arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reactie van Eric Goeman (Attac)
by dispatch team indymedia Friday December 14, 2001 at 05:28 PM

Interview vanop T&T.

Er zijn dus problemen geweest met een klein black block van, laten we voorlopig zeggen, Duitse anarchisten. Ondertussen weten wij dat drie bussen van Attac-Italiƫ werden tegengehouden. Zij zijn hier nooit geraakt. Een trein met Duitse Attac-leden werd ook tegengehouden. Dat is dus typisch. Een Duits black block dat ze waarschijnlijk toch goed in de gaten houden, kan vrij uit zijn gang gaan en wordt zelfs tijdens de betoging niet gehinderd, terwijl anderen aan de grens worden tegengehouden.
Het geweld dat er geweest is, gebruikt de politie nu om nog meer rellen en onrust te stichten rond T&T. Zo hebben ze dan toch hun doel gebruikt: die hele beweging nog maar eens criminaliseren. Ik heb dat hier zelf mogen ondervinden. Ik ben natgespoten door hun waterkanon. Wij hebben toen proberen te onderhandelen met de politie om een vrije doorgang te krijgen van en naar T&T. Ik heb 20 minuten staan smeken, maar niemand bleek bevoegd te zijn om ons te woord te staan. Uiteindelijk hebben ze dan blijkbaar toch het bevle gekregen om zich terug te trekken. Ze staan nu op 200 meter van T&T.

Tiens
by Yellow Friday December 14, 2001 at 05:36 PM

Spraken die Duisters Brits Engels en Nederlands Nederlands? Of heb ik een ander Black Block gezien? :p
A propos, die Duitse ATTAC'ers hadden naar verluid geen ticket, die zijn er door de NMBS - zonder incidenten trouwens - afgehaals in Luik-Guillemins. Dit laatste was dus een irrelevante opmerkign van Goeman. Is het echt moeilijk EN anders-globaliserend EN eerlijk te zijn?

Bevestiging?
by dispatch team indymedia Friday December 14, 2001 at 06:10 PM

Hebt u daar een bevestiging van? Kent u mensen die gezien hebben dat ze geen ticket bij hebben of gelooft u het bericht van de politie?

...
by Stijn Oosterlynck Friday December 14, 2001 at 11:24 PM
stijn_oost@yahoo.com

Beste,

Ik volg de protesten op deze site vanuit het buitenland en mijn indruk is dat de toestand daar nogal chaotisch is. Berichten worden gelanceerd en dan weer ontkracht. Ik denk niet dat dit een kwestie van liegen of eerlijk zijn is, maar gewoon het gevolg van de hektische situatie waarin het niet makkelijk is om te weten te komen of de verspreide info klopt of niet.

Eric Goeman zegt ten andere 'laten we voorlopig aannemen' als hij het over het Black Block heeft, wat aanduidt dat hij dit niet zeker is. Wat de Duitse Attac'ers betreft kan het best zijn dat Eric Goeman nog niet op de hoogte was van het feit dat deze geen treinticketten hadden. Zijn punt blijft echter overeind en duidt op een patroon dat we eerder in Praag, Genua, .. al zagen, namelijk dat manifestanten die op een geweldloze manier de straat optrekken en de 'macht' (in dit geval de Europese regeringsleiders) confronteren er er het hardst van langskrijgen.

De kleine minderheid Black Block'ers vormen geen gevaar voor de Europese politieke en economische elite. Ze hebben geen basis bij de bevolking en zijn erg makkelijk in diskrediet te brengen. Denken we alleen maar aan de vernielde tweedehandsmercedessen ('kapitalistische symbolen'). De grote massa geweldloze betogers wiens ontevredenheid over de E.U. zo groot is dat ze de straat optrekken en de koude en repressie trotseren, die zijn wel gevaarlijk. Net als de geweldloze anarchisten van Pink &
Green. Die wekken immers meer sympathie op bij de bevolking
dan een troepje regeringsleiders die een meute robocops nodig heeft om zich tegen zijn eigen burgers te beschermen.

Stijn Oosterlynck