arch/ive/ief (2000 - 2005)

Recht van antwoord van Indymedia aan De Morgen
by indymedia.be Monday December 17, 2001 at 03:51 PM
han@indymedia.be 0476 533 188

In De Morgen van zaterdag 15 december schrijft uw redacteur Bart Willems dat Indymedia aanstichter van rellen is, om er nadien over te kunnen berichten. Dit zijn leugenachtige insinuaties die om een recht van antwoord vragen.

Indymedia is een onafhankelijk netwerk van media-activisten die een stem willen geven aan zij die zich verzetten tegen de kapitalistische globalisering. Onafhankelijk slaat in dit geval op het feit dat Indymedia niet behoort tot de commerciële mediabedrijven zoals De Morgen. ?Informatie is geen koopwaar? is één van onze basisideeën en dat is inderdaad anders dan de filosofie van commerciële media waartoe De Morgen behoort
Het feit dat De Morgen een commerciële onderneming is die winst tracht te maken door het verkopen van advertentieruimte, wil nog niet zeggen dat uw krant foute informatie mag brengen.
Zo weet de heer Willems in De Morgen van 15/12 te vertellen dat medewerkers van Indymedia deel zouden nemen aan de rellen om vervolgens achter hun klavier te melden dat er rellen waren. Willems heeft dit verhaal niet uit eerste hand, maar uit de mond van een verontwaardigde collega.
Welnu, indien Willems zich had gemeld aan de info balie van Indymedia, dan had hij kunnen vaststellen dat alle medewerkers een formulier dienen te ondertekenen waarin ze verklaren geen illegale daden te begaan als ze een Indymedia perskaart dragen. Diezelfde regel gold ook in Praag, Genua en Washington.
Het is ons niet duidelijk of de heer Willems deze valse informatie verspreid uit jaloezie omdat we de afgelopen dagen meer mensen bereikten dan De Morgen (+ 100.000), of omdat hij door de werkdruk, die gepaard gaat met het werken bij een commerciële krant, zijn bronnen niet kon controleren. Eén ding is alvast zeker: de heer Willems en met hem De Morgen nemen een loopje met de waarheid.

Maar de Heer Willems en De Morgen vinden het niet voldoende om Indymedia te belasteren. Neen, ze beschuldigen de medewerkers van Indymedia er ook van aan de basis te liggen van de aanvallen op de RTBF en VTM tijden de betoging op 14 december. Of hoe moeten we het volgend stukje journalistiek anders begrijpen.
?De aanvallen op persfotografen en de satellietwagen van VTM en RTBF van gisteren, zouden die nu helemaal niets te maken hebben met het hetzerig toontje dat Indymedia aanslaat over de haar niet welgevallige pers ??
Je kan hieruit alleen maar begrijpen dat volgens Willems, iedereen die zich waagt aan een kritische doorlichting van de media, aan de basis ligt van gewelddadige acties tegen diezelfde media. Je kan deze zin niet anders begrijpen omdat je op indymedia.be geen enkele oproep vindt om over te gaan tot dergelijke acties.

We kunnen niet inschatten of deze uitschuivers bij De Morgen te wijten zijn aan de hoge werkdruk die gepaard gaat bij de productie van de commerciële informatie, de onkunde van de heer Willems of een bewuste strategie tegen Indymedia.be. Maar we wensen dat deze insinuaties en valse beschuldigingen worden ingetrokken en vragen aan De Morgen een rechtzetting en een publieke verontschuldiging.

Het Indymedia.be collectief
0476 533 188 (han)
han@indymedia.org

Het artikel in De morgen van 15.12.01 .
by Bart Willems (posted by han) Monday December 17, 2001 at 03:56 PM

Onder het titeltje 'Likkebaarden' schrijft Willems:

"Zullen de media eventuele rellen op 14/12 mee op hun geweten hebben ? Zo opende vrijdag het zichzelf onafhankelijk noemende http://www.archive.indymedia.be haar dagelijkse persoverzicht. en paar alinea's verder blijkt het te gaan om één 'media', deze krant met name. "Likkebaart De Morgen al bij de gedachte dat het deze namiddag bij de betoging uit de hand loopt." Verslikte me even in mijn koffie.

Tja, we hadden het aangedurfd te melden dat het er in Brussel ondanks de koude wel eens heet aan toe zou kunnen gaan. Gewoon journalistiek handwerk, niet meer, niet minder.

Indymedia, dat zichzelf een journalistiek air aanmeet maar, en dat is verder prima, het virtueel clubblaadje is van de anti- (sorry)andersglobalisten, suggereert dat "de provocerende berichten ... in De Morgen ... eventuele rellen van de namiddag zelf mee hebben 'uitgelokt'.

Ik herinner me het verhaal dat een verontwaardigde collega mee naar huis nam na de betogingen tijdens de IMF/Wereldbanktop, in september 2000 in Praag. Met een perskaart getooide Indymedia- medewerkers namen deel aan de rellen en gooiden met stenen. Om vervolgens terug achter hun klavier te kruipen en te melden dat er ... rellen waren. Behalve deontologisch bedenkelijk, had deze actie tot gevolg dat iedereen met een perskaart om zijn of haar nek doelwit van de ordetroepen werd. En dan maar klagen dat de media alleen oog hebben voor rellen en niet voor de inhoud.

Laten we het eens omdraaien. De aanvallen op persfotografen en de satellietwagen van VTM en RTBF van gisteren, zouden die nu helemaal niets te maken hebben met het hetzerige toontje dat Indymedia aanslaat over de haar niet welgevallige pers ? O ja, vandaag gaat Brussel in brand, en bij deze: dat is ook onze schuld. We likkebaarden al bij het idee."

getekend: Bart Willems