arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zweedse Indymedia activist aangevallen door undercovers
by indymedia dispatch update Sunday December 16, 2001 at 12:03 AM

Zweedse media activist wordt bedreigd door undercover politie.

Erik Kylin, een jonge Zweedse reporter volgde vandaag een groepje 20 undercover agenten. Hij ging mee met een ploeg van traditionele mediamensen omdat hij zich zo toch iets veiliger zou voelen.
"Hoe wist je dat het undercovers waren?", vroeg ik.
"Ze zagen er op het eerste zicht uit als activisten, maar liepen in militaire pas. Bovendien hadden ze goed getrainde lichamen en erg kort haar."

Op een bepaald ogenblik wenden een 5tal undercovers zich naar de jongen en vragen hen wat hij doet. Als hij wil uitleggen dat hij reporter is, grijpen ze hem vast en gooien ze hem tegen de muur. Ze grijpen hem bij zijn geslachtsdelen. Erik vraagt wat dat allemaal moet betekenen en zegt dat dit echt niet kan. Hij toont zijn Indymedia perskaart, maar de politie hecht daar geen belang aan. De undercovers scheuren ook zijn notitieboekje aan stukken.
Ondertussen stonden er mensen van de traditionele media op het het gebeuren gewoon te kijken. Dit werd niet gefilmd door hen. Erik weet niet van welk TV station ze waren.

Toen Erik werd losgelaten kreeg hij een waarschuwing : Als we je nog tegenkomen, arresteren we je.

Heel wat medewerkers van Indymedia zijn op een of andere manier afgedreigd of gearresteerd geweest de laatse dagen. Bovendien is heel wat materiaal beschadigd.
Een opsomming ter herrinnering.

Elly, fotografe wordt administratief gearresteerd.
6 videotapes worden afgenomen van Peter, een videast van Indymedia.
Twee vrouwelijke fotografen worden door politie in de straal van een waterkanon gestampt (met politelaarzen).
Een Griekse Indymediamedewerker wordt vandaag opgepakt.
Er zou een andere in een auto zijn gesleurd (niet bevestigd)
De videocamera van het Belgisch Indymedia-collectief wordt afgenomen door `mannen in het zwart`.
Erik wordt afgedreid door undercover politie.

Tot zover het gedrag van de undercovers in Brussel en het recht op vrije nieuwsgaring in dit land.

""journalist""
by robindesbois Sunday December 16, 2001 at 12:19 AM

wanneer men undercover gaat heeft men geen nood aan pottekijkers, had deze ""journalist"" nood aan een scoop ??

special police force
by student Sunday December 16, 2001 at 12:50 AM

i'd like to mention my contact with a special police team at around 16.30h, close to the midi station, to sadly confirm other messages i read.

As i was taking pictures for a studentpaper, my attention was focussed on a group of some 25 men, dressed quite right-wing ('...'), and following the anarchistic manifestation. I took 3 pictures, something they didn't like apparently, because suddenly some guys, i guess 4 to 7, grabbed me hard from behind to ask me what i was doing. They identified themselves as police and forced my friends roughly to leave the place, wile others were searching my pockets and bag with photographic material. Still grabbed by those guys, i 'admitted' to have taken some photographs; they ordered me to give them the film, which i did for making no furder trouble. they went away.

Some minutes after that, i told (still quite chocked) a legal team of tree or for people what happened and asked if they had the right to do that. The team seemed to be in a hurry. One of them was the blond girl i saw on the indymedia message about the problems between legal team and undercovers.

aan robindesbois
by stem Sunday December 16, 2001 at 01:16 AM

Ik denk dat dit niet de vraag is. Essentieel is dat fundamentele democratische rechten werden geschaad door undercoveragenten.En daar zijn getuigenissen van.
Namelijk het recht op vrije nieuwsgaring dat voortvloeit uit het recht op vrije meningsuiting.
En dat is , mijn mening, belangrijker dan de werking van duistere ambigue ondercoverflikken.
Blijkbaar moet het volgen van die undercovergasten toch enige nieuwswaarde hebben gehad :
Ten eerste gezien omdat undercovers worden verdacht van vandalisme en provocatie. Een onderzoeksjournalist mag hierover zeker een stukje maken.
Ten tweede zouden deze mannen de traditionele media blijkbaar naar een spectacel met nieuwswaarde hebben geleid. Misschien was de Zweedse journalist nieuwsgierig. Een goed eigenschap van een journalist, zou ik zo zeggen. Jammer dat traditionele media te weinig nieuwsgierig zijn als het er op aankomt.

Tenslotte reageer je niet op het overzicht dat gegeven werd van alle inbreuken dat de politie heeft gemaakt op het recht van vrije meningsuiting. Dat zegt wel wat over jouw gevoel voor democratische waarden.
"Flik"

we will strike back
by elly Sunday December 16, 2001 at 10:20 AM
elvare@pi.be

dear student, quite a story, i can not write english very well. but i suggest file complaint with the legal team. we must denounce the illusion of living in a democratic country and t

hee hallooo robindesbois, wie ben jij eigenlijk? waar kom jij dan voor op straat? en waar was jij toen ik -herkenbaar en geweldloos- werd ondergespoten door het waterkanon en gearresteerd werd? ik had toen eigenlijk veel nood aan pottenkijkers... enfin mogelijk ben je een flik of een vlaams blokker en dan heeft verdere discussie voor mij geen zin. zo niet, laat maar iets weten.

volgens mij is het feit dat indymedia-journalisten geintimideerd worden een teken van de impact die we hebben.
en het in kaart brengen van undercovers om te proberen te weten te komen wat hun rol is in de anti-globaliseringsbeweging vind ik een kwestie van democratische controle.

hoe komt het dat flikken mensen viseren als erik, die de rust en geweldloosheid zelve is? hij maakt overigens een reportage over onze democratische rechten en hun afkalving.

waarom zijn de 32 mensen die d14 gearresteerd zijn allemaal van het type activist dat zich radicaal opsteld maar geen projectielen gooit, laat staan geweld gebruikt? 16 belgen, 7 nederlanders, 1 zweedse, 4 duitsers, 4 fransen, 2 luxemburgers. ik ben niet helemaal zeker van de cijfers. ik zat in de cel met een duits meisje, dat een paar uur tervoor was opgepakt, een zweedse die in de socio-culturele sector werkte in frankrijk en 2 schattige meisjes van internationaal verzet. ik heb wel spijt dat ik niet meer namen, achtergronden gevraagd heb. maar alle dan hadden ze misschien gedacht dat ik een undercover was. (nog een reden om die gasten in kaart te brengen)

Please translate
by Swede Sunday December 16, 2001 at 10:47 AM

I'd like to know what this story is all about. Undercover cops and a Swedish Indymedia activst are about all that I understand...

Veel annames, te weinig feiten.
by sara - indymedia reporter Sunday December 16, 2001 at 03:14 PM

Alhoewel ik er zeker van zijn dat er 'undercover agenten' aanwezig waren in Brussel, vindt ik dat er te veel aannames zonder bewijs zijn in het bovenstaande artikel

"Ze zagen er op het eerste zicht uit als activisten, maar liepen in militaire pas. Bovendien hadden ze goed getrainde lichamen en erg kort haar."

Maakt dit een groep tot 'undercover agenten'? Ze hadden net zo makkelijk 'undercover nazies' kunnen zijn. Bovendien zijn de berichten over de andere Indyreporters erg beknopt: geen achtergronden van de arrestaties, geen links naar de verhalen van de journalisten zelf, en zeer weinig feiten.

"heel wat materiaal beschadigd".

Dit is zeer ernstig. Alleen is het me niet duidelijk wat "Indymedia Dispatch Update" hier naar wijst. 6 videotapes, een videocamera en een notieblokje is niet 'heel wat'.
Bovendien staat er dat de 6 tapes 'afgenomen' werden een ene Peter. Afgenomen door wie? Onder welke omstandigheden?
Waar en wanneer is dit gebeurd?
enz.

Meer feiten alsjeblieft voor dat je geruchten gaat verspreiden.

greetz | sara

aan sara
by stem Sunday December 16, 2001 at 03:33 PM

Als je verder op de website teruggaat, dan kan je chrologisch volgen wat er is gebeurt.
Heel wat artikles zijn geschreven over de gebeurtenissen door de mensen zelf die iets hebben meegemaakt : Elly heeft reeds een artikel geschreven over wat er met haar is gebeurd. Ook de twee vrouwelijke fotografen hebben een artikel over de gebeurtenissen gepost op deze website.
Ook de Egelse videast heeft een getuigenis geschreven op deze website.
In de loop van de drukte tijdens de 14de is het verhaal van Peter ook aa bod gekomen, maar ik zal hem vragen dat hij ee uitgebreide getuigenis schrijft zodat we ee mooi overzicht hebben van alle gebeurtenissen.Maar het ging duidelijk over undercovers (andere geuiformiseerde ageten stonden erbij)

Over de udercoveragete die Erik hebben aangepakt, die evengoed rechtsen kunnen geweest zijn...dat is misschien zo. Maar Erik dacht dat het flikken waren. Maar geen bewijzen.
Over de adere feiten moet je gewoon terug in de tijd gaan op deze website

Je hebt gelijk dat we nu duidelijke overzichtjes moeten maken van wat er allemaal is gebeurd. Met linken enzo.
Dat komt zeer binnenkort. Maar nu moeten we eerst ons Centrum afbreken :)

ook aan sara
by andrew crosby Monday December 17, 2001 at 11:43 AM
punkanarchist@hotmail.com

ondercoverflikke of ondercovernazi da komt op het zelfde neer! beide werken ons opzettelijk tegen, bedreigen ons en proberen ons te criminaliseren, wat hen lukt dankzij de mass-media's! en het feit dat er undercovers waren die zomaar arrestaties uitvoerden is een bekend feit, hoewel fuckin thielemans gezegd had dat er geen gingen zijn!!
ma bon, als ge liever niemand gelooft...