arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europa is niet van de 15 regeringsleiders
by Kenneth Rumes Thursday December 13, 2001 at 07:05 PM
kennethrumes@hotmail.com

Europa is niet van de 15 regeringen, maar van de 60 mijoen arbeiders uit haar lidstaten. Bruxxel was vandaag niét van de 15 leiders, maar van de tienduizenden, wellicht honderdduizend betogers die meestapten in de vakbondsbetoging.

Terwijl de regeringsleiders in het kasteel van Laken van hun champagne nippen, trokken de betogers zich nix aan van de koude. Zij dronken warme soep en waarden door de straten van Bruxxel. Jazeker Karl Marx: er waart weer een spook door Europa, het spook van het anders-globalisme. En dat dan nog in de hoofdstad van Europa, Bruxxel zoals de anders-globalisten zelf zeggen. De betoging die door de vakbonden was georganiseerd trok niet alleen vakbondsleden, maar ook studenten, jongeren en allerhande organisaties die ijveren voor een democratisch en sociaal Europa. Veelzijdigheid was vandaag hét kernwoord in de betoging. Mensen uit heel Europa en uit alle sectoren stapten samen op in een krachtig, globaal NEEN tegen het huidige, neoliberaal beleid van Europa. Het globalisme van de 15 in het paleis willen wij niet, dat was duidelijk de boodschap. Terwijl ik hier in het mediacenter het artikel neerschrijf, waait een snijdende, koude wind door de straten van Bruxxel. De reinigingsdiensten zijn volop de sporen van de geweldloze, succesvolle betoging aan het opruimen. Sinds de Witte Mars waren er in België niet meer zoveel mensen op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten. Een ongenoegen over een onrechtvaardig en kapitalistisch Europa, dat het volk niet wil. Volgens officiële cijfers 80,000 betogers, mijn berekening eindigde boven de 100,000. Maar goed, daar doen we nu niet moeilijk over. De kop van de betoging - voorzien voor de vakbondstop - werd overgenomen door de ex-werknemers van SABENA en de delegatie van Caterpillar. Ook de Griekse vakbond PAME stond mee aan de kop van de betoging.
Andere opvallende aanwezige in de betoging was de delegatie brandweerlui uit de Marne, die zelfs hun eigen brandweerwagen bijhadden. "Zo zal de politie wel 2X nadenken alvorens het waterkanon te gebruiken" lachten de brandweerlui. Naast hun pompwagen hadden ze ook een loeiende sirene bij. Ook de havenarbeiders van Antwerpen, Zeebrugge en Oostende vormden uitgebreide delegaties. Opvallend toch hoe de deelnemers werkelijk uit àlle landen naar Bruxxel leken afgezakt: Polen, Kroaten, Slovenen, Portugezen, Spanjaarden, Basken, Ieren, Denen, Zweden, Italianen, Luxemburgers, Grieken, Nederlanders, Duitsers en ontelbare Fransen sloten de rangen met Belgen uit heel het land. Fransen uit heel Frankrijk zakten met naar schatting 15,000 betogers af naar ons land. 10,000 van hen kwamen met de trein. De CFG had duidelijk prima gemobiliseerd. Ook veel ex-werknemers van de Forges de Clabecq en RENAULT-VILVOORDE liepen mee in de kleurrijke betoging. De actievoerders trotseerden de koude en de snijdende wind met leuzen, gezang, vuurwerk en schitterende uitrustingen in allerlei kleuren. Al waren het groen van het ACV en het rood van ABVV en allerhande linkse organisaties en vakbonden wel de hoofdkleuren. Heel veel metaalarbeiders, maar ook arbeiders uit allerlei andere sectoren. Zelf de onderwijsvakbonden schijnen stilaan te beseffen hoe moordend Europa is voor hun jobs en werkcomfort. Er waren ook delegaties van DE LIJN, de POST en andere openbare diensten. Zoals de man van ACOD-onderwijs Vlaams-Brabant zei: "Geen enkele openbare sector mag hier vandaag ontbreken." ACV-gewest Roeselare had maar liefst 25 bussen ingelegd en het ABVV-Vlaams-Brabant 24. Maar enkele cijfers om de massale toeloop voor deze eerste grote manifestatie tegen de Eurotop van Laken te duiden. Er waren ook delegaties van Internationaal Verzet uit heel Europa, van AGALEV en ECOLO, van de PVDA en haar jongerenorganisatie en van Attac, D14, 11.11.11 en zoveel meer. Zoals de studenten die al een week in staking zijn, de Franse luchtvaartautoriteiten, het Collectif Resistance aux Centres des Etrangeres en Animo. Reacties uit de betoging volgen.