arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Goed nieuws-berichtgeving' doet vragen rijzen bij vakbondsbetoging
by jpe Thursday December 13, 2001 at 10:01 PM

Vlaamse mediawatch 13/12 deel 2: Wat wisten de radio- en TV-journaals vanavond te vertellen over de vakbondsmanifestatie ? Lieten vakbondstop én media de echte boodschap - de enorme onvrede over het a-sociale Europa - wel aan bod komen ?

VRT-radio: bij zoveel tevredenheid ...

Vanmiddag bracht de VRT-radio in zijn journaal en in 'Actueel' al ruime voorbeschouwingen bij de vakbondsmanifestatie van vanmiddag. Opmerkelijk was de berichtgeving over de impact van de betoging in heel Vlaanderen: mensen legden her en der het werk neer om in Brussel te gaan betogen of om (zoals de dokwerkers) ter plekke te betogen tegen de liberalisering van hun sector. Verder werd gewezen op het internationale karakter van de betoging, met een effectief opvallende delegatie van Solidarnosc. Aan de man van Solidarnosc werd gevraagd of hij wel samen met communistische vakbonden kon betogen (Franse CGT o.a.). Het antwoord: 'ja'. Ook 'het blok van de antiglobalisten' werd 'opmerkelijk aanwezig' genoemd.

Volgde dan het nieuws dat er gisterenavond en vanmorgen opnieuw tientallen actievoerders werden opgepikt. Het radiojournaal ontkrachtte anderzijds "de berichten over een bestorming van een bank: die zijn uit de lucht gegrepen". In Actueel kwamen de ACV- en ABVV-topfiguren Luc Cortebeeck en Mia De Vits uitleggen wat de vakbonden willen: "een socialer Europa". Volgens De Vits staat dat socialer Europa nu al op de agenda.

Het avond-VRT-radionieuws dan. Dat klonk heel positief over de betoging: tussen de 80.000 en 100.000 mensen en dus tevreden vakbondsleiders én een tevreden burgemeester Freddy Thielemans die het 'fantastisch' vond. Na zoveel tevredenheid kregen we nog even een ex-Sabena-werkneemster te horen die haar ongenoegen uitte over de massale afdankingen her en der.

Dan volgde wat uitleg over de Europese top vanaf morgen waar de regeringsleiders van de antiglobalisten niet veel zullen zien. "Afwachten hoe Brussel deze betogers verteert. De veiligheids maatregelen zijn enorm."

In Actueel werd over de betoging gepraat met vakbondsman Willy Bausch van de Europese vakbondskoepel én met Eric Goeman van "de anarchistische organisatie Attac". (Waar halen de journalisten van VRT-radio het om Attac een anarchistische organisatie te noemen ?) De rode draad door beide interviews was: waarom betogen vakbonden en antiglobalisten afzonderlijk ? Is er een breuk ? Dreigen de vakbonden de generatie van de jonge antiglobalisten af te stoten ? De vakbondsman wees eerder op de verschillen ('we zijn geen antiglobalisten. Wij willen een ander globalisering') maar liet ook openingen naar bv. de NGO's. Eric Goeman pleitte voor meer samenwerking en verdedigde het idee om ook morgen, tijdens de eigenlijke top, te betogen. De eigenlijke reden voor het gescheiden betogen, kwam niet aan bod: de maneuvers van de vakbondstop die de militanten niet wil laten optrekken met al dan niet communistische antikapitalisten ...


VTM: "een dag zonder grote incidenten"

Het VTM-journaal (19 u) opende met beelden van "zo'n 80.000 mensen die in Laken betoogden voor een socialer Europa. De manifestatie verliep zo goed als zonder incidenten. Grote delen van Brussel stad en Laken zijn afgesloten voor het verkeer. De buurtbewoners ondergaan het beleg gelaten." Aldus het commentaar.

Dan kwam de 'top' kort aan bod, met luchtbeelden van Laken en de melding dat de betoging en de veiligheidsmaatregelen voor "indrukwekkende files op de Brusselse ring" zorgen.

Alles wat met de top te maken heeft volgt VTM vanuit het internationaal perscentrum. Maar de zender ging dan verder met "een uitzonderlijk document dat de verantwoordelijkheid van Bin Laden bewijst voor de aanslagen van 11 september."

Op de vierde minuut keerden we terug naar eigen land, eerst naar de VTM-inspanningen voor de top en dan naar de vakbondsbetoging die een socialer Europa eist en "die verliep zonder incidenten". "Af en toe een agressief woord en dat was ook alles." Enkele vakbondsmensen en hun leiders mochten dan kort hun zeg doen.

Waarna Danny Verstraeten aan de journaliste ter plekke, Aagje Vanthomme vroeg of er ook nadien geen incidenten waren geweest. Maar neen ... Er was wel heel wat 'ambiance'. Waarop leuke beelden volgen van de inderdaad kleurrijke betoging en de muzikale optredens. Aagje deed daarna uit de doeken hoe de betogers ook weer snel werden afgevoerd.

En dat was het dan over de betoging: 5 minuten. Maar VTM ging nog wel een kwartier door met ander nieuws over de 'Eurotop'.

Verhofstadt had voor een primeur gezorgd: een vergadering met de Europese 'sociale gesprekspartners' (vakbonden en vertegen woordigers van het 'bedrijfsleven'). Michel Nollet (ABVV) en een andere vakbondsman kwam daarna verklaren dat een vakbond Europees moet werken. Waarna Verhofstadt een regulier overleg met de 'sociale gesprekspartners' aankondigde en zo de uitbouw van een 'Europees sociaal model'.

Daarop ging VTM naar de ordediensten die vandaag weinig werk hadden. Wat later zagen we hoe Shell hekkens plaats rond pompstations. "Maar het bleef een dag zonder grote incidenten." Waarop Jeroen Wils de vraag van Danny Verstraeten mag beantwoor den: "Morgen zou het er wel eens anders kunnen aan toegaan ?" Wils begint dan over de krakers die vanmorgen opgepakt werden en vervolgens over de politie die info heeft over gewelddadige betogers die onderweg zouden zijn. Waarop politieman Bliki komt vertellen "dat er groepen onderweg zouden zijn die zich aanslui ten bij D 14".

De eerste staats- en regeringsleiders zijn ondertussen ook gearriveerd en met hen gaan we naar "de verklaring van Laken". Verhofstadt komt dan uitleggen hoe hij tegemoet wil komen aan de wensen van de Europese burgers. Daarna volgt nog de verdeling (op de top) van allerlei instellingen plus nieuwe functies voor sommige politici.


VRT-journaal: "nog meer goed nieuws" ...

Het VRT-avondjournaal (19 u) wijdde zo'n 21 minuten aan de Eurotop. In de opening hoorden we dat "80.000 mensen een socialer en democratischer Europa kwamen vragen".

Eerst werd gefocust op het massale karakter, dan op de ruime internationale deelname en vervolgens de aanwezigheid (aan het eind van de betoging) van de NGO's. De deelname van delegaties van Agalev en Ecolo werd niet vermeld. Diverse betogers waaronder enkele vakbondsmensen, alsook de vakbondstop plus Maria Vindevog hel van Sabena en iemand van 11.11.11 legden kort uit waarom ze betoogden.

Daarna stelde Martin Tanghe aan journalist Rob Heirbaut de vraag: "Opmerkelijk dat het zo vreedzaam was ?" Waarop Heirbaut schetste hoe 'goed' de vakbonden het georganiseerd hadden. Vervolgens kregen we enkele Fransen die stelden dat Frankrijk vasthoudt aan zijn openbare dienstverlening.

Volgend item: het feit dat er "geen problemen geweest waren, maar dat de handelaars er toch niet in gerust waren."

Daarna werd vermeld dat vanmorgen 43 antiglobalisten die een pand kraakten om in te overnachten, opgepakt werden.

Voor de derde keer ging het dan weer over hoe opmerkelijk het was dat de betoging vreedzaam verlopen was. Dit was natuurlijk aan de politie te danken die zich onopvallend maar waar nodig paraat had opgesteld. (Berlusconi: stuur je robocops hier eens op training !) Hoe dan ook: bij de politie is men er vol vertrouwen in dat het morgen ook goed kan verlopen.

De overgang naar de verkeerssituatie maakte Martine Tanghe als volgt: "Er is nog meer goed nieuws". De problemen bleven beperkt.
Kregen we nog een reactie van Verhofstadt op de betoging ? Even later kwam dat er toch van. Er werd overgeschakeld naar het perscentrum op de Heysel en de openingsvraag: "Zal de vraag van de 80.000 voor een socialer en democratischer Europa de rege ringsleiders bereiken ? Verhofstadt verklaarde alvast de boodschap van de betogers te zullen meenemen naar de top. Zijn reactie bleef wel beperkt, zonder interview ook.

De vraag "hoe belangrijk is deze top ? kwam dan aan bod met de gebruikelijke beschouwingen (en een kanselier Schröder die Verhofstadts opzet 'visionair' noemde).

Wat de massale persaanwezigheid betreft: morgen verwacht men 3.000 journalisten. Vandaag bleef het rustig in het perscentrum. Hadden de vakbonden dan toch niet beter hun 80.000 militanten morgen naar Brussel laten komen ?

Kort werden dan de VRT-top-activiteiten van de volgende dagen aangekondigd, waarop een kort item volgde van de driedaagse top van de NGO's in Brussel. De NGO's vragen de E.U. om meer dialoog.

Het VRT-journaal ging ook over de grenzen kijken: in Aken hielden antiglobalisten vandaag een optocht en ze hopen dat ze er morgen in Brussel bij zullen kunnen zijn. Wat met de grenscontroles tegen antiglobalisten lang niet zeker is.

Afronden deed Martine Tanghe met (nog maar eens) te stellen: "En hopen dat het morgen even vreedzaam wordt als vandaag" ...

Samenvattend: een ogenschijnlijk gevarieerd nieuwsoverzicht waarin wel weer de nadruk lag op het veiligheidsaspect en weinig over het inhoudelijke werd gepraat. Bij al het "goed nieuws" over de betoging zou je nog vergeten dat 80.000 tot 100.000 mensen vandaag naar Brussel kwamen om hun ongenoegen te uiten over het a-sociale Europa.


"Alles over onze nieuwe munt" (die ons geld gaat kosten)

De VRT had ook nog 'euro'(munt)-nieuws met de aankondiging dat de VRT zijn kijkers goed wil voorbereiden: er komt vanaf maandag een speciaal Euro-journaal met daarin "alles over onze nieuwe munt." Wat er niet bijgezegd werd maar in een reportage duidelijk werd is dat het een munt wordt waar we minder kunnen mee doen. In de reportage ging het over de omschakeling van de parkeersys temen in Antwerpen. En bij de invoering van de euro doet het Antwerpse gemeentebestuur wat ? Ze verhoogt de parkeertarieven. Laat nu nog iemand van de overheid komen vertellen dat handelaars hun tarieven niet mogen optrekken.

Verder bracht het VRT-journaal o.a. nieuws over DAT, de Bin Laden-videotape en Israël dat de democratisch verkozen president Arafat niet langer 'erkent ...


Terzake: 6 minuutjes 'statements'

'Terzake' opende vanavond eveneens met de 'Bin Laden'-tape. Daarna kwam de vakbondsbetoging. Dirk Barrez stapte op de bus die vannacht jonge betogers (vakbondsleden, groene politici en andere antiglobalisten) naar Brussel bracht. In de reportage krijgen we een reeks korte interviewfragmenten waarin de busreizigers vertellen waarom ze protesteren tegen het neoliberale Europa en later in de reportage, ook waarom ze de betoging van vandaag zo tof vonden. Noteer nog dat dit werkstuk van amper 6 minuten op Canvas liep: het grote publiek kreeg het dus weer niet te zien.

thanks
by octo Thursday December 13, 2001 at 11:30 PM
sky53278@skynet.be

ook ik probeer me niet te ergeren als de media 8 minuten
aan de doop van een prinses besteed en ik voortdurend moet zappen
goed dat wat er in m'n hoofd zit eens door anderen neergeschreven wordt...gelukkig zijn we not alone