arch/ive/ief (2000 - 2005)

against use of "black block" as a cheap excuse for police-violence
by elly Saturday December 15, 2001 at 05:12 AM
0486-071901

SOMMIGE MEDIA GEBRUIKEN BLACK BLOK ALS EXCUUS-CAMOUFLAGE VOOR RONDDUIT FASCISTISCH OPTREDEN POLITIE TOV MIJ EN 30 KLEURRIJKE VREEDZAME MEDE-ACTIVISTEN.

ik wil alle dappere activisten, medical team, legal team die in confrontatie kwamen met de politie nog eens oproepen hun verhaal op te schrijve op indymedia, als artikel of commentaar.

onderstaand is misschien een beetje langdradig, maar als ik weer wat slaap heb gehad schrijf ik een andere versie (engelstalig)

doch dit alles geheel ter zijde


politie & geweld op de betoging, waarom ik werd gearresteerd

en wat ik gezien
1. interviewtjes met deelnemers als indymedia-activiste (cfr ter zake)
2. interviewtjes met "black block"
3. geweldadige arrestatie van 30 van de 200 GEWELDLOZE betogers voor politie-kwadron , ik heb een waterkanon over me heen gekregen. een kameraad van d14-antwerpen werd op het hoofd getrapt.
4. geweldadige arrestatie van 4 van de 30 mensen van het "vrij-pleit-comite" van de ten-onrechte gearresteerden. waaronder Meester Enrico de Simone, mede-coordinator van het medical team en advocaat voor de sabeniens. hij moet morgenochtend voor de procureur verschijnen
5. SOMMIGE MEDIA GEBRUIKEN BLACK BLOK ALS EXCUUS-CAMOUFLAGE VOOR RONDDUIT FASCISTISCH OPTREDEN POLITIE TOV MIJ EN 30 KLEURRIJKE VREEDZAME MEDE-ACTIVISTEN.

beste allemaal,
ik ben elly, 28 jarig arts en werk voor de ngo geneeskunde voor de derde wereld. tijdens de maand december heb ik meegewerkt voor indymedia omdat mij dat een heel interessant vertrekpunt leek voor deelname van aan de anti-globaliseringsbeweging. in tegenstelling tot de grote ngo's spelen zij een heel grote actieve en ja ook radicale rol. (sinds seattle en naomi klein mogen we weer anti-kapitalistisch zijn)

ik wil nog eens opschrijven wat ik vandaag gezien heb, het zal een beetje warrig zijn want mijn dag begon om 6 uur smorgens toen ik met 3 mede-media-activisten uit zweden, frankrijk en een belg van de ksa de print-editie van indymedia ben gaan vouwen bij een drukker(epo) die vrijwillig en spotgoedkoop onze speciale editie uitgeeft. het vervolg van de dag hebt u kunnen volgen op ter zake, want die mannen hebben een dagje met mij opgetrokken. grappig, niemand van indymedia zag dat zitten, ze staan allemaal veel liever achter de camera dan ervoor. ik ook. maar als ngo-medewerkster weet ik hoe we soms moeten knokken om dingen in het nieuws te brengen, terwijl indymedia de zaken vaak weigert, ze worden blijkbaar als cool en hip beschouwd. ik was meer koud en ongewassen en onuitgeslapen maar soit. ik zou hen toch willen bedanken voor de baterijtjes sigaretten etc.

ik heb de stenengooiers aan het werk gezien. ik wou hen vragen waarom??? maar met de "corporated press" willen ze niks te maken hebben... toen ik alleen was heb ik enkele korte interviewtjes met hen gedaan. 1 van hen vertelde me dat banken meer kapot maken dan ruiten. ik vroeg of hij het niet erg vond dat bijvoorbeeld strijdsyndicalisten, die onze partners zijn in de anti-globaliseringsbeweging hierdoor worden afgeschrikt. hij zij me vriendelijk (!) dat we beslist eens verder moesten discussieren en ging dan door met dingen die ikzelf nooit zou doen. aan de anderen die ik het vroeg, kwamen niet verder
dan een "we have to". ze waren jong en opgehitst. en voor de rest ben ik het eens met wat ik van eric goeman begrepen heb: de ruiten van 2 banken, een paar auto's en leegstaand politie-kantoor, dat zijn mineure incidenten.

Na een grappig intermezzo van de medical team ("er is een vieze ziekte "globalitis" uitgebroken, we hebben er al een paar in qarrantaine geplaatst te Laken.... KOOP HET GLOBALIVAX") kom ik aan in tour en taxis. Ik interview een 10tal verschillende groepjes betogers die het allemaal kei-gezellig vonden. dat ze blij waren dat ze al hun eisen konden samenleggen van tobintaks tot revolutie, van vrijheid voor bomen tot vrijheid voor sans-papiers. (de meesten hadden niks van de stenengooiers gemerkt, gezien deze achteraan in de betoging liepen.) sommigen, vooral buitenlanders, hadden "ervaring" uit genua, praag, nice en vonden het spijtig dat er geen directe en creatieve actie is gebeurd om tot bij de weledele heren politiekers in hun fijne democratische paleis te geraken.

ik maak me klaar om een artikel te gaan uitschrijven want om 18h wil ik graag mee met de sabeniens naar zaventem gaan. om 15 uur echter telefoon van indy-media dispatch Marieke: niemand mag nog in Tour en Taxis en het lijkt erop alsof ze het gebouw aan het omsingelen zijn. ik ga naar de picard-straat waar een 200-tal betogers voor 1 (dan 2, dan 3) rijen politie-agenten staan met waterkanonnen. het is niet echt georganiseerd. er zijn niet echt ordewoorden aanwezig, er zijn nauwelijks vlaggen. tis zowat per toeval dat we bij elkaar staan. "police partout, justice nullepart" verzinnen we nog. een 30 tal meter verder stoken een paar mensen een vuurtje van een palet, waarond een 20tal een kwartiertje lang hun handen staan te warmen. ik sta vanvoor links met een foto-toestel.


dan brabbelt de politie iets door de micro. en 30 seconden later chargeren ze. en ik volg langs de zijkant de linie. met het waterkanon doven ze ook het vuur en enkele momenten later richten ze het waterkanon op de manifestanten. ook ik krijg mijn deel. kleddernat loop ik een leeg pakhuis binnen. en zie hoe mensen op hun hoofd getrapt worden, matrakslagen krijgen. in het pakhuis zijn nog 2 jonge meisjes van internationaal verzet en ward een 16-jarige jongen, die voor de eerste keer in zijn leven komt betogen. we beslissen samen te blijven en dat kan want enkele minuten later (16uur) worden we allemaal samen opgepakt.

ze fouilleren ons en doen ons handboeien aan. ze duwen ons op een bus. ze ontzeggen de minderjarige ward - die astma-patient is, zijn medicatie (ventolin). ik bevries van de kou op de bus.

om 17h vliegen we de cel in. ik met 5 meisjes in 1 cel. een 10 tal jongens in een ander. en een grote cel
met 20 jongeren.

om 2Oh wordt ik als enige vrijgelaten dankzij aandringen van 2 artsen van medical team en 2 advocaten van legal team.
mijn gevoelens zijn gemengd. in de eerste plaats ben ik nog flink boos over het aangedane onrecht.
ik ben ook fier op onze organisatie-graad. en tenslotte voel ik me ook verplicht aan de mede-actievoerders die nog vast zitten. we gaan naar het coordinatie-centrum van legal teams en daar beslissen we in overleg met een aantal mensen een "vrij-pleit-comite" te vormen. we trommelen medical team op en d14-kortrijk en d14-ulb. Geert Van Moorter, van de medical teams verwittigd ook de pers, wat heel erg mis loopt met platte batterijen enzo. uiteindelijk kan ik een journalist van rtbf bereiken, die heeft gezien dat de rijkswacht 30 mensen heeft omsingeld en ook een paar gearresteerd. hij verzekert me dat er vanuit de betogers geen geweld is gebruikt. met de journalist en een advocaat stap ik af op de rijkswacht. als arts wijs ik hem op de gevaren van hypothermie. er wordt wat heen en weer gebeld en uiteindelijk worden de mensen die bijna 2 uur omsingeld zijn vrijgelaten. ze vertrekken naar een zaal in de VUB, waar de legal teams hun klacht noteren.

Een 10 tal buitenlanders en 1 advocaat van legal team wordt op dit moment nog vastgehouden.

Need some help
by P-Luck Saturday December 15, 2001 at 05:39 AM
p-luck@redblackflag.ca.tc

Hi, could somebody translate this post because it looks interesting? Thanks!!

What about VU?
by Nico Saturday December 15, 2001 at 08:38 AM

Is VolksUnie related to the attempts of disrupting the protest?

cheap police scenario
by luxien Saturday December 15, 2001 at 11:08 AM
luxien@mail.be

everyone who's a little critical,
can see that those so called black b's,
were perfect in the police scenario.

Their cheap -spreading thepoliceTERROR- scenario,
became very clear, when they arrived arround the T&T site: their was no violence from demonstrators at all their!

Only well organised sadistic police TERROR (with lot's of violent undercover agents all around).

The most clear, that it was a real scenario, were the comments in the press....that there where 'heated people' T&T and that police had to calm them down, with water cannons.

....Also this From a the 'official' media: a VRT reporter who tells Eric Goeman:
"But the police violence was necesary, because of the broken windows early this day"

....or how reporters and police speak from out the same mouth...

LEGAL TEAMS: PLEASE ACT AGAINST THIS BRUTAL POLICE TERROR, BECAUSE PEACEFULL DEMONSTRATING IS IN DANGER !

black block
by KES Saturday December 15, 2001 at 01:36 PM

why should you wear black masks, if you are arrested and identified anyway by the police? Is it to make them incognito to other phtographers so they can't be identified as police-infiltrants?

brutal terror
by woef! Saturday December 15, 2001 at 02:00 PM

Vreemd dat er nog geen berichten verschenen zijn over de martelingen en de willekeurige standrechtelijke executies, die nochtans schering en inslag waren.


Leer uw protest eens doseren in verhouding tot de reƫle feiten (mag subjectief zijn hoor, no prob); volgens mij heeft dat meer effect en verspeel je minder van die kostbare streetcredibility-jetons, die trouwens slechts in beperkte omloop zijn beschikbaar zijn

use of masks
by Blinko Sunday December 23, 2001 at 01:13 AM

the reasoning behind wearing masks is to prevent demonstrators from being identified after the demo, and to try and prevent the police having more film/photographic evidence. It is also symbolic in that none of our faces/identities actually matter, only our actions do.