arch/ive/ief (2000 - 2005)

Legal teams: "politie houdt zich niet aan afspraak"
by dispatch team indymedia Friday December 14, 2001 at 01:42 PM

Reactie van Ivo Flachet (verantwoordelijke van legal teams)

"Wij hadden met D14 een afspraak gemaakt met burgemeester Thielemans dat er zich geen agenten zouden mengen onder de betogers. Nu zien wij dat het echt stikt van de agenten in burger. Zij zijn gekleed als betogers, dragen een palestijnse sjaal,... Als we hen er over aanspreken, ontkennen ze en sommigen reageren zelfs agressief. Ik ben op een verantwoordelijke van de BOB toegestapt en die heeft toegegeven dat het wel degelijk flikken zijn en hij heeft ze daarna opgeroepen om de betoging te verlaten. Maar het is dus duidelijk dat Thielemans zich niet aan de afspraak houdt."

"Guardian Angels" "Engelbewaarders"
by Di.R. Friday December 14, 2001 at 04:25 PM

Thanks to everyone of the Legal Teams for the supportive work they are doing. I think it gives most people a feeling of comfort to know someone is there to try and make sure their right to demonstrate is respected.

Hartelijk dank aan iedereen van de Legal Teams voor het ondersteunende werk dat ze verrrichten. Te weten dat er iemand is die toeziet en tracht je recht op betogen te verdedigen, is meen ik voor de meeste mensen erg gerusteld.

Dit stopt het geweld niet!
by Aaike Friday December 14, 2001 at 06:17 PM
aaikedewever@hotmail.com

Wat maakt dit uiteindelijk uit? Mogen de geweldenaars misschien niet geïdentificeerd worden.
Ik was ooggetuige van de ruitenbrekerij bij het BBL kantoor. Iets ervoor sprak ik nog een 'betoger' aan in zwarte kledij die zijn hoofd omwikkeld had met een zwart kledingstuk, nerveus was hij aan het rondkijken, hij had een paar stenen in zijn handen en plots stapte hij iets sneller in de richting van het kantoor. Ik ging voor hem staan en vroeg hem wat de bedoeling was, en zei dat we geen geweld willen. Deze anders behoorlijk uit de kluiten gewassen persoon leek een beetje uit zijn lood geslagen en niet bepaald mondig, zonder een woord te zeggen vluchtte hij weg tussen de menigte... maar het mocht niet baten, een paar seconden later waren een tiental jongeren in gelijkaardige outfit de ruiten reeds aan diggelen aan het gooien, slaan en kloppen. Daar sta je dan... machteloos. En verdwijnt ook je illusie dat een dergelijke betoging ook geweldloos kan...
Machteloos? Moeten we dit geweld tollereren? (OK, je kan het wel als antikapitalistisch statement beschouwen dat de ruiten van banken aan diggelen gaan, maar wat is de zin ervan indien hiermee een hele beweging in diskrediet gebracht wordt).
Helaas is niet iedere betoger 'getrained' om met dergelijke situaties om te gaan, maar ook de legal teams bleken het er moeilijk mee te hebben. Terwijl de vernielingen achter hun rug verder gingen stond men te roepen: doorstappen, de betoging gaat verder,...
Spijtig, spijtig, dat je hier OOK vanuit de organisatie niet kunt tegen optreden!
En dan krijg je natuurlijk een spiraal van geweld... want moet je dit nu tollereren? Hoe had je de politie zien reageren? ("Jongens, jullie kunnen jullie misschien gewoon komen aangeven"). Om maar te zeggen dat GEWELD hier geen oplossing is!

politie houdt zich niet aan afspraak 2
by nele Friday December 14, 2001 at 06:24 PM

na de betoging zag ik inderdaad ook een blonde vrouw met lama-muts, samen met politie agent (blauwe helm) in een grijze auto stappen.Nog geen twee minuten later, kwam een andere grijze auto aangereden, 5 BOB ers aangevuld door andere BOB ers die nog uit tour en taxis kwamen, smeten zich op 2 engels sprekende manifestanten. Blijkbaar zijn die agenten toch niet verwijderd en hebben ze hun taktiek voortgezet!

This is not the point !!!
by Zophio Friday December 14, 2001 at 09:21 PM
zophio@hotmail.com


Ten eerste is het niet tegen de politie dat wij reageren moeten. Deze zijn een noodzakelijk deel van onze maatschappij, dat onmisbaar is!! Dat zij zich toegeven aan deze "undercover" operaties, is vrij begrijpbaar. Heel deze betoging werd besmeurd door deze nutteloze geweldloze acties. Het feit dat deze ordehandhavers met allerlei middelen proberen de eigendommen van onschuldige burgers te beschermen is zeer begrijpbaar! Bovendien hebben zij niet tot doel dat te vermijden wat wij ook vermijden willen, nl. het geweld?
Ik betreur echter ten zeerste dat deze toch wel succesvolle manifestatie van vandaag weer opgeworpen en herleid wordt tot een demonstratie met als enige doel vernietiging aan te richten! We blijven het herhalen: GEEN GEWELD A.U.B!!!

kleine opstand aan het einde was uitgelokt door politie
by BigHeart Friday December 14, 2001 at 09:49 PM

Ik was er ook bij daarstraks, maar heb niets gemerkt van de vernielingen die aangebracht waren. Het was na ons gebeurd. OP het eindpunt hebben we stand gehouden aan de stand van de PVDA. Daarna hebben we ons terug begeven naar de uitgang, terug op weg naar het noord station om naar huis te vertrekken. Even buiten de poorten, zagen we in de verte de politiewagens staan. Toen we onze weg verder aflegde, zagen we een paar jongeren met ijzere staven rondlopen. We voelde dat er iets op til was. Toen zagen we waarom er jongeren waren die rondliepen met die staven. De weg was (afgesloten) met politieagenten in gevechts kleding (robocops). Er was geen aanleiding waarom de politie zich zo moest opstellen. Iedereen wandelde door de politieagenten door. Toen ik tussen de 2 agenten doorliep, kreeg ik de neiging om mij agresief te gaan gedragen. Waarom stonden die immers daar ? Ik begrijp dat sommige mensen door het lint gaan en de politie gaat aanvallen. Ik heb dat gevoel immers ook gehad, maar wilde de manifestatie vreedzaam verlaten. Een paar meter achter de politieagenten zagen we weeral een grote groep agenten in gevechtskleding aangegolopen komen. Maar er was helemaal niets gebeurd. Waarom was dit nodig? Dit was echte provocatie door de agenten.
Sorry voor de mischien vele schrijf fouten, maar ik leid aan delectie.

beste Zophio
by pdl Friday December 14, 2001 at 11:32 PM
p.delaet1@antwerpen.be

Beste Zophio,

als wij voor een ander en socialer Europa betogen, betogen wij ook tegen de politie. In onze maatschappij staat het politie-apparaat totaal aan de kant van het grote geld. Het is hier nog nooit vertoond dat de politie optreedt ten voordele van arbeiders die hun werk verliezen. De politie zal ook nooit optreden om het stakingsrecht te verdedigen. Wel treedt ze op tegen stakingspiketten om de belangen van de patroons te verdedigen. Als ge zelf even nagaat, vindt ge gemakkelijk nog tal van dergelijke voorbeelden. In onze maatschappij staat het politie-apparaat structureel "aan de andere kant"; onafgezien van het feit dat er bij de politie ook mensen zijn die het goed menen. De politiehervorming heeft deze stuctuur nog versterkt; meer, die hervorming is opgezet om de "meest democratische" krachten (o.a. de gerechterljke) uit te schakelen en de vroegere rijkswacht hun macht te laten vergroten.
Nergens ter wereld is het aantal politieagenten per inwoner zo groot als bij ons.
Terug naar de feiten, om hun jargon te gebruiken: het is niet bewezen dat de politie de daders van de gewelddaden zou betaald hebben, of dat er van haar eigen leden zouden hebben aan deelgenomen. Het zou inderdaad niet de eerste keer zijn dat de politie doelbewust incidenten uitlokt om betogers te criminalizeren. De pers en de politiekers hebben zich de voorbije weken en maanden uitgesloofd om dit te doen. Het mocht dan toch zeker niet gebeuren dat deze betoging incidentenloos zou eindigen.
De identiteitscontroles en de fouilleringen, waar ik zelf en mijn gezellen aan onderworpen werden, zijn zelfs onwettig. Daar veegt de politie sinds jaren haar voeten aan. Maar het wordt steeds erger.

groetjes
pdl

aan Zophio
by betoger Saturday December 15, 2001 at 12:48 AM

hoi zophio...

ik begrijp je standpunt, maar denk eens wat verder. De politie is echt je vriend... NOT! De waarheid is dat de flikken hier waren om relletjes te doen ontstaan.

Ben je ooit al opgepakt geweest na een actie? Waarschijnlijk niet, anders was je houding tegen die bastaards wel anders. Ik wel dus, en ik kan je zeggen dat zoiets je kijk op hen totaal veranderd. Ook ik had tot mijn 14 nog zo'n naïf en idiealistisch beeld van die klootzakken. Na één nodeloze arrestatie volgde bij de volgende actie een nieuwe, en opnieuw, en opnieuw,...... Nooit hebben ze me echter iets te laste kunnen leggen. Geloof me, dat beeld veranderd RADICAAL!

Ik ben al bij zeer veel acties betrokken geweest, en ik ken zo onderhand de manieren van de politie een beetje. Infiltratie, groepsarrestaties, treinen doen stoppen om niet op de betoging te raken, nodeloze charges (zoals vanmiddag), traangas bij vredevolle betogingen, ... Het zijn allemaal normale zaken in die kringen.

En laat je alsjeblieft niet leiden door stomme clichézinnetjes zoals "zij proberen enkel te doen wat wij ook willen" of "ze doen het voor onze veiligheid".

"...dat zij een onmisbaar deel is van onze samenleving..."
Da's pas dikke zever! Sorry, maar ik denk niet dat je veel hebt nagedacht over wat je hier schreef. De flikken zouden zoiets kunnen zijn (althans in een samenleving zoals we ze vandaag ervaren), maar ze zijn het niet. Op het gevaar af om versleten te worden als inspiratieloos: DE FLIKKEN ZORGEN VOOR HET SYSTEEM, EN HET SYSTEEM HEEFT FLIKKEN NODIG. KOMT HET SYSTEEM IN GEVAAR, KOMEN DE FLIKKEN IN GEVAAR. IS ER EEN BEWEGING DIE HET SYSTEEM IN GEVAAR BRENGT, DAN BRENGEN DE FLIKKEN DIE BEWEGING IN DISCREDIET, ZODATZE ZELF NIET IN GEVAAR KOMEN. Simple come bonjour....

mengeling van agenten en demonstranten
by theli Saturday December 15, 2001 at 01:09 AM
theli_@hushmail.com

Ik heb ook gezien dat er een groepje mensen, uitgedost als "blackblockers" uit een vrachtwagen stapten en oortelefoons indeden, waarna de hoofdagent naar hun toekwam en zei dat het zo ging gebeuren, toen werden ze zogenaamd naar de rest van de menigte "teruggejaagt" en mengden zich ertussen. Toen ben ik maar weggegaan, maar dat lukt niet zomaar. Ik werd eruit gepikt en toen ik zei dat het niet rechtmatig was, werd ik door 3 agenten beetgepakt en tegen de muur gesmeten, waarna ze m'n tas leegkiepten en nog de opmerking plaatste waarvoor die boeken waren(en ze vonden het ook niet zo leuk dat ik antwoorde dat ik probeerde WEL m'n school af te maken). Toen ik me niet snel genoeg verwijderde werd ik hardhandig weggeduwd door een van hun.
Ook hadden zij camera's geplaatst in de waterkanonnen, en opnamen gemaakt van iedereen ervoor. wat ook niet mag zonder toestemming.
En als je elke toegangsweg afsluit bekroop bij mij ook een gevoel van irritatie. Je kan toch niet een massa van 25.000 mensen afrekenen op wat 50-100 van hen doen?

Pluspuntje was de reactie van de inwoners, die over het algemeen veel steun betuigden dmv vlaggen en spandoeken op te hangen aan de balkons.

Niet klagen, de politie heeft zijn werk goed gedaan
by Bill Gates Saturday December 15, 2001 at 01:55 AM

Het is toch duidelijk dat de betoging in bxl een succes was voor beide partijen (politie en betogers). Als er geen incidenten waren geweest zou ik het zelfs een voorbeeld noemen van ordehandhaving. Het terugroepen van de de flikken in burger had mischien beter niet plaatsgevonden, kijk maar naar de vernielingen. belgie is geen apenland waar je alles zomaar mag vernielen.
Waarom kunnen wij niet samenleven met mensen die graag in een mercedes rondrijden?
One world One love
biljons of people, biljons of attidudes

INFILTRATIE
by Ludo Saturday December 15, 2001 at 07:26 AM

Er was ook een grote groep extreem rechtsen aanwezig onder
de betogers, ook vermomd. Ben ik de enige die dit gezien heeft?

reactie
by zophio Saturday December 15, 2001 at 10:19 AM
zophio@hotmail.com

buon jorno iedereen!!

Ik geef toe dat ik nog maar weinig met de politie geconfronteerd ben, dus ik ook niet gekweld ben door soortgelijke "wraakgevoelens" en deze zaak niet door de subjectieve bril bekijk als het "slachtoffer"!

In ieder geval geef ik jullie gelijk wat betreft de "zijde" van de politie. Zij staan in ieder geval aan
"de andere kant" ( als je het zo radicaal formuleren wil)
Maar de politie is hier echter maar de façade van deze liberale maatschappij! Ze zijn NIET de maatschappij !

Maar hoe tast je in godsnaam een huis aan door de voordeur in te kloppen? Deze voordeur zal immers weer telkens weer opgebouwd worden !

Neen , dames en heren, de grond ligt dieper!
Begin met de fundamenten, het onzichtbare! Breek deze af zodat de voordeur, het zichtbare zal instorten !

politie, organisatie en opkomst(?)
by s Saturday December 15, 2001 at 04:54 PM

hallo,
ik was er ook gisteren en ik voelde mij ook wel geïntimideerd door de flikken. ze waren met veel, heel veel en foeilleerden iedereen die weg wou.
ik moest even weg, en als ik terug wou naar tour en taxi, mochten we zelfs niet door!
de politie had daar ook geen enkele reden voor: wanneer ik hen naar het waarom vroeg zeiden ze eerst in het frans (brussel is toch nog altijd tweetalig, niet?) dat ze me niet verstonden en wanneer ik mijn vraag in het frans herhaalde, stuurden ze me weg!
ik zou ook graag nog wat commentaar geven op de organisatie: ik had op de indymediasite gelezen dat er tot 10 uur 's avonds dingen te doen waren op tour en taxi, dat was echter verre van het geval!
om 6 uur was er op het podium muziek voorzien, maar dat werd afgelast. wanneer ik aan de infostand vroeg waarom, konden zij mij niet antwoorden, ze wisten het zelf niet, wat is het nut van zo'n stand dan?
ook vond ik dat er eventueel handdoeken voorzien mochten zijn voor de natten onder ons, zodat ze zich niet moesten opwarmen, of proberen op te warmen aan zelf aangestoken vuurtjes. de kou was immens, iedereen die gisterenavond buiten is geweest, kan dat beamen. het water van de waterkanons was diezelfde avond al ijs.
tenslotte vraag ik me af waarom er zo weinig demonstranten waren. als iemand me kan antwoorden zou dat tof zijn.
groetjes

De Politie
by Peter De Libertair Sunday December 16, 2001 at 01:11 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Zophio, ik moet pdl bijtreden wanneer hij zegt dat de politie geen noodzakelijk onderdeel is van de samenleving. Dit geeft eigenlijk weer dat je niet gelooft dat mensen hun eigen samenleving kunnen organiseren, het basis-credo van de libertairen.
Verder wil ik kort zeggen dat we niet tegen de agenten zijn, maar tegen het bestaan van de politie. Wie tegen de personen is, begeeft zich op gevaarlijk fascistoïde terrein, als zou een persoon op zich slecht zijn.
Ten laatste, wil ik nog Bill Gates aanspreken: uw naam is trouwens goed gekozen. Dat de politie hier geen goed werk geleverd heeft, blijkt ten eerste uit het feit dat hun infiltranten meer deden dan gewoon toekijken en ordehandhaven (eerder orde verstoren) en ten tweede dat zelfs de burgemeesters van Sint Gillis en Anderlecht of Schaarbeek (? ik weet het niet meer juist) helemaal niet tevreden waren over het provocatieve optreden van de Brusselse politie.

fascisten
by wouter Monday December 17, 2001 at 01:28 PM

Ik zat op de grond en deed niets, maar dat belette de flikken er niet van me hardhandig op te pakken en negen uur vast te houden en vrij te laten midden in de nacht in een of andere uithoek van Brussel, 10min nadat de laatste tram voorbijgereden was. Wat een goed werk hebben die toch geleverd. De politie is er inderdaad enkel om de belangen van de machthebbers te verdedigen. En je kan inderdaad niet tegen de personen zelf zijn, maar tegen het systeem, hoewel, ze vragen zich nooit af wat ze aan het doen zijn, voeren slechts uit wat hun is opgedragen. FOLLOW THE LEADER dat is de mentaliteit. Het kan hun geen barst schelen of je nu iets gedaan hebt of niet. Ze vonden het gewoon welletjes geweest: nu gaan we de boel eens opruimen; en ze begonnen te chargeren en in het wildeweg op te pakken. Er was niemand van het zogenaamde (?) Blackblock bij, de redenering als zouden er te veel onschuldige slachtoffers vallen wanneer ingegreen zou worden tijdens de incidenten zelf, slaat dus totaal nergens op!! Vuile klootzakken, jullie harden mij slechts in mijn overtuiging, het politieapparaat is repressief en verdedigd de verkeerde belangen. Het is een verwerpelijk iets!