arch/ive/ief (2000 - 2005)

De vredesbetoging vooral door communisten bevolkt...
by Kenneth Rumes Saturday December 15, 2001 at 04:21 PM
kennethrumes@hotmail.com

De betoging voor vrede had aan het begin een duizendtal betogers, gaandeweg groeide dat aan tot zo'n 4000.

Ik volgde de betoging maar zeer kort, de betoging had aan het begin maar een duizendtal manifestanten, gaandeweg groeide dat aantal aan. Vooral communistische bewegingen en partijen maakten er deel van uit. We zagen een grote delegatie van D14, CHEnge the world, strijdkoren, de PVDA. De delegaties hadden opvallend veel Palestijnse vlaggen bij en riepen slogans voor de Intifada en tegen BUSH en SHARON.

Taboe / Animo was er ook ...
by jpe Sunday December 16, 2001 at 11:14 PM

En toch zijn de omroepen er in geslaagd in alvast hun avondjournaals nooit maar dan ook nooit het 'fuck'-woord (als ik het zo oneerbiedig mag omschrijven) 'communisten' te gebruiken. Compleet taboe.

Merk overigens op dat ook de ex-jong-socialisten er waren (met voorzitster en al). 'Animo' noemen zij nu. Een wat vreemde naam, maar volgens die voorzitster die ik even kon spreken kan je met 'het socialisme' geen jongeren meer werven ... Toen ik vertelde dat de betogingen van de voorbije dagen me een heel andere indruk gaven (zie de vele jongeren met Che en Marx op het lijf) kreeg ik van iemand te horen dat die jongeren met Che & Karl vooral uit het linksere Franstalig België komen ... Was dat zo ?

verdraagzame Vlaamse Beweging was er ook
by Indarduna Monday December 17, 2001 at 11:12 AM
indarduna@euskalerria.org

De betogingen (donderdag-vrijdag-zaterdag) waren een succes. Als linkse flamingant was ik daar zeer blij mee.

Graag wil ik wijzen op de aanwezigheid van het verdraagzame deel van de Vlaamse Beweging. De Nieuw-Vlaamse Alliantie, Meervoud en TAK stonden zij aan zij met alle andere betogers.

De reden waarom wij daar thuis horen is eenvoudig: wij delen immers de mening van de betogers, weliswaar vanuit onze eigen invalshoek.

Een heikel punt is altijd een standpunt in verband met een onafhankelijk Vlaanderen. Het Vlaams Blok wil mensen uitsluiten, wil een muur rond Vlaanderen.
Onze invulling van een onafhankelijk Vlaanderen is net het tegenovergestelde: iedereen is welkom en kan gerust zichzelf blijven binnen de gemeenschap.

Uiteraard waren wij met onze Leeuwenvlaggen een beetje de vreemde eend in de bijt. Maar daar gaat het net om: we weigeren die vlag in handen te geven van extreem-rechts. De enige manier om dat te doen, is consequent die vlag mee te dragen op betogingen zoals die van de afgelopen dagen. De Vlaamse Beweging is meer dan een grote troep fascisten. Die zijn er uiteraard, maar daar strijden we even hard tegen als andere betogers.

Bovendien wil ik toch een pluim op de hoed steken van die linkse betogers en anarchisten die bereid zijn geweest om in dialoog te gaan en een onderscheid gemaakt hebben tussen ons en extreem-rechts waar we niks mee te maken hebben. Bedankt!

Oproep tot artikels, geen gastenboek
by Peter De Libertair Monday December 17, 2001 at 12:07 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Kenneth, het spijt me dat ik zo hard zal zijn, maar wat voor 'n artikel is dat nu? Een stukje van 5 regeltjes waar je gewoon eer wil opstrijken voo uw stroming. Komaan, laat Indymedia geen groot gastenboek worden en zorg voor degelijke artikels die geen partijpolitiek zijn. Artikels vanuit uw invalshoek, maar geen partijpolitiek.
Altijd open voor discussie, peter

Antwoord op jpe
by JB Monday December 17, 2001 at 01:21 PM

Che & Marx zijn even populair bij nederlandstalige jongeren. Ik wil je gerust volgende keer eens meenemen langs het blok van de PVDA-jongeren om een taaltest te doen :-)

De reden waarom Animo het socialisme niet gebruikt, is omdat ze er zelf niets mee te maken hebben & willen hebben.

Goed voor ons, zou ik zo zeggen. Dan is er alvast minder verwarring (als er überhaupt nog jongeren bestaan die denken dat SPA uitstaans heeft met de eerste letter gemeen heeft).

Groeten,

Jan

HALLO? GASTENBOEK
by Kenneth Rumes Monday December 17, 2001 at 01:36 PM
kennethrumes@hotmail.com

Peter,
zeer vriendelijke manier van jou om iemand een stempel op het voorhoofd te duwen. Ik stel gewoon dat de betoging hoofdzakelijk door mensen die het communisme hoog in het vaandel dragen werd bevolkt. Dat is een vaststelling en geen partijpolitiek standpunt innemen. Jij gaat er duidelijk vanuit dat ik lid ben van een communistische partij of beweging. Ik werk voor INDYMEDIA als journalist en tijdens de top van Laken zijn sommige stukjes korter dan andere. Dan komt dat door de druk en het vele werk. Ik heb donderdag, vrijdag en zaterdag een hele dag over straat gelopen, honderden mensen gesproken en tientallen artikels geschreven. Talloze foto's gemaakt, de politie-intimidaties en de kou weerstaan, onze prints verspreid, voor dispatching gezorgd, honger geleden en informatie verzameld. Ik heb LEgal Teams gecontacteerd en stond op de eerste rij bij incidenten om objectief verslag te kunnen leveren. Hoera, ik deed het graag en met veel plezier. maar niet om me door jou nu belachelijk te laten maken. Zeker niet als je kritiek onterecht is. Waar haal je het lef? Als je het beter kan, nodig ik je uit om ook eens drie dagen strijdjournalistiek te brengen. En wees aub niet zo bekrompen om iedereen die over communisme spreekt, een stempel op het hoofd te duwen.

Peter De Zagevent
by christophe Monday December 17, 2001 at 07:07 PM

Kenneth,

Uit heel betrouwbare bron ;-), heb ik vernomen dat jij uitstekend werk heb geleverd. Het is inderdaad grappig dat nog zoveel mensen die deze site bezoeken totaal geen idee hebben van de manier waarop indymedia werkt. Jouw artikeltje over de betoging zaterdag, werd inderdaad al op zaterdag gepost, wellicht op een moment dat de betoging nog bezig was. Op dat moment was jouw artikel relevant, want het was één van de eerste getuigenissen over de betoging. Trouwens Kenneth heeft ook langere artikels geschreven toen hij daar wat meer tijd voor had.
Sommige mensen zouden wat minder moeten zagen en wat meer interessante dingen vertellen.

Vrede?
by Cassandra Wednesday December 19, 2001 at 05:48 PM

Mensen van Chénge the world in een vredesbetoging? Ik dacht dat Ché Guevarra niet al te veel ophad van vredevolle oplossingen. Was hij niet de man die 'duizend Vietnams' wou beginnen in Zuid-Amerika? En uiteindelijk zelf ook tijdens militaire acties om het leven is gekomen?

Knap voorbeeld voor vredesbetogers!

En is de Intifada dan een vredesbeweging? Wow! Ik moet dringend een nieuw woordenboek kopen, want mijn definitie van vrede is blijkaar een beetje achterhaald...

Over de PVDA zullen we maar zwijgen, het is genoegzaam bekend hoe zij applaudisseerde toen de Chinese regering het vreedsaam protest op het Plein van de Hemelse Vrede(!) door tanks liet verpletteren...

Op den duur zou men nog voor de oorlog gaan zijn, om niet bij dit zootje 'vredesbetogers' gerekend te hoeven worden...

volledig akkoord met cassante cassandra !
by tom Wednesday December 19, 2001 at 10:52 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

ik ben volledig akkoord met cassante cassandra : de vredesbetoging van D14 was hallucinant degoutant.

WANT :

1// Che is een moordenaar, want hij heeft soldaten van de diktatuur van Batista tijdens de Cubaanse revolutie doodgeschoten. Het is ontoelaatbaar om tijdens een revolutie mensen dood te schieten, wat wel mag is vriendelijk vragen of ze hun wapens niet willen neerleggen. En als ze dat niet willen, dan moet je zelf maar gaan neerliggen en de kogels zo goed mogelijk proberen ontwijken. Overigens kunnen we ons ook vragen stellen over de zinvolheid van een revolutie op zich : 30.000 kinderen per dag die sterven aan gemakkelijk te verkrijgen medicijnen is nog altijd beter dan een gewapende opstand tegen diegenen die dat veroorzaken vind ik.

2// De Intifada is een misdaad tegen de mensheid. Je verdedigen met stenen tegen oprukkende tanks en Israëlische special forces die zelfs kinderen martelen, dat is totaal buiten verhouding. Dat is met een kanon op een mug schieten ! Wat die Palestijnese heethoofden beter zouden doen is bloemen overhandigen aan de extreem-rechtse Israëlische legercommando's. Als ze maar genoeg hun best zouden doen, zouden de Israëlis wel tot inkeer komen, en zich huilend van spijt in het woestijnzand beginnen wentelen. Zolang je het niet geprobeerd hebt, kun je niet zeggen dat het niet werkt !

3// Over die 'duizend Vietnams' van Che zullen we het maar niet hebben. Stel je voor, die Vietnamezen gebruikten GEWELD, terwijl de Amerikanen alleen maar hun land binnenvielen, hun vrouwen verkrachtten, hun bossen met napalm ontbladerden en hun zonen doodschoten. En dan GEWELD durven gebruiken daartegen, dat noem ik echt met een kanon op een mug schieten.

De vredesbeweging heeft echt nog veel werk voor de boeg. Daarom : oproep voor een dringende vredesbetoging aan het hoofdkwartier van de PVDA, Lemonnierlaan 121 in Brussel, straks om 22 uur, die het waagt Che als symbool te gebruiken.