arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opgepakt wegens onderhandeling
by Emilie Van Daele Saturday December 15, 2001 at 01:12 AM
sarlie@pi.be

Minstens drie mensen opgepakt en verschillende mensen omsingeld door ordetroepen na een 'niet geweldadige' onderhandeling aan de kazerne in Etterbeek. Bij de onderhandeling werd getracht mensen vrij te krijgen die eerder die avond zonder reden werden opgepakt.

Een dertigtal mensen (waaronder Legal Teams) zijn rond negen uur deze avond (14/12) naar de kazerne van Etterbeek gegaan om te onderhandelen om enkele opgepakten eerder die avond vrij te krijgen. Toen wij daar aankwamen zijn een aantal mensen met de politie gaan praten, terwijl een ander deel van de groep de gebruikelijke slogans is beginnen te scanderen (laat onze vrienden vrij...). Een aantal auto's die de kazerne wouden verlaten werden tegengehouden door deze groep. De politie is dan na enkele minuten overgegaan tot het groeperen van een twintig à dertig politiemannen (met de respectievelijke helmen, schilden en knuppels). Ook twee waterkanonnen en enkele pantservoertuigen werden gemobiliseerd. Op dit moment ben ik en nog een ander meisje (Veerle), die telefonisch contact had met een verantwoordelijke van Legal Teams, op een politieman toegestapt om nogmaals te vragen of we een verantwoordelijke konden spreken. Deze verwees ons naar iemand anders die weigerde ons te woord te staan- we werden zelfs vrij onvriendelijk weggeduwd. Enkele seconden later kwamen nog meer politiemensen toe en bewogen zich in onze richting. Uit paniek zijn toen een aantal mensen enkele stappen achteruitgegaan. Hierop heeft de politie gereageerd en is zij op de groep toegelopen en zijn ook de pantserwagens vrij snel richting groep gereden. Toen is er paniek uitgebroken en is iedereen als een gek beginnen lopen. Ik en een zestal andere mensen zijn naar links gevlucht, de rest van de groep heeft de rechterkant gekozen. Daar is de politie op ingereden, zijn ze mensen naar mijn persoonlijk oordeel vrij hardhandig beginnen oppakken (ikzelf heb een meisje zeer hard horen schreeuwen; iemand anders die naar rechts was gevlucht vertelde mij later dat ze een meisje al knuppelend hebben opgepakt en een andere jongen met zijn haar hebben meegesleurd). De groep die naar rechts was gevlucht werd vervolgens ingesloten. Ook hier werd er geknuppeld. Deze groep werd gedurende één uur op straat vastgehouden. Veerle, die zich in deze groep bevond, werd haar GSM gedurende drie kwartier afgenomen; zij stond rechtstreeks in contact met iemand van Legal Teams en vertelde wat er op dat moment gebeurde. Na één uur en drie kwartier werd meegedeeld dat iedereen die onderkoeld was mocht gaan; gevolg:iedereen is doorgegaan. Toch blijft onzeker hoeveel mensen zijn opgepakt.
Ik wil uitdrukkelijk vermelden dat de 'onderhandelaars' geen geweld hebben gebruikt, tenzij je het scanderen van slogans geweld noemt. Het is vrij shockerend om dan te zien hoe hardhandig deze mensen zijn aangepakt.
Verder weet ik dat de RTBF langs is geweest om te filmen en dat er foto's zijn getrokken door leden van de PVDA.
Emilie.

réaction
by Christophe Marchand Sunday December 16, 2001 at 08:50 PM
c.marchand@skynet.be

Sans vouloir me prononcer sur la nécessité ou la légitimité pour un Legal Team, d'aller négocier à la caserne d'Etterbeeck la libération de personnes détenues administrativement, j'étais effectivement en contact via un GSM du Legal team avec une personne parlant le néérlandais qui m'a rapporté des incidents devant les casernes et m'a déclaré, avant que le contact ne soit coupé, qu'un policier se dirigeait vers elle avec l'intention de lui enlever son GSM.

Christophe Marchand