arch/ive/ief (2000 - 2005)

En ze wilden alleen maar het vuur doven
by k Friday December 14, 2001 at 07:53 PM

Enkele tientallen hadden een vuurtje gemaakt en de politie met hun waterkanonnen wilden deze doven. En blijkbaar meer dan dat ene vuurtje.


Na de aankomst op 'tour&taxis' zochten wij de weg terug richting centrum. De richting die wij namen was volledig afgesloten door politie in gevechtskledij, achter hun een waterkanon.
Enkelen stonden hier reeds woorden te roepen naar de politie (polices, les fascistes). Wel een half uur lang werd er geroepen, de politie onbeweeglijk.
En toen verplaatste dat ene waterkanon zich en bleek van ons weg te rijden. Dit werd op gejuich onthaald. Eventjes later kwam uit een zijstraatje een 2de kanon. De politie werd een beetje onrustig en meer en meer politie verscheen. Papieren vlogen rond, enkelen verzamelden ze en staken ze in brand.
Vervolgens kwamen enkele 'black block'leden met houten paletten, smeten die op het vuurtje en al vlug schoten de vlammen omhoog. Nog steeds was de politie onbeweeglijk...tot ineens, waarom weet ik niet, er iemand van hun riep dat ze het vuur gingen doven.
Ondertussen waren al velen weg, enkel nog sommige die-hards. Ze riepen nog eens dat ze het vuur gingen doven, de sirenes loeiden en het water spoot uit 1 kanon. Het vuurtje was gedoofd.
Maar niet alleen het vuur werd gedoofd maar ook de woede van het volk werd aangewakkerd want ook zij kregen een volle laag ijskoud water.
Enkele betogers bleven op de grond zitten, zij kregen het hard te verduren. Toch bleven er nog 2 zitten, 1 van hen legde zich onder de tank en ze werden door de politie weggesleept.
Verder in de straat was er nog een vuurtje, zij reden naar ginds en nog voor ze daar waren werden we allen natgespoten.
We konden nergens naar vluchten.
In het dichtsbijzijnde zijstraatje ontmoetten we nog meer politie die ons wegschopten met hun laarzen en duwden met hun schilden. We moesten terug de waterstralen in.
Tussen ons bevonden zich alleen maar journalisten, al de betogers waren al verder gelopen. Ook perskaarten werden genegeerd.
We moesten door de waterstralen naar waar dan ook.