arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geweldgeilheid van VTM en VRT houdt aan
by jpe Saturday December 15, 2001 at 10:27 PM

Mediawatch 15/12 deel 2: De focus in de VRT- en VTM-tv-journaals lag weer op het rand-geweld van één van de betogingen vandaag. Resultaat: over de redenen van de betogingen hoeft niet te worden gepraat. De bühne is aan Verhofstadt, Dehaene, Giscard d'Estaing en andere 'krokodillen'.

1) VTM's Jeroen Wils over "zwaarbewapende" betogers, "misschien een afsplitsing van D14"

VTM opende zijn nieuwsintro met beelden van de rellen vandaag. Commentaar: "Ook de tweede dag van de Europese top zorgt voor rellen. Vandaag was het de beurt aan de anarchisten."

Dan belanden we bij Danny Verstraeten die ons in de Euro- perscentrum welkom heet en kort het verloop schetst van het afhandelen van de 'laatste loodjes' op de top van Laken.

"Maar net als gisteren was er straatgeweld. Anarchisten speelden kat en muis met de ordediensten. En ook nu ontaardde de betoging op het einde."

Dan zien we beelden van in het zwart geklede, naar we horen "zwaar bewapende" mannen die de ruiten van een Fortisbank ingooien.

We vernemen en zien in een verslag van Jeroen Wils hoe agenten in burger (met rood bandje om de arm) relschoppers arresteerden. Wellicht ging het weer om Duitse betogers meldt VTM.

Al deze taferelen speelden zich af in de buurt van het Zuidstati on en in Sint-Gillis. Er wordt kort gesproken over de vreedzame betogers die toch weer de overgrote meerderheid vormden.

Aan Chris Michel wordt dan gevraagd of de toestand in Sint-Gillis ondertussen "onder controle" is. De journalist antwoordt dat (iets na 19.00 u) "de sfeer nog heel gespannen is". Bij zijn commentaar krijgen we ondertussen beelden van overdag, wat nogal verwarrend overkomt.

Verstraeten vraagt dan of de incidenten van vandaag te vergelij ken zijn met die van gisteren. Chris Michel: "Ik denk dat de schade nu groter is."

Er wordt ook gemeld dat de betogers gooiden met stenen en molotovcocktails. Een agent die het verkeer regelde, "werd bijna gelyncht".

Maar Michel stelt ook: "Toch even benadrukken dat de grote groep ook hier rustig is."

Totdaar dit zowat 5 minuten durende verslag over het 'nieuwe geweld'.

Gelukkig had VTM het tijdig in de mot gekregen dat er vandaag nog een veel grotere betoging was en die vanuit de ULB vertrok, richting Jubelpark. Daar waren de betogers "met 3.000 volgens de organisatoren".

We krijgen daar beelden van en korte interviewtjes met Bert De Belder van D 14 en iemand van een 'roze delegatie' uit Nederland. "De manifestatie werd zonder incidenten afgesloten" beëindigt de commentaar. Dit stukje duurde zo'n 1,5 minuut.

Een mooi tafereeltje dat VTM hier totaal mistte: de schaatspret van tientallen mensen op de 'vijver' voor de triomfboog in het Justitiepark. Schaatsende mensen (met kinderen) met Che- vestjes om: je ziet het niet alle dagen. VTM had er geen oog voor. Over dit simpele, natuurlijke schaatsplezier geen woord, geen beeld. Maar als er in de winter op de Grote Markt van Brussel geschaatst kan worden, wordt dat weer een hoofdpunt voor de commerciële zender.

Ondertussen staat 'ijzervreter' (zo komt ie wel over) Jeroen Wils klaar om nog even door te bomen over de rellen van vandaag. Hij meldt dat er al 30 herrieschoppers werden opgepakt en dat het wellicht om mensen van dezelfde groep als gisteren gaat. "Een afsplitsing van D14 misschien" voegt hij er 'deskundig' aan toe ...

Opmerking: het zijn altijd herrieschoppers die worden opgepakt. Over de arrestaties van mensen van de 'legal teams' (mensen die de betogingen van de antiglobalisten tegen willekeurig politie- optreden beschermen), daarover wordt nooit gepraat. Op het Zuid had ik vanavond met een al wat oudere, bedaarde en bebaarde 'legal teamer' een gesprek over zijn arrestatie die als ik me goed herinner 17 uur duurde. Daarbij moest hij zich helemaal uitkleden ook. Tja, als de politie zich daarmee bezig houdt, vindt ze natuurlijk geen tijd om de echte probleemgasten te vinden. En het bleef niet bij deze ene man: vanmiddag - zo vernam ik - werden er ook in de omgeving van de Vredesbetoging mensen van de Legal Teams lastig gevallen door agenten die hen hun GSM- kaart afpakten. Waarom ?

Terug naar Jeroen Wils, nu in gezelschap van Herman Bliki (coördinator van de politie). Bliki stelt dat "de schade nu minder was dan gisteren".

Wils begint dan over relschoppers die "zwaar bewapend" waren: ze hadden molotov cocktails bij. Bliki kon echter niet zeggen dat er met een molotov cocktail gegooid werd. Hij vond dat de betoging voor de meerderheid van de betogers goed verlopen is. De politieman stelt het duidelijk minder erg voor dan de 'opgefokte' journalist Wils zou willen.

Negen minuten duurde al dit betogingsnieuws, met daarin dus twee minuten over de grote, de vreedzame betoging. Daarna komt de Top van Laken en zijn resultaten aan bod.


2) VRT: burgemeesters Piqué en Simonet boos over aanpak politie

De VRT begon zijn intromontage en het journaal eveneens met het geweld. Nieuwsanker Stef Wouters stelt dat een betoging van zo'n 500 anarchisten uit de hand gelopen is. Hij heeft het over betogers die een "kat en muis spel" speelden met de politie.

Een jong meisje mag even haar motieven om met de anarchisten te betogen toelichten.

Daarna volgen beelden van gemaskerde betogers die zich tegen "symbolen van het kapitalisme keren".

Rond half 6 stelt de commentaar, chargeerde de politie in de smalle straten van Sint-Gillis met het waterkanon.

Daarna krijgen we de burgemeesters van Sint-Gillis en Anderlecht te zien: Charles Picqué en Henri Simonet. Zij zijn niet te spreken over de aanpak van de politie. Picqué stelt: "Het is niet erg tot nu toe, maar wij spelen met vuur hé". Simonet: "Dat is een schande voor Polbru, ze hebben alle betogers weggegooid naar Sint-Gillis en Vorst. Dat gaat niet. En ik hoor dat mijnheer Thielemans nu bezig is met een persconferentie om te zeggen dat alles in orde is op het gebied van Brussel Stad. Dat gaat niet."

Picqué en Simonet zelf liepen vanavond manhaftig tussen de politie en de betogers heen en weer. Hun visie dat 'Polbru' de zaak verkeerd aanpakte, werd me rond 6 u in hun nabijheid op de betoging bevestigd door een Agalev-man die het van in het begin gevolgd had: "De politie sloot de betogers op in enkele smalle straten in plaats van hen via het Zuid een uitweg te bieden." Klinkt bekend. Gebeurde vrijdag niet iets soortgelijks ?

Het VRT-journaal gaat verder met te stellen dat de politie zich om 6 u 15 begon terug te trekken. Wat overigens stapsgewijze en licht chaotisch verliep en door de betogers als een overwinning gevierd werd.

Het VRT-journaal weer: "Drie uur later dan gepland, kon toch nog een streetparty van start kon gaan."

Daarna stelt Stef Wouters dat "het opviel dat de relschoppers van vanmiddag grotendeels dezelfden waren als degenen die gisteren ook al Brussel op stelten hadden gezet. De politie heeft nog geprobeerd hen vanmorgen voor het begin van de betogingen, op te pakken maar dat is dus duidelijk niet gelukt."

Dan gaat het over een poging van linkse en rechtse jongeren om vanmorgen te betogen. We krijgen beelden van arrestaties. Herman Bliki komt ze toelichten, "maar veel resultaat heeft dat niet opgebracht".

Na de start van de betoging was het nog moeilijker de relschop pers er uit te halen. Burgemeester Thielemans legt uit hoe moeilijk het is de juiste mensen op te pakken.

De politie die alles kon volgen bleef volgens het journaal bij de tactiek van te laten begaan want de anderen waren nog altijd zeer vreedzaam.

Heel dit verslag duurde exact 4 minuten 46 seconden.

Dan meldt Stef Wouters dat "in een ander deel van Brussel 4.500 mensen vreedzaam betoogden. Zij hielden een mars voor de vrede." Verteld wordt dat diverse linkse bewegingen zich daarbij aansloten zonder dat echter één van die bewegingen (waaronder bv. ook de ex-jongsocialisten, nu 'Animo') met name genoemd wordt. Laat staan dat het fuck-woord 'communisme' zou vallen. Wie dat woord kan ontdekken in één van de TV-journaals van de jongste drie dagen, betaal ik een pint. 'Anarchisme' kan nog, maar de term 'communisme' is in de context van deze betogingen blijkbaar een absoluut taboe op de Vlaamse televisie-omroepen.

Terug naar het verslagje van de vreedzame betoging. Dat is ondertussen al afgelopen. 29' seconden heeft het geduurd. Nog geen halve minuut krijgen de 4.500 vreedzame betogers van de VRT- journalisten, tegenover bijna 5 minuten voor het geweld in de marge van de betoging van 500 anarchisten.

Wat een geweldsgeilheid ... Wie heeft deze generatie journalisten opgeleid ? Wie bepaalt dag in dag uit hoe zij zogenaamd nieuws moeten maken ?

Later, in de speciale Terzake-uitzending van vanavond werd de reportage over de rellen nog eens herhaald. En wellicht duiken beelden ervan straks weer op in het Panorama-jaaroverzicht. De schaarse tv-beelden van de vreedzame betogers van vandaag zullen dan al lang vergeten zijn. Zo verdraait men de dagelijkse berichtgeving, zo vervalst men de geschiedenis.

Dat alles leidt er bijvoorbeeld toe dat een oude krokodil zoals de Franse ex-president Giscard d'Estaing (destijds o.a. één van de 'beschermheren' van de Centraal-Afrikaanse 'keizer' Bokassa, de 'menseneter' weet u nog ?) het vandaag geschopt heeft tot voorzitter van de 'conventie' die de plannen voor een nieuw Europa moet uitwerken. Als ze in Laken de breuk met (het kritische deel van) de Europese jeugd nog wat breder wilden maken, hadden ze geen geschiktere figuur kunnen kiezen. Bravo Verhofstadt: de boodschap van de andersglobalisten is helemaal tot u door gedrongen. Doe zo verder 'joenk'.


P.S. 1: Gisteren schreef ik al dat de omroepen deze mediapagina's aandachtig volgen. Dat bleek o.a. uit de aflevering van 'Groot gelijk' (Radio 1) van vanmiddag waarin het ook ging over dit mediawatch-werk en met name over het feit dat we de nieuwsuit zendingen volgen, met de chronometer als het ware in de hand, om de scheeftrekkingen die er zijn vast te stellen.

P.S. 2: Ook nog even herhalen dat gezien de snelheid waarmee dit werk moet gebeuren, om het tijdig op website en Radio Bruxxel te krijgen, de tussen aanhalingstekens ingetijpte woorden soms niet exact kunnen overeenstemmen met de effectief uitgesproken tekst. De uitspraken werden voor de leesbaarheid en het overzicht ook vaak ingekort. Maar de sfeer en de bedoeling van de spreker werd steeds gerespecteerd.

streetparty/vredesbetoging
by Sidon De Coninck Saturday December 15, 2001 at 11:12 PM
deconinck@skynet.be

We waren vandaag in Brussel. Doordat we Brussel niet kennen duurde het wel even voor we de vredesbetoging gevonden hadden. We kwamen mee aan op het Schumanplein waar alles vreedzaam verlopen is. De aanpalende straten waren bezet met een enorme politiemacht, die op alles was voorbereid.
Met de metro zijn we nadien naar het zuid getrokken. Daar was de optocht van de streetparty begonnen. Een vreedzame en ludieke groep, meestal jongeren... Op een bepaald moment mocht de groep niet verder. We zaten als groep gevangen in de smalle straatjes, omsingeld door een enorme politie troepenmacht. Toen we de groep verlieten via en zijstraatje moesten we voorbij een rij ordetroepen. We mochten passeren maar werden gefouilleerd. Mijn vrouw, ikzelf, onze dochter haar vriendin en een vriend die meegekomen waren. De stad Brussel was een belegerde stad. Door dat te veel aan blauw, schilden en helmen voelden we ons in Brussel niet veilig. Het was zowat 6 uur in de avond. Een uurtje later hield de politie het voor bekeken en verdween ze druppelgewijs naar haar kazerne. Zoveel machtsvertoon om een groep vreedzame burgers...

En De Morgen?
by dispatch team indymedia Saturday December 15, 2001 at 11:48 PM

Hey, JPE, wil je eens beschrijven hoe de Morgen dat geval met de legal teams behandelt? De procureur bedreigde Enrico met citaten uit De Morgen.

tegenstrijdigheden - onschuldigen opgepakt
by JB Monday December 17, 2001 at 02:28 PM

Het stukje hiervoor weer negerend...

Wat in het nieuws opvalt zijn tegenstrijdigheden. Misschien kunnen we die eens samenzetten. Hier alvast eentje:

Vrijdagavond wordt op VRT gezegd: "de meeste opgepakte manifestanten waren de gewelddenaars".
--> Bij mijn weten is er geen enkele van die +30 gercehtelijk vervolgd (behalve die van Legal Team) - het waren allemaal onschuldigen (ik ken er enkele, legal team moet naam per naam maar eens nagaan!)
--> Zaterdag wordt er gezegd "de gewelddenaars zijn dezelfde van gisteren, ze konden echter niet preventief gearresteerd worden." Zeer vreemd!!! Ze waren toch zgz. opgepakt de dag ervoor?

let op voor propagandistische ondertoon
by laila Saturday December 22, 2001 at 06:46 PM

let op voor vooringenomenheid en waar is de wetenschappelijkheid van uw betoog?
natuurlijk hebt u tot op zekere hoogt gelijk, maar indien u iets beweert moet u dat objectief kunnen staven.
U schrijft duidelijk vanuit een vooringenomen standpunt Dit is niet slecht, men zou meer vanuit een engagement moeten schrijven, maar let op dat ook u geen propaganda begint te vertolken. U verwijt de kapitalisten een éénzijdige visie en een algeheel gebrek aan luisterbereidheid, maar op basis van dit artikel krijg ik een indruk van selectieve perceptie van het mediagebeuren. Een goede journalist moet objectief zijn, dit sluit engagement niet uit. Ik twijfel er niet aan dat u gelijk hebt, maar zou u toch willen wijzen op het feit dat u met een objectiever discours meer zou overtuigen, ook naar de buitenwereld toe. Natuurlijk geeft iedereen u hier gelijk, iedereen is dezelfde menig toegedaan op deze site. Probeer eens een diegaandere analyse te bekomen. ik vind dit artikel hectisch en ongestuctureerd.Zo kun je niets bewijzen... toch een goede poging. U wil toch geen propaganda brengen.
In uw tekst blijkt dat u weinig tijd had om dit artikel te schrijven, goochel dan ook niet met halve zinnen en vage tijdsaanduidingen (2minuten, hoe hebt u dat gemeten?U zegt eerder dat u live intypt, volgens mij hoor je dan gemakkelijk wat je wil horen)
Uw ideeen en standpunten zijn grotendeels correct, doch weinig genuanceerd.
Scheer niet elke journalist over dezelfde kam; dat lijkt wel een Vlaams Blok discours.
Wat stelt u voor als alternatief?

Desinformatie?
by Jan Sunday December 23, 2001 at 12:51 AM

Wat is jullie probleem toch met de geïnstitutionaliseerde media? Ik was er ook in Brussel en ik geef toe dat er soms een vertekend beeld is weergeven, vooral op de televisie. Toch ben ik ervan verschoten dat vele media toch moeite hebben gedaan om, ondanks het geweld dat er wel degelijk was, een positief beeld over te brengen. Vooral op de radio, die met spectaculaire beelden niets kunnen aanvangen en in bepaalde kranten. Trouwens, als er geen geweld was geweest, dan hadden ze waarschijnlijk even lang over de eigenlijke demonstratie gesproken dan wat nu het geval was.
Het had trouwens veel erger gekund. Ik heb zelf ook beelden geschoten die dag en ik kan u verzekeren dat het echt niet moeilijk zou zijn om de hele beweging in diskrediet te brengen vanachter de montagetafel. Die gemaskerde gasten liepen toch gewoon mee met hun spandoekskes? Niemand vanuit de betoging die ook maar iets ondernam om ze tegen te houden. En dan zegt de woordvoerder van Attac op het VRT-nieuws dat ze niet bij de beweging horen en dat men ze eigenlijk liever kwijt zou zijn. Tja, ze wandelden mee in de betoging en ze droegen spandoeken, de link is snel gelegd. Toch heb ik dit niet gezien in de media. Tuurlijk niet want dat zou pas desinformatie zijn. Gelukkig dat die journalisten wel deonthologische codes hebben.