arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moe van De Morgen
by lievendeflandre Monday December 17, 2001 at 02:27 PM
lievendeflandre2001@yahoo.com sthubertusstraat13 9000 Gent

De Morgen bakt het opnieuw bruin.

De voorbije dagen heb ik me weer eens laten verleiden tot de aanschaf van De Morgen, hoewel ik zo mijn bedenkingen heb over de manier waarop de voormalige progressieve krant het andersglobalisme verslaat.
De krant blijft volharden in de boosheid. In de vrijdageditie werd niet min of meer dan de bestorming van Brussel aangekondigd door autonome stoottroepen. De journalisten van De Morgen verslaan het nieuws niet, zij maken het nieuws. Met die bestorming viel het lichtjes tegen: een paar kapotte ruiten, een auto vernield.
Stel dat De Morgen op maandag zou openen met het nieuws dat een paar tientallen voetbalhooligans rond het stadion enige vensters aan diggelen hadden gegooid. En daar een bijzonder kleurrijk verslag zou over schrijven. Over de wedstrijd zelf, bijgewoond door 25.000 vreedzame supporters, zou in de marge een onbeduidend, karikaturaal verslagje worden geschreven. Zouden de lezers dit pikken? Ik heb er in elk geval schoon genoeg van en verkies de verslaggeving van het "virtuele clubblaadje" van Indymedia (dixit DM) boven de tendentieuze riooljournalistiek van De Morgen.

de morgen
by jonas Monday December 17, 2001 at 02:36 PM

De morgen is anders wel de enige krant die over ANDERSglobalisten spreekt dan over ANTIglobalisten. Hun foto op de voorpagina van de weekendeditie was anders wel goed uitgekozen. Het liet duidelijk zien dat 'die paar kapotte ruiten, een auto vernield' (het moest uw auto maar zijn) niet het gevolg waren van de andersglobalisten, maar van een stelletje ongeregeld dat blijkbaar alleen maar geweld en vandalenstreken kan uithalen.
Ik ben geen beschermer van de morgen, maar eveneens een andersglobalist, en ik verkies natuurlijk ook Indymedia boven de gebruikelijke pers, maar de morgen doet het beter dan elke andere krant.
Another media is possible!
Greetz & peace to all

Groot gelijk
by JB Monday December 17, 2001 at 02:37 PM

Groot gelijk dus...

En dat Desmet maar al snel officieel benoemd wordt tot spindoctor van Verhofstadt, dan worden de zaken ineens duidelijk!

De Morgen, een krant voor het verleden.

TV Brussel was ok!
by mara Monday December 17, 2001 at 02:57 PM

Het is duidelijk dat De Morgen verdacht veel stinkt naar donkerblauwe interventies van de VLD vriendjes van Van Thillo (Persgroep= Het Laatse Nieuws,Dag Allemaa, en VTMaandelen..)
Wel proficiat voor TV Brussel. De verslaggeving van zondagavond was erg goed. Natuurlijk moest men iets zeggen over het geweld, maar men liet zich niet vangen. Men liet heel wat verschillende demonstranten uit de STreet Party aan het woord. Ook voorbijgangers die zeiden dat het normaal is dat jongeren op straat komen als reactie op de huidige politiek.
Zoiets maak je niet veel mee op TV :)

ik lees tegenwoordig de standaard
by Jan Monday December 17, 2001 at 05:12 PM

Enige tijd geleden liet ik me ook nog af en toe verleiden door de waanidee dat de morgen progressief was en kocht ik die gazet. De laatste tijd koop ik de standaard, eertijds rechts en flamingant, momenteel een krant die de morgen voorbijsteekt kwestie van "kritische" journalistiek.

De artikels dit weekend en vandaag over de euro-top laten ons voldoende aan het woord (oa Legal teams, medical teams), het artikel 'daar heb je marx weer' vond ik ook een staaltje van de betere journalistiek.

Ik wil hier nu niet de standaard ten hemel prijzen, het blijft een burgerlijke krant, maar mensen, snap het nu eindelijk: die De Morgen is een rechtse, sensatiegeile rioolgazet. Je kan, denk ik,zelfs stellen dat ze tegenwoordig de SP (Sp.A) hebben ingehaald in hun beweging naar rechts. (en die hellen tegenwoordig heel erg naar rechts)

De Pravda van de VLD
by raf Tuesday December 18, 2001 at 12:55 PM
raf.custers@euronet.be

"De Morgen is de Pravda van de VLD", zei een vrijgestelde van de socialistische onderwijsvakbond me deze dinsdagmorgen. Ik loop die mens toevallig tegen het lijf en ik informeer naar de gang van zaken in zijn sector. Hij beklaagt zich over het feit dat de onderwijsprotesten moeten opboksen tegen de publieke opinie, en legt dan spontaan de link naar onze onafhankelijke Vlaamse gazet De Morgen. De stemmingmakerij van
DM - "en vooral Yves Desmet, die denkt dat hij het geweten van Vlaanderen is" - wordt dus ook in vakbondskringen absoluut niet meer op prijs gesteld. En dat van die Pravda, daar zullen we nog wel eens een betere vergelijking voor vinden. Want wie vandaag naar de website van de Pravda kijkt, vindt véél onafhankelijker informatie (bij voorbeeld over de Balkan en Afghanistan) dan wat we van onze vrije Westerse pers gewoon zijn. Maar het ligt natuurlijk makkelijk in de mond, "de Pravda van..", na tachtig jaar anti-communistische propaganda.

Waarom niet Raf?
by Komsomolskaja Pravda Tuesday December 18, 2001 at 01:46 PM

"Maar het ligt natuurlijk makkelijk in de mond, "de Pravda van..", na tachtig jaar anti-communistische propaganda. "

Die vergelijking mag dus weer niet meneer Custers? Ga je soms ontkennen dat de Pravda een complet gecensureerde partijkrant was ? Mag een linkse vakbondsman dus die paralel niet trekken? Is dat misschien weer jullie 'links anticommunisme' en moet er dus weer zelfcensuur komen? Je mag zogegegd niet spreken over repressie of censuur in de voormalige zogenaamd communistische landen! O nee, want dan zou je zogezegd de aandacht afleiden van de repressie en censuur in het westen... Dit is pure rechtse onzin! We moeten opkomen tegen elke onderdrukking en leugen, ook als die uit hoeken komt die de PvdA graag heeft.

Ik dacht dat u een echte journalist was en niet gewoon een zoveelste partijslaafje die hier zijn ding komt doen.