arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie Sabena werknemers op luchthaven
by peter darin Sunday December 16, 2001 at 12:57 AM

- from print -

100 Sabenawerknemers hebben vandaag actie gevoerd op de luchthaven van Zaventem. Ik interviewde Patrick Franscescini over de telefoon:

"Toen we op de luchthaven toekwamen, was die helemaal omsingeld door de politie en waren alle ingangen gesloten. De mensen konden de luchthaven slechts door één deur in en uit, en werden daar heel nauwgezet door de politie gecontroleerd. Met zo'n honderd werknemers zijn we er toch in geslaagd de luchthaven binnen te glippen.

We contacteerden direct de Legal Team om te vragen of de maatregelen van de politie eigenlijk wel wettelijk waren. "Die waren helemaal niet wettelijk", zo luidde het
antwoord, "en kunnen enkel worden genomen indien de stad belaagd wordt". Maar het enige dat we op dat moment konden doen, was dit te laten noteren door een wettelijke vertegenwoordiger, en dat zou ons teveel geld en tijd hebben gekost.

Dit in gedachten houdend, contacteerden we een paar DAT-werknemers. Die vertelden ons dat zij net begonnen waren aan een actie aan het kabinet van Minister Daems. Daar betoogden ze met zo'n 80 werknemers – piloten, stewards, … We besloten ons bij die mensen te voegen, omdat de toekomst van DAT nu ook al heel onzeker is. We beloofden ze ook mee te doen aan de acties voor het voortbestaan van DAT die voor volgende week zijn gepland.