arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Enrico de Simoni
by dispatch team indymedia Saturday December 15, 2001 at 05:47 PM

Interview met Enrico de Simoni

"Eerst even de feiten op een rijtje zetten. Ik ben opgepakt om 22u45 vlakbij de kazerne van Etterbeek. Ik was daar samen met twee legal teams naar toe getrokken omdat naar schatting zo'n 30 betogers vastzaten in de kazerne. Toen wij daar aankwamen, zagen wij dat een vijftal mensen zwaar werd afgetroefd door de politie. Een meisje werd aan haar haren over het trottoir gesleurd. Ik ben daar als lid van het legal team op toegestapt. Het is op dat moment dat ik werd opgepakt. Ik begreep al snel dat men mij viseerde omdat men mijn optreden tijdens de betoging en op Turn&Taxi hinderlijk vond. Zo hoorde ik een agent zeggen: "Dat is degene die we al in de voormiddag gezien hebben." Ik ben als enige van de groep gerechtelijk aangehouden. Ik word van vier zaken beschuldigd: smaad aan de politie, ongewapend verzet, slagen en verwonding van een openbaar ambtenaar en bendevorming.
Ik werd gefouilleerd en moest mij ook als enige uitkleden. Er werden foto's gemaakt en ik heb de hele nacht vastgezeten tot deze namiddag. Ik werd ook ondervraagd door de procureur. Daar heb ik meer vernomen over de achtergrond van de zaak. Men beschuldigt de legal teams er van de casseurs aangezet te hebben tot beschadiging van banken. Het black block dat gisteren aan het werk was in de rand van de betoging zou opgeruid geweest zijn door de Legal Teams. De procureur verwees daarbij naar de Morgen die daar over zou bericht hebben.
Volgens mij is dit een politieke poging om de acties van de legal teams te counteren. Wellicht is men verrast door onze aanwezigheid en onze efficiëntie. Ik weet zeker dat geen enkel lid van de legal teams zich schuldig heeft gemaakt aan het opruien van casseurs. Dat is onze taak niet. Wij zijn er om er op te letten dat de politie niet ongemerkt hun boekje te buiten gaan. Daarbij hebben we duidelijk tegen zere schenen getrapt. Door ons aan te vallen valt men niet alleen het betogingsrecht aan, maar ook het recht op verdediging.
Ik werd vrijgelaten omdat de PV's nog niet binnen waren. Ik vrees dat men zal proberen een dossier op te bouwen. Voorlopig werd geen procedure opgestart. Ik kan wel niet meer in een snelrechtprocedure terecht komen, maar er zal waarschijnlijk wel een gewone dagvaardiging volgen.
De aanval tegen de legal teams is een belangrijk politiek feit.
Wij zullen daar met de gepaste politieke middelen moeten op antwoorden."

weer een stap richting facisme
by elly Saturday December 15, 2001 at 07:16 PM
elvare@pi.be

het arresteren van advocaten tijdens de uitoefening van hun job is dagelijkse kost onder het fascistisch regime in turkije. voor ons is dat redelijk nieuw. we moeten hier een front tegen opwerpen. wie doet mee?

Verder fascisering
by Wilfried Saturday December 15, 2001 at 07:58 PM

Ik lees hier juist dat alle legal teams gearresteerd worden. Wat is men hier in België van plan?
Ik kan alleen maar de oproep van Elly volmondig steunen om hiertegen een front te vormen. Ik stel mij zeker al kandidaat. Maar hoe dit in de praktijk te realiseren? Als nu al advocaten, alleen maar omdat zij tussenbeide komen bij onwettige praktijken van de flikken en de mensen informeren en op hun rechten wijzen. Is dit niet om echt bang van te worden?
Wilfried

breed verzet organiseren
by pdl Sunday December 16, 2001 at 02:19 AM
p.delaet1@antwerpen.be

de analyse van Enrico en de vorige commentatoren is maar al te juist. De fascistische praktijken naderen veel sneller dan we tot nu toe vreesden. Er moet op een zeer breed front, met alle mogelijke middelen tegen gereageerd worden.
Wat het politie-optreden betreft rond de betogingen, daar zouden zo veel mogelijk getuigenissen rond moeten verzameld worden. Op indymediea verschenen er al heel wat. Kunnen die gebundeld worden? Kan er een samenvatting gemaakt worden die op alle mogelijke manieren kan verspreid worden? Dit is nodig om mensen te wijzen op de toestand. De feiten zijn immers veel erger dan wat men zich eergisteren nog kon voorstellen. Mensen die het niet aan den lijve hebben ondervonden, zullen dit als fantasie van de hand doen als er geen sterk overtuigend dossier is. Ook zou er een campagne moeten gevoerd worden naar de "grote pers": bellen, emailen lezersbrieven enz. Bij sommigen krijgen we kwade reacties (vtm) zoals ikzelf en anderen reeds ondervonden. Maar een blijvende "dit nemen we niet langer"-campagne kunnen ze niet blijven negeren. Hoe zit dat trouwens met recht op antwoord bij radio en tv?
Geëngageerden kunnen naar de ledenbladen van hun organisaties (vb vakbonden enz.) artikels en lezersbrieven opsturen om anderen van de toestand op de hoogte te brengen.

Dit zijn nog maar enkele lossen ideeën, dit moet nog gestructureerd worden. Misschien kunnen er briefschrijf-kernen gevormd worden zoals bij amnesty international. Is dit trouwens geen onderwerp voor hen?

Anderzijds wijst het feit van deze felle reacties erop dat we met heel deze brede organizatie en haar inhoud juist zitten. Wij vormen inderdaad een bedreiging voor de kapitalisten, waar ze echt bang voor zijn, zodat ze er zelfs hun schijndemocratisch masker er voor laten vallen.

Voor Enrico: bedankt voor uw engagement en dat van uw legal teamgenoten. Hou moed. Weet dat er vele duizenden zijn die u steunen.

pdl

Onze rol
by Maarten Van Hove Sunday December 16, 2001 at 04:43 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Alles op een rijtje gesteld: voor de publieke opinie is het meteen weer 'geweld' en 'succevolle top' en 'goed politieoptreden'. En de kloof is immens! Toen ik thuis kwam, merkte ik tot mijn stomme verbazing dat ik in de clinch ging met mijn vriendin die al mijn verhalen moeilijk kon geloven! Alsof de algemene media een monopolie heeft op de waarheid dat diegenen die er persoonlijk bij waren en het gezien hebben, verkeerd zijn!

Ik zie één oplossing: lékken die boel, opensmijten die mesthoop! Deze arrestaties mogen niét vergeten worden door het grote publiek! Daarom moet er NU een samenvatting gemaakt worden van alle bevestigde verhalen, gewoon alle feiten naast elkaar en de legale implicaties ervan volgens de wet! Dit lijkt me een wisselwerking tussen de Legal Teams en Indymedia - blijkbaar de nieuwe geliefde slachtoffers van diegenen die hun macht zo wanstaltig hebben misbruikt!

De stap erna: iédereen die deze site leest, lekt het in alle richtingen, liefst van al naar mensen die niks met de top van Laken te maken hadden, en naar reguliere journalisten en advocaten.

Organiseren we ons?

Felle reactie nodig tegen politieoptreden !
by Ivo Flachet Sunday December 16, 2001 at 06:53 PM
ivo.flachet@freebel.net

Als verantwoordelijke voor de Legal Teams kan ik hogerstaande oproepen alleen maar ondersteunen. De situatie is ernstig. Wij zullen ons best doen alle info die we hebben te centraliseren, ook om het bestaansrecht van de Legal Teams te verdedigen. De politie duldt geen pottenkijkers. Alle getuigenissen zijn zeker welkom. Mijn eerste indrukken over de repressie vinden jullie hieronder.

Ik ben gisterenavond laat thuis gekomen en heb voor de eerste keer sinds 3 dagen de pers wat kunnen lezen en bekijken. Wij hebben met de Legal Teams met een honderdvijftigtal studenten, juristen en advocaten het optreden van de politiediensten gevolgd. Onder het mom van het zoeken naar de verantwoordelijken voor enkele incidenten werden vrijdag de meer dan 20.000 betogers het slachtoffer van ernstige inbreuken op de democratische rechten door de ordediensten. Iedereen werd zonder aanleiding gefouilleerd (ook vrouwen door mannen) en gefilmd. Meerdere tientallen actievoerders werden zonder enige reden tot middernacht van hun vrijheid beroofd. Uit de debriefing van de Legal Teams vrijdagavond bleek zeer duidelijk dat bijna de volledige betoging het terrein van Tour en Taxis was opgegaan vooraleer de politie begonnen is met de omsingeling. De meeting en het voorziene feest werden bewust gesabboteerd door de politie. Ik kan niet anders dan besluiten dat de politieke overheden deze repressieve stappen hebben gezet om de schitterende betoging met meer dan 20.000 betogers te criminaliseren. Met de Legal Teams hebben wij heel de vrijdagnamiddag gereageerd tegen deze inbreuken op de democratische rechten. Wij hebben de politie er heel de tijd op gewezen dat hun optreden onwettelijk was. De tactiek van het insluiten, controleren en filmen van alle betogers op het einde van de manifestatie onder het mom van het zoeken naar verantwoordelijken voor die enkele incidenten werd ook zaterdag herhaald. Deze tactiek dient om de hele beweging te criminaliseren en te controleren. Ze wakkert de incidenten nog aan omdat de mensen het terecht niet nemen dat ze worden ingesloten. Ze heeft bovendien ettelijke (exacte cijfers ken ik nog niet) onnodige en onwetelijke arrestaties tot gevolg. Toch durft de politie deze tactiek in hun bilan van hun optreden op zaterdag avond nog verdedigen. Ik denk dat we deze tactiek, die trouwens samen gaat met een enorme infiltratie door verklede politieagenten, sterk moeten veroordelen.

Vrijdagavond is bovendien onze medewerker Enrico De Simone, advocaat te Antwerpen, opgepakt. Zaterdagmiddag werd hij geconfronteerd met de PV's die tegen hem werden opgemaakt. Er werd hem tussen de lijnen zeer duidelijk gemaakt dat de politie niet kan lachen met het werk van de Legal Teams. Zijn GSM werd in beslag genomen. De politie poogt om de Legal Teams met de incidenten in verband te brengen. Ook in De Morgen van zaterdag wordt er op een lasterlijke manier over de Legal Teams gesproken als zouden wij de betogers hebben opgeroepen tot incidenten.

Zaterdag werden de SIM kaarten van verschillende medewerkers van de Legal Teams in beslag genomen. De identiteit van de meeste Teams werd doelgericht gecontroleerd. Zij werden benaderd door politieagenten in burger en door hen geïntimideerd. Sommigen werden verplicht hun jasjes van de Legal Teams uit te doen. Twee van onze medewerkers werden bespoten met traangas. De beschuldigingen tegen Enrico De Simone en de Legal Teams zijn absurd en lasterlijk. Ik stel vast dat bepaalde krachten blijkbaar een lastercampagne wensen te voeren tegen de legal teams. Blijkbaar dulden de ordediensten geen pottenkijkers.

Ivo Flachet 0476/94.72.58

Het moet maar eens uit zijn!
by Sylvain Piqué Monday December 17, 2001 at 09:09 PM
sylvainfrans.piqu@planetinternet.be

Groot gelijk allemaal! Het moet er maar eens mee uit zijn dat:
-de "orde"-diensten provocateurs op de betogingen afsturen,die dan als opdracht krijgen om allerlei baldadigheden uit te halen en om zo aan de politie een voorwendsel te geven de hele betoging te terroriseren;
-de media feiten vervalsen, verdraaien, over-benadrukken en liegen om de mensen in de gewenste richting te manipuleren;
-de politie zomaar lui gaat bedreigen, intimideren, aanhouden en brutaliseren van wie de enige misdaad erin bestaat in het bezit te zijn van fotomateriaal dat de politie kan compromitteren of op legale manier te willen verhinderen dat de polite zomaar zijn gangen gaat met volledig onschuldige manifestanten.
Als er iets concreets kan gedaan worden, zeg het maar, ik zal zien wat ik kan doen.

Black Block: hooligans onder de betogers
by Frederik Thursday January 10, 2002 at 04:40 PM
Nutjesraper@Yahoo.com

Persoonlijk kan ik natuurlijk geen oordeel vellen over het al of niet opruien van het black block, maar het lijkt nogal evident dat dit onzin is.
Kijk maar naar het voetbal, daar heb je 20.000 man in een stadium, en er zitten telkens wel een aantal hooligans in, dat is nu eenmaal niet vermijden. Wat ik niet kan begrijpen is dat men hooligans, mensen die de huizen van mensen beschadigen, de op de politie slaat als hobby, en wiens agressie zich richt tegen zo goed als alles wat zich voor hun voeten bevindt nog steeds als een folkloristisch gegeven aanziet. Maar als men de ruit van een bank insmijt is men ineens een zwaar crimineel.
Alsof een bank wakker ligt van de kosten die enkele kapotte ruiten met zich meebrengen. Een oud madammetje die een kasseisteen door haar ruit krijgt kan daar een trauma van overhouden.

De moraal van dit verhaal is dus, vernietig privé-eigendom en niemand maakt er een probleem van, maar als je aan miljardenorganisaties raakt zit je zwaar in de problemen. Het is jammer om te zien dat daar nog niets aan veranderd is.

Ik heb een groot respect voor de mensen van het legal team en ik apprecieer hun inzet enorm. Het is alleen jammer dat je niet meer voor de rechten van de medemens mag opkomen als het imago van een land op het spel staat. Moest er een dagvaarding met eventuele gevolgen komen, dan hoop ik dat de juiste mensen een actie op touw kunnen zetten, en dat we gezamelijk deze FASCISTISCHE daad kunnen ongedaan maken.

Lot's of courage to the oppressed!