arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tour en Taxi wordt een soort gevangenis
by indymedia dispatch update Friday December 14, 2001 at 03:26 PM

Beklemmend gevoel op het terrein van Tour en taxi, het convergentiecentrum van de betogers.

Beklemmend gevoel op het terrein van Tour en Taxi.
Politie controleert iedereen die er `anarchistisch uitziet`. Maar ook beroepsjournalist Raf Custers en medewerker van Indymedia werd reeds gefouilleerd.Het is moeilijk om zich te verplaatsen.
De politie heeft reeds een charge uitgevoerd op Tour en Taxi.
Er is ook sprake van controles in de metrostations.

Waarom? vraagt men zich dan af.
by observer Friday December 14, 2001 at 03:39 PM

Freddy Thielemans heeft de politie bevolen voorlopig niet in de grijpen. Hij noemt de acties het werk van een kleine minderheid die de betoging misbruiken.

Op de hoek van de Strijderssquare en het Emile Bockstaelplein, zijn vijf ruiten van een BBL-filiaal volledig ingegooid. In de Stefaniastraat zijn ruiten van een Dexia-filiaal ingegooid. Eerder was al een Fortis-kantoor in de Jubelfeestlaan aangevallen. Op het getroffen BBL-kantoor zijn slogans gespoten als 'No war but the class war', en 'Abolition de la monnaie' en 'Euro: monnaie d'escrocs'.


Werkhuizenkaai ©blg
Aan de Werkhuizenkaai hebben manifestanten de ruiten van het plaatselijk politiecommissariaat ingegooid. De manifestanten sloegen met stokken en gooiden stenen en dranghekken tegen het politiegebouw. Er steken momenteel vier dranghekken door de ruiten. De politie is binnen de schade aan het opmeten maar is niet tussen beiden gekomen bij de aanval.

In de Groendreef zijn van drie personenwagens Mercedes de ruiten ingeslagen. Achter de ruitenwissers van de vernielde auto's zijn papiertjes gestopt met het opschrift "sorry" in viltstift.

Sorry?
by Wept Friday December 14, 2001 at 03:48 PM

Die is goed, je vindt je wagen stukgeslagen, geen idee door wie en waarom, maar wat een geruststelling: er steekt een briefje tussen met 'sorry'. Eind goed, al goed.

Sorry??
by Bright Friday December 14, 2001 at 04:04 PM
dB@pandora.be

Niet goed!

anarchisten
by Jonas Friday December 14, 2001 at 04:09 PM

Ik wist dat het zo zou aflopen. Op een gegeven moment zag ik een aantal anarchisten (die met hun zwart/rode vlaggen) stenen uitbreken uit het trottoir. De delegatie anarchisten was redelijk groot en een aantal zagen er echt wel gevaarlijk uit. Volledig in het zwart, meestal met bivakmuts en soms ook bomberjackets. Ik heb de zendwagen van VTM gemolesteerd zien worden, en van alle andere accidenten heb ik ook gehoord. En dan zijn er mensen zoals ik, die dat schandalig vinden dat er zoiets gebeurd, en zich proberen te excuseren. Ik ga nu niet veralgemenen: niet alle anarchisten zullen dit gewild hebben.
Ik wou een vreedzame betoging waar iedereen mee kon lopen en GEEn schrik moest hebben. Ik had dus wel schrik. Dat crapuul doet de een aantal aanslagen, maar in de publieke opinie heeft wel heel de beweging het gedaan. En de politierepressailes zullen ook anderen raken.
Besluit: dat kleine aantal anarchisten (daar liepen ze nu eenmaal bij) verziekt de hele sfeer van de betoging en zal de hele democratische globaliseringsbeweging nog doen kelderen. Ik zie ze liever niet meer meelopen in een betoging.

Inderdaad
by Wept Friday December 14, 2001 at 04:26 PM

Inderdaad, Jonas. Wie zegt dat de anarchisten respect verdienen omdat zij 'dezelfde doelen' nastreven is in mijn ogen niet goed wijs. Ze willen een andere wereld, wel: don't we all. Maar is in die 'andere wereld' geweld een alledaags 'werkmiddel'? Vergeet het dan al maar, dan hoeft het voor mij al niet meer. Als dit een voorproefje is van wat de anarchisten in gedachten hebben, dan strevenen we straks af op een andere wereld waarin elke anders denkende met recht en rede gevandaliseerd mag worden. Geen mooi vooruitzicht, lijkt me. Nee, van dat soort crapuul hoef ik geen suggesties.

Alsjeblieft
by Yellow Friday December 14, 2001 at 05:11 PM

Wat mij betreft heeft Indymedia afgedaan: ik was -helaas- een getuige van de gebeurtenissen in Brussel. Ten eerste liet de politie af en toe groepjes mensen door, ten tweede zonder fouilleren; en ten derde neem ik het Indymedia kwalijk dat ze de agressiviteit van een deel -het anarchistische deel- niet vermelden.
Ik raad iedereen eens aan tussen het geweld te zitten: anarchisten, zwarte -en zwartrode- vlaggen verschijnen an, jawel, alles moet eraan. Het politiekantoor, wagens, pers (VTM en RTBF),... . Al dit geweld is schandalig en zeer erg voor de vredelievende betogers (zoals ik). Dat Indymedia dit verzwijgd is héél erg: zoals 't Pallieterke de subjectieve Vlaams Blok pers is, zo gedraagd Indymedia zich ook. Ik ben in shock, echt waar...of het nu extreem rechts geweld of extreem links geweld is: het blijft geweld.

Zijn jullie panikeurs ja!!!!
by Victor Friday December 14, 2001 at 06:01 PM

Anarchisme, betekent niet automatisch geweld.!
Sommige mensen zijn dat wel. Dat is hun prive recht. Het heeft niks te maken met Anarchist of niet. Zij nemen ook heeel groot risico ermee! Je kan het ook anders zien. De betoging is een succes omdat zoveel mensen geen geweld gebruiken. Dat ze vredelievend betogen tegen regeerders die geen vredelievende taal gebruiken. Die Europa willen amerikaniseren en miljoenen mensen op deze wereld laten sterven. Ze veroorzaken dit door gewetenloze kapitalisten de lakens te laten uitdelen op deze wereld. O die paar ruiten in de bank, ze gaan er echt om wenen.?? Dat sommige mensen naar geweld grijpen is een reactie van totale onmacht. Maar ook de armen op deze wereld zijn totaal onmachtig. Jullie praten Bin Laden niet goed waarschijnlijk…maar vraag het maar eens aan de miljarden zonder eten, scholing, medicatie….. Ze worden figuurlijk en letterlijk fucked door het kapitalistische westen. Wie is hier rechtvaardig? Denk er maar eens goed over na. Als je een eerlijk mens bent dan zal je het echt niet zo erg vinden dat enkele banken hun ruiten sneuvelen. Dat sommige erg ver gaan betreur ik ook…maar als je echt recht wens dan kan je niet tegen dit protest zijn. JA, ook al is dit protest tegen jouw, ons!! westers gedrag. Het is dus tijd om het te veranderen.
Victor

Een getuigenis
by maarten Friday December 14, 2001 at 06:02 PM
gringo@justice.com

Ik ben net terug van de Tour en Taxi-site. Rond 16u ben ik door de rijen politiemannen heen geglipt in een zijstraatje. De drie hoofdstraten waren immers plots en bruusk helemaal afgezet. Ik was er getuige van hoe groepjes 'blauwhelmen' hun rangen verlieten en op de betogers toekwamen (volgens de radio om de vandalisten van eerdere incidenten op te sporen). De stewards in de gele jasjes (van D14) probeerden de ordehandhavers (of waren het ordeverstoorders?) te overtuigen terug te keren - zonder resultaat. Weldra werden er enkele betogers met matrakken neergeslagen. Toen manifestanten in een begrijpelijke tegenreactie de politierangen begonnen te bekogelen, ben ik het afgetrapt. Nog nooit klonk reggae, in dit geval uit de luidsprekers van een indymedia-bestelwagen, mij zo bitter in de oren...

voor de rest gaat het goed
by Kris Friday December 14, 2001 at 06:16 PM

Dit hoeft toch niet het einde te zijn van het protest? Die geweldadige anarchisten zullen onderhand toch wel doorhebben dat ze niet gewenst zijn op de volgende demonstraties.

manifesteren
by bie Friday December 14, 2001 at 06:49 PM

Voor diegenen die zo graag op de anarchisten kappen, als jullie straks een vegetarisch broodje of een kop warme soep drinken in "Bruxxel", weet dan dat dit alles klaargestoomd is door anarchisten die al de hele week in de kou voor jullie staan te zweten...
Anarchisten manifesteren zich op vele verschillende manieren ...

Symbool
by Wept Friday December 14, 2001 at 07:06 PM

Victor, je gaat volgens mij op enkele punten aan de essentie voorbij...

>Anarchisme, betekent niet automatisch geweld.!

Hier dus niet, daar ben ik het volledig mee akkoord. Anarchisme en geweld vallen niet op dezelfde lijn te plaatsen. Sorry als ik die indruk wel gaf. Ik had het enkel en heel specifiek over geweldadige betogers van welke strekking dan ook (al lijken de gekozen doelen wel een strekking te kennen te geven).

>Sommige mensen zijn dat wel. Dat is hun prive recht. Het

Dit gaat me toch een beetje ver. Wil je echt zeggen dat geweldadig zijn (en, lijkt me, een beetje willekeurig geweld) iemands RECHT is? Dat is voor mij een laissez-faire mentaliteit die op zijn minst een beetje tot het geweld bijdraagt.

>betoging is een succes omdat zoveel mensen geen geweld >gebruiken. Dat ze vredelievend betogen tegen regeerders

Inderdaad, dat lijkt me een sterkere boodschap en ondanks alle spectaculaire gebeurtenissen de grote conclusie van een dag als vandaag. je mag de zaken ook niet opdrijven, de absoluut grote meerderheid heeft zich van z'n beste kant getoond. Een kleine groep niet, maar die verdient in mijn ogen dan ook de kritiek die ze links en rechts krijgt.

>de lakens te laten uitdelen op deze wereld. O die paar >ruiten in de bank, ze gaan er echt om wenen.?? Dat sommige

Nee, wenen doe ik er niet om. Maar het gaat hem ook niet om die ruiten, het gaat hem om het respect. De bank is één, die is onpersoonlijk, maar het is geen grote machine zoals dat soms nogal eens voorgesteld wordt. Het is een grote machine van mensen, die allemaal hun eigen leventje leiden. Die raak je op de een of andere manier als je de bank waar ze werken vernietigen, als je de auto waar ze mee rijden vandaliseert. Mensen van vlees en bloed die met hun eigen positieve en negatieve kanten in het leven staan. Kan zijn dat die auto van de grootste klootzak in heel België is, maar die kans lijkt me klein. Ik weet wel, je kan gaan beweren dat hij een onderdeel van het verwerpelijke kapitalisme is, omdat hij met een BMW rijdt. Maar dat vind ik persoonlijk nogal een simplistisch oordeel over iemand die je niet kent. En bovendien probeer ik boven al ieders mening te respecteren zolang die iets of wat fatsoenlijk is. Zolang ik ze niet ken, ga ik er vanuit dat ik met een fatsoenlijk mens te doen heb. Want laten we hopen dat de overgrote meerderheid van de mensen (als individu) dat inderdaad is. Ik heb niks tegen fatsoenlijke mensen of mensen die ik niet ken.

>mensen naar geweld grijpen is een reactie van totale >onmacht. Maar ook de armen op deze wereld zijn totaal

We spreken hier natuurlijk niet over armen, maar akkoord, dat doet niks af aan je stelling. Alleen heb ik het nogal moeilijk met het argument dat iemand die geweld gebruikt spreekt in de naam van de armen op deze wereld. Toch een mening die door sommigen (ik bedoel niet jou specifiek) nogal eens verkondigd wordt.

>rechtvaardig? Denk er maar eens goed over na. Als je een >eerlijk mens bent dan zal je het echt niet zo erg vinden >dat enkele banken hun ruiten sneuvelen. Dat sommige erg
>ver gaan betreur ik ook…maar als je echt recht wens dan

Ik trek die lijn niet zo, het gaat me echt eerder om het principe. Blind geweld (want dat vind ik dit toch wel) is op geen enkel niveau toe, want het geeft in mijn ogen een erg gevaarlijke redenering weer. Maar, inderdaad, er zijn gradaties.

politie "out" zich
by bert Friday December 14, 2001 at 07:11 PM

toen ik het terrein van tour & taxis verliet om ongeveer 16 uur, moest ik in de aanpalende straat het cordon blauwhelmen passeren.
bij die blauwhelmen een vijftal volwassen mannen, niet in uniform, wel in zwarte kledij en met een palestijnse sjaal om het gezicht: in werkelijkheid politieagenten dus.
waarom stonden die zich zo openlijk te "outen"?

Outen!
by luxien Friday December 14, 2001 at 09:23 PM
luxien@mail.be

Yep, I saw them to...
Ze waren ook aan het outen...
dat ze verzot zijn op het criminaliseren van andersGlobalisten...
en dus graag meewerken aan een sfeertje van staatsTERREUR tegen z'n burgers die zich vreedzaam uiten!
Sorry voor 't straffe taalgebruik, maar mensen die in de val zitten van een omheining natspuiten, bij dit vriesweer is Žcht sadistisch!

Peace can rule 2,
luxien.

Anarchist, maar...
by Dimitri Terryn Friday December 14, 2001 at 09:42 PM
dimitri_terryn@yahoo.com

Als anarchist kan ik zeggen dat ik die idioten van het Black Block veroordeel. Het kan mij geen barst schelen dat enkele ruiten van banken zijn gesneuveld, maar dat personenauto's worden vernield vindt ik onaanvaardbaar.

Alhoewel ik geen moreel probleem heb met het breken van ruiten in een bankfiliaal, zie ik er het nut niet van in. Zelfverdediging in geval van politiegeweld, ok. Maar wat is nu bereikt? De opvatting "die verdomde anarchisten" als een bende herrieschoppers wordt versterkt bij de gemiddelde mens die VTM of VRT nieuws als enige bron van nieuws heeft.

Wel heb ik vragen bij de grenscontroles. Hoe kan het dat bussen van Attac worden tegengehouden, maar (gekende) Black Blockers worden doorgelaten?

Never again
by dimo Friday December 14, 2001 at 09:43 PM

Het eindparcours van deze betoging deugde langs geen kanten. De mensen zaten letterlijk in de val. De politie sloot alle uitgangen af en ging over tot fouilleren van iedereen, 'anarchistisch' of niet. Tegen 16h was het duidelijk dat ze uit waren op confrontatie. Het fouilleren was gewoon om mensen op hun zenuwen te werken en daar zijn ze goed in geslaagd. Daarbij komt dat er genoeg infiltranten van de politie aanwezig waren om de boel om zeep te helpen. Er was dus helemaal geen sprake van ordehandhaving, wel van provocatie.
Kortom: AAN DE ORGANISATOREN VAN DERGELIJKE BETOGINGEN, OFWEL ZET GE GEEN BETOGING OP OFWEL ZORGT GE VOOR EEN DEGELIJKE PARCOURS + MOGELIJKHEID TOT ONTBINDING

de manifestatie verliep overwegend geweldloos
by Bert Friday December 14, 2001 at 09:51 PM

Om 19 uur zei de journalist op het VRT-radionieuws dat de manifestatie van vandaag overwegend geweldloos verliep.
Hij vermeldde er wel bij dat er enkele incidentjes waren, maar hij vergrootte die niet uit.
Zou het "debat" van indymedia er toe bijgedragen hebben dat journalisten aan eerlijkere berichtgeving gaan doen?
Een pluim dan.
Voor mij heeft indymedia zeker NIET afgedaan.

faults on the news
by eas Friday December 14, 2001 at 10:45 PM

'k Ben net terug van de betoging, en 'k was nog op tijd om het nieuws (vrt) te bekijken. Ten eerste zijn niet 4 maar 5 banken vernield. Ook het aantal betogers is in mijn ogen fel onderschat. Ik bedoel maar, 'k heb al wat betogingen achter de rug, en er waren zeker meer dan 12 000 betogers. Al diegenen onder jullie die vandaag hebben mee betoogd en af en toe eens voor- en achteruit hebben gekeken kunnen dit beamen. Ik hoorde dat de "gewelddadige betogers" Duitsers zouden zijn.... Dit ontkracht ik hierbij, ik heb veel gemaskerde anarchisten conversaties horen voeren, soms zelfs terwijl ze stenen aan het smijten waren, de meeste waren in het Nederlands en in het Duits. Nog iets: er zijn meer gearresteerden dan "een kleine 40". Laatste item: De flikken chargeerden niet "om enkele heethoofden af te koelen", maar om a.) de nerveuse flik die de vooraan rechts stond z'n gelijk te geven (hij had al meer dan 7 keer met opgegeven matrak gebruld dat ze zouden "attackeren" (letterl.) en hij ons kon toch de levieten niet blijven lezen) en b.) om het vuur midden in de straat te kunnen doven.

Ook zou ik graag m'n mening geven over het zogenaamde "geweld" en daarbij zou ik graag even laten weten in welk opzicht mijn definitie (waarschijnlijk) verschilt ten opzichte van die van jullie. Geweld is volgens mij namelijk gericht tegen personen, niet voorwerpen of instellingen. Iemand's autoruiten inslaan keur ik duidelijk af. Echter, ik kan zeer goed verstaan wat iemand ertoe aanzet om de ruiten van bijvoorbeeld een bank te vernielen. Waarom is deze vorm dan wel verantwoorbaar?
* Ten eerste is ze symbolisch van groot belang. Het toont de machteloosheid en de woede van een volk (of een deel ervan) duidelijk.
* Ten tweede zal een bank als Fortis financieel dit toch niet voelen, en mocht ze dat toch doen (wat ik oprecht hoop), dan zal ik er geen ogenblik van wakker liggen. Deze opgeblazen kapitalisten halen op zich genoeg geld op op de rug van de armen (vanwaar halen de banken hun geld? van leningen. Wie moet er leningen afsluiten? ... juist ja)
* WE MOGEN OOK NIET VERGETEN DAT ONZE BEWEGING VEEL TE DANKEN HEEFT AAN HET GEWELD. Sommigen onder u verwijten de "geweldenaars" dat ze mensen afschrikken. Wanneer is deze beweging pas echt groot geworden, na meer dan 15 jaar van stille(re) strijd? Sinds ... Seattle, juist. En waarom sinds dan? Omdat de media er dan pas een "hot topic" in zag. En waarom zag de media er een hot topic in? Ik hoef deze redenering niet af te maken zeker?
* Als je eens teruggaat in het verleden, merk je al snel dat het anarchisme kan bogen op een lange traditie van zogenaamd "geweld". Na Bakoenin wa

...vervolg
by eas Friday December 14, 2001 at 10:58 PM

... Waren de eerste anarchisten geen "anarcho-individualististen" die gespecialiseerd waren in het vervaardigen van bommen e.d.? En wie heeft er nog nooit het boek "de zwarte hand" gelezen, toch een klassieker.
* Als laatste en voornaamste reden heb ik deze: je moet het kwaad treffen waar je kan. En aangezien mensen kwetsen moreel niet kan, dan moet je het systeem zelf maar aanvallen.
* Ah ja, de stokken en stenen die de flikken te verwerken kregen waren het logische gevolg van al die nodeloze provocaties. Wie mensen opsluit (de hekken werden gesloten en al wie buiten nog rondliep, gearresteerd) en ondertussen natspuit bij een buitentemperatuur van iets onder nul, verdient niet beter. Dit mag hard klinken, maar zo simpel kan het zijn. Ik heb enkele (ik denk Franse) betogers geholpen die natgespoten waren, en ik kan je verzekeren dat die mensen echt hebben afgezien. Uit pure armoe (nergens waren voorzieningen getroffen) heb ik hen maar een jas, een pull en een muts gegeven (ook anarchisten hebben een hart), doch dit belette niet dat ze bijna bevrozen. Sommigen hebben misschien gezien dat het water op de grond redelijk snel was berozen, wel, beeld je eens in dat dat water op jou lag i.p.v. op de grond...

Groeten.

anarcho-dienstverlening
by observator Friday December 14, 2001 at 11:25 PM

Zoals het terrorisme exponent en instrument is van de grote machten zo is ook de anarcho-provocatie opgezet, onderhouden en gebruikt door de veiligheidssytemen aller landen.
Van de vijf geoutte zwartkappen zal allicht onduidelijk zijn
of ze geinfiltreerd-observator of aanstoker-organisator zijn
van de belgische flikken. Maar van de Duitssprekende aan- en doordrijvers zullen er een aantal goeddeels gelieerd zijn aan veiligheidsmachten van over de grens. Ze zijn minstens zonder problemen door elke afscherming en controle hengekomen.
Weet dat elke toekomstige manifestatie aanleiding zal zijn
voor politie en staatsveiligheden om elkaar dit soort wederzijdse anarcho-provocatorische veiligheidsdiensten te leveren.
Het is dan ook zaak om de interne veiligheid zodat te bemannen/vrouwen dat dit soort van geregeld zootje niet alleen geisoleerd maar kan ontmanteld worden voor zij schade kunnen aanrichten of het zal van kwaad naar erger gaan.

observator

Aren't y'all forgetting something???
by sea Friday December 14, 2001 at 11:57 PM

eerst en vooral: ik ben ook een vredelievend mens (wel anarchist).


ja, SOMS (en ik zeg wel degelijk soms, wat impliceert dat het normaal niet zo is, maar in enkele gevallen wel) is geweld aanvaardbaar. Don't like what I'm saying? Zou Hitler ooit z'n derde rijk opgegeven hebben zonder dat er geweld werd gebruikt? Ook is het één van de enige manieren om luid en duidelijk de media te halen (baseer je niet enkel op het Belgische nieuws, kijk ook eens naar bijvoorbeeld CNN of BBC, misschien zelfs een franse of duitse post!!!). Jammer, maar helaas.

Willen jullie geen geweld meer? Simpel... Zorg ervoor dat onze boodschap even duidelijk kan doorkomen zonder het geweld.

WANNEER ZAL DE MEDIA EENS GAAN BESEFFEN DAT ZE EEN VERANTWOORDELIJKHEID HEBBEN en zal ze DIE VERANTWOORDELIJKHEID OOK OPNEMEN?

Waarom focussen ze zich enkel op negatieve zaken?
Waarom kunnen ze niet de goede dingen die er gebeuren op de wereld evenveel aandacht geven als de slechte?

Aan Yellow
by dispatch team indymedia Saturday December 15, 2001 at 12:51 AM

Grappig dat je niets begrepen hebt van het concept van indymedia. Maar je bent natuurlijk nooit te oud om te leren. Indymedia verbergt niets om het eenvoudige feit dat op indymedia iedereen journalist is. Als jij iets wil schrijven over het geweld van het BB, doe dat dan, maar zit niet te zeuren dat niemand anders dat doet.

antwoord op yellow
by ann Saturday December 15, 2001 at 01:16 AM
code_red@pandora.be

kan goed zijn dat er mensen doormochten zonder gefouilleerd te worden... ik dus niet... er was geen weg uit behalve langs de politie... en gefouilleerd werd iedereen... ('k moet wel toegeven dat ze heel vriendelijk hebben gevraagd of ik m'n jas wou opendoen) ... anyway, heel tof dat we allemaal als criminelen worden beschouwd (en dus ook mogen gaan lopen om niet kletsnat te zijn bij -5c) ...

reactie op Wept
by Victor Saturday December 15, 2001 at 11:35 AM


Ik ga wel akkoord met je standpunt Wept. Toch zie je de wereld wel heel idealistisch. Ik ben net als jij tegen geweld als princiep, toch ik begrijp ook vele hun standpunt in het pro zijn. Het is heel moeilijk om geen geweld te beantwoorden. Je moet dat niet altijd fysiek zien. Geweld is eveneens moreel en dit is vaak veel harder. Dit is een harde wrede wereld. Heb je al eens in derde wereld die banken gezien en daar rond de ongelofelijke miserie. Relativering is hier toch wel op zijn plaats. Als ik zeg dat een privé persoon recht heeft op geweld gebruiken als zijn persoonlijke uiting, dan wil ik eigenlijk een boodschap geven naar de anti-globalisatie beweging. Het goede aan de beweging is dat ze zich niet opbouwt zoals andere organisaties waar ieder zich achter dezelfde noemer plaatst. Een te strak ‘beleid', organisatie, leiders, betekent naar mijn inziens automatisch het einde van de beweging en het zal zeer snel vervallen in dezelfde fouten die we anderen nu verwijten. Ik vind dat ‘de organisatie' al serieus begint mis te lopen op dit vlak. Mensen zijn mensen en het is heel belangrijk dat je het persoonlijk of groepjes initiatief en respect ver laat klinken. Dat mensen in deze betogingen geweld gebruiken heeft bijzonder weinig zin maar dan plots heel de beweging ermee associëren is verkeerd. Anarchisten associëren in zijn geheel is ook verkeerd. Ik herhaal, als je het onrecht ziet in deze wereld, ook bij ons, dan moet men eigenlijk zeggen: "bravo, er zijn amper een paar op deze duizenden'. Dat het allemaal opgezet spel is, hopelijk komen we er ooit achter zeker. Allez, allen naar de volgende betoging!
Victor

Is de politie zo slecht?
by pieter Saturday December 15, 2001 at 03:32 PM
p.baets@worldonline.be

Is Indymedia geen onafhankelijk mediacentrum waarvan z'n journalisten de feiten moeten geven en dat de gewone burger een stem geeft? Waarom staat er dan bovenaan de site dat er 25000 betogers waren in Brussel terwijl de politie er 12500 heeft geteld? Onafhankelijke media moet íedereen aan het woord te laten, dus geef de politie ook z'n stem. Zij hebben trouwens verschillende helikopters in de lucht hangen met professionele apparatuur, wat d14 niet heeft. Waarom meer geloofwaardigheid hechten aan de organisatie van d14 en niet aan de politie?
Een onafhankelijk mediacentrum zal veel aanhang verliezen door geweld te promoten (zie interview op VRT met iemand van indymedia). Alleen zonder geweld kunnen we een boodschap overbrengen, met geweld bereik je niets. Het geweld in Seattle heeft ons de nodige aandacht bezorgd en ik had gehoopt dat het daarbij zou blijven. Geef de boelzoekers eens hun duidelijke stem, die ongetwijfeld zal klinken als: Wij willen vernielen en wij willen vechten (verstopt achter het moto: tegen het kapitalisme!). Ook journalisten kunnen recencies en commentaar geven. En hierbij denk ik dat het jullie taak is om deze straatvechters te criminaliseren en te be-en veroordelen.
Ik vind het heel goedkoop dat de schuld wééral in de schoenen wordt geschoven van de politie, dat de politie weeral geprovoceerd zou hebben. De politie is geen uiting van dit kapitalistische systeem maar moet de orde handhaven om de gewone burger veilig te stellen. De politie zijn ook maar mensen. Als je als politieman een zware steen op je hoofd krijgt, dan vind ik het normaal dat deze even later bij het chargeren om de bewuste crimineel op te pakken, wat harder slaan met hun knuppels dan gewoonlijk. Ook heeft de politie als taak om vandalen op te pakken, weeral een goede reden om te chargeren. Met deze criminele vandalen wil ik niets te maken hebben omdat ze voor de democratische globalisten een doorn in het oog zijn naar de rest van de wereld toe. En daarom ook ben ik de politie dankbaar dat zij er zo enkele heeft opgepakt.
De politie heeft onschuldigen (en soms op hardhandige wijze) opgepakt. De hardhandige en onrechtvaardige manier waarop kan zéker in vraag gesteld worden. Veelal gaat dit wel om bepaalde procedures (men kan evengoed een crimineel als een onschuldige vasthebben), als je daar wil tegen protesteren moet je niet protesteren tegen de gewone politieman op straat maar tegen het politiebeleid. Maar als er een bommelding is, wordt iedereen in de buurt toch ook gefouilleerd en soms opgepakt, is dat dan onrechtvaardig? Bij de politie is het een beslissing van ja of nee, het kan nooit voor iedereen goed zijn. Het kan wél voor zoveel mogelijk mensen goed zijn en daarom kan je zoals reeds gezegd betogen tegen hun beleid.
Ik zelf heb geen enkele keer last gehad van de politie, hiermee suggereer ik inderdaad dat sommige mensen het echt wel zoeken. Ik heb me bewust niet begeven onder deze heethoofden (vandalen), allesbehalve, ik ben rustig zoals het gros van de betogers verder het terein opgelopen om te verzamelen in de tent. Toen ik Tour en Taxis verliet heb ik met m'n eigen ogen gezien dat politie chargeerde om een heethoofd op te pakken dat zowat alleen stond. Een hele menigte snelde ernaar toe, al roepend en de menigte ophitsend waardoor er een hele groep rond de politie stond. Ik ben er bewust van weg gelopen, ik ben geen kuddebeest. Misschien eens een les voor andere betogers.
En verder heb ik me enorm gestoord aan de zovele anti-kapitalistische slogans. Ik ben tegen een neoliberale economie, tegen dít kapitalisme! Niet tegen kapitalisme in het algemeen, want dat bestaat al honderden jaren en heeft er o.a. voor gezorgd dat ik hier m'n e-mail kan schrijven en versturen. Laat ons vóóral streven naar correcties op het huidige systeem, en op langere termijn streven naar een volwaardig alternatief voor de neoliberale globalisering. We kunnen ons niet permitteren van te zeggen, ziehier, het communisme en het zal alles oplossen. Niet dat ik alle communistische ideëen slecht vind maar een volledig ander systeem zomaar op tafel leggen is zo naïf. Ten eerste moet een meerderheid akkoord zijn, wat zeker niet het geval zal zijn en ten tweede denk ik dat we samen naar oplossingen moeten zoeken. Oplossingen die gebaseerd zijn op zowel liberale, communistische, ecologische, socialistische als vooral democratische ideëen.

pietertje
by joris Saturday December 15, 2001 at 10:32 PM

beste pieter. bij mijn wten sla je de bal in je brief toch een paar keer goed mis. ik sta ook niet achter gewelddadige acties, maar kan mij toch niet achter dit soort zinnen scharen: "De politie is geen uiting van dit kapitalistische systeem maar moet de orde handhaven om de gewone burger veilig te stellen. De politie zijn ook maar mensen. Als je als politieman een zware steen op je hoofd krijgt, dan vind ik het normaal dat deze even later bij het chargeren om de bewuste crimineel op te pakken, wat harder slaan met hun knuppels dan gewoonlijk. Ook heeft de politie als taak om vandalen op te pakken, weeral een goede reden om te chargeren."
ok, je bent geen communist, maar een beetje inzicht in het kapitalisme kan je wel krijgen door eens wat marxistische denkers te lezen. dan zal je leren dat de staat per definitie het kapitaal steunt (verhofstadt moet gaan smeken bij de twee burggraven, is dus zowat hun slaafje) en dat de politie de emanatie van de staat is. de politie verdedigt niet zozeer de burgers tegen de criminelen, maar verdedigt de heersende wetten en normen, die in belgie, tot nader order, liberaal en kapitalistisch zijn. de politie is dus een repressie-orgaan tegen alternatieve stemmen.
goed, politieagenten zijn ook maar mensen. in deze: mensen die verondersteld worden opgeleid te zijn voor "ordehandhaving" en van wie je dus toch enige professionaliteit en zelfbeheersing zou moeten kunnen verwachten. niet dus.
ik vind het trouwens niet normaal om mensen met een matrak te slaan, zelfs als dit niet "wat harder dan gewoonlijk" is.
als de politie al als taak heeft om vandalen op te pakken, vind ik dat toch een zwakke reden om te chargeren, wat betekent: je met een knuppel een weg hakken in een groep mensen, waarvan je op het moment dat je met bloeddoorlopen ogen je knuppel op hun gezicht ziet neerkomen onmogelijk kunt zeggen of het vandalen zijn of niet. voor iemand die gewelddadige betogers uitscheldt voor crapuul, ben je behoorlijk goed in het legitimeren van geweld tegen onschuldigen.
"Toen ik Tour en Taxis verliet heb ik met m'n eigen ogen gezien dat politie chargeerde om een heethoofd op te pakken dat zowat alleen stond. Een hele menigte snelde ernaar toe, al roepend en de menigte ophitsend waardoor er een hele groep rond de politie stond." het lijkt me wel terect om tegen dit soort 'onsportief' gedrag te contesteren.

Over die cijfers
by Maarten Van Hove Sunday December 16, 2001 at 06:48 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Even over die cijfers 25000-12500:

1) Het is een algemeen geweten feit (vraag het aan eender wie in de straat, wil je?) dat de organisatie van een betoging het aantal altijd te hoog schat, en de politie altijd te laag. Hoeveel schitterende camera's ze ook hebben. Laat ons hier niet over mekkeren, en het voor de goede orde op het gemiddelde 18750 brengen? Dat is op een weekdag, voor mensen die daarvoor verlof hebben moeten vragen! En hoevelen zaten er thuis te supporteren? Heb trouwens zelden zo een verscheidenheid gezien. Het waren zéker niet allemaal communisten!

2) Een interessant weetje: VTM zei eerst 25000, dan werd hun wagen vernield, en toen zeiden ze 12500. Dat hoorde ik van iemand die de hele dag thuis de feiten heeft opgevolgd.

20-tal opmerkingen
by lust for life Sunday December 16, 2001 at 10:27 PM
grote_smurf@microsith.com

1.
Anarchisme en geweld zijn niet één. Als je dat gelooft moet ik je meedelen dat het kapitaal tijdens de opkomst van de arbeidersklasse dat idee ook gebruikte om de toenmalige sociale bewegingen te discrediteren.

2.
Anarchisme is wél confronterend. Op vanalle manieren. één ervan is geweld, wat ikzelf ook spijtig vind. Trouwens, ik ben anarchist! (oeps, enkelen weten niet meer waar hun hoofd staat).

3.
Mij lijkt het niet echt gezond voor jezelf om te praten over DE anarchisten, DE communisten, DE politie, ... als je niet echt weet waar dit alles voor staat. Kijk bij bovenstaande posts als je enkele voorbeelden wilt over 'de anarchisten'.

4.
Diegene die de anarchisten wilt buitengesloten zien: kan u zich de grootte herinneren van het anarchistisch blok in Gent en Brussel? Juist, hén uitsluiten is een deel van de beweging achterlaten (en waarschijnlijk eveneens een héél origineel deel: zie bruXXel e.d.)...
Trouwens, u gaat toch niet beweren dat deze anarchisten allen deelnamen aan de vernielingen?

5.
rood-zwart, prachtige kleuren!
ter verduidelijking voor diegenen die hier op de anarchisten afgeven:
* rood-zwart: anarcho-syndicalisten (jawel: uit België, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Italië, Kroatië, Frankrijk en Spanje)
* groen-zwart: eco-anarchisten
* roos-zwart: 'holebi-anarchisten' (het zijn schatjes!)
* paars-zwart: anarcha-feministen

Allen waren aanwezig! Da's al wat anders dan het (vuilzak)eenheidsdenken in sommige delen van de betogingen…
Trouwens, de betoging van de anarchisten kan een bescheiden succes genoemd worden: drie keer meer volk dan op de vredesbetoging (en ook daar liepen anarchisten in mee)

6.
zonder het geweld goed te keuren (verre van):
Laten we allen eens nadenken waarom we van Seattle gehoord hebben twee jaar geleden. Waarom berichtte de VRT? Waarover gingen de eerste artikels in De Morgen?
Inderdaad: geweld, vernielingen, radicalen die confronterend werk leverden.
Het ‘geweld' heeft haar functie gehad volgens mij, maar het moet ook kunnen stoppen…

7.
Jonas gebruikt het woord ‘aanslagen', zou het niet beter vernielingen zijn? Ik denk niet dat het eerlijk is te spreken van aanslagen…

8.
Ik raad iedereen aan diep na te denken over zaken als:
Privé bezit tegenover persoonlijk bezit
Geweld
Geweldloosheid

9.
een grappig detail:
Het VTM-nieuws vóór het trashen van hun wagen: ongenuanceerd, éénzijdig, …
Het VTM-nieuws na het trashen van hun wagen: veel positiever, zowaar poging tot het leggen van enige nuance.
Ik suggereer niets (en keur geweld nogmaals af), maar ik heb me rot gelachen! Mensen, dit is een mop. Neem het niet serieus…

10.
De anarcho-betoging is van het begin tot het einde goed en vreedzaam verlopen. Dat mocht niet gebeuren, dachten onze tegenstanders. Slechts op de terugweg is de situatie lichtjes uit de hand gelopen door een stomme zet van de politie: in vol ornaat en met waterkanon aan komen draven als de betoging reeds terug (vreedzaam) op weg was naar de streetarty. Da's zoeken achter problemen. Toen zijn de gemoederen voor enkele tientallen deelnemers aan de betoging verhit geraakt…

11.
Enkelen zijn ook van mening dat het ‘Black Bloc' een zootje ongeregeld is. Wel, ik heb die gedachte ook overwogen. Maar in Brussel is weeral hun selectiviteit opgevallen: banken, politiekantoren, onbewaakte camera's. De mercedessen die ik heb zien trashen waren niet aangevallen door black bloc'ers maar door zatte marginalen, u kent dat soort. Zij waren trouwens ook geïnteresseerd in de kentekens van BMW's e.d. om hun kledij wat op te fleuren…
Nochtans hebben ook black bloc'ers auto's aangevallen: da's een spijtige zaak, nog spijtiger dan de banken…
Maar voor de rest is alles blijven staan: de groentewinkel kon zonder problemen open blijven, zelfs de slager werd niet geviseerd! Black Bloc gebruikt dus geen BLIND geweld zoals Wept beweert…

12.
Zonder het militante karakter ervan was de beweging al lang alle aandacht kwijtgespeeld. We kunnen niet jaren in rode, oranje en groene vuilniszakken blijven rondlopen…

13.
Aangeraden om te lezen: het communiqué van een deel van het Black Bloc dat in Seattle actief was. Héél mooi geschreven!
http://www.infoshop.org/octo/wto_blackbloc.html

14.
De gekozen doel van de vernielingen wijzen in de richting van de strekkingen? Sorrie, maar ik denk niet dat de anarchisten als enige problemen hebben met banken, politie e.d. Jeez, een héél deel van Agalev stelt zich vragen bij deze instituties!

15.
In black bloc zitten niet enkel anarchisten. Ook guevarristen, marxisten e.d.

16.
Ik zie het nut niet in van wat Blacb Bloc deed in Brussel

17.
De betoging van de anarchisten is niet georganiseerd in samenspraak met de politie. Men heeft, terecht, duidelijk vermeden van in een onderhandelingssituatie terecht te komen. De andere kant van de munt is dan wel dat je niet kan gaan eisen dat je door de sjiekste lanen van Brussel kan gaan betogen, want dat zouden ze nooit aanvaarden. In dat laatste geval stellen de flikken een alternatief parcours voor en vragen ze je erop te reageren. U raadt het al: u bent aan het onderhandelen geslagen… iets wat je vooraf niet wou.
Dus: dat is de reden waarom het parcours misschien wat makjes voor je was, alhoewel ik liever niet door die grote lanen loop (ze filmen je met helikopters e.d. en in grote lanen kunnen waterkannonen manoeuvreren).

18.
‘de anarchist met de bom' is een fabeltje uitgevonden door tegenstanders. De bommengooiers waren individualisten als Ravachol, die echter vrij geïssoleerd stonden…

19.
Er waren genoeg buitenlandse spotters aanwezig om mensen te herkennen die uit de ons omringende landen kwamen, velen in black bloc stijl verkleed. Ikzelf herkende een stille waar ik enkele dagen daarvoor een discussie mee had: hij vertelde me inderdaad een poltieman te zijn. Trouwens gedurende de laatste dagen nog nooit zoveel spotters bijeen gezien. Interne veiligheid moet dus voor ons op de eerste plaats komen!

20.
Geloof me, de politie in de helikopters gebruiken hun apparatuur in de eerste plaats niet om mensen te tellen. Het gaat hier om beelden maken, identificeren, grondtroepen begeleiden,…

En mijn laatste opmerking:
Che is dead, you're next!
(graptje)

groeten,
lfl

intern extern
by stem Monday December 17, 2001 at 09:49 AM

Interne communicatie flikken : 24500 betogers.
Externe communicatie flikken : 125000 betogers.

Als je dat maar weet..

Indymedia heeft een juiste weergave van het aantal betogers geveven.

geweld positief?
by Rebekka Tuesday December 18, 2001 at 08:32 PM

Ik ga ook niet wakker liggen van een paar gesneuvelde bankruiten, maar ik denk ook niet dat de bank dat zal doen! Met andere woorden: de bank (als "symbool" van het kapitalisme) vindt waarschijnlijk wel een manier om daar munt uit te slaan en zal zeker de kosten van de gesneuvelde ruiten uit de zakken van zijn klanten (de rijke, maar ook de armere) halen. Bovendien werd de politie op deze manier een prachtig excuus gegeven om betogers, die niets te maken hadden met de vernielingen, nat te spuiten in de vrieskou.
Het blijft wel zeer frustrerend dat de media - sensatiegericht als ze is – inderdaad bijna uitsluitend aandacht schenkt aan geweld (of misschien beter vandalisme) en amper over de vreedzame betogingen en de motieven daarvoor praat. Ik geloof echter niet dat negatieve media-aandacht beter is dan geen media-aandacht. Misschien is dit initieel wel zo, maar ik denk dat de anders-globalistische beweging nu al voldoende is gekend en vrees dat de rellen een uitbreiding in de weg staan (denk vooral aan mensen met kinderen). En, we weten niet hoe het nieuws er had uitgezien als er geen incidenten zouden zijn geweest. Wat mij tot een laatste gedachte brengt: niemand weet wie de relschoppers waren. Het is niet omdat ze zich bij de anarchistische betoging hadden aangesloten en zwart gekleed zijn, dat ze effectief ook uit die hoek kwamen! Het is nogal makkelijk om een anarchistisch symbool opeen vernielde bank te spuiten als je een bepaalde groep in diskrediet wil brengen. Vergeet niet dat er zaterdag normaal een betoging van extreem-rechts gepland was, die op het laatste moment werd verboden. Waarschijnlijk waren er uit die hoek ook wel een aantal personen in Brussel. En natuurlijk zijn er nog de undercovers, die volgens mij best in staat zijn om incidentjes aan te steken. Bepaalde mensen zijn niet opgezet met de anders-globalisten en hebben er alle baat bij een schaduw over hun acties te werpen.

Black Bloc & Anarchist
by jAsper Wednesday December 19, 2001 at 02:54 PM
N/A

Ja ik liep mee in het black bloc en
ja ik ben een anarchist en
ja ik zie property-destruction niet als geweld.

Hiermee zeg ik absoluut niet dat het geweld goed te praten is. Ook heb ik me niet schuldig gemaakt aan het vernielen van banken en zaken. Het vernielen van cctv's in het bezit van de staat, het vernielen van een politiebureau zal ik zeker niet afkeuren. Het vernielen van mercedesen zonder dat men weet wie de eigenaar is keur ik wel af. Het vernielen van bankgebouwen is begrijpelijk maar ik keur het niet goed.

pathetic
by oei Thursday December 20, 2001 at 09:56 PM

zielige mensen, jullie anarchisten

oei, uit de bocht
by lfl Thursday December 20, 2001 at 10:57 PM


en dan is voor 'oei' de discussie gesloten ofwa?

Kijk, het kan best zijn dat je deze strategie ongeoorloofd vind, maar als je één ding kan leren van wat hier boven allemaal staat is dat de discussie heel wat meer vereist dan argumentatie aan de hand van verwijten ala 'zielige anarchisten'...

lfl