arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaamse (& Franstalige) media vanmorgen (+vanmiddag) + de gebrekkige D14-comm.
by jpe Saturday December 15, 2001 at 01:27 PM

Vlaamse mediawatch 15/12 deel 1: Wat hadden radio & kranten vanmorgen (en vanmiddag) te melden over de betoging van de 'anti- en de andersglobalisten' en over de rellen en het politie- optreden ?

De VRT-radio vanmorgen en vanmiddag

De VRT-radio-journaals van 7 u en 7 u 30 u hadden welgeteld drie zinnetjes over voor wat er gisteren op straat gebeurde: "Na de betoging van de antiglobalisten van gisteren blijven acht herriesschoppers aangehouden. Zij worden verdacht van vernielin gen. Op enkele incidenten na is de betoging vreedzaam verlopen."

Om 8 u werd alleen nog gemeld dat "er na de antiglobalistenbeto ging acht herriesschoppers aangehouden blijven." Dan ging het kort over het aantal gewonden (6) en daarna werd gemeld: "En gisterenavond hebben Sabena-betogers betoogd in de vertrekhal van Zaventem. De manifestatie verliep zonder incidenten."

In de duiding tussen de journaals werd er totaal geen aandacht besteed aan de straatactiviteiten rond de Euro-top, laat staan dat de VRT-radio de geplande manifestaties van vandaag zou aankondigen (zoals het VRT-tv-journaal gisteravond wel deed). Wel was er een item over rellen op de Congolese universiteiten.

Verder veel aandacht voor de 'officiële' top (voor de 'conventie' o.a.), waarover de VRT-radio na 8 uur ook interviews met de politici Dehaene en Van Miert bracht.

De straatactiviteiten van gisteren kwamen op de VRT-radio ook even aan bod in het binnenlands persoverzicht (na het journaal van 7 u 30). Hier ook weer eerst over de rellen (met een commentaar uit GVA). Daarna werd via het editoriaal van Yves Desmet gewezen op de kloof tussen burger en politiek in Europa.

Vanmiddag was 'Groot gelijk' op Radio 1 aan de antiglobalisten gewijd, met Dirk Barrez in de studio.

In het radionieuws van 14.00 u dan bleek dat de Verklaring van Laken al goedgekeurd is en dat Giscard d'Estaing tot voorzitter van de conventie verkozen. Veel 'positief nieuws'.

Vervolgens kwam het bericht dat "aan de ULB de radicale antiglo balisten" verzamelen bliezen. "Jonge radicalen discussiëren over hun Europa, dat een socialistisch Europa moet zijn, geen kapitalistisch." Dan kreeg je een Engelstalige vrouw te horen in het Engels. Vertaald werd dat dan nog en "straks willen de radicale antiglobalisten hun gelijk nog eens op straat uit schreeuwen." Volgde de melding dat er verschillende betogingen bezig zijn op straat en dat de politie massaal paraat is en vele manifestanten van rechts en links oppakte. "Diezelfde aanpak probeert de politie nu tegen een geplande anarchistische betoging aan de Hallepoort."

"De politie heeft duidelijk de opdracht gekregen verboden betogingen te beletten." Verder volgde nog info over arrestaties van gisteren en vandaag.


De Standaard: "We zitten als ratten in de val"

De kranten dan. Beginnen we met De Standaard. Op de buitenpagina alleen een foto van Verhofstadt: ofschoon de pers van hem het hele jaar door foto's kan publiceren, kreeg Verhofstadt ook nu weer voorrang op de zowat 20.000 antiglobalisten die tegen hem en zijn neoliberale politiek betoogden. Als statement kan dat tellen.

Op de onderste helft van zijn buitenpagina brengt DS wel een tekstverslag van Inge Ghijs dat waarheidsgetrouw de gebeurtenis sen beschrijft na de betoging. "We zitten als ratten in de val" titelt Ghijs.

"Wat begon als een vreedzame, kleurrijke betoging van democrati sche globalisten liep in de namiddag volledig uit de hand. De politie provoceerde de betogers door hun massale aanwezigheid." Tot daar de visie van Ghijs. Dan volgt een citaat: "We zitten als ratten in de val. Ghijs beschrijft de chaos die zich van de mensen in 'Thurn & Taxis' meester maakte. Verder in het verslag: "De politie chargeert verschillende keren, de activisten reageren met stenen en gooien flessen. (...) Ondertussen lopen nog duizend manifestanten op het terrein van Thurn & Taxis waar muziek wordt gemaakt. In de tent weten de 5.000 betogers niets van wat zich buiten afspeelt." Buiten chargeert de politie verder, "worden de activisten binnengedreven op het terrein van T&T. Het hek gaat dicht. Het waterkannon spuit het terrein nat. Onder de betogers breekt paniek uit. 'We zitten als ratten in de val. Ze maken van T&T een gevangenis' zegt Lieve Pepermans van de Legal Teams." Ghijs heeft het nog over de paniek op het T&T-terrein waar velen vrezen dat het bestormd zal worden. Rond 5 uur trekt de politie terug waarna enkel nog een feest in mineur kan volgen.

Verdere berichtgeving in De Standaard volgt op pagina 3 met als boventitel: "Politie beperkt de schade" met daarbij een foto van het ingooien van een bankraam. Onderaan nog het "Dagboek van Alain Boulanger, politiecommissaris: 'Bewoners omarmen ons'". Lang leve dus de politie.


Vragen bij de D14-communicatie in Tour & Taxis

Het verslag van Ghijs brengt ons bij een ander punt: de falende communicatie van D14.

Zelf ben ik van het einde van de betoging al filmende, foto's makende en pratende tot het begin van de betoging gestapt. Op het Bockstaelplein hielden we lang halt rond de groep 'Passage au rêves' (zo ongeveer noemen ze toch, de jongens en meisjes met de grote blauwe aarde) maar van rellen was niets te zien. Na de aankomst aan Tour & Taxis sprak ik even met organisator Eric Goeman, maar die zei niets van wat er eerder gebeurd was ...
Achteraan op het immense, ruïne-achtige T&T-terrein (wat een contrast met de poepsjieke hotels en het paleis waarin tuig zoals Berlusconi en sjoemelaar Chirac worden gelogeerd) waren er op dat moment geen optredens, enkel boekenstandjes. In de grote tent zag ik D'Orazzio aankomen maar ik had er geen idee van dat hij zou speechen. Op de zijkant van de tent hingen bordjes 'pers': bleek dat daar ergens een uur later een persconferentie zou doorgaan.

Ondertussen ontbrak het de hele tent en de mensen op het plein totaal aan informatie over het geweld dat achteraan de betoging gebeurd was. Na de boekenstalletjes en de tent aangedaan te hebben, zag ik buiten op straat de laatste betogers toekomen, volledig vreedzaam. Maar aan de andere kant stonden wel rijen rijkswachters, sorry politie-agenten.

Ik sprak er met een verantwoordelijke van D14 maar vernam niets over de 'rellen'. Na er de agenten wat gefilmd te hebben, bolde ik het verkleumd af. Terug thuis vernam ik via de website van Indymedia en later op televisie, wat er aan de hand was. Vraag: waarom werd de berichtgeving via de Indymedia-correspondenten bv. niet via luidsprekers op het T&T-terrein rondgeroepen ? Waarom kon D 14 de betogers niet via luidsprekers of op een andere manier inlichten ?


De Standaard als promotor van de Big Brother-jeugd

Terug naar de kranten van vanmorgen. Op de buitenpagina (p. 20) van de Cultuur & Media-katern van DS volgen de echte jeugdige helden van de media. Met als titel "Oeverloze verveling en dan plots de kick" krijg je (met kleurenfoto's en al van de 4 laatste BB-bewoners) ook in de 'kwaliteitskrant' die de DS wil zijn, een pagina-groot interview met een aantal Big Brother-watchers.

DS-redacteur Peter Vantyghem opent zo: "Zou de kunstensector niet beter eens naar 'Big Brother' kijken in plaats van altijd over de eigen thema's te debateren ? Volgens Bart Meuleman en Geert Buelens, big watchers van het eerste uur, leert het omstreden programma ons soms meer over de samenleving dan veel van wat vandaag voor kunst doorgaat." Om misselijk van te worden.

Vantyghem zou zich overigens beter eerst wat informeren vooraleer zo'n stukken te schrijven. Er is in de kunsten- en de academische wereld al oeverloos gepraat over Big Brother. Deze week nog ging er hier in Brussel een internationaal colloquium over door. Als journalist had hij dat moeten weten.

Niet dat daar veel nieuws te rapen zal zijn geweest. Dat soort bedoeningen munt vooral uit door een hoog leutergehalte. Dan liever opstappen met de jongeren die gisteren de vrieskou trotseerden om met hun rode, zwarte, witte en andere vlaggen tegen een asociale EU te protesteren.

Verder in DS nog een stuk over de 'informatiegolf die een revolutie ontketent op Canvas' ... Op p. 33 en 34 komt het 'antiglobalistisch protest' eindelijk aan bod. Met een vette titel "Daar heb je Marx weer" (met foto van T&T-gebouwen en betogers ervoor in de mist van een waterkanon). Journalist Gilbert Roox brengt hier een dagboek van een "rondgang in de coulissen van een week protest".

Het Nieuwsblad: "Extreem geweld vermeden"

Behalve De Standaard geeft De VUM-groep ook de populaire kranten 'Het Nieuwsblad' en 'Het Volk' uit. De cover van 'Het Nieuwsblad' toont een grote foto van de kant van de politie met uitzicht op de achter de T&T-hekkens opgesloten betogers. "Extreem geweld vermeden" staat er als kop in het vet. Ook hier bij de foto de kreet van de betogers dat we als ratten in de val zitten. En de terugkerende vraag: "Waarom heeft de politie de amokmakers niet opgepakt tijdens de betoging ?"

Op p. 6 volgen foto's van herrieschoppers en van de dansers met de wereldbol. Titels: "Gemaskerde herrieschoppers versus vreedzame betogers. Koude douche voor betogers" en "Bonte verzameling betoogt tegen top", waarna even aandacht voor de inzichten van de manifestanten. Op p. 11 volgt nog (naast weer een bericht over een verkrachter) een interview met D'Orazio: "Hoe meer de mensen werken, hoe minder ze te zeggen hebben." Maandag start het proces tegen de vakbondsman opnieuw.

De eerste binnenkatern van Het Nieuwsblad opent met een artikel (met foto) van Radio Bruxxel. Daaronder weer foto's van de vandalen van gisteren en een artikel met als titel: "Bitter koud verenigt jong en oud".


De FET: "Geen zware rellen tijdens betoging"

De Financieel Economische Tijd brengt net als DS alleen een foto van Verhofstadt (met Louis Michel) op zijn voorpagina. Daaronder een kort stuk met als titel: "Geen zware incidenten tijdens betoging." Op p. 6 volgt onderaan een artikel met foto van een D 14 bord en titel: 'Politie laat hooligans onder anders- globalisten betijen'. Verder uitgebreide aandacht voor de EU-top.
De bijlage 'Zaterdag Tijd' opent met een interview met Karel Vinck, voorzitter raad van bestuur van Umicore (het vroegere Union Minière). Titel: "Ik ben voor een belasting op speculatie." Bjititel: "De antiglobalisten hebben een punt wanneer ze stellen dat multinationals onder geen enkele controle staan." Onderaan op de pagina geeft Vinck toe dat Union Minière zich in Afrika als gedroeg als "racisten zonder het te weten".


Het Laatste Nieuws: "Relschoppers verstoren feest"

Het Laatste Nieuws pakt uit met een halfgrote foto van door een waterkanon natgespoten manifestanten die op de grond zitten. Titel: "Relschoppers verstoren feest".

De Eurotop krijgt op p. 6 en 7 aandacht: eerst de Top en dan de rellen. "Koude Douche' staat er als grote titel en daaronder: 'Politie zet waterkanon in tegen vernielzucht van zo'n 250 betogers" ... In een kader wordt de balans opgemaakt: "Ruiten drie bankkantoren vernield, commissariaat gesloopt, enkele auto's beschadigd, TV-ploegen aangevallen".

In een kort stukje wordt ook gemeld dat "de anarchistische jongeren die vandaag om twee uur aan de Hallepoort vertrekken, in een gedetailleerde handleiding te kennen geven dat ze rekening houden met ontsporingen. Omdat de politie altijd zo brutaal te keer gaat, natuurlijk."

Naast al dat geweldnieuws komt in de marge van de pagina ook "vreedzaam volk op bezoek".

Op de regionale pagina's volgen nog twee pagina's foto-overzich ten met als grote titel: "Laken, belegerde stad". De laaste katern opent met de Big Brother-finale.


Gazet van Antwerpen: bende van hopenal vijftien manifestanten ...

De 'Frut' brengt op zijn voorpagina een kleine foto van twee jongeren die met een dranghekken een ruit ingooien van een oud politiekantoor. Titel: "Relschoppers verpesten manifestatie".

Daaronder: "Een bende van hopenal vijftien manifestanten hebben de betoging van de antiglobalisten vrijdag grondig verpest. De door niemand verhinderde jongeren vernielden de ramen van minstens vier banken, twee politiekantoren en een handjevol auto's."

Op pagina 9 volgt een artikel over de Top van Laken, met middenin een foto van de jongeren van de wereldbol en een artikel dat titelt: "Handjevol oproerkraaiers bederft de pret". En dat was het, meer aandacht heeft de GVA er niet voor over.


De Morgen: de link met het terrorisme van Bin Laden

Het meest verontrustende stuk in de Vlaamse pers vonden we in De Morgen.

Die krant plaatste midden zijn coverpagina twee foto's: één van vreedzame anders- en antiglobalisten (een 'koppeltje' en enkele jongeren in het zwart) en één van gemaskerde jongeren die bankruit ingooien. In zijn editoriaal schreef Yves De Smet over het democratisch deficit van Europa.

Op pagina 3 gaat het verder met een reportage: "veertienduizend andersglobalisten eisen in Brussel een socialer Europa / Ik herbeleef een beetje mijn jeugd". Daaronder twee artikels over de rellen: "Waterkanonnen doven vreugdevuren na filterblokkades bij Thurn & Taxis" en "Verniel banken, geen auto's".

De krant geeft als verloop van de ongeregeldheden achteraf de volgende volgorde. Eerst waren er op straat vuurtjes. Toen de manifestanten weigerden die te doven, werd het waterkanon gebruikt. "Dat werkte als een rode lap op een stier: in een mum van tijd bekogelden sommige actievoerders de politie met kasseien, flessen en stokken" en dan zat het spel op de wagen. Eigen vraag hierbij: waarom liet men de betoging eindigen op een ruïne-terrein als T&T, met daarvoor een laan met hobbelig liggende kasseien ? Ideaal voor ...

Op p. 4 mag burgemeester Thielemans zijn tevredenheid uiten: "Politie heeft gehandeld met respect voor mensenrechten."

Op p. 20 komt het dan. De Morgen "op stap met het Black Block". "Al-Qaeda'tje spelen in Brussel. De antiglobalisering voorbij: op pad met de jongen" (enkelvoud) "en meisjes van de stadsgueril la". Tussentitel: "Het netwerk van Bin Laden fascineert me. Ze blijven onzichtbaar tot het moment van toeslaan is aangebroken."

Blijkbaar heeft journalist Bart Willems in Brussel een zestal 'autonomen' gevonden dat in het uiterste geniep (niet gekleed als Black Block) keet wil schoppen. "We moeten onzichtbaar blijven tot het moment van toeslaan is aangebroken".

"En dat kan vandaag wel eens zijn, de laatste dag van de Europese top in Laken. De radicale anarchisten betogen in Sint-Gillis en sluiten af met een streetparty aan het Zuidstation, de nationa listische antiglobalisten trekken op vanaf de Kruidtuin en aan de Jacqmainlaan staan antifascisten klaar voor een tegenbetoging. Aan de ULB vertrekt een vredesdemonstratie naar het Jubelpark."

Op de volgende pagina (21) gaat het toevallig -los van de antiglobalisten - verder over een Franse terrorist in de V.S.


Duitstalige & Franstalige pers: La Dernière Heure ontspoort

Grenz-Echo, de enige Duitstalige krant in dit land, plaatst een foto van een auto die vernield wordt op zijn cover. Titel: "'Harter Kern' willte keinen friedlichen EU-Gipfel in Brüssel". Op pagina 19 krijg je twee foto's van 'brekers' (aan een bank en politiekantoor). Titel hier: "Autos und Fensterscheiben von Bankfilialen beschädigt - Polizeiwache angegriffen / Ausschrei tungen bei Antiglobalisierungs-Demo". Geen enkele foto van de vreedzame betogers.

Van de voorpagina's van de Franstalige kranten is die van La Libre Belgique het soberst. Bovenaan een sliert Euromunten, onderaan een foto van jongeren die een bank aanvallen en daarboven de titel: "Douche froide sur la 'Manifête'".

Le Soir toont vanuit politiestandpunt een meisje dat van achter de hekkens van T&T naar de agenten roept. Titels: "La base n'a pas troublé le sommet." en "Des incidents isolés lors de la marche des rebelles".

"La Lanterne' ('le Quotidien de Bruxelles') plaatst de volgende twee foto's bovenaan in oppositie: links: brekers die een venster ingooien, rechts: een glimlachende Verhofstadt met Berlusconi en Michel. Titels erboven (met daarbij de keerzijden van een euromunt afgedrukt): 'Coté pile, coté face'.

'La Dernière Heure' gooit alle remmen los: op zijn cover prijkt een grote foto van een Mercedes die met een dranghekken wordt aangevallen. Daaronder zien we een zwartgeklede man die een venster intrapt en drie agenten die een gemaskerde jongere oppakken. Titel bovenaan: "Casseurs déchaînés". Voorwaar een provocerende voorpagina. En binnenin gaat het verder. Op pagina drie nog eens zes foto's van het geweld, van de relschoppers vooral. Titel: "Les casseurs masqués sèment la dévastation". En wie dacht dat het nu wel genoeg was: pagina 4 en 5 zijn eveneens met foto's en teksten gewijd aan de 'scènes de désolation et de violence à Laeken" ...

De morgen
by geeeuw Saturday December 15, 2001 at 01:50 PM

u bent het commentaarstukje van B Willems op pagina 2 van De Morgen vergeten te lezen.

Onafhankelijke media?
by Johan Saturday December 15, 2001 at 02:08 PM

Hmm, mensen van Independent Media die zichzelf journalisten noemen, en duidelijk partij kiezen voor oproerkraaiers. Fijn! Sterker nog, jonge, gemaskerde mensen, netjes in het zwart gekleed, die met een soort perskaart van Independent Media 'objectief' verslag uitbrengen van een betoging, netjes zwijgen over de idioten die vernielingen aanbrengen, maar die wel liggen te kappen op het schandalige optreden van de politie.
Ik dacht dat een journalist te allen tijde objectief moest zijn, en correct verslag moest uitbrengen over wat er gebeurt. Die regel geldt blijkbaar voor iedereen, behalve voor de onafhankelijke media, die bijzonder afhankelijk is van de anti-globalisten.
Tijdens de betoging van vrijdag is de politie niet tussenbeide gekomen op het parcours om geen onschuldigen te treffen. Wat mij betreft, hadden de agenten grof geweld mogen gebruiken om die laffe, want gemaskerde gewelddadige idioten buitenspel te zetten, zo lang mogelijk op te sluiten en onmiddellijk en zwaar te laten berechten.
Als ze niet willen weten van Europa, of het kapitalisme, niemand verplicht ze om hier te blijven! Laat ze vertrekken, naar oorden waar het volgens hen beter is. Het Tora Bora-gebergte, bijvoorbeeld. Daar vinden ze de anarchie die ze vinden. Maar ik durf er veel op te verwedden dat ze na twee weken huilend terugkomen omdat ze de gemakken van de zo gehate maatschappij missen.

Bedankt JPE + een conclusie
by JB Monday December 17, 2001 at 02:00 PM

De twee vorige commentaren laat ik aan me voorbijgaan wegens "niet waard om op te reageren - Ga ergens anders zeiken, maar kom indymedia niet verzieken - Jullie zever kunt ge in elke bourgeois-krant kwijt"

Een echt goed overzicht, heb ik veel aan gehad.

Mijn conclusie: de pers had alleen oog voor het vreedzaam/gewelddadig karakter van de betogingen. Over de inhoud geen woord of zoiets algemeens als "tegen de liberalisering"
OK, maar dat begrijpt een gewone mens niet? Waar staan we voor? Wat vinden we mis aan deze wereld? Concrete voorbeelden moeten er staan. We moeten de grote hoop van de mensen kunnen overtuigen.

Maar hiervoor moeten we natuurlijk niet op de pers rekenen, we kunnen haar wel verwijten dat ze er niets over schrijft.

Bladzijden lang schrijven ze over wat Verhofstadt vindt (inhoud), maar onze mening komt niet aan bod.

wat vind je objektief?
by M. Thursday December 20, 2001 at 05:41 PM

Beste Johan,
Jij hebt wel een uitermate eigen kijk op het begrip objectief.Verhofstad en consoorten tot vervelens toe aan het woord laten.Ze kritiekloos de geneugten van Europa en de vrije markt (zoals dat eufemistisch noemt) laten bewierroken.Heimelijk zwijgen over de 30000 kinderen die dagelijks sterven door diezelfde vrije markt, aan stukken gereten Afghaanse vrouwen en kinderen effe vermelden als collateral damage van de noodzakelijke VS-bombardementen,enz...Dit is dan objectief.Maar als mediaactivisten effe de anders-globalisten aan het woord laten,als er eens kritiek aan bod komt die de vrije markt en het hiermee gepaarde eenheidsdenken in vraag stelt dan is men plots niet meer kritisch?Dit argumenteer je dan met het simplisme,maar die natuurlijk wel tot de verbeelding spreekt,dat Indymedia partij kiest voor oproerkraaiers.Dan moet je dan wel eens goed op de site surfen mijn jongen want ik denk niet dat het inslaan van bankruiten of het vernielen van auto's als aktievorm ,waar ook, hier verdedigd wordt.Je zou dan ook kunnen vaststellen dat er meer en meer bewijs verzameld wordt over de betrokkenheid van bepaalde politieprovocateurs ,die door u zo geroemd worden, bij die incidenten.Maar dat betekent dan Johan dat jij oproerkraaiers verdedigd mijn beste.Is dit dan objectief?
ps:over uw aantijging dat Indymedia-activisten een soort Black Blockers zijn wil ik het zelfs niet hebben daar ben je wel weinig origineel,IK KAN OOK DE MORGEN LEZEN HOOR
groeten