arch/ive/ief (2000 - 2005)

overzicht anarchistendemo/resume du demo anarchiste (nl/f)
by indymedia dispatch team Saturday December 15, 2001 at 09:53 PM

.

De klok slaat 2, 2000 to 3000 anarchisten zetten koers richting zuidstation
Volgens een eerste schatting hebben 2000 tot 3000 mensen zich verzameld voor de anarchistische betoging. Een fanfare gaat voorop en wordt gevolgd door een vrij opeengepakte manifestatie. Zoals te verwachten is er opvallend veel undercover politie aanwezig. Net zoals gisteren ook wel werd gezien, worden jongeren van de jeugdienst stad Brussel gebruikt als een buffer tussen de manifestanten en de politie

Betoging anarchisten in Steenkaai, centrum stad afgesloten.
Een indrukwekkend politiecordon probeert te verhinderen dat de betogers de stad zouden kunnen intrekken. De Leopold II-laan (die toegang biedt tot de Nieuwsstraat) is volledig afgesloten. Er is wat geharrewar, maar geen grote problemen.

Betogers willen naar street party. Politie verhindert dat.
Betogers van de anarchistische betoging wilden via centrum terug keren naar het Zuidcentrum waar om half vier de street party van start gaat. De politie wil verhinderen dat deze groep zich aansluit bij de street party. Politie omcirkelde de betogers in de Quai de Commerce. Betogers waren niet van plan problemen te zoeken, maar riepen rond om in kleine groepjes naar de street party te trekken. De betogers mochten blijkbaar wel door volkswijken trekken, maar het commerciële centrum blijft gesloten. Zo vindt de politie een nieuwe onaangekondigde rode zone uit.

stenen en molotvs op the anarcho demo!
De politie heeft de demonstranten de toegang naar de streetparty geblokeerd. Daarop is de sfeer veel grimmiger geworden.
De anarchistendemonstratie is eerst langs enkele wijken in Anderlecht gepasseerd, waaronder de beruchte Chicago wijk. Behalve de demonstranten waren de straten volledig verlaten. Enkele jongeren hadden namelijk de opdracht gekregen de mensen in te lichten dat dit niet 'hun betoging' zou zijn. Jongeren met een vestje van de jeugddienst van de stad Brussel deelden de mensen die zich bij de betoging wilden voegen metrokaartjes uit en vroegen hen gaven tips hoe ze met de metro in de stad konden gerakten alsof het toeristen waren.
Nu de de mogelijkheid om naar de streetparty op te trekken afgeblokt wordt door de politie wordt de sfeer erg grimmig. De betoging is nu ter hoogte van het klein kasteeltje en er wordt met stenen en molotovs gegooid

16h20
De Fortis bank aan het Zuidstation wordt momenteel aangevallen.

16h40
Anarchisten vervoegen street party.
De street party gaat van start. Er zijn ook hier enkele duizenden deelnemers. Een klein deel betogers creëert wat problemen, heeft zoals eerder gemeld een fortisbank aangevallen. Nu zouden ook gewone huizen worden aangevallen. Iemand van Indymedia werd eveneens lastiggevallen door deze leden van het black block en een camera afhandig gemaakt.

17u.
bijzonder goede sfeer op street party.
Deelnemers aan de street party dansen de koude uit hun lijf. Er heerst een heel goede sfeer. Mensen langs het parcours hangen uit het raam en sommigen gooien zelfs confetti.

De politie wil met alle middelen verhinderen dat de feestvierders het centrum bereiken. Dat de betoging door volkswijken trekt vormt dan blijkbaar wel geen probleem. De stoet trekt dan ook terug naar St-Gillis. Naar schatting zo'n 5000 mensen nemen deel aan de street party.

18u.45
Bereidt politie nieuwe confrontatie voor?
Enorme machtsontplooiing rond zuidstation

Een zelden geziene machtsontplooing in de zijstraten tussen Hallepoort en het Zuidstation.
De hele dag heeft de politie foto's genomen van de manifestaties. Vele undercover-agenten hebben de manifestaties geïnfiltreerd. Blijkbaar maken ze zich op om opnieuw de incidenten in de namiddag te gebruiken voor een confrontatie met alle manifestanten 's avonds.
Zullen opnieuwe alle deelnemers van de street party aan een fouillering onderworpen worden? Zullen de deelnemers opnieuw omsingeld worden en aangevallen met waterkanonnen?
La police empêche les manifestants d'aller à la street party.
by Indymedia Dispatch Team 6:43am Sat Dec 15 '01

La police empêche les manifestants d'aller à la street party.
Les participants à la manif anarchiste voulaient retourner vers la gare du Midi pour y participer aux Street Parties qui commencent à 15h30 en passant par le centre. La police veut les en empêcher. Les policiers ont encerclé les manifestant au Quai du Commerce. Les manifestants, quant à eux n'avaient pas l'intention de causer des problèmes, mais appelaient à rejoindre la street party en petits groupes. Apparemment, les manifestants pouvaient passer par les quartiers populaieres, mais le centre commercial leur est interdit. La police semble iventer de niouvelles zones rouges

Cocktails molotov et pierres à la manif des anarchistes
Les anarchistes réagissent face aux forces de police.
Les anarchistes qui, à la fin de leur manif, voulaient rejoindre la street party, mais en étaient empêchés par les policiers, qui les avaient encerclés, ont réussi à sortir du cercle de policiers. Il ont d'abord lancé des pierres sur les policiers en civil parmi eux, puis ils ont réussi à s'échapper en lançant des cocktails molotov.
Ils sont pour le moment dans le quartier du petit château

16h40
Les anarchistes ont rejoint les street party.
La street party a démarré. Il y a plusiers milliers de participants. Quelques manifestants créent des problèmes: une agence de la banque Fortis a été attaquée, ainsi que, paraît-il, quelques maisons. Quelqu'un qui photographiait pour Indymedia aurait été attaqué par un membre du Black Bloc, qui lui aurait pris sa caméra

17h15: Alors que jusqu'à présent la reclaim the streets se déroulait de façon festive ("c'est très chouette, il y une bonne ambiance, des gens qui dansent, toutes sortes de musique, etc."), les robocop sont en train d'arrêter la manif accompagnés de leurs chiens. La musique a été arrêtée en tête du cortège.

17h30: l'ambiance est bizarre. Les flics ne chargent pas mais encerclent toute la manif. Plus personne ne bouge. Les manifestants attendent la suite des événements

street party
by joe ttx Sunday December 16, 2001 at 10:46 PM
joe.ttx@caramail.com

le principe, si je n'mabuse, d'une reclaim de street, est de se réaproprier la rue et rappelé à l'Empire son arrogance. Il y a plusieurs façon de faire suer les bourgeois, et chaque composant du mouvement assume la responsabilités de ses actes. Certains brulent des banques, d'autres se déguise e bonhomme michelin, d'autre en extraterrestre ou font des radios. Chacun soun roles et ses désirs. Tous unis contre .
Et les BB ou apparentés ont respecter le caractère pacifiste de la street party.
Comme d'hab y'a des dégats collateraux et certaine voiture lors du cortège de D14 devait etre l'oeuvre d'un BB myope.

Democratie of politiestaat?
by Anas Monday December 17, 2001 at 01:06 AM
cocadhinga@yahoo.com

In dit struisvogelland vertrok ik vrijdagnamiddag naar Brussel om mijn stem en inbreng in deze samenleving op een vredevolle manier te beproeven. Omdat men de strijd voor een beter, natuurlijkere en socialere wereld in mijn omgeving niet bijsterd stimuleert vertrok ik op mijn eentje naar Brussel. Daar aangekomen werd ik overdonderd door het aantal flikken dat aanwezig waren in het station. Toen ik enkele jongeren aansprak wisten deze me te vertellen dat ze net twee uren opgesloten waren geweest in T&T en onderweg naar T&T kwam ik meer mensen tegen op de terugweg dan op de heenweg en dat terwijl het nog maar 17uur was. Er was me verteld dat er s'avonds nog enkele DJ's zouden komen maar klaarblijkelijk waren die tegengehouden geweest te arriveren door de blauwe barricades. Geen gejammer, er was nog een tweede kans om te roepen. Zaterdag ging ik samen met een vriend de straat op zoek naar andere levensbewuste mensen. Aan een kruispunt vlakbij Brussel-Noord werden we tegengehouden voor identiteitscontrole en werden ook onze zakken gefouilleerd door enkele van de opdatkruispuntvijftigtalgeplaatste agenten. Sec en volgens het boekske... Onze zoektocht werd geleid door de blauwe lampen en mobielen richting Zuid-Station, ik had nog nooit in mijn leven zoveel politie op een uur tegengekomen. Onderweg naar Hallepoort stapten twee undercoveragenten uit een BMW om mijn vriend te controleren, verdacht. Aangekomen Hallepoort waren we ruimschoot op tijd maar ons democratisch vrij gevoel was belemmerd. In een cafeetje zijn we gaan opwarmen en al gauw werden we door enkele Hollandse communisten opgemonterd voor de optocht. Toen de tocht naar de streetparty begon, verliep alles normaal; muziek, geroep, praten en dergelijken. Op een gegeven moment ontstond er chaos omdat we niet meer wisten waar naartoe. De blauwe machtsgeilen versperden ons de weg en overal werden opnames gemaakt. Er werd gefilmd en gefotograveerd overal waar ik zag dus besloot ik me toch net iets anoniemer te vertonen. De rest van de tocht verliep verder veel onrustiger, overal het dreigende blauw en mensen rondom mij werden aggressiever. De camera's die sneuvelden en de bank die bekogeld werd vond ik terecht maar het feit dat er met stenen gesmeten werd op auto's vond ik wel jammer, daardoor ontstonden er wel kleine relletjes want die mensen kwamen niet met hetzelfde doel als de meeste betogers. Ik voelde veel verschillende meningen aan maar uiteindelijk kwamen we tesamen voor een ander Europa met velen. Positief begin, negatieve uitlek. Een politiestaat moet gehinderd worden, dat is zeker.

Anarcho's
by Sieger Monday December 17, 2001 at 11:16 PM

Sla een anarcho op zijn smoel,
met je vuist of met een stoel.
Stamp hem keihard in zijn ballen,
doe hem op zijn bakkes vallen.

Want anarcho is vuil en anarcho is rot,
anarcho is randdebiel en moet kapot.

to sieger
by Mrs.pink Tuesday December 18, 2001 at 11:20 AM

Waar waren jullie, vuile fascisten?Durfde je niet komen betogen nu jullie demo was afgewezen?Hopelijk kom ik jou ooit eens tegen , dan ram ik jouw ballen in je strot!!!

Leve de linke anarchisten!!

about sieger
by het vliegenmeppertje Wednesday December 19, 2001 at 05:38 PM

Vergis ik mij nu ?
Preekt hier iemand moord ?
't is dat 't mij stoort
zo'n gezoem in dit vrije oord

cyberoorlog?
by antimestkeverfront Thursday December 20, 2001 at 12:53 PM

wat burgervader thielemans niet allemaal heeft verhinderd met het uiteindelijke aflasten van de legendarische fascistische tegenbetoging.. zo burgerlijk gehoorzaam zijn ze blijkbaar wel om zich erbij neer te leggen, of hadden de heren neofascisten een mobilisatieprobleem ?
mijns inziens smijten deze rechtse lieden zich, bij gebrek aan fysiek contact, op een cyberoorlogje via gehandicapte, semi-politieke plopsa-liederen te posten op alles wat maar in de "linkse" hoek kan worden geduwd. een ander rechts product postte ook al poging tot dreigementen die ongelukkig lachwekkend uitvielen op de anarchistische Nar-site..
wel, jullie sérieux wil maar niet stijgen hee? daar ben ik niet rouwig om, dus allicht mag deze cyberoorlog als extreem marginaal bestempeld worden. niet meer, mogelijk minder.
de groeten aan adolf, SIEG(l)er
herverkavelen maar!

damn
by chris dis Friday December 21, 2001 at 05:53 PM

i don't fuckin understand it

man
by Travis Thursday January 10, 2002 at 08:30 PM
qaz@mail.com

if i understand it right (and my French is not great and i don't speak any Dutch) the entire thing was a horrible miscarrage of justice that is unlike any i have ever seen in the five years i spent in Belgium. A non-violent protest was working, and so the Belgian police tried to break it up by attacking the protesters with the "pierres"(tear gas?). at that point the entire thing got ugly and the anarchists started tossing molotov coctails back. it took about three hours and the police won, but the city was trashed. Of course the city was trashed man, it was a damned battle zone. the belgian police really had no reason to provoke the protesters and they lost a lot of my respect for even trying. (P.S. if i am wrong about what actually happened please tell me, in english if possible).

Over anarchisten en andere creaturen
by robocop Friday January 18, 2002 at 01:26 PM

Wel, ik richt mij tot de mensen op deze site om wat verduidelijking omtrent bepaalde vormen van kledij.
Tijdens de anarchistenbetoging van zaterdag 15 dec 01 zag ik mensen volledig in het zwart gekleed, met piercings, bijzondere haartooi, allerlei attributen en zwarte vlaggen. Om discreet te zijn waren velen onder gesluierd. Te begrijpen met al die flikken en mensen van de geregelde pers die foto's van je nemen. Nu veronderstel ik dat dit de anarchisten zijn voor wie het doel de middelen heiligt.

Maar ik zag ook mensen met gecamoufleerde broeken en combat shoes aan. Aan hun kapsel en de merktekens die zij op hun kledij droegen waren zij duidelijk te onderscheiden van hun tegenhangers: de extreem-rechtse skinheads.
Deze paramilitaire creaturen zaten her en der verspreid tussen de anarchisten, geen groep op zichzelf vormend, maar eerder de speciale einsatz-commando's van het anarchistenleger.
Nu zijn de extreem-rechtse milities een zielig zootje, maar de extreem-linkse varianten lijken mij al even grote onnozelaars. Maar ja, in tijden van nood, kunnen onnozelaars spijtig genoeg wel eens aan het langste eind trekken. Stalin en Hitler bouwden er hun bloedig Rijk op.

Wat ik als ex-paracommando en dagelijks geuniformeerde handhaver van de wet niet begrijp, is dat je verlekkerd kunt zijn op commando-kledij. Ik werd verplicht ze te dragen tijdens mijn militaire carrière en nu nog voor betogingen en andere operaties. Maar ik zal nooit combat shoes en camouflage kledij dragen in mijn vrije tijd. Wel toen ik 12 jaar was. Toen speelde ik graag soldaatje. Toen ik 6 jaar later een echte soldaat was, keek ik altijd smachtend uit naar het weekend, want dan kon ik mijn jeansbroek aan doen. En je kan je niet voorstellen hoe een deugd dat deed. Ik ken voor het overige zeer weinig paracommando's die tijdens hun vrije uurtjes in uniform rond lopen.
Ooit liep ik 6 weken in commando-kledij rond en ik werd er bijna anti-militaristisch van. Ik begrijp dus helemaal niet waarom mensen in de stad, waar het overigens helemaal geen nut heeft, camouflagekledij dragen. Het is militarisch en komt agressief over, intimiderend vind ik zelf. Waarom soldaten het dragen, heeft te maken met het milieu waarin zij opereren.
Ik denk daarom dat deze betogers in commandokledij best eens naar de psychiater gaan, want als je voor je plezier in deze kledij rondloopt, dan hapert er iets in je hoofd of je hebt net iets te veel films gezien.