arch/ive/ief (2000 - 2005)

Paleis voor Berlusconi & CO, ruïne & waterkanon voor de jeugd
by jpe Friday December 14, 2001 at 06:59 PM

Nu hier op de site, na de vandalenstreken van heethoofden/provocateurs én van de 'politie' beschuldigingen geuit worden tegen het 'opruiende discours van D14 en Indymedia, even wat bedenkingen bij een levendige betoging door soms desolate stukken Brussel, het onthaal op het doodse Tours & Taxis en de prelude van het politie-optreden.

1) Wat gingen we doen op zo'n DOODS TERREIN ?

Toen we straks het terrein van TOURS ET TAXIS opstapten, vroegen we ons in groep af: wat komen we hier doen, op zo'n doods terrein ? We moesten eerst een heel eind door een rui ne-achtig terrein stappen om dan te zien dat er aan het eind toch een tent stond (veel te klein om al het volk in te krijgen) plus wat boeken- en voedselstandjes. Voor een crimineel zoals Berlusconi en een sjoemelaar zoals Chirac wordt op kosten van de belastingsbetaler (van ons allemaal dus) een koninklijk paleis van de nieuwste snufjes voorzien. Wie tegen dat soort volk wil betogen mag in een ruïne waar een ijzige wind doorheen gierde, kou gaan leiden.

2) Stappen door de lelijkste hoekjes van Brussel

Eerder waren we vanuit de oersympathieke kanaalzone al voorbij een auto-afbraakterrein en andere desolate Brusselse landschappen gestapt wat het ecologisch bewustzijn van de betogers maar kan aangescherpt hebben. Stom dat Agalev en Ecolo er vandaag niet waren. Het had mooie beeldjes opgeleverd: kopstukken van Agalev en Ecolo met spandoeken voor een proper milieu met op de achtergrond de alledaagse realiteit van bv. een autokerkhof in werking.

3) En als toemaatje een verfrissing door het waterkanon

Toen ik even na drie uur verkleumd en zeulend met teveel nieuwe lectuur om nog langer te blijven, vertrok, kwamen er net een 100-tal rijkswachters op militaire wijze 'aangelopen'. 'Pure provocatie' riepen enkele omstanders. Drie rijen van rijkswachters stelden zich op en verder in de stad stonden her en der (tot kilometers verder aan het Rogierplein) overvalwagens en waterkannonnen. 'De rijkswacht uw vriend', voorbereid op wat De Morgen profeteerde: 'De bestorming van Brussel' die er echter maar niet kwam. Integendeel, het laatste deel van de betoging dat iets voor drie uur aankwam aan Tour & Taxis schuifelde voor een deel door de ruines naar binnen, voor een deel begonnen de mensen in kleine groepjes richting stad te wandelen, vaak een beetje verloren op zoek naar bus of trein. Van 'ongeregeldheden' was op dat moment en daar op de straat voor Tour & Taxis absoluut niets te merken.

Nog eens: er was daar behalve de aanwezigheid van de rijkswacht niets onrustig te bespeuren. Tenminste niet voor wie een rooie vlag (en die waren er massaal vandaag) of een Che-vest (al even massaal) niet als een rooie lap op een stier werkt. Wel liepen er hopenal enkele tientallen van top tot teen zwartgeklede en met een monddoek gemaskerde jongeren, maar minstens een deel ervan had ook zijn of haar lief bij en dreiging ging er echt niet uit van hen. Van ijzeren staven bv. heb ik er niets gezien.

Maar volgens de beelden in het VRT-journaal van 6 u en berichten op Indymedia, waren er toen in de staart van de betoging al vernielingen aangericht (o.a. tegen een verlaten politiege bouw, geheel in de sfeer van de rest van het 'decor'). Heeft de eigen ordehandhaving van de betoging hier gefaald ? Waarom kon de politie deze enkele heethoofden er niet tussen uit halen ?

Hoe dan ook: tegenover een grote massa vredelievende, vooral jonge mensen kwamen op het eind van de betoging dus verschillende linies rijkswachters te staan. Van 'overkill' gesproken. En niemand wist goed hoe op die linies te reageren. Konden we er door, op weg naar huis (kort na drieën lukte dat nog) of moesten we zoals de ordemensen van de betoging vroegen, van de rijkswachters wegblijven ? Maar hoe moest je dan in de stad raken ? De rijkswachters stonden dus stom en hinderlijk in de weg en creërden zo mee de problemen die er later zouden ontstaan.

Aangezien half officieel België nu al dagen aan het voorspellen is dat er rellen gaan komen - kranten zoals Het Laagste Nieuws en De Morgen zouden er een stuk geloofwaardigheid bij inschieten als er niets zou gebeuren - en vermits al die rijkswachters toch een zin aan het bestaan van hun interventiekorpsen moeten geven, verbaast het me geenszins dat ze bij de 'kleinste prul' zijn beginnen chargeren. In plaats van heethoofden op te pikken (wat ze afgaande op de tv-beelden al veel eerder hadden kunnen doen) vielen ze dan maar al de vreedzame betogers aan. Heldhaftig of 'deskundig' is anders.

Was het de politie misschien te doen om ver weg van de aandacht van het volk, temidden van de Tour & Taxi-ruïnes (een schande op zich, dat men dat complex zo liet vervallen), nog eens te oefenen in 'ordehandhaving' ?

Al met al was dit een te verwachten einde: geheel in de lijn van de manier waarop officieel België de mensen die voor een andere wereld opkomen, vandaag 'de woestijn instuurde'. Willen de massamedia deze kant van het verhaal ook eens brengen ?

o
by Dju Friday December 14, 2001 at 08:29 PM
Victor

Ik zag hoe ineens een vier- vijftal gemaskerde hoofdzakelijk
zwart geklede mensen (zal ik maar zeggen : anarchisten, flikken, ?...,) systematisch elke vierkante centimeter van een Fortis kantoor bekogelde. Een stuk van de omstaanders floot afkeurend. Gisteren waren ontelbare flikken in burger aan het rondlopen tussen de syndicalisten. Vandaag waarschijnlijk ook heel veel (zie hoger de berichten van de legal teams). Je zag veel nerveuze te gespierde omstaanders die hun handen nijdig open en dicht trokken. Kon het zijn dat ze er toen niet waren en niet konden ingrijpen. Wat kon je als D14 of andere interne orde diest doen tegenover die geweldadige typen, je voor het kantoor opstellen en de kasseien op je kop krijgen ?

Breken
by Jakvo Saturday December 15, 2001 at 07:58 AM
pagadoro@skynet

Spijtig dat de klootjesvolk kranten hun beelden hebben van betogers die vernielen. Spijtig dat diezelfde klootjesvolk kranten te weinig beelden brengen van de vernielingen toegebracht door Fort Europa aan zijn "burgers"

black blok
by Koen Saturday December 15, 2001 at 02:23 PM
koen.de.clercq@yahoo.com

Waarom hebben de rijkswachters dat zwart blok niet van in het begin opgepakt toen ze nog maar net begonnen waren met hun vernielingen (ze liepen helemaal achteraan, met zo'n troepenmacht moest het toch mogelijk geweest zijn om ze van de andersglobalist af te scheiden). Dan zouden die niet tot het einde geraakt zijn en zouden die 'rellen' aan tours et taxis misschien helemaal niet gebeurt zijn. De Politie is der voor de mensen hun veiligheid, niet toch? Waarom niet voor de onze dan ook? Nee, ze schieten met een waterkanon op een massa, die naar huis wil, waarin zich kleine kniders hoewel niet zo veel bevonden. Als ge iemand nat spuit bij zo'n vriesweer, brengt volgens mij ook wel een beetje zijn veiligheid en gezondheid in gevaar. Ik ben toch rotziek en ik ben nie eens natgespoten.

beste Koen
by tja Sunday December 16, 2001 at 10:44 PM


Black Bloc liep niet helemaal achteraan. Behalve als je met Black Bloc de NVA bedoelt natuurlijk.
Black Bloc zal zich steeds mengen in de andere delen van de betoging, net om niet op te vallen. Jij stelt het voor alsof het makkelijk zou zijn om met een grote troepenmacht hen te isoleren. Misschien herinner je je dat hele grote delen van de betoging helemaal in het zwart verkleed waren, bivakmutsen incluis. Wel, dat betekent niet dat deze mensen vernielingen toebrachten. het kan evengoed dienen om zichzelf te beschermen tegen spotters. ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat u op ettelijke videobanden staat die nu veilig in de hande van de politie zijn. wel, het is een recht u te beschermen tegen deze praktijken van fichering. daarmee dat er zoveel mensen Black blooc-stijl verkleed rondlopen, wat hen nog geen relschoppers maakt.

Trouwens, nvda (non-violent direct action) is ook een black bloc techniek. dat vergeten velen wel eens. In Seattle heeft iedereen zich black bloc gedragen door door middel van blokkades de boel te verstoren...

u ziet het: blac block is net dat ietsje meer...


tja

PS: al keur ik de tactieken die gebruikt werden in Brussel af!

onnodige provocatie van de politie
by mac Monday December 17, 2001 at 01:03 PM

met een aantal mensen hebben wij vrijdag aan het einde van de demo gelopen. er zijn inderdaad een aantal vernielingen aangericht waarbij door demonstranten uit de rest van de betoging geprobeerd is deze te stoppen, alleen als mensen door gaan met ruiten ingooien ja dan houdt het op. ik heb inmiddels verhalen van het legal team gehoord waaruit bleek dat er tussen degenen die schade aan hebben gericht een aantal agenten in burger liepen die hebben alles gezien maar er niets aan gedaan. de tocht verliep vreedzaam en was wat mij betreft een positieve tocht. toen we bij tt aankwamen was er geen enkele sprake van opruiend gedrag vanuit de demonstranten. wat we echter wel zagen was dat de drie uitganswegen allen bezet werden door een rij me en spuitwagens. over provocatie gesproken. het stemde inderdaad wel wat treurig dat we allemaal op een terrein bij elkaar werden gebracht dat er nou niet echt heel gezellig uizag, maar dat daar gelaten. een aantal mensen met wie ik bij de demo was wilden richting stad gaan, alleen bij ons vertrek bleek dat er buiten het het wat leuzen werden geschreeuwd. er bleek ook een klein vuurtje te zijn. de me is daarop van drie kanten op het terrein ingelopen waardoor alle wegen dus afgesloten waren en niemand meer eruit kon. er werd ook water gespoten terwijl ons duidelijk was geworden dat de politie op donderdag had gemeld dat niet te zullen doen in verband nmet de slechte weersomstandigheden.
van binnen uit is het hek toen dicht gedaan om te voorkomen dat me en bussen niet het terrein op konden. daarop zijner wat voorwerpen gegooid naar de me. maar er werd ondertussen gewoon doorgedansd. ik denk dat veel mensen niet eens doorhadden wat er gebeurde. na verloop van tijd trokkeb een aantal wagens zich terug na ook mensen binnen het terrein te hebben bespoten, terwijl er niets aan de hand was. het werd duidelijk dat mensen van het terrein af mochten in kleine groepjes en alleen na vertoon van paspoort of iets dergelijks, en na fouillering. dit is werkelik te belachelijk voor wooorden. de politie besloot het fouilleren te stoppen aangezein ze dan duizenden mensen moesten nachecken. er liepen echter nog wel agentenin burger rond die mensen willekeurig van de straat haalden.
ik ben zeker niet te spreken over het handelen van de politie. De reactie is buitenproportie met het geen er werkelijk is gebeurd. ze hebben het er op aan latren klomen dat iedereen bij tt binnen was. dit zelfde trucje hebben we op zaterdag tot twee keer tope weer gezien. als je onrust wil creeren moet je dat zo doen. mensen die niets met het gewel;d te maken willen hebben worden zo geprovoceerd om een radicaal standpunt in te bnemen. gelukkig hebben burgemeesters van deelgemeenten dit ook ook aangegeven, zij waren totaal niet tevreden met het optreden van de politie ondanks andere woorden van verhofstadt en thielemans, gelukkig maar. het feit dat we door arme wijken zijn geleidt is wat mij betreft bewust geweest, met het idee dat als er door provocatie rellen zouden ontstaan dat in een buurt zou gebneurebn die eigenlijk niet meer te verliezen heeft. het is wel weer te zien hoe eens stad zorgt voor zn burgers. ik wil eindigen met iets positiefs, ik heb meerdere malen de hartverwarmende reacties van de mensen uit de buurten waar we doorheenzijn gelopen mogen ervaren. mensen die juichend en klappens ons steunden, zij waren gelukkig niet bang gemaakt door de regeringsleiders.
ik heb deze dagen als zeer positief ervaren met een paar kleine incidenten maar bniet met enorme rellen zoals de kranten en politie beweren, het blijktwel weer dat je de media kritisch onder de loep moet nemen.
gelukkig hebben velen er een vreedzame demo van gemaakt , en is het niet zo dat elke in het zwart geklede persoon ook daadwerkelijk vernielingen aanricht dat is natuurlijk belachelijk. wat ik ook heb gezien is dat de vernielingen, ook al ben ik het er niet mee eens, wel gericht bleven tot bepaalde instellingen en dan met namen banken.
het is altijd goed om meerdere kanten van een verhaal te horen.

antikapitalisme wordt politiek aangevallen
by stem Monday December 17, 2001 at 02:03 PM

Het was duidelijk dat de politie op 14 december vanaf het begin van de betoging wist wie waar zat: waar de casseurs waren en waar de vreedzame betogers zaten.
Ze stonden er met hun neus op te kijken wat er aan het gebeuren was. De verschillende India's (undercovers) liepen tussen de casseurs. Dat was duidelijk. Hetzelfde geldde tijdens de Anarchisten demo. Zeker een 5 tal flikken zaten undercover aan de kop van de betoging. De hele betoging was omsingeld door ondercovers. Of het zo is dat zij ook schade hebben aangebracht?… Geen idee. Feit is wel dat ze erbij waren toen er schade werd aangebracht en naar stonden te kijken. Vanaf het moment dat de eerste Fortisbank sneuvelde rond een uur of twaalf tot de laatse banken op het Bockstaelplein aan het diggelen werden geslagen…waren de flikken erbij op vrijdag. Ze hadden alles onder controle.
Ze hebben geen poot naar die gasten uitgestoken. Later hebben ze wel heel wat mensen willekeurig administratief aangehouden. Maar daartussen zaten bijna geen casseurs

De flikken hadden de casseurs kunnen pakken, maar hebben dit niet gedaan…omdat ze niet wilden.
Omdat ze radicale anti-kapitalistische vleugel van de beweging willen kapot krijgen, door ze te ‘laten verwarren' met het blinde geweld van enkele casseurs.
Daarom ook de aanval op de Legal Teams. Deze linkse advocaten zijn een veel groter gevaar voor dit systeem dan een aantal casseurs. En dat hebben de grote belanghebbende van het kapitalisme maar al te goed begrepen.