arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 eist 25.000 maal een ander EUROPA
by Kenneth RUMES Friday December 14, 2001 at 06:08 PM
kennethrumes@hotmail.com

Vandaag stapten opnieuw 25.000 mensen door de straten van BRUXXEL, zij eisten een democratische, ànder Europa dan dat van de 15 regeringsleiders in het kasteel van LAKEN.

Om 11uur staat er al heelwat volk aan de poorten van het KLEIN KASTEELTJE. Allerlei delegaties voegen zich bij de betoging naar het GROTE KASTEEL. Juist ja, daar waar de 15 regeringsleiders zich bevinden. Een opvallende ATTAC-delegatie loopt op kop. De demonstratie heeft een eigen ordedienst in gele jasjes die de zaken in het oog houdt. Ook de LEGAL, MEDICAL en PERSteams staan klaar. Vooral de LEGAL-teams zullen vandaag nog hun werk hebben! Het is ijzig koud, maar de zon schijnt wel. De kaaien langs het kanaal zijn helemaal beijzeld maar de manifestanten verjagen de kou en brengen er weer een geweldige sfeer in. Een ECOLO-delegatie is ook aanwezig. Zij hebben grote problemen met bepaalde gebeurtenissen binnen het huidige Europa. Op de vraag waarom ECOLO het platform dan niet ondertekend heeft, antwoord men mij dat het om details gaat. Details in de tekst, maar in de basis is het protest tegen Europa hetzelfde. Natuurlijk zitten er ECOLO-leden in de regering, maar de militanten van ECOLO hebben altijd een grote autonomie gehad tegenover hun verkozenen. ECOLO was met een 100 man op de betoging. Enkele 10-tallen SABENIENS stapten ook op met hun zelfgemaakt vliegtuig. Zij zijn de actueelste slachtoffers van Europa. Om 11u15 klinkt dan officieel: 'De betoging is officieel vertrokken' en op kop gaat het spandoek van de NGO's: 'Een ander Europa voor een andere wereld' in 3 talen. We merken ook een delegatie van CPE - Coördination Paysanne Européen. Ook een delegatie van Forges de Clabecq en hun MOUVEMENT de RENOUVELLEMENT SYNDICALE stappen op. Maandag herneemt het proces tegen hun 13 delegees die vochten voor werk. (zie ander artikel)
Verscheidene delegaties hebben Palestijnse vlaggen bij. Attac draagt de slogan: 'De wereld is niet te koop' en 'Stop bombing'. 150 bussen van ATTAC-Köln is de grootste Duitse delegatie. Dat is heelwat uiteraard. OOk zien we spandoeken tegen de TOBINTAX. Een opvallende delegatie ook van MRAX - Mouvement contre le Racisme Anti-semitisme et Xenofobie. Als NGO bevechten zij de huidige globalisering die alleen maar rassenhaat veroorzaakt. ZIj stappen op met een 50-tal leden. Ook de PDS uit Duitsland stapt mee op, net als de SWP - Socialist Workers Party uit Engeland. Hun slogan is kort en krachtig 'Resistance'. Net als gisteren in de vakbondsbetoging stappen de studenten weer mee op; verenigd in een Syndicat des Etudiant UNEF. Zij geven ons mee 'Les étudiants d'aujourd'hui sont les travailleurs de demain'. Hun protest richt zich tegen de Bologna-akkoorden die het onderwijs in de hele EU zullen herverkavelen en wegleiden van een sociaal en democratisch onderwijs.
Het volksbevrijdingsfront DHKC uit Turkije is met een 600-tal demonstranten aanwezig. ZIj komen op straat tegen het imperialisme en de oorlog. De betogers zijn allen inwoners van de EU. Koerden en TUrken vechten samen tegen het fascisme - met haar folteringen en isolatiecellen voor andersdenkenden - en tegen Europa. Turkije hoeft niet mee te stappen in het neo-liberale Europa voor hen. Enkel de rijken zullen daar beter van worden.
Er lopen ook heel veel individuen rond in de betoging. Zij dragen ondermeer slogans tegen de EURO en voor stemrecht voor iedereen.
Uit Parijs komt de TIKB - een Turkse revolutionaire unie - met een 20-tal man om te protesteren tegen de imperialistische oorlog en de globalisering. SUD-PTT, OXFAM ('Made in dignity' en mét de wereldbol), 11.11.11. en Pax-Christi volgen de stoet. Ook een christelijke beweging voor internationale solidariteit stapt op. Dan bemerk ik LBC-NVK-leden. Zij zeggen dat de mensen binnen de vakbeweging bij D14 willen aansluiten, hoewel de vakbondstop dat niet begrijpt. Ze proberen samen te werken en gisteren werd er door LBC-NVK opgeroepen vandaag ook te komen. Dat is belangrijk, want we zijn toch allemaal voor een ander Europa. De militanten zijn boos over de reactie van Verhofstadt op de vakbondsbetoging van gisteren. Hij probeert er goed uit te kommen, maar Europa is asociaal. Er is helemaal geen aanzet voor een sociaal Europa, en het zal er nooit komen als wij niet blijven op straat komen.
Amnesty International vraagt de regularisering van de sans-papiers en de sluiting van de gesloten opvangcentra. Het Griekse PAME en Internationaal Verzet hebben het koud, maar zijn talrijk en hun slogans houden ons warm. Delegaties van de Post en Belgacom, net als van de Lijn stappen mee op. 'We want a new world' eisen ook de Nepalese delegaties.
De UPJB - Union des Progressifs Juifs Belges - is een opvallende delegatie. OOk de vakbond CFDT en THe New Kids on the Black Blok stappen mee op.
Jeugdbond voor natuurstudie en milieubescherming is ook aanwezig.
Uit Nederland komt Loesje - een beweging die sinds 18 jaar haar mening over de wereld in teksten omzet en die ophangt op straat - met een 15 mensen. Er zijn ook SLovenen en Zweden op weg van hun organisatie.
De Union Syndicale G10 en COBAS uit Italië vormen alweer vakbondsdelegaties.
HEt comité de Surveillance de l'OTAN eist klaar en duidelijk: 'België uit de NATO, de NATO uit België'. Het Natuurpunt en Les amis de la terre en het Bureau Europeen Environnement, de Bond Beter Leefmilieu en anderen leggen dan weer nadruk op een ecologisch Europa. D14 draagt Manneke PIS mee en stelt 'EU Piss Off'. D14-Nederland is met een uitgebreide delegatie. Ook het Amsterdams SOlidariteits Komitee Vluchtelingen is treffend. ZIj tonen een foto van Gibraltar, de eerste grenspost van fort Europa, waar geen vluchtelingen binnen mogen. Ook uit Nederland is de SAP-Nederland.
Opnieuw syndicalisten van de BBTK-Brussel die een mooie slogan dragen : 'Wij zijn ook anti-globalisten'. Een duidelijk steek onder water voor de vakbondstop. De ULB en VUB lopen voor de Jeunes Socialistes, Animo en de Socialist Youth de Europe. Nog studenten van de National Organisation of Pedagogical Social Students. OOk de KWB, ex-werknemers van Renault en de communistische partijen uit Turkije, Griekenland, Frankrijk en Italië stappen mee op. En zien onderweg onder andere boeiend straattheater. De FGTB-Caterpillar heeft ook haar delegatie en vlak daarachter de draak en de vuurspuwers van de jeugd van de PVDA, CHEnge The World. Zij dragen ook een grote Palestijnse vlag. We merken ook een aantal leden van de vrouwenbeweging Marianne en Ocalan-PKK-sympathisanten. LEden van ABVV-Metaal ontbreken ook niet.
Ik moet afsluiten want de politie valt IMC binnen. TOT LATER.

Sorry, nix aan de hand
by Kenneth Rumes Saturday December 15, 2001 at 11:09 AM
kennethrumes~hotmail.com

Even dreigde de inval en de politiebusjes kwamen al aangereden; ik waande me even in een film over de deportaties uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de politie viel uiteindelijk niet binnen. Ik ga dus gewoon verder.
Over de vele betogers en hun verscheidenheid. Zoals de mensen die Simon Bolivar of Pierre Carette hoog in het vaandel dragen. Het Frente Latino-Americano met de vele Cubaanse vlaggen en de CGT-Valencia. Maar ook protesten tegen de Rode Zone, mensen van de CNT en de Anarchistische Beweging. 'Direct action' was hun slogan. Internationaal Verzet met delegaties uit werkelijk alle landen waren aanwezig op de betoging. En ook de SAP had een uitgebreide delegatie.

kritiek op attac en ngo's
by lutra Monday December 17, 2001 at 01:41 AM

Ik vraag me af waarom Attac vanvoor liep? Eerst liepen de ngo's van voor, maar dat konden die van attac niet zien dus staken ze die al vlug voorbij. En d14, de organisatoren, die liepen ergens in het midden.
OK, op het einde stond er overal (affiches, kranten, website...)ngo's, attac en d14 op als organisatoren. Waarom stond attac daar eigenlijk appart op? Onder ngo's vallen verschillende organisaties en onder d14 ook, maar attac... Je kan er dan ook de PVDA nog bijzetten, zij waren er trouwens met de grootste delegatie, maar daar mogen we zelf niet aan denken. Het is trouwens al onlogisch dat de ngo's zich niet gewoon bij d14 hebben aangesloten. Ik vind dat attac een smerige rol heeft gespeeld. Ik was aanwezig op de vergadering waar Attac kwam dreigen dat d14 zich best bij het door hun opgerichte forum zou aansluiten of dat ze alles gingen boycotten. D14, met allemaal zeer brave (soms te braaf) mensen gingen akkoord. D14 was al zeer lang bezig met de organisatie en na Gent komen de ngo's en attac er ineens bij om mee te profiteren van de lusten maar niet van de lasten. De afwezigheid van de ngo's en attac op zaterdag zegt ook al veel wat ze over vrede denken (hun gedrag was ook niet vreedzaam).

ongegronde kritiek
by Attac-militant Monday December 17, 2001 at 10:02 AM

Beste Lutra, dit zoort interventies is zinloos en verdeelt de beweging op een niet-inhoudelijke manier.

"Ik was aanwezig op de vergadering waar Attac kwam dreigen dat d14 zich best bij het door hun opgerichte forum zou aansluiten of dat ze alles gingen boycotten."

Dit is daar absoluut nooit gezegd, integendeel. Je verdraait de waarheid of hebt het daar niet echt goed begrepen. Attac heeft zich hard ingezet voor Brussel en zeker evenveel 'lasten' als 'lusten' gehad. Attac heeft juist de NGO's overtuigd om toch nog af te komen de 14de. Attac heeft tijdens de eindonderhandelingen samen met D14 het been stijf gehouden voor het parcours. Ga het anders eens vragen aan de mensen van Attac-Brussel die wel al vanaf het begin bij D14 zaten en enorm veel praktisch werk hebben gedaan, of aan heel wat andere krachten binnen D14 met wie Attac continu zeer goed heeft samengewerkt.

Attac is ook geen 'NGO'. Het is een internationale burgerbeweging en onze mobilisatie mocht er best zijn! Op zaterdag waren er wel nog vele individuele militanten (en ook op de anarchistische betoging en op de reclaim the streets waren er enkelen), maar drie dagen na elkaar mobiliseren was moeilijk. Vergeet niet dat Attac ook al sterk aanwezig was op de massabetoging van de 13de.

Ze doen het weer
by ikke Monday December 17, 2001 at 01:22 PM

Op deze website werde enekel weken gelden een verlsag van een ATTAC Vlaanderen vergadering gepost. Mischien heeft deze ATTAC militant het niet gelezen, maar de vragen die hier door lutra worden gesteld zijn zeer pertinent.

Probeer er eens op te antwoorden.

Waarom deed ATTAC Vlaanderen niet mee met D14, zoals ATTAC Brussel en ATTAC Nederland dat deden.

Dat kunnen jullie niet uitleggen, want het was een verkeerde beslissing die zich volgens mij tegen jullie zal keren.
Zoals we al zagen op 14 december.

Waar is het probleem?
by Attac-militant Monday December 17, 2001 at 01:57 PM

Misschien kunnen de mensen van D14 er zelf eens over tussenkomen. Ik denk dat de overgrote meerderheid uiteindelijk tevreden zal zijn over de samenwerking.

Attac denkt niet dat er zich iets tegen hen zal keren hoor. Er is wat stemmingmakerij, maar die komt steeds uit een heel bepaalde hoek. Attac is een onderdeel van deze beweging dat niet meer weg te denken is en dat ernstig genomen wordt en respect krijgt bij brede lagen van de bevolking. Vakbonden, NGO's, allerlei sociale bewegingen, organisaties, jeugdhuizen nodigen sprekers uit van Attac en zijn geïnteresseerd in onze werking en onze boodschap. We kunnen de vraag amper bijhouden. Vele mensen die zichzelf niet direct in een andere progressieve beweging zouden thuisvoelen, sluiten wel aan bij Attac. Iemand als Eric Goeman heeft de laatste zes maanden een zeer belangrijke rol gespeeld. De lokale afdelingen van Brugge, Luik en Gent waren cruciaal in de organisatie van S06, S22 en 019, dat zullen vriend en vijand toegeven. Op 13 en 14 december heeft Attac bovendien duidelijk haar mobilisatiekracht aangetoond.

Maar nog even om de houding van Attac t.o.v. D14 te verduidelijken, een paar koeien uit de gracht:
- Attac Brussel was in feite één van de eersten om D14 op te richten
- aanvankelijk had D14 nog niet zoveel steun, later zijn er steeds meer groepen bijgekomen maar eerst waren het vooral kleinlinkse groepen en kleinere organisaties
- de NGO's en ook wel Attac-Wallonië vonden D14 te beperkt qua sociale basis (maar omdat zij er zelf niet ingingen bleef het dat natuurlijk ook!) en vreesden een te grote politieke dominantie door partijen; er waren ook een aantal andere misverstanden (ik denk te wijten aan communicatiefouten van alle betrokken partijen): zo is lange tijd door sommigen onterecht gevreesd dat D14 niet strikt geweldloos zou zijn...
- Attac-Vlaanderen heeft dan (ondersteund door de voltallige afdelingen van Attac-Europa die intussen ook al in buitenlandse D14-comités zaten want in het buitenland was men niet op dehoogte van alle discussies) om tactische redenen besloten voorlopig buiten D14 te blijven en te bouwen aan een breder netwerk met D14, NGO's én Attac. Attac-Vlaanderen is echter voortdurend intensief blijven communiceren met mensen van D14. Bepaalde leden van ons hebben daar ook echt hun kl* voor afgedraaid en gingen voortdurend aan pendeldiplomatie gaan doen tussen D14 en NGO's, meestal met positieve resultaten.
- eenheid primeerde dus voor Attac-Vlaanderen (en ook de interne eenheid van Attac-België, dat moeten jullie toch kunnen begrijpen...) Die strategie is uiteindelijk ook gelukt op 20 oktober en de vreugde hierover was groot bij alle partijen. Het is dankzij Attac-Vlaanderen dat de NGO's zich bovendien uiteindelijk bij de geplande mars naar Laken hebben aangesloten, terwijl ze aanvankelijk een eigen aparte actie op 14/12 voorzagen. De helft van het bureau van D14 is ons dus zeer oprecht komen feliciteren.

Attac-Vlaanderen beklaagt zich op geen enkel moment de beslissingen die ze heeft genomen. Het waren de juiste beslissingen binnen de context die er was en we kunnen ze allemaal uitleggen en motiveren. We zijn de motor van de eenheid geweest en hebben steeds respect en solidariteit gevraagd voor alle actievormen en groepen, inclusief die van de directe-actievoerders en anarchisten. Het is dan ook compleet onrechtvaardig om nu Attac te beginnen aanvallen.

Steeds tot constructieve discussie bereid.

Bekende discussie met bekende mensen ;-)
by han Monday December 17, 2001 at 02:20 PM

Om eerlijk te zijn.

Dat samenwerkingsverband had er van mij niet moeten komen.

Er waren misschien 500 mensen mider geweest op de betoging, maar we hadden ons mety D14 beter kunnen toeleggen op de organisatie van het logement, eten, ... in plaats van, dagen te verliezen in de onderhandelmingen met de NGO's en ATTAC.

Ik er alvast uit geleerd dat veel van de NGO's veel lager zijn gevallen dan ooit had vermoed.

Voor mij hoeft het alvast op die manier niet meer.

Maar ik denk wel dat we verder gaan met D14, althans dat zou ik toch willen en ik heb zo het gevoel dat ik niet alleen ben.

Maar misschien zullen er zich binnen ATTAC en de NGO's nu ook wat mensen bezinnen. Er sloten lavarts een aantal afdelingen van ATTAC en een aantal NGO's aan bij D14.

Inderdaad ja :-)
by Attac-militant Monday December 17, 2001 at 02:38 PM

Han, over de NGO's zal ik me niet uitspreken, die moeten zichzelf maar verdedigen. Attac is absoluut niet het schoothondje van de NGO's. Maar je bent het hen wel verplicht om duidelijker te worden. Zomaar vage dingen vertellen, dat gaat niet, het is journalistiek niet correct. Je maakt zelfs een beetje misbruik van de 'autoriteit' die je via de media en zo hebt opgebouwd.

Wat je zegt over die onderhandelingen: gedeeltelijk is dat juist. De grote fout bij iedereen is dat het allemaal niet veel eerder beklonken was, zodat er meer tijd was geweest voor een aantal praktische kwesties. Als Attac-Vlaanderen zich iets te verwijten heeft, is dat we al wat we geprobeerd hebben, niet al in de zomermaanden hebben gedaan. We hadden vroeger moeten ingrijpen om te bemiddelen tussen D14 en NGO's. Maar er was zoveel werk met Brugge, Luik en Gent...

Lokale Vlaamse Attac-afdelingen in Leuven en Antwerpen zaten in de lokale D14-comités. Fijn, dat was goed: lokale samenwerking is uiterst belangrijk. Op geen enkel moment heeft de stuurgroep van Attac daar bv. iets over opgemerkt, wel integendeel. Nogmaals, wij gaan ons nu niet berouwvol 'bezinnen'. Daar is geen enkele reden toe.

Maar het is jammer dat je vindt dat er geen samenwerking had moeten zijn. Dit heeft wel degelijk een verschil gemaakt:
- t.o.v. de publieke opinie (of liever de massamedia) die er anders veel gemakkelijker in zou geslaagd zijn een D14 zonder NGO's in beperkte extreem-linkse hoek te duwen
- gezien de Attac-delegatie zeker 1000 tot 1500 mensen waren en de NGO's nog eens zoveel (en mobilisatie op een weekdag tijdens de werkuren is voor hen natuurlijk veel en veel moeilijker dan voor internationale groepen die sowieso verlof pakken of voor radicale jongeren), hebben deze groepen dus zowel tot de hoeveelheid betogers als tot de verscheidenheid bijgedragen. Dat kun je niet zomaar in de vuilbak gooien

commentaar
by Attac-militant Monday December 17, 2001 at 03:50 PM

Mijn commentaar hierop is blijkbaar door electronische problemen verdwenen. Kunnen jullie het eens terugzoeken aub?

aan attac-militant
by David M. Monday December 17, 2001 at 07:34 PM

Je verdraait de waarheid, vriend. Het blok van Attac was inderdaad redelijk groot, maar dat kwam precies omdat die vooral in het buitenland gemobiliseerd hadden (vooral Frankrijk). Het blok van de NGO's was veel kleiner dan 1000. Dat is een schande. Zo veel tijd verloren en zo veel enrgie verspild voor tussen de 500 en 1000 man. De NGO's hebben gewoon niet willen mobiliseren. Zij werden gewoon bang toen ze zagen dat D14 zo'n proporties aannam en hebben er toen snel nog hun karretje aan vast gehaakt.
Attac dat is een ander verhaal. Volgens het verslag dat hier gepost werd, was Attac vooral bekommerd over het radicale karakter dat D14 aannam. Daar wilden zij een stokje voor steken. En als ik zeg 'zij', ben ik weer niet helemaal correct, want het gaat niet om Attac als geheel. Heel wat attac-afdelingen wilden niets met dat spelletje van die enkelingen te maken hebben en sloten zich graag aan bij D14.

Attac, D14 en de NGO's: de feiten
by Attac-militant Tuesday December 18, 2001 at 12:09 AM

Feiten?
by haha Tuesday December 18, 2001 at 12:25 AM

Er zijn blijkbaar nogal weinig feiten?

.
by . Tuesday December 18, 2001 at 12:31 AM

.