arch/ive/ief (2000 - 2005)

OVERHEID CRIMINALISEERT DEMOCRATISCHE GLOBALISTEN!
by Eric Goeman (ATTAC Vlaanderen) Monday December 17, 2001 at 01:51 PM

Attac verbolgen over houding overheid en ordediensten tijdens de manifestatie van de democratische globalisten op vrijdag 14 december in Brussel.

Attac Vlaanderen wil in eerste instantie al diegenen bedanken die de voorbije zes maanden hebben gemaakt dat de vier manifestaties in België (Brugge, Luik, Gent en Brussel) tot zowel een visueel als inhoudelijk succes zijn uitgegroeid.

De democratische globalisten hebben op een geweldloze manier hun politieke eisen proberen kenbaar maken en laten horen aan de politieke leiders die zich op dit ogenblik aan het handje laten leiden door de belangen van de transnationale corporaties, multinationals, banken, enz?allemaal private anti-democratische economische krachten wiens belangen (winsten maken) haaks staan op de behoeften en verlangens van de volkeren op deze planeet.

Na Genua heeft Verhofstadt geprobeerd de mondiale tegenbeweging tegen het neoliberalisme in de kiem te smoren door een zogenaamd open dialoog aan te gaan eerst via zijn open brief aan de "anti-globalisten", daarna door zijn pr-stunt namelijk de internationale conferentie over globalisering in Gent.

Hij heeft geprobeerd in zijn open brief een karikatuur te maken van de meerderheid van de mensen die zich in deze mondiale beweging herkennen. In zijn conferentie heeft hij vooral de keurige vertegenwoordigers en vooral "apparatsjiks" van grote NGO's uitgenodigd, waarvan velen niets, maar dan ook niets met de internationale straatbeweging te maken hebben.

Ten eerste: door deze selectie heeft hij geprobeerd een wig te drijven tussen de "keurige"NGO's en de echte "straatbewegingen". Ook Mike Moore heeft in die zin al stappen gezet: je kunt deelnemen aan WTO onderhandelingen maar dan moet je de beweging op straat verlaten. Op die manier proberen ze de beweging te verdelen in goeden en slechten, in diegenen die dialoog willen en de anderen die automatisch "straatcrapuul" zijn.

Ten tweede: niemand is natuurlijk tegen dialoog, maar dan wel een serieuze dialoog tussen gelijkwaardige partners. Dat is op dit ogenblik niet mogelijk. Wij zijn geen gelijkwaardige partners. Zij willen de volledige liberalisering van de vrijhandel en wij niet. Zij beweren naar ons te willen luisteren, maar als wij ons verhaal gedaan hebben, zeggen ze dat we dromers en utopisten zijn. Dat onze vragen pertinent zijn, maar onze antwoorden flauwekul. En zo gaan ze opnieuw over tot de orde van de dag: liberalisering, privatisering, de uitverkoop van de publieke bezittingen en ruimte aan de belangen van de financiële markten.

En intussen maar huilebalken over de kloof tussen Noord en Zuid, over het leed van de kinderen in de derde wereld, over de honger en het gebrek aan water, enz?

Maar als we een Tobintaks vragen of de schuldkwijting van de derde wereldlanden krijgen we nul op het rekest.

"Als het niet lukt om de angel uit het verzet te halen , dan zullen we het verzet maar verder criminaliseren tot deze verdeel en heerspolitiek haar vruchten afwerpt."

Dat is wat we de voorbije weken hebben ondervonden zowel van de federale als van de stedelijke overheid.

De manifestaties van de democratische globalisten zijn in Laken nooit welkom geweest.

Terwijl de stad Brussel en de federale overheid wel de rode loper hebben uitgerold voor de 15 regeringsleiders en hun gevolg van lakeien en kontlikkers. Ook 4500 journalisten waren welkom in Laken.

De meest gereputeerde kok van België, Pierre Wynants van Comme Chez Soi, werd ingehuurd om al die gasten van spijs te voorzien.

Het kan niet duur genoeg zijn voor een Eurotop.

En welke ruimte krijgt dit gezelschap ter hunner beschikking?

Een paleis en rode zone van samen 160 voetbalvelden groot.

Intussen kost het de organisatoren van de manifestatie "Een ander Europa voor een andere wereld" maanden onderhandelen over een "paar straten buiten de rode zone".

We krijgen zogezegd het "democratisch recht om te betogen" maar liefst in niet al te goede omstandigheden, liefst in de woestijn.

De democratie is duidelijk aan de kant van de Top van Laken en niet aan de kant van de tegenstemmen.

Alleen door niet toe te geven aan de dictaten van burgemeester Freddy Thielemans en zijn ordetroepen hebben we uiteindelijk een parcours gekregen dat een beetje aan de vragen van de organisatoren tegemoet kwam, maar toch geen parcours om trots op te zijn.

Dat gebeurde zeven dagen voor de manifestatie.

Op dat ogenblik moet je als organisator aan de Europese bewegingen het parcours nog meedelen.

Dan waren de onderhandelingen over de "verwarmde slaapplaatsen" reeds weken bezig.

Er zijn brieven geschreven naar Minister Anciaux om "verwarmde sportzalen" te vragen voor de duizenden Europese jongeren die niet veel geld hebben en toch moeten kunnen overnachten in Brussel.

Er zijn brieven geschreven naar Freddy Thielemans om te vragen in deze kwestie zijn verantwoordelijkheid te willen opnemen.

We zijn van het kastje naar de muur gezonden.

Anciaux heeft de hete aardappel doorgezonden naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken die de aardappel opnieuw hebben doorgezonden naar Steden en Gemeenten.

Allen hebben ze uiteindelijk het been stijf gehouden.

Ze vinden dat we het democratisch recht hebben om te komen manifesteren in Brussel maar liefst niet in al te goede omstandigheden.

De strategie van de verschroeide aarde werd toegepast, vanuit de optie "hoe minder we ze aanbieden, met hoe minder ze naar hier zullen afzakken".

De gulheid tegenover de deelnemers aan de Eurotop in Laken staat in fel contrast met de volledige afwezigheid aan gastvrijheid tegenover de manifestanten.

Zo werden duizenden jongeren door onze "democraten" de ijskoude winternacht ingestuurd.

Attac Vlaanderen vindt het een regelrecht schande om op die manier met mensen om te gaan.

Maar deze strategie van de spanning is onderdeel van de strategie van de criminalisering die men uiteindelijk heeft verkozen om toe te passen op de manifestatie van 14 december.

Het wordt tijd dat de democratische globaliseringsbeweging zelf een onderzoek instelt naar de aktiviteiten van het zogenaamde "anarchistische" Black Block. Als er banden zijn tussen bepaalde ordediensten en dit Black Block dan moeten we die banden proberen vinden en openbaar maken. We blijven sowieso na Göteborg, Genua en nu ook na Laken met een wrang gevoel zitten dat de beweging gemanipuleerd wordt en dat sommige politieke elites belang hebben bij de verdere criminalisering van de mondiale tegenbeweging.

Die kleine Black Block groep werd aan de grenzen niet teruggezonden maar vreedzame manifestanten van Attac Italië en Attac Duitsland wel.

Na de kleine schermutselingen van het Black Bloc heeft men verkozen 20.000 vreedzame manifestanten meer dan een uur lang te gijzelen op de terreinen van Turn&Taxis. Datzelfde scenario werd opnieuw toegepast op de "reclaim the street-party" van zaterdag 15 december wanneer enkele duizenden jongeren urenlang werden omsingeld om het feesten onmogelijk te maken.

Men heeft ons bij een vrieskou van -6 graden met het ijskoude waterkanon meerdere malen natgespoten. Men heeft gechargeerd op de terreinen van Turn&Taxis waar meer dan 15.000 mensen als "ratten in de val" zaten en waarbij in de paniek doden konden gevallen zijn.

Er was niemand op straat aanwezig om mee te onderhandelen. De ordediensten beschouwden ons allen als "tuig van de richel".

Ofwel heeft Freddy Thielemans hier gefaald ofwel is dit een bewuste provocatie geweest om toch nog aan de wereld via de media te kunnen tonen dat de zogenaamde "antiglobalisten" toch maar herrieschoppers, tuig van de richel, politieke hooligans zijn.

Er was geen dialoog op 14 december. Er bleef alleen genadeloze provocatie.

Als dit beleid dezelfde dag nog de goedkeuring kreeg van premier Verhofstadt dan is zijn oproep voor dialoog en zijn internationale conferentie in Gent één grote leugen en façade. Hij heeft zijn dialoog verzopen in het waterkanon. Dat zal wel een onderdeel zijn van zijn ethische globalisering.

De overgrote meerderheid van de manifestanten houdt aan 14 december, na eerst urenlang een schitterende sfeer te hebben beleefd, alsnog een kater over.

De sfeer van het slotfeest en het feest zelf is volledig verpest door de onaanvaardbare houding van de Brusselse en federale ordediensten.

Wij waren niet welkom in Brussel.

Intussen trokken de regeringsleiders zich van de protesten buiten de muren van Laken geen snars aan en hielden zich alleen aan hun agenda. Integendeel terwijl de manifestanten de verpersoonlijking waren van grenzeloze en internationale solidariteit, hebben de Europese regeringsleiders zich opnieuw bezondigd aan hun chauvinistische spelletjes.

Zij denken ons het leven zuur te kunnen maken en zo langzaam maar zeker het verzet te kunnen ontmantelen.

Attac zal het verzet niet staken. Wij zullen de straten niet opgeven.

Wij zullen de publieke ruimte blijven gebruiken als sociale en politieke ruimte.

Omdat een andere wereld mogelijk is.

Want de wereld die deze democraten ons aanbieden is niet de onze.

Het is een genadeloze wereld van winnaars en veel verliezers.

Onze democratie is harteloos tegenover de verliezers.

Maar de verliezers zullen blijven beuken op de poorten van de macht.

ALGEMEEN BESLUIT:

Het blijft spijtig dat de vakbonden en de democratische globalisten in gespreide slagorde blijven manifesteren in plaats van ons samen te smeden tot een sterkere mondiale tegenbeweging tegen de neoliberale globalisering.

Toch zijn we blij onze solidariteit met de tienduizenden Europese vakbondsmilitanten uitgedrukt te hebben in de manifestatie van donderdag 13 december.

De overheid heeft uiteindelijk in Laken gekozen voor een strategie van de spanning (parcours, slaapplaatsen, provocaties aan Turn&Taxis, domper op een slotfeest, enz.).

Dit heeft niet kunnen beletten dat we een sterke vuist gemaakt hebben naar de Europese Unie. We zijn bezig een eerste mondiale sociale beweging aan het organiseren voor wie internationale solidariteit geen loze slogan is maar een culturele praktijk die we in daden proberen omzetten.

Het was hartverwarmend te ervaren dat al die duizenden jonge mensen vanuit alle delen van Europa en vanuit verschillende politieke invalshoeken toch elkaar vinden en vonden bezield met de mooiste idealen uit de sociale geschiedenis: vrijheid, gelijkheid, solidariteit.

De beweging moet vaststellen dat de politieke leiders in hun conclaven die idealen reeds lang hebben opgeborgen.

De strijd zal nog zeer lang zijn, maar Attac Vlaanderen zal de strijd verderzetten voor een ander Europa en uiteindelijk voor een andere wereld.

Venceremos.

Eric Goeman

Woordvoerder Attac Vlaanderen

Bijdrage tot disussie
by JB Monday December 17, 2001 at 02:16 PM

Ik vind jullie analyse zeer pertinent.

0. Wat mij ook vooral bijblijft, zijn de duizenden jongeren (& anderen) die op straat zijn gekomen om te roepen voor een andere wereld.

Eén ding vind ik persoonlijk spijtig: het debat vreedzaam/gewelddadig is door het Kapitaal ingezet & we zijn er zelf veel te hard mee bezig. Ik verklaar me nader.

1. Volgens mij moeten we veel meer krachten inzetten op het "veroveren van de publieke opinie" d.w.z. mensen overtuigen waarom we op straat komen, welke andere wereld we willen, wat er misloopt,...

Er waren duizenden mensen, maar er zitten er nog vele duizenden thuis die NIET WETEN waarom wij betogen. Het moet heel concreet gemaakt worden. Jouw polemiek met Neyts tijdens de top van Brugge was in dat opzicht zeer goed.

Dat is volgens mij de opdracht van de antiglobaliseringsbeweging.

2. Wat het geweld dan betreft: OK, we moeten een onderzoek doen naar het Black Block en infiltratie aankaarten. MAAR ZO GAAN WE DE ZAAK NIET WINNEN!!!

De politie/pers zal altijd uit zijn op geweldzoekers en wie zoekt die vindt, of doet het desnoods zelf. Door ons aan te vallen, wordt iedereen vanzelf agressief (cf. toen anarchisten niet naar streetparty konden). Deze "tactiek" kunnen ze op elk moment bovenhalen.

M.i. is het je reinste illusie te denken dat wij geweld kunnen vermijden.

3. Maar dus samengevat: Als de politie wil, kan ze altijd geweld uitlokken.
Het belangrijkste is dat wij zeggen dat ze ons willen criminaliseren OM de boodschap te verdoezelen. En dat we die boodschap zo vaak mogelijk, levendig en concreet bij alle andere mensen brengen. SPREAD THE WORD

Als de mensen erachter staan, dan heb je een onoverwinnelijke kracht. Die zullen zich niks meer aantrekken van het (marginale) geweld, want ze weten waar ze voor staan.

Jan

juist
by Jonas Monday December 17, 2001 at 02:49 PM

Ik geef jullie beiden gelijk.
We moeten dialoog aangaan met de politice, als we op gelijke voet benarderd worden. Maar tegelijk moeten we op straat blijven komen. Voor een ander Europa (en een andere wereld). Maar het moet vreedzaam blijven, en dus is er een onderzoek nodig naar het Black Blok. Maar dat onderzoek moet er komen door de bevoegde instanties en daarvoor moet er druk worden uitgeoefend op die bevoegde instanties.
Langs de andere kant is het dringend tijd dat de rest van de wereld ingelicht wordt over de andersglobaliseringsbeweging. Meer dan 75% van de Belgen (en waarschijnlijk ook Europeanen) weten niet waartegen wij betogen. Zij zien ons als een stelletje tuig dat keet schopt in elke stad.
We moeten hen overtuigen waarvoor we staan, en waarvoor we op straat komen. Als ons dat lukt staan er met de volgende TOP 10 keer zoveel betogers op straat (hopelijk in betere weersomstandigheden). Eigenlijk zou elke mens die degelijk kan nadenken op straat moeten komen. Blijkbaar is dat nadenken een probleem voor de welvarende mens in deze tijden.
Another world is possible!
Greetz & peace

A traduire !
by Arty Monday December 17, 2001 at 03:51 PM
arty@artivisme.net

Bien parlé Eric ! Et comme ton texte me paraît une juste description de la réalité du mouvement antiglobaliste partout dans le monde, je trouve qu'il mérite d'être traduit en anglais, espagnol et français (au moins ;p).


http://www.ARTivisme.net

.
by J. Monday December 17, 2001 at 04:13 PM

Quote:"Maar dat onderzoek moet er komen door de bevoegde
instanties en daarvoor moet er druk worden
uitgeoefend op die bevoegde instanties"

hoe wil je die instanties zover krijgen dat ze gaan onderzoeken (en openbaarmaken)hoe het zit met infiltratie, opruiïng en 'vandalisme' door agenten.
media-activisten die foto en video materiaal hebben zouden dat moeten verzamelen. vooral als er duidelijk infiltranten opstaan ('activisten' eerst met stenen gooien en daarna tussen de politie).
verder werd hier al eens geopperd om ook de reguliere media aan te pakken.
ik denk namelijk dat mede door hun 'afwezigheid' de politie kan doen en laten wat ze willen. (dus, zolang de media melopen met de overheid)
verder is (denk ik) uiteindelijk ook die media nodig om je idee te verspreiden.

Zijn er dan toch "goede" & "slechte" betogers?
by han Monday December 17, 2001 at 04:33 PM

Het Black Block zijn geen politie agenten.

Je kan het niet eens zijn met hun taktiek.
Maar daarom zijn die jongeren nog geen agenten.

Duidelijk is inderdaad dat we steeds hetzelfde scenario mee maken. Namelijk dat het optreden van het Black Block word gebruikt om de hele beweging te criminaliseren. Dat zou die mensen die dergelijke taktieken gebruiken aan het denken moeten zetten.

Ik stel met spijt vast dat ATTAC in de val trapt en de beweging opdeelt in goede en slechte betogers.

Wat onderzocht moet worden is hoe het mogelijk is dat de politie in België er uiteindelijk voor koos om op dezelfde manier op te treden als de politie in Genua.
Even repressief, even provokatorisch, even massaal,...

Of hadden we niet anders moeten verwachten.

Indien het niet uitdraaide op een massale rel was dat enkel te wijten aan de demonstranten. Die waren immers niet gekomen om strijd aan te gaan met de ordediensten.

Spijtig vind ik ook dat men het heeft over 20.000 betogers, terwijl de politie intern spreekt over 24.000 betogers en de organisatoren over 25 a 30.000.

Zijn er dan toch "goede" & "slechte" betogers?
by han Monday December 17, 2001 at 04:33 PM

Het Black Block zijn geen politie agenten.

Je kan het niet eens zijn met hun taktiek.
Maar daarom zijn die jongeren nog geen agenten.

Duidelijk is inderdaad dat we steeds hetzelfde scenario mee maken. Namelijk dat het optreden van het Black Block word gebruikt om de hele beweging te criminaliseren. Dat zou die mensen die dergelijke taktieken gebruiken aan het denken moeten zetten.

Ik stel met spijt vast dat ATTAC in de val trapt en de beweging opdeelt in goede en slechte betogers.

Wat onderzocht moet worden is hoe het mogelijk is dat de politie in België er uiteindelijk voor koos om op dezelfde manier op te treden als de politie in Genua.
Even repressief, even provokatorisch, even massaal,...

Of hadden we niet anders moeten verwachten.

Indien het niet uitdraaide op een massale rel was dat enkel te wijten aan de demonstranten. Die waren immers niet gekomen om strijd aan te gaan met de ordediensten.

Spijtig vind ik ook dat men het heeft over 20.000 betogers, terwijl de politie intern spreekt over 24.000 betogers en de organisatoren over 25 a 30.000.

meer muziek !!
by Nele Monday December 17, 2001 at 04:46 PM
freezingmoondith@hotmail.com

Ik zou twee dingen willen zeggen over dat geweld. Het zijn twee dingen die mij opgevallen zijn tijdens de betoging van vrijdag en de demo/streetparty van zaterdag.

-als mensen verplicht worden om in industriegebied en door verlaten straten te betogen, raken ze gefrustreerd en komt er boel van. Banken en auto's worden getrashed, en ook de flikken worden aangevallen met projectielen. Iedereen roept en waren hun ogen kogels, die flikken zouden allemaal horizontaal liggen..!

-als er muziek is, verandert de sfeer zodanig dat de stenen in de zakken verdwijnen, dat er eindelijk een gevoel van samenhorigheid ontstaat en dat alles veel beter verloopt. Zelfs de bank op de hoek waar de streetparty was, bleef gespaard van stenen. Iedereen liep met een smile van hier tot daar op zijn smoel. Een zalig zicht!

Dus: ik pleit voor MEER MUZIEK in de betogingen en ook voor MEER REACTIES van geweldloze betogers op momenten dat het getrash begint! Ik heb bv. de longen uit mijn lijf geschreeuwd toen de eerste Mercedes eraan moest geloven... Hopelijk ben ik de volgende keer niet meer de enige..

Blijft toch nog een concrete vraag
by JB Monday December 17, 2001 at 04:56 PM

OK,

Het Black Block zijn geen agenten.
EN: we moeten genuanceerd kijken naar geweld (aub mensen, geweld is toch niet altijd slecht!!!)


Maar wat doe je dan als ze ruiten beginnnen in te gooien?
Je kan het begrijpen, maar het heeft toch gewoon geen zin! 1) Het wordt gebruikt om iedereen te criminaliseren.
2) Je overtuigt er geen mens mee.

Op zo'n moment moet er toch ingegrepen worden (wat nu niet gebeurd is). Het Black Block zelf laten nadenken daarover, lijkt me een beetje naief.

Black Block
by christophe c. Monday December 17, 2001 at 08:15 PM

Hey JB, waarom zouden 'wij' moeten ingrijpen als het BB ruiten ingooit? Wat is dat nu voor een redenering?
Om te vermijden dat we gecriminaliseerd worden, zouden we best gewoon thuis blijven als er een top is.
Het BB valt banken en mercedessen aan (wat zij symbolen van het kapitalisme vinden). Zij worden van heel dicht bij gevolgd door flikken en waren misschien ook geïnfiltreerd door flikken (daar moeten we wel nog altijd het eerste bewijs van zien). Zij zijn dus heel duidelijk het probleem van de flikken (die het systeem moeten verdedigen dat het BB aanvalt en die het BB misschien infiltreren en sturen). Waarom zouden wij ons daarmee moeien?

kill the cop in your head
by Sisse Monday December 17, 2001 at 10:21 PM

ik geef Han 100% gelijk; gaan we nu echt de jacht openen op het BB, het is triestig, neen schandalig, te horen hoe men een beroep wil gaan doen op de overheid (de politie!!) om een onderzoek te starten naar mensen in de eigen beweging...
Die BBers die geen provocateurs zijn moeten inderdaad eens ernstig gaan nadenken over wat ze menen te kunnen bereiken! In de V.S. hebben de meesten trouwens al lang ingezien dat het een strategie is die men niet altijd en overal kan gebruiken, dat er zeer voorzichtig mee moet worden omgesprongen, etc. Hier lijkt het hoe langer hoe meer een zinloos (macho-)ritueel te worden..., Men doet er goed aan de discussies in de V.S. binnen het BB en de anarchistische beweging daar wat te volgen, i.p.v. te kopiëren wat op een bepaald moment op een bepaalde plaats inderdaad een krachtig signaal was dat we verder moeten gaan: Dare to Struggle - Dare to Win!!

geen flikken ? amehoela ...
by tom Tuesday December 18, 2001 at 09:57 AM
tomdemeester@tiscalinet.be

aan christophe : natuurlijk moeten we ons ermee bemoeien. op de pvda-site lees ik dat de ordedienst van het 'chénge the world' blok een kordon heeft gevormd om de black bloc'ers te isoleren van de betoging. dat is correct. ik heb jongeren gezien die een provocateur die slogans spoten op een uitstalraam van een autoshowroom hebben weggesleurd van dat venster. iemand van de medical teams vertelde dat ze een jongen hebben verzorgd die een ijzeren staaf van een black bloc'er in zijn hand kreeg (!) toen hij die probeerde af te pakken.

aan sisse en co : natuurlijk moeten we niet rekenen op de politie om het black bloc aan te pakken. wat een illusie. om te beginnen (op dat punt ben ik niet akkoord met han), ben ik er niet zo zeker van dat de gewelddaden niet door flikken zijn gebeurd op D14 ... eerder integendeel. in italie beseft nu zelfs het black bloc zelf dat er een 'fake black bloc' was in genua.

het 'black bloc' in de strikte zin van het woord (als actievorm van de anarchistische beweging) maakt deel uit van de beweging, maar 1) het wordt tijd dat we eens een stevig potje discussiëren over die anarchistische opvatting die ervan uitgaat dat je het systeem zeer doet door een paar ruiten in te smijten, want we doen er integendeel alleen onszelf zeer mee, en 2) ik vind het ZEER gevaarlijk om de flikken en hun infiltratie van de black blocs te onderschatten. allez gow gasten ... remember strategie van de spanning in het italie van de jaren 70, remember de CCC ...

Nu is het wel al goed geweest hé
by han Tuesday December 18, 2001 at 01:31 PM

Iemand is onsc huldig tot zij schuld is bewezen.

Dus Tom, breng ons eerst maar eens de bewijzen.

Mag ik je er trouwens op wijzen dat zowal de mijnwerkers, de staalarbeiders, de mensen van Clabecq,... tijden hun betogingen aanvallen op banken uitvoerden.
Zijn dat plots allemaal agenten geworden?

De strateggie van de politie is inderdaad steeds om het BB zijn gang te laten gaan en om dan even later de grote betoging aan te vallen.

Van 14D en 15D weten we dat politie van de eerste tot de laatste minuut op de hoogte was van elke beweging van BB. Ik zeg weldegelijk van de eerste tot de laatste minuut.

Maar zijn de mensen van het BB daarom agenten, dat is een beetje te symplistisch natuurlijk.

We kunnen enkel vaststellen dat politie steeds opnieuw het BB laat begaan, en da