arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persconferentie D14 - ATTAC - NGO's
by Kenneth Rumes Friday December 14, 2001 at 05:15 PM
kennethrumes@hotmail.com

Verslag van de persconferentie in TOURS ET TAXIS waar de organisatoren van de betoging van vandaag hun eerste bilan maakten, terwijl de politie het terrein schoonspoot met het waterkanon. (zie andere artikels)

Om 15u30 hielden de ORGANISATOREN van de betoging van vandaag - D14 en de NGO's - een eerste bilan. De persconferentie werd door zo'n 25 journalisten bijgewoond. Het werd een woelige persconferentie want in de loop ervan kwamen de berichten binnen over arrestaties aan de poort en aan het eind van de persconferentie was de politie al begonnen aan haar aanval op dit terrein waar de organisatoren van de tegentop hun 'ding mochten doen' tijdens de top van Laken.
Eerst kwam DOMINIQUE WEERTS aan het woord. Hij plaatste de betoging van vandaag in de context van de acties in Brugge - Luik - Gent - Bruxxel. De organisatoren verheugen zich op een stijgend aantal deelnemers. De doelen zijn dan ook bereid, zowel wat betreft aantal deelnemers als wat betreft de verscheidenheid van de deelnemers. Er waren heelwat nationaliteiten vertegenwoordigd, en niet alleen uit de EU, ook uit Nepal, Canada, USA en Australië.
ERIC GOEMAN van ATTAC deed het verhaal nog eens over in het Nederlands en sprak van een geslaagde manifestatie voor ATTAC-België. De beweging groeit en de betoging had een Europees karakter doordat er deelnemers uit alle lidstaten waren, zelfs uit lidstaten in wording hadden al manifestanten. Daarmee toont de bevolking in die landen duidelijk aan géén boodschap te hebben aan de huidige Europese Unie. Goeman zei nogmaals dat het parcours veel beter kon zodat de boodschap tenminste tot in het kasteel van Laken zou doorgedrongen zijn. Dat heeft geleid tot zeer ontgoochelde reacties bij sommige deelnemers. Goeman herhaalde dan nog eens het standpunt dat er geen dialoog kan zijn zonder de druk van de straat op de politici. Daarom is er volgens hem geen einde aan deze beweging, ook niet na de pogingen van premier VERHOFSTADT om de beweging te recupereren door de open brief en de conferentie in Gent. Dat waren zaken die mogen gebeuren, maar die niet willen zeggen dat de manifestanten de straat opgeven. Er moet een échte tegenmacht voor het ondemocratische Europa gebouwd worden op straat.
RAOUL HEDEBOUW van D14 noemt het aantal van 25000 deelnemers. De beweging zal alleen nog maar versterken, want het neo-liberale systeem blijft meedogenloos verder werken aan 'anti-gewone man'-politiek. D14 zal niét zoals de vakbondstop een oproep doen voor méér Europa, maar voor een ander Europa. HEDEBOUW haalt dan nog eens scherp uit naar burgemeester THIELEMANS van Bruxxel, nochthans een socialist. Die weigerde toegevingen te doen op vlak van logement en parcours. Bovendien liet die de politie het terrein aanvallen dat zogezegd ter beschikking stond van de anders-globalisten. D14 bedankte voor de steun en de solidariteit van de Brusselaars voor het logement dat ze privé ter beschikking stelden. RAOUL HEDEBOUW riep op om de tegentop niét stop te zetten ondanks het politiegeweld en nog sterker verder te gaan.
ARNAUD ZACHARIE van ATTAC tenslotte meldde dat er 100-en demonstranten van ATTAC-Italië en ATTAC-Duitsland aan de grenzen waren tegengehouden. De organisatoren vragen zich af hoe dat mogelijk is, terwijl leden van BLACK-BLOK-Duitsland zonder moeite mee konden lopen in de betoging. D14 bevestigt ook 4 getuigenissen van LEGAL TEAMS dat politiemannen zich onder de betogers mengden in burger om rellen uit te lokken en jongeren op te hitsen. De politiemannen liepen in gewone zwarte kleren. De Black-Blok-acties tegen symbolen van het neo-liberalisme gebeurden buiten de organisatie om, de organisatoren kennen ook niemand ervan. Zij wezen er evenwel op dat het niet om blind geweld ging, maar om een aanval tegen 3 banken en een oud politie-commisariaat. Het gerucht dat ook 2 perswagens werden aangevallen werd zeer betreurd. En toen was het tijd om op te krassen want de politie viel de site aan...