arch/ive/ief (2000 - 2005)

Advocaten en dokter op bezoek in de kazerne
by Sanne Saturday December 15, 2001 at 02:54 AM
s_nooteboom@hotmail.com

verslag van het bezoek van twee advocaten en een arts aan de kazerne om te proberen de arrestanten van de betoging te verzorgen en bijstand te verlenen. We hebben niemand te zien gekregen.

Vrijdag avond rond 22u00 kreeg ik telefoon: of het Medical Team wilde komen naar de kazerne om de arrestanten te verzorgen. Er waren klaarblijkelijk een aantal gewonden bij.
Er waren in de nammidag na de betoging charges uitgevoerd en enkele betogers waren hierbij opgepakt en naar de kazerne van Brussel overgebracht. Hierop volgde een protestactie van de andere betogers voor het gebouw van de kazerne opdat de gearresteerde betogers vrij gelaten zouden worden. Tijdens deze protestactie werden deze betogers die vrijlating wilden voor hun gevangen medebetogers, ook allemaal opgepakt. Naar aanleiding daarvan werd het Medical Team gebeld om medische zorg en bijstand te gaan verlenen in de gevangenis.
Met twee advocaten van het Medical Team hebben we onderhandeld met politie maar we kregen de vastgezette betogers niet te zien. Klaarblijkelijk zijn de rechten van een arrestant bij een administratieve aanhouding zeer beperkt: geen recht op een telefoongesprek, geen recht op een advocaat en dit geldt ook voor minderjarigen, die volgens onze informatie ook zouden zijn opgepakt. Medische verzorging was volgens hen niet nodig, omdat er voldoende eigen dokters en verpleegkundigen waren om de arrestanten te verzorgen. We zullen morgen horen of zij inderdaad de juiste verzorging hebben gekregen!
Ten laatste nog dit: een van de advocaten van het Legal Team
bleek al geruime tijd niet te reageren op zijn GSM en ook niet terug te bellen. Onze advocaat vroeg daarom aan de politie of zij hem konden vertellen of deze persoon miscchien ook was opgepakt. Hierop wenstte de politie in eerste instantie geen antwoord te geven: "ik hoef u dit niet te vertellen"
Pas toen onze reactie hierop was dat dit zou beteken dat mensen in dit land dus blijkbaar konden 'verdwijnen' krabbellde hij terug en gaf ons de juiste informatie: de advocaat was inderdaad aangehouden en zat in de kazerne.
Uiteraard kregen we ook hem niet te zien.