arch/ive/ief (2000 - 2005)

medische interventie op D14
by geert asman, medical team Saturday December 15, 2001 at 02:08 PM
geertasman@yahoo.com 0478/753.853

Slachtoffers van politiegeweld bij omsingeling Tour & Taxi. kort verslag van medische interventie

Vrijdag 14 december

In het begin van de betoging komen we samen met het Medical Team. We verdelen ons in verschillende Teams.
Heel de betoging blijft het vrij rustig, ik wordt 1 keer opgeroepen voor een epilepsieaanval.
Op het terrein van Tour & Taxi worden de betogers ingesloten door de politie. Ik wordt geroepen voor iemand die een steen op zijn hoofd heeft gekregen : met één draadje kan het huidflapje terug vastgemaakt worden.
Dan een dringende oproep van achter het politiecordon. Joke staat bij iemand die een matrakslag op zijn hoofd heeft gekregen en die gehecht moet worden. Stephanie en ik gaan ter plaatse, op de grond begint het water van het waterkanon al vast te vriezen. Ik hoor onderweg hoe de politie het waterkanon inzette om een vuurtje te blussen. Daarna zet ze heel het terrein af. Schandalig hoe de politie chargeert op een vreedzame betoging en zelf het geweld uitlokt.
We komen ter plaatse, aan de andere kant van het politiecordon. Ik onderzoek een jonge duitser. Het bloeden is ondertussen al wat gestopt. Zijn hoofd heeft een scheurwonde van drie centimeter. Een typische wonde als men met een hard voorwerp, zoals een matrak, op een hoofd klopt. Net als ik de wonde verdoofd hebt waarschuwt iemand dat de poltie dichter komt. We verzetten ons. Met twee hechtingen is de wonde dicht.
Ondertussen heeft Stephanie nog een meisje verzorgd, zij had ook een matrakslag op haar hoofd gekregen.
We keren terug door het politiecordon.
‘s avonds hoor ik de poltie op het nieuws vertellen dat ze geen nodeloos geweld gebruiken. Wat een leugen. Deze mensen waren slachtoffer van politiegeweld.


Geert asman
Medical Team
Arts bij GVHV