arch/ive/ief (2000 - 2005)

VTM: "belegering stopgezet" / VRT: "er komt kritiek op politie-optreden"
by jpe Sunday December 16, 2001 at 10:31 PM

Mediawatch 16/12: Het geweld na één van de betogingen gisteren zinderde vandaag nog na in de journaals van de omroepen. Een overzicht van de opmerkelijkste aspecten.

1)VTM: "De betogers zijn uitgeraasd"

In het middagjournaal van VTM zat een 'overzichtsmontage' van de betogingen van de voorbije dagen. Die ging als volgt:

- donderdag: beelden van de vreedzame vakbondsbetoging;

- vrijdag: geen enkel beeld van de antiglobalistenbetoging (ze wordt enkel met naam vermeld en dat ze vredig begon) maar wel beelden van de 'caseurs' die ramen ingooiden,

- zaterdag: in de commentaar werd gesteld dat een betoging van nationalisten en de tegenbetoging verboden werden. Dan zagen we een betoging die als de betoging van D14 werd voorgesteld. Daarna volgden de bekende beelden van "de betoging van de anarchisten" waarbij het "opnieuw fout ging". Maar VTM voegde er wel nog aan toe: "Dat de meeste mensen vreedzame bedoelingen hadden, dat mag het ludieke concert in de Hallen van Schaarbeek bewijzen" waar eveneens kort beelden van volgden.

Daarna volgde een studiogesprek met de politiecommissaris van Brussel die zijn aanpak van het toelaten van beperkt geweld kwam verdedigen. Mark Demesmaeker stelde de commissaris vragen zoals "moest er toch niet eerder worden opgetreden ?" "Is het niet mogelijk om met moderne technieken, ik denk aan camera's, stille agenten enzovoort om die relschoppers nog sneller uit de massa te halen ?" De commissaris verdedigt zich met te wijzen op het feit dat relschoppers slechts kort uit de betoging stapten om te vernielen en dan weer in de massa verdwenen. Demesmaeker ging dan nog door over strengere grenscontroles waarop de commissaris stelde dat die er toch wel al redelijk waren. Beiden eindigde met een 'positieve eindbalans' op te maken omdat de schade toch beperkt bleef.

Verder kreeg premier Verhofstadt in het VTM-journaal een lang interview met een glunderende VTM-journalist om uit te leggen hoe goed hij de Europese top wel aangepakt heeft. Het soort inter views dat je op de VRT vandaag ook aantrof. Op de VRT werd tijdens het overzicht van wat de buitenlandse pers van de Top dacht, wel heel relativerende commentaar op de Top geleverd.

Vanavond (19.00 u - journaal) bracht VTM de overzichtsmontage opnieuw. Daarna werd gesteld: "Blijft nu nog de schade te herstellen die de extreme betogers hebben aangericht, maar voor de rest hebben de Brusselaars hun stad weer voor zich." In een verslag van Johan Van Rooy over het opruimen van barricades stelde die: "De staats- en regeringsleiders zijn uitgepraat, de betogers uitgeraasd. Het ijzeren gordijn rond Laken kon vanmorgen worden weggehaald. De belegering is stopgezet" ...

Noteer ook nog dat er nogal wat geruchten circuleren dat VTM (zeker na het geweld tegen zijn satellietwagen) maar al te graag zijn beelden zou doorgeven aan de politie. Als dat zo zou zijn, moet bv. de journalistenvereniging daar niet tegen reageren ? Journalisten kunnen niet zomaar 'samenwerken' met de politie.


2) VRT: "Er komt kritiek op het politie-optreden"

* De VRT-televisie liet vanmorgen in 'De Zevende Dag' Indymedia- man Han Soete aan het woord, naast nog drie andere personen, in een debat van een 20-tal minuten. Dit weet ik maar van horen zeggen, want het debat kon ik zelf niet zien.

* In het TV1-middagjournaal en ook het avondjournaal wordt gesteld "dat er kritiek komt op het optreden van de politie van Brussel, zowel van de antiglobalisten als van de burgemeesters van Anderlecht en Sint-Gillis. Premier Verhofstadt en de Brusselse burgemeester Thielemans vinden dat de politie het wel goed heeft gedaan". Daarna krijgen we de beelden van de vernie lingen van gisteren weer. "Rond half 6 had de politie er genoeg van. Maar dan was het volgens sommigen al te laat. De betoging was van zijn parcours afgeweken naar Sint-Gillis en Anderlecht."

Vervolgens krijgen we de commentaar van burgemeester Jacques Simonet die gisteren ook al in het journaal zat en waarin hij burgemeester Thielemans van Brussel bekritiseert.

Daarna beelden van de antiglobalistenoptocht van gisteren en dat zij kritiek hadden op de politie. Waarna een interview volgt met Enrico de Simone (Legal Team Antiglobalisten). Hij stelt: "Een aantal zaken zijn in de betoging gebeurd. De politie heeft niet ingegrepen. We hebben ook aanwijzingen dat ook in de betoging tussen degenen die schade hebben toegebracht er waarschijnlijk ook infiltratie gebeurd is. De politie heeft niet ingegrepen.
Heeft pas een half uur tot een uur na de betoging, toen alles vreedzaam was, op een zeer grove manier geweld gebruikt tegen de rest van de betogers."

De Simone's kritiek wordt meteen gecounterd door een tevreden Verhofstadt die relativeert door te vergelijken met "alles wat in Genua en Göteborg gebeurd is" en een pluimpje geeft aan "de koelbloedigheid en de professionaliteit" van de politie. Daarna nog beelden van het feest in Schaarbeek waar ook nog info over het aantal arrestanten over volgt.

Het interview met de Simone werd gisterenavond opgenomen door een VRT-journaliste net nadat de Simone was vrijgelaten door de politie die hem uren lang had vastgehouden. Daarover vernemen we echter niets op de VRT.

* Het VRT-radio-journaal van 18.00 u begon met als eerste hoofdpunt de tevredenheid van Binnenlandse Zaken-minister Duquenne over het politie-optreden tijdens de top van Laken. Ook premier Verhofstadt drukte zijn tevredenheid uit. Maar de VRT- radio meldt ook dat de organisatoren van de betogingen niet te spreken zijn van de Brusselse politie. De kritiek van de Legal Teams wordt vermeld en ook die van Attac. Journaliste Sabine Vandeputte: "Volgens Attac Vlaanderen heeft de Brusselse burge meester Thielemans gefaald. Of' zegt Attac, 'misschien was het een bewuste provocatie om de wereld te tonen dat antiglobalisten relschoppers zijn en blijven."

Tot slot nog meegeven dat er de RTBF vanavond een groot "Mise au point'-debat bracht (van één uur, met een twintigtal deelnemers, waaronder een militante Charles Picqué, Olivier Deleuze en Ricardo Petrella) met als thema: "Pour une autre mondialisation". Bij het bekijken van dit debat besefte ik hoe zeer ik door het altijd maar de Vlaamse media te 'moeten' volgen, de Franstalige openbare omroep de jongste dagen gemist heb. De manier van debatteren aan Franstalige kant, daar kunnen wij aan Vlaamse kant nog wat van opsteken.

Bedankt JPE
by ! Sunday December 16, 2001 at 10:50 PM
Victor

Bedankt voor dit overzicht.

Doet dat pijn?
by Raoul Monday December 17, 2001 at 01:20 PM

Doet dat pijn?

in Nederland is het ook zeer droef gesteld....
by Hugo Monday December 17, 2001 at 01:52 PM
wklnld@netscape.net

Hi jpe,

Nou het lijkt erop dat alle Nederlandstaligen zich moeten schamen om hun ''officiele'' media. Het was in Nederland een zeer droeve vertoning. Uiteraard alleen over het geweld, een bijzondere onderschatting van de hoeveelheid demonstranten etc. De NOS (Nederlandse Omroep Stichting) had niet eens de moeite genomen een camaraploeg te sturen. Lijkt me voldoende te zeggen....

groeten Hugo

Aanvullende bedenkingen
by Maarten Van Hove Monday December 17, 2001 at 05:32 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

1) De 'casseurs' verdwenen in de massa dus de politie kon hen niet grijpen? Heb je de kleurenmassa van de d14-betoging gezien? Die gasten waren in het zwart gekleed met bivakmutsen. Die kan niémand missen!

2) Merk ook het montagewerk op van het laatavondnieuws van d15 op tv1: tussen vernietigingen door de anarchisten en charge van de politie zaten uren! Zeer duidelijk te zien, want... de eerste beelden waren overdag genomen, de tweede in het duister... En het straatfeest (daartussen, én vredevol!) zélf ging volledig de mist in, niks van gezien. Ik heb nochtans heel wat journalistencamera's tussen de camera's gezien! Zijn al die beelden geknipt? Beelden als dat zou ikzelf nooit knippen, ze waren bij de sprekendste die ik ooit zag, en is er niet een journalistiek credo dat zegt: 'een beeld zegt meer dan 1000 woorden'?

De woorden hebben het in elk geval boven de beelden gehaald, deze dagen.

Hou je mediawatching vol, Jan-Pieter! We hebben je nodig!