arch/ive/ief (2000 - 2005)

VTM en VRT staren naar geweld en vergeten antikapitalistisch karakter betoging
by jpe Friday December 14, 2001 at 11:32 PM

Vlaamse mediawatch 14/12 deel 2: Ziehier hoe de VRT- en VTM- televisiejournaals vanavond nogal uiteenlopend verslag uitbrachten over de betoging én het geweld. Commentaar bij de aanpak van VTM en/of VRT ? Zet het hier in een commentaar. "Ze" (de omroepen) volgen deze mediapagina's.

1) VTM: "Wat we gevreesd hadden, is ten dele ook gebeurd"

Laten we eerst kijken hoe de meest 'populistische' van de twee zenders de zaken voorstelde. Daarna kunnen we de aanpak van de VRT daarmee vergelijken.

Het VTM-journaal (19 u) begon met beelden van het geweld dat deze namiddag in de staart van de betoging plaatsvond.

"Wat we gevreesd hadden, is ten dele ook gebeurd" opende Danny Verstraeten. De eerste zes minuten van het journaal gingen vervolgens naar het "geweld dat ongemeen brutaal was."

We zagen hoe zwartgeklede jongeren een bank aanvielen alsook een leegstaand politiekantoor (met auto ervoor). Burgemeester Freddy Thielemans kwam verklaren dat het ging om 'stedelijke guerilla techniek', waarbij de aanvallers meteen tussen de betogers schuilen zodat het "gevaarlijk is de politie er op los te laten".

Daarna ging het naar Chris Michel aan Tours & Taxis. "Tot 5 uur waren hier relletjes, nu is alles rustig." Vervolgens krijgen we het verhaal van de VTM-satellietwagen die aangevallen en tijdelijk onbruikbaar gemaakt werd.

Dan krijgt Indymedia-man Peter De Maegd het woord maar wat hij vertelde kon ik wegens een binnenkomend telefoontje niet noteren. Xavier Declercq stelt daarna dat "we ons volledig distantiëren van het geweld". De 250 'peacekeepers' konden de herrieschoppers jammer genoeg niet intomen.

Journalist Chris Michel: "Al bij al vallen de incidenten mee, in vergelijking met Genua en Göteborg. De grote groep distantieert zich er volledig van."

Totdaar de eerste zes VTM-minuten, gewijd aan het geweld.

Dan volgt de betoging zelf met beelden van ludieke onderdelen en 'sound bites' waarin betogers in één of twee zinnen moeten zeggen waarom ze komen betogen.

Er wordt gewezen op de ijzige kou "en toch was de opkomst groot: 12.500 tot 25.000 mensen, komende uit heel de wereld." Net zoals gisteren was er weer een Sabena-delegatie. Iemand daarvan betreurt "dat de vakbonden vandaag niet hier waren".

In een interview met Eric Goeman (Attac) gaat het weer over het geweld: "we hebben er alles aan gedaan om het geweldloos te houden." Chris Michel beaamt: "de meeste mensen kwamen met goede bedoelingen, spijtig van de enkele herrieschoppers".

Vervolgens zien we hoe de betoging 'doodbloedt' in het Tour & Taxis-complex. Na nog een interview met een betoger die door de politie werd natgespoten toen hij mee vuurke stookte, zit het nieuws over de betoging er op. Het duurde ook zo'n 6 minuten.

Over naar de slaapproblemen: een aantal betogers sliep in de tent op T&T. In contrast daarmee toont VTM beelden van het poepsjieke Conrad-hotel waar de toppolitici verblijven.

Dan volgen nog eens de beelden die we in de intro en in het eerste deel al zagen van de vernielingen. "Ze maken nu eenmaal indruk, die beelden" verantwoordt Danny Verstraeten de herhaling.

Jeroen Wils heeft het dan over 40 opgepakte manifestanten, onderdeel van een groep van zo'n 250 uit Duitsland, die 'goed georganiseerd' wordt genoemd. Aan politieman Bliki vraagt Wils: "Waarom zijn jullie tijdens de rellen niet opgetreden ?" Bliki: (samengevat): "We hebben ons zo lang mogelijk low prowfile opgesteld. We konden ze goed volgen maar zagen hoe ze zich terugtrokken tussen de betogers". Daardoor kon de politie volgens Bliki moeilijk optreden.

Wils stelt dat "het afwachten is wat morgen zal gebeuren." Vervolgens becommentarieert hij een reportage over "hoe goed de ordediensten vandaag werkten", onder andere op basis van beelden uit een heli, waar Wils met Binnenlandsezaken-minister Duquenne in meevloog. Aan Duquenne vroeg Wils deze ochtend of de ordedien sten "klaar zijn voor de slag van Laken" ... Even later krijgen we te zien waar gearresteerde betogers worden opgesloten (in tenten) en hoe hun gezicht natgemaakt wordt, want "het traangas werkt bijtend in op de huid" verklaart een politieman ... Vroeger, in de tijd van Jazz Bilzen bv., volstond het nog dat traangas traangas was. Nu moet het ook de huid irriteren. VTM gaat hier niet op in.

Zo'n 18 minuten ver zijn we dan: daarvan heeft VTM 2 keer zo'n 6 minuten aan geweld en politie besteed en één keer 6 minuten aan de eigenlijke betoging. De wereld op zijn kop, maar niet bij VTM.

Daarna begint de berichtgeving over de Eurotop. U zult het me vergeven beste lezer, dat ik die met een half oog volgde. Het wordt eentoning al die officiële verklaringen. Wat bijbleef was hoe Verhofstadt en Prodi voor de camera's grappend hun gekissebis bijlegden. Prodi sprak zelfs enkele woorden Nederlands uit.

Opvallend was nog de afwezigheid in het VTM-nieuws van het 'sociale Europa'. Dat kwam deze morgen op de VRT-radio nog uitgebreid aan bod inbegrepen de tevredenheid van de vakbondstop over het plan dat ze als adviseurs mogen mee gaan vergaderen.


2) VRT: al even verbind

Het 'sociale Europa' was vanavond ook dé afwezige in het VRT- nieuws. Dat toonde eveneens kort de geweldbeelden in zijn introductie, maar ook het vreedzaam protest.

Stef Wouters presenteerde dan net zoals VTM's Danny Verstraeten het nieuws vanuit de perszaal van de Top. Een gegeven waarbij niemand zich vragen stelt: dat de twee omroepen op die manier gebruik maken van de faciliteiten van een organisatie (E.U.) waarover ze tevens 'onafhankelijk' moeten berichten.

Na een introductie over de top van de regeringsleiders, opent Wouters (op 1'30) het verslag over de betoging met te stellen dat "een Europese top een forum is voor veel organisaties om te tonen dat ze het niet eens zijn met het beleid. Vandaag was het aan de antiglobalisten. Die waren met minder deelnemers dan verwacht: 25.000 volgens de organisatoren, 12.000 volgens de politie."

Met heli-beelden zien we het parcours van de manifestatie.

"De eigenlijke manifestatie verliep rustig" (met de klemtoon op rustig) stelt Wouters.

Dan krijg je duidelijk uiteengezet wat de betogers willen: o.a. een ander Europees beleid en dat de kloof tussen het arme zuiden en het rijke noorden niet mag vergroten. (Een uitleg die op VTM ontbrak vanavond.)

Er volgt een verslag van de betoging die vertrok aan het Klein Kasteeltje. Eric Goeman komt even vertellen waarom er betoogd wordt.

"De proteststemmen waren wel niet onder één noemer te plaatsen" stelt de commentaar. Dat wordt geïllustreerd met 'sound bites' tegen de oorlog, het weigeren van vluchtelingen in Europa en de uitverkoop van het onderwijs en ander publieke goederen.

Het verslag rondt af met te stellen dat er "op Tour & Taxis kon uitgerust worden na een tocht van 7 kilometers in de barre koude". Totdaar dit duidelijk, evenwichtig maar kort (2,5 minuten) verslag.

Dan volgt een uitschuiver. Stef Wouters stelt dat "een kleine groep herrieschoppers een spoor van vernietiging door de straten van Brussel." Een spoor van vernietiging ... De uitspraak wordt verder in het nieuws zelf weerlegd. (Wil de taal-ambtenaar op de VRT de journalisten waarschuwen voor dit soort overdrijvend taalgebruik ? Met wat oplettendheid moet dit te vermijden zijn.)

Wat volgt zijn de bekende beelden van de aanval op een BBL- kantoor, op een Dexia-kantoor en op een oud politiekantoor. Ook een geparkeerde wagen werd aangevallen.

'De politie was aanwezig' stelt het verslag, 'maar liet begaan om de situatie niet nog erger te maken'. Je ziet betogers met stenen gooien en een luxewagen aanvallen.

"Het eindpunt van de betoging dat een feest moest worden", stelt Caroline Van den Berghe, "draaide uit op een regelrechte confrontatie met de ordediensten." Daarop zie je betogers stenen gooien naar de politie die met het waterkanon reageert. Heel de daaropvolgende montage van beelden wekt de indruk dat de politie logischerwijze optrad.

De commentaar: "Aan de gebouwen van T&T omsingelde de politie de manifestanten. Om de heethoofden af te koelen werd het waterkanon ingezet. De actievoerders die waren ingesloten bekogelden de politie met stenen. Veertig van hen werden opgepakt. De hele tijd probeerden de organisatoren en hun eigen veiligheidsdiensten de manifestanten te bedaren. Zij distantiëren zich met klem."

Goeman: "Iedereen weet dat het maar om een tachtigal mensen gaat. Het rare is dat dit Black Block uit Duitsland werd doorgelaten terwijl bussen van Attak Italië en Attack Duitsland tegengehouden werden."

Terug in de studio. Stef Wouters: "U merkt het: de politie liet lang begaan. (...) Een bewuste keuze om niet nog meer geweld uit te lokken", want de betogers hadden zich gemengd tussen vreedzame betogers. Toen er ruiten van banken werden ingeslagen greep de politie niet in.

Christian De Coninck (woordvoerder Brusselse politie) stelt dat er geen aarzeling was om tussen te komen, maar een bewuste keuze: "Ofwel ga je tussenkomen met het risico dat er enorm veel menselijk leed is (...) enkel om er een aantal geweldplegers uit te halen."

De commentaar van journalist Leo Stoops gaat verder: "De materiele schade is beperkt zegt de politie: vier ruiten van bankgebouwen, één ruit van een commissariaat, één poltiiegarage en twee auto's." Dat was het dan ...

Nog volgens De Coninck werden 40 mensen opgepakt. Waarschijnlijk de daders van de geweldplegingen. Wellicht Duitsers. Er zijn 4 lichtgewonden bij de betogers, 2 bij ons. "De materiële schade is spijtig ... maar als we alles afwegen denk ik dat we (...) goed werk hebben geleverd qua het beheersen van de betoging."

Dan gaat het naar Rob Heirbout bij T&T waar "de betoging uit elkaar is geklopt." Heirbout stelt o.a. dat "de mensen die vooraan liepen niets merkten van wat achteraan gebeurde." Dan brengt hij een sfeerverslag van op T&T. "Een kampvuur en muziek. Dit moest een feest worden maar een concert buiten is afgelast en in de grote tent is lang niet zoveel volk als verwacht." Riet D'hondt van D14 geeft daar toelichting bij: we zijn blij dat we een betoging met een dergelijk duidelijk programma hebben tot een goed einde kunnen brengen. Langs de andere kant voelt iedereen zich hier geprovoceerd."

Heirbaut stelt nog dat "de organisatoren beklemtonen dat de politie onnodig hard is opgetreden" (wat niet uit het VRT-verslag bleek) en dat ze vragen dat mensen die onwettig gearresteerd werden, onmiddellijk worden vrijgelaten. Maar hoor wat Heirbaut dan stelt.

"Hier in de tent achter mij heb ik daarnet één van de mensen gezien die op het Bockstaelplein de ramen van het BBL-kantoor heeft stukgegooid. Ik vermoed dat de politie ook weet dat sommige mensen die die dingen gedaan hebben, hier nog zijn. Ik verwacht wel dat zij vanavond na het feest hier, toch nog zullen proberen die mensen op te pakken."

En wat morgen ? Ook die vraag wordt in het VRT-journaal gesteld. Het antwoord van Heirbaut: een betoging van nationalisten tegen globalisering ("extreemrechts is dat eigenlijk"), om half 2 aan de VUB een vredesmars en in de late namiddag een 'streat party' in de straten van Brussel. "Dat zou een vreugdevolle afsluiting moeten zijn van drie dagen betoging. Maar de sfeer is wel een beetje bedorven door wat er in de namiddag gebeurd is."

Heel wat antiglobalisten kwamen uit het buitenland en net als gisteren ging de VRT vandaag even over de Duitse grens kijken. Blijkt dat een aantal Duitse betogers niet in Brussel raakten omdat ze in Luik werden van de trein gehaald en aan uitgebreide identiteitscontroles onderworpen.

Burgemeester Thielemans beantwoordt dan in de studio vragen over het optreden van de politie. Waarom zo lang wachten ? Thielemans wijst eveneens op het gevaar dat bij eerder optreden onschuldigen mee zouden getroffen worden. Dan volgt nog een discussie over het tegenhouden aan de grenzen van buitenlandse relschoppers.

Totdaar het verslag van betoging en rellen: 16 minuten lang. Kijken we naar de tijd over de eigenlijke betoging en de minuten over 'rellen' en politie, dan komen we weer tot een zwaar onevenwicht. In het begin werd er 2,5' aan de betoging besteed en later nog zo'n 2 minuten voor nieuws over de tent op T&T, over vanavond en morgen. De rest ging over geweld, politie en Duitse betogers die werden tegengehouden. De VRT mag het dan wat ernstiger verpakken, in feite was ze al even verblind door het geweld als VTM. Bij beiden lag de verhouding betoging/geweld op 1/3de versus 2/3de.


3) Dit moet je met je eigen ogen gezien hebben om het te geloven

Opmerkelijk in beide journaals was nog dat er totaal niets gezegd werd over het sterk antikapitalistische karakter van de betoging, over de opmerkelijke aanwezigheid van grote groepen communisti sche jongeren in de straten van Brussel ook.

Ik had het gevoel tijdens de betoging (en ook gisteren al): dit moet je met eigen ogen gezien hebben, je moet er tussen gelopen hebben, er mee gesproken hebben om het te geloven. De communistische beweging (en dit kan ik stellen als neutraal mediawaarnemer, als NIET-lid van éénder welke rooie organisatie en zelfs als 'weinig-betoger') wordt zo doodgezwegen dat indien ze daarover in de journaals wel expliciet beelden van zouden tonen, ook mijn reactie er misschien één zou zijn van: "tja, 'weer een linkse journalist'" (alhoewel: zijn die er nog op VRT/VTM ?) "die dat er in gemonteerd heeft." Want een communistische beweging: bestaat dat nog ?

Wel, met al de Che- en Marx-vesten en al de bloedrode (en ook roodzwarte, anarchistische) spandoeken was er vandaag niet naast te kijken. Maar de VTM- en VRT-journalisten deden dat dus wel. Het woord communisme werd in geen van beide journaals gebruikt. Allemaal angsthazen, de VRT- en VTM-journalisten ? Of verblind door het comfort waarmee de diepblauwe E.U. hen omringt ?


4) Eric Goeman in 'Terzake': de politie provoceerde

Na het nieuws over de top, ging het VRT-journaal verder met de Top van de regeringsleiders met o.a. het nieuws dat de EU- lidstaten een vredesmacht naar Aghanistan zenden, zonder dat het een EU-vredesmacht wordt. Verder nog nieuws over het standpunt van Verhofstadt inzake de aanvallen op de Palestijnse autoritei ten en infrastructuur (die moeten stoppen) en de 'Verklaring van Laken' (inzake de hervorming van de EU). Ook hier niets meer over het sociale Europa.

'Terzake' had vanavond ook weer een reportage over de eigenlijke betoging. Ik stemde er 8 minuten na de start pas op af, maar kreeg meteen een jonge medewerkster van Indymedia te zien die tevergeefs een Koerd wou interviewen. Dan volgden de beelden van het geweld en daarop mocht zij commentaar geven. Later zo vertelde de commentaarstem, werd haar foto- en videomateriaal door de politie in beslag genomen.

Rob Heirbout mocht dan de laatste stand van zaken geven, op het 'uitstervend feest' in de T&T-site. Aan Eric Goeman vroeg Heribout of het beeld klopt dat we gegeven hebben van een geslaagde manifestaties, ontsierd door enkele gewelddaden.

Ik vat het gesprek dat volgt kort samen (life ingetijpt):

Goeman: Jullie beeld klopt (...) Het rare is dat de ordediensten achteraf toch tot provocatie overgaan ...

Heirbaut: Maar de politie mocht toch optreden na het geweld.

Goeman: Maar toen zijn ze niet opgetreden. Twee bussen van Attac Italië werden tegengehouden. Het Black Block niet.

Heirbaut: U organiseerde, u weet dat die mensen komen.

Goeman: Dit soort mensen behoort niet tot de beweging. Ze bestaan ook niet als groep. Ze ondertekenden het platform niet. Twee: de ordediensten weten al te goed wie dat is. Iedereen is in kaart gebracht ...

Heirbaut: Even naar de bron van de zaak. Zal men in Laken uw boodschap gehoord hebben ?

Goeman: Zowieso, ook na die betoging van gisteren en de vorigen. We hebben een punt gemaakt van onze eisen: schuldenkwijtschelding en dergelijke. Als Koffi Annan bij de Nobelprijs en Clinton zelf moeten toegeven dat de wereld er beroerd aan toe is, ...

Daarna ging Terzake verder over de verklaring van Laken met Dehaene in de studio.

(P.S. Gezien de snelheid waarmee dit werk moet gebeuren, om het tijdig op website en Radio Bruxxel te krijgen, kunnen de tussen aanhalingstekens ingetijpte woorden soms niet exact overeenstem men met de effectief uitgesproken tekst. De uitspraken werden voor de leesbaarheid en het overzicht ook vaak ingekort. Maar de sfeer en de bedoeling van de spreker werd steeds gerespecteerd.)

tour & taxis
by saskia Saturday December 15, 2001 at 12:38 AM
saskia.tony@yucom.be

ik was erbij en ik was kletsnat. ik vond het redelijk belachelijk dat een kleine groep 'demonstranten' ,gewapend met vanalles en nog wat, de politie provoceerden. ze stonden op het punt van terug te trekken en dan gooien een paar onnozelaars nog vlug wat kassei stenen richting politie. met als gevolg waterkanon. ik stond er middenin. die jongeren waren daar enkel met de intentie ruzie te zoeken met de politie en hadden daar ook speciale wapens voor bij. telkens ze iets hadden uitgevreten, sprintten ze vlug om zich onder de demonstranten te vermengen.
spijtig dat het geen feest werd zoals in gent.
ik vind het jammer dat dat kleine groepje jongeren ons een slechte naam geeft.

vrt en vtm
by pdl Saturday December 15, 2001 at 12:51 AM
p.delaet1@antwerpen.be

bij mijn thuiskomst, na te Brussel gefouilleerd te zijn bij het verlaten van t&t, heb ik de nieuwsredacties van de beide zenders opgebeld om hen een relaas van de feiten te geven en hen te wijzen op de provoceerende en onwettige houding van de politie. Ik wees er ook op dat de politie, als ze had willen ingrijpen tegen de vernielingen, ze dat perfect vroeger had kunnen doen, aangezien de hele betoging gefilmd werd, zoals ze zelf in eerdere uitzendingen hadden laten zien. Ik wees er op dat de houding van de politie er op gericht was om incidenten uit te lokken. Ik verzocht ze om dit in hun nieuwsbulletins te verwerken. De vrt bedankte voor de informatie. De dame van vtm (ik ben haar naam vergeten) werd waarempel kregelig en ging helemaal niet akkoord met mijn standpunt. De politie had volgens haar blijkbaar gelijk, want een ploeg van hen was ook aangevallen. Toen ik haar wees op de tendentieuze berichtgeving van haar zender, waarmee men de demokratische globalisten in de criminele hoek trachtte te duwen, werd ze helemaal boos. Het resultaat hebben we dan ook gemerkt.
Er is een belangrijk en gevaarlijk mechanisme bij veel journalisten aan de gang. Ze vinden dat alles wat de politie doet blijkbaar juist is en ze stellen zich daar geen vragen bij. Ze staan er dikwijls met hun neus boven op, maar blijven ziende blind. Dit is een van de gevolgen van de ontwikkeling dat ook de pers moet "opbrengen". Dames en heren journalisten, het is hoog tijd dat ge uw beroep ernstiger en kritischer gaat opnemen.

pdl

good comment!
by eas Saturday December 15, 2001 at 01:35 AM

hoi,

ook ik heb m ewederom mateloos gestoord aan de berichtgeving van BEIDE zenders. Ik was er, vandaag, en het is een feit dat de media zich weer eens van hun slechste kant heeft getoond...

Mooi artikel trouwens ('t bovenste)

aan Saskia:da's buulshit. Ik was daar ook bij, ik heb de ganse ontwikkeling meegemaakt. De flikken vielen aan voor 2 redenen: 1.) om het vuur te doven -m.i. niet zo erg om zo gemeen hard uit te halen- en 2.) omdat ze zenuwachtig werd. Die 4 stenen die er in totaal vlogen voor hun charge, waren stom, maar een logisch gevolg op wat voorafging. Als je daar was, herrinner je je zeker nog die flik die om de haverklap met de matrak in de aanslag riep dat ze gingen 'attackeren'... Of wat dacht je van de camera's waarmee de flikken iedereen opnieuw filmden. Misschien is het die andere flik wel geweest (stond links) die de vlag van een betoger naar beneden haalde. Of was het het feit dat er plots tweemaal zoveel flikken aan kwamen lopen? Misschien was die extra stormwagen wel de grote boosdoener geweest? Ook kon het de schuld zijn van die ene loods, die zo opvallend openstond (de enige in de omgeving), waar je stenen, houten plachetten, karton en ijzeren staven kon vinden. De stoere taal die bij momenten uit de kuidspreker kwam ("straat ontruimen", "jullie hebben zolang om jullie terug te trekken",...)was mogelijk de spreekwoordelijke druppel. Feit is dat de betogers enkel leuzen scandeerden, een vuurt stookten en gingen zitten als de flikken dichter kwamen.
Tja, als je al die dingen in acht neemt, zou je je mening toch eens herzien , niet (commentaar welkom).
Tot daar de missers VOOR hun charge. Hun charge op zich was ook al erg genoeg...
Tijdens en erna was het nog veel erger. Traangas? Waterkannon? Mensen opsluiten en diegenen die nog buiten zaten allemaal arresteren? Iedereen fouilleren? Iedereens paspoort controleren? Enz... (de lijst is lang)
Ik wil je echt niet aanvallen of zo, maar ik vond dat je reactie niet eerlijk was t.o.v. de betogers.
Hopelijk begrijp je m'n reactie.

Toch puik werk!
by christophe Saturday December 15, 2001 at 01:51 AM

Interessant om te lezen. Ik heb nog niet de kans gehad om een nieuwsuitzending mee te pikken en ben nu toch een beetje op de hoogte.
Bedank!

schooluitstap naar de zoo
by mutina Saturday December 15, 2001 at 03:07 AM

allrighty
people people it is time to roll
een amerikaanse action movie, blauwe lichten, en blauwe pakjes, stoere machos en machistas
en wij als ratten in een val opgesloten in de tours en taxis (for anybodies interest),
gelegen aan begin van de brussels haven, waar er ook o zoveel te doen is, gedumpt, ver van het diplomatieke leventje, of was het realiteit?
heerlijk om onze deugnieten alweer te zien spelen met hun waterpistooltjes, hoe een klickje in het hoofd toch snel gemaakt kan worden,
met de watertanker en hun infanterie in de poort van tour en taxis
glijden over het bevroren water, klimmen op de muur, bevriezen in de kou
fouillering met onderweg eventjes tettjesknijpen (en bref, t es une grosse salope, flosche frustree, LA LOI, mon queu)
alle het was weer eens een heel groot feest
een ameurican(Dream)movie
en ze leefden nog lang en gelukkig ?

in bocca lupo

Media bedrog.
by Swa Engelen Saturday December 15, 2001 at 09:40 AM

De sterke aanwezigheid van massa's communistische jongeren werd inderdaad volledig verzwegen in de media... behalve toen de beelden van het geweld aan bod kwamen, .. toen werd er duidelijk ingezoemd op een Black Blocker die een hamer en sikkel, symbool van de communisten, op de vernielde auto aan het spuiten was, dit terwijl de communistische jongeren absoluut niets met de gewelddaden te maken hadden!!

Berichtgeving op RTBF en standaard
by mara Saturday December 15, 2001 at 10:45 AM

Op het laat avondnieuws op La Premiere (Radio 1 in het zuiden) zei men dat het Black Bloc voornamelijk duitstaligen waren. Dat klopt niet en is gebaseerd op vooroordelen. Getuigen die in de buurt waren hoorden duidelijk heel veel Frans en ook Spaans. Maar de Duitsers hebben nu eenmaal die naam.
Bovendien zei men dat de politie pas met water spoot op het terrein van T & T nadat zo`n 3000 betogers met stenen en flessen gooiden, nadat ze ingesloten zaten.
Wat een leugen. De politie spoot iedereen nat (ook journalisten)vlak nadat ze een brandje hadden geblust.

En tenslotte stond er in http://www.destandaard.be dat de Groenen goed vertegenwoordigd waren. Geen woord over het anti-kapitalistisch karakter van de betoging. Daarmee hebben de media het waarschijnlijk nog te moeilijk.

BEELDVORMING
by janna Saturday December 15, 2001 at 03:34 PM
Wuyts_jana@hotmail.com

Dit artikel was voor mij erg interessant aangezien ik aan de RUG in Gent een paper schrijf over de problematische verhouding tussen de democratische globalisatiebeweging en de media. De verstoorde houding komt hier duidelijk naar boven, maar men mag niet eenzijdig negatief zijn. Genuanceerd denken moet langs BEIDE kanten mogelijk zijn. Vaak blijven zoals gesteld de audiovisuele media in gebreke; zij moetn het van beelden hebben. In dat opzicht is deze klaagzang terecht. Maar men moet ook rekening houden met de printmedia die de afgelopen weken hun uiterste best deden de publieke opinie te informeren over de doelstellingen van de betogingen (morgen, standaard). Objectieve, genuanceerde berichtgeving: er moet inderdaad aan geschaafd worden in de traditionele media; maar laat je dan niet vangen aan je eigen vooringenomen standpunten. De berichtgeving was zeker niet eenzijdig negatief.
bedankt voor de informatie

verspreid de boodschap
by koen Saturday December 15, 2001 at 03:38 PM
koen.de.clercq@yahoo.com

In navolging van P. de laet(2e reactie) heb ik ook mijn mening gegeven/verhaal gedaan aan de nieuwsdiensten van vrt en vtm. en ik wil iedereen ook oproepen om buiten op deze site de media te laten zien en voelen (hopelijk raken hun servers een beetje overbelast) dat de andersglobalisten meer es dan een bewing die ne keer gaat betogen.
http://www.vrt.be
http://www.vtm.be

Nuancering
by LB. Saturday December 15, 2001 at 07:05 PM

Het is onmiskenbaar dat de media omwille van haar criteria bij de selectie van nieuws en een hoop slechte wil (so it seems)een onrechtvaardige aandacht heeft geschonken aan de vernielingen van enkele outsiders (een groep die ten opzichte van het aantal vreedzame en rëele betogers niet eens in percentages uit te drukken valt)
Wanneer in een soort wanhoopspoging na de betoging van de vakbonden in de media gemeld wordt dat twee zakkenrollers werden opgepakt op de metro, kan men zich toch vragen stellen bij de objectiviteit van bepaalde journalisten. Niettemin is het onterecht om iedere journalist of redactie te beschuldigen. Terzake(conferentie Gent, Attac, vervalsing tape in Zweden) en Zinzen (Noreena Hertz) verdienen zeker alle lof wat hun berichtgeving over de beweging en haar betoog betreft. Niettemin wil ik toch duidelijk stellen dat er een soort criminalisering van de beweging te bespeuren valt in het gros van de verslaggeving en dat de eisen van de beweging (het inhoudelijke plaatje) steeds worden afgedaan als te moeilijk, te divers, etc. (het onbegrip blijft groot)

Tot slot zag ik in de reportage over een journaliste van Indymedia hoe amateuristisch deze te werk ging. Geen echte 'reclame' als ik het zo mag uitdrukken. Zelfs bepaalde schoolkranten leveren veel beter werk. Zowel als journalist in spé en als overtuigd andersglobalist was ik bijzonder ontgoocheld, maar jullie bestaansreden (verzet tegen subjectieve verslaggeving) blijft zeker terecht zoals we hebben gezien.

Aan de journalist in spé.
by dispatch team indymedia Saturday December 15, 2001 at 08:57 PM

De reportage van de indymedia-journaliste was een samenvatting
in drie minuten van in totaal een paar uur film. Leuk dat u daar uit kan opmaken dat zij niet professioneel werkt. Van een betoging van 4000 mensen zeggen dat er 400 zijn en dat op een website zetten, is dat dan uw definitie van professionalisme? Veel succes bij de corporate media!

niet geprovoceerd
by wouter Saturday December 15, 2001 at 09:01 PM

De meeste mensen die tijdens de charge zijn opgepakt, hebben nooit iets te maken gehad met een of andere vorm van geweld of vernieling.Ik was een van deze ongelukkigen.
Ik zat op de grond en werd brutaal op de grond gesmakt toen de politie chargeerde. Ze riepen om dat ze het vuur gingen doven(tweemaal en enkel in het frans)ze hadden het nog maar amper gezegd of ze vielen reeds aan. Ik ben, omdat ik zat, als een van de eerste opgepakt,dus heb niet kunnen zien wat er na de charge allemaal gebeurd is. Ik heb gebroken glas gehoord, maar dat was NADAT het waterkanon in actie was gekomen(een half uur eerder waren er ook twee verfbommetjes gegooid). Het was overduidelijk dat de politie ging chargeren aan de bewegingen die ze uitvoerden, ze wilden ons gewoon weg en het vuur (dat als ze enkele minuten geduld hadden vanzelf uitgegaan zou zijn)gebruikten ze als aanleiding.
Ik heb in de cel niemand van het zogenaamde 'black-block' gezien. We waren met een dertigtal mensen opgepakt, allen vreedzame manifestanten die of zaten of wegvluchten van het waterkanon. Niemand van ons had iets met de stenengooiers te maken.
Het is ook een flagrante leugen dat het onmogelijk was om de vernielers van het politiekantoor op te pakken omdat deze steeds terug in de manifestatie liepen. Ik heb het tafereel vanop een afstand waargenomen. De vernielers waren heel geisoleerd, het kantoor lag namelijk niet direkt op het traject, maar een eindje verder, waardoor de vernielers genoodzaakt waren de betoging te verlaten om hun agressie te koelen. Het was zeker niet moeilijk ze op te pakken, het feit is echter dat ik NERGENS politie zag, ze lieten gewoon begaan. De vernielers vluchtten trouwens niet eens terug in de massa, ze bleven gewoon aan het kantoor staan met hun stokken en stenen.
De politie is gewoon heel achterbaks tewerk gegaan, het is namelijk veel gemakkelijker zittende en vreedzame betogers op te pakken en als de media natuurlijk helpt door de vernielers en de opgepakten in een adem te noemen, tja dan weet je het wel.
HYPOCRISIE IS TROEF