arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politie valt jongeren lastig.
by christophe Thursday December 13, 2001 at 05:55 PM

Ze waren al de hele dag opvallend aanwezig in het metrostation Bockstael, maar nu lijken de politie-agenten over te gaan tot actie.

Politie-agenten pikken jonge manifestanten uit de massa en onderwerpen hen aan een identiteitscontrole. Een Brussels Agalev-gemeenteraadslid dat te dicht in de buurt stond werd ook meegenomen voor een pascontrole.

Update
by christophe Thursday December 13, 2001 at 06:00 PM

Het gemeenteraadslid werd na grondig gefouilleerd te zijn opnieuw vrijgelaten. Het legal team is ondertussen ter plaatse met 30 juristen.
Volgens getuigen hangt de politie er al een hele dag rond en neemt alle zitplaatsen in. Leuk voor de mensen die moe na zo'n machtige betoging nog wat wilden rusten op de zitjes.

ecolo-fractieleidster stad brussel zonder reden gefouilleerd
by dirk jacobs Thursday December 13, 2001 at 10:13 PM

preciezering bij deze berichten van een getuige:

Tussen 17u en 18u werd Celine Delforge, Ecolo-fractieleidster in de gemeenteraad van Stad Brussel, meegenomen voor identiteitscontrole en gefouilleerd door de federale politie in metrostation Bockstael. Delforge werd net aangesproken door een jonge dame, toen de federale politie (in rijkswacht-uniform) het groepje Franse jongeren waartoe deze behoorde, om hun papieren vroeg en gebood mee te komen. Ook Delforge moest meekomen. Ze identificeerde zichzelf meteen als gemeenteraadslid en verzocht om de reden van controle, maar kreeg geen antwoord en werd opgedragen mee te komen. De jongeren, met 'grunge look', zaten rustig op de metro te wachten en gaven geen enkele aanleiding tot een identiteitscontrole. Het zestal mensen werd naar een toiletruimte aan de ingang van het metrostation meegenomen alweer ze gefouilleerd werden. De gecontroleerde personen werden, naar verluidt, voortdurend getutoyeerd, ook al drong Delforge erop aan met 'vous' aangesproken te worden. Gevraagd naar de reden van de controle, werd een 'comportement suspect' opgegeven. Nochtans was er allerminst sprake was van 'verdacht gedrag', gezien alle geinterpelleerden gewoon rustig op de metro aan het wachten waren. Daarvan zijn er verschillende getuigen. Er was hier dus duidelijk sprake van een arbitraire controle, wellicht op basis van het 'grunge' uiterlijk van de jongeren. Misschien verveelden de agenten zich, want hun motieven waren compleet onduidelijk voor de omstaanders op het perron.
Fractieleidster Delforge kondigde aan fel te zullen protesteren bij burgemeester Thielemans op de eerstkomende gemeenteraad (nu maandag) en ook op de politieraad Brussel-Elsene, waarin ze eveneens zetelt, haar ongenoegen te zullen uiten over het gedrag van de federale politie. Over de discrete aanwezigheid van de lokale politie tijdens de betoging zelf was Delforge overigens wel tevreden. Ecolo maakt deel uit van de meerderheid te Brussel Stad en vormt er samen met Agalev de tweede grootste meerderheidsfractie. Dit verhaal krijgt dus ongetwijfeld een staartje.

politie-optreden over het algemeen zeer correct en diskreet
by dirk jacobs Thursday December 13, 2001 at 11:05 PM

afgezien van bovenvermeld incident, lijkt het erop dat zowel de lokale als de federale politie zich tijdens de betoging op 13 december bijzonder diskreet en over het algemeen correct opgesteld hebben. dat mag/moet uiteraard ook vermeld worden.

de bewuste criminalisering door de politie
by jan Friday December 14, 2001 at 09:14 PM

Dirk denkt dat de politie zich gedurende de ganse dag (uitgenomen het incident van deze avond) zich correct heeft gedragen.
Het tegendeel is waar: de politie had de bewuste taktiek om de betoging van vandaag te criminaliseren. Op de TV-journaals hoor je meer over de incidenten dan over de inhoud van de betoging. Het was een bewuste keuze van de regering, burgemeester van Brussel en de politie om deze avond incidenten uit te lokken zodat inhoudelijke eisen tegen dit kapitalistisch Europa in de media totaal niet aanbod zouden komen.
Ik zeg 'bewust' uitgelokt. Of hoe kan je het barricaderen van het terrein T § T (het eindpunt van de betoging)zodat de betogers zich als ratten in de val voelen, anders noemen. De rattenval-taktiek was wel overwogen om reacties van enkele heethoofden uit te lokken.
De politie past dezelfde taktieken toe als in Genua.
Enkel massa-protest (zoals de 500.000 in Italia na de dood van Carlo Guiliani) kan deze politieterreur een halt toe roepen.

Hasta Siempre Carlo.

black bloc criminaliseert de beweging
by bruxelles Friday December 14, 2001 at 09:55 PM

laten we wel de chronologie in acht nemen en duidelijk opletten waarover we uitspraken doen! jan spreekt over 14 december, dirk j. sprak over 13 december. dat er een bewuste tactiek is om de beweging te criminaliseren, lijkt me onhoudbaar als stelling. over het politie-optreden bij Turn en Taxis vallen inderdaad vragen te stellen. het lijkt erop dat er daar een aantal domme beslissingen gevallen zijn en dit inderdaad op provocatie is uitgedraaid. maar laten we de zaken ook niet op zijn kop draaien. de 'heethoofden' of 'casseurs' zijn niet geprovoceerd geweest door de politie toen zij in de namiddag (dus voorafgaand aan het feest aan T & T) vernielingen aanrichtten. men kan zich wel vragen stellen over het feit dat die 'black bloc' leden zo makkelijk te Brussel geraakten en zich onder de betogers konden bewegen, terwijl bussen van Attac% uit Italië en Duitsland de grens niet over mochten. men kan alleen maar constateren dat het de 'black bloc'-mensen zijn die de beweging 'bad press' opleveren en de beweging discrediteren. en dat pas na het optreden van het 'black bloc' de waterkanonnen eraan te pas gekomen zijn.
ik begrijp niet hoe sommige mensen de acties van die gewelddadige lieden kunnen goedpraten.

Re: ecolo-fractieleidster stad brussel zonder reden gefouilleerd
by Steven Saturday December 15, 2001 at 03:21 PM

Zijn jullie zeker dat het de politie om de 'jongeren met grunge uiterlijk' te doen was en niet om het gemeenteraadslid Celine Delforge? Misschien komt het de politie wel goed uit om een lid van de politieraad Brussel-Elsene te intimideren?