstreept het VBO, dat De Post vraagt om meer aandacht te besteden aan de behoeften van zijn klanten