arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betogers hebben genoeg van a=sociaal Europa
by Danny Vandenbroucke Thursday December 13, 2001 at 05:11 PM
0468/713573

Volgens de vakbond kwamen vandaag meer dan 80.000 betogers naar Brussel. Uit België vele groene en rode vlaggen van de twee grote syndicaten, maar ook grote groepen syndicalisten uit Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Portugal, enz. Enkele getuigenissen.

Volgens de vakbond kwamen vandaag meer dan 80.000 betogers naar Brussel. Uit België vele groene en rode vlaggen van de twee grote syndicaten, maar ook grote groepen syndicalisten uit Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Portugal, enz. Enkele getuigenissen.

Een sydicalist van het LBC (ACV):"Ik kom hier betogen tegen het Europa van het kapitaal. 6% van de wereldbevolking heeft 59% van alle kapitaal_ Ik kom hier omdat ik wil vechten tegen de armoede. Ik ben ervoor dat men een tax op aandelen zou heffen. De Tobbin tax zie ik ook wel zitten. We moeten ons meer organiseren op Europees niveau. Als er stakingen zijn in één sector moeten de andere sectoren bijspringen. Verhofstadt speelt hier ondertussen met ons geld. Hij speelt de overal de grote man terwijl ondertussen overal onstlagen vallen (...) Ik vind het erg dat er nu zoveel mensen moeten sterven in Afghanistan. Het is erg wat gebeurde in New York, maar dat er daarvoor nog eens 36.000 mensen moeten sterven" Voor een ander syndicalist van het ABVV van Caterpillar gaat het ook om de verdediging van jobs: "Bij ons gaan ze 800 jobs liquideren. We keren terug naar de vorige eeuw. De armen armer en de rijken rijker. Europa zou jobs moeten beschermen, evenals de werklozen." en een ander syndicalist van het ACV stelt: "Er is nog geen Europa. De uitbuiting van de mens door de mens zal maar stoppen als daar één wetgeving voor bestaat in alle landen, zodat het ene land niet kan concurreren met een ander."

Even verder maakt een ontslagen werknemer van Renault zich druk: "Ik wil mee op de kop van de betoging lopen, met de andere syndicalisten. Wij zijn het sydicaat. Wij hebben ons werk verloren, niet zij. En wat gebeurt er allemaal niet met Sabena, DAT, de NMBS, VW, ... Wat hebben onze vakbondsleiders gedaan om ons en onze job te verdedigen?" Even verder staat een grote groep van Sabeniens. Zij nemen resoluut de kop van de betoging op het ogenblik dat de syndicale top ter hoogte van het Square Clementine komt. "Wij eisen dat Sabena terug opgestart wordt. Er is jarenlang geld gestolen van de werknemers, meer dan 30 miljard. Er is meer dan geld genoeg in België om dit te financieren. Wij roepen ook op om morgen (vrijdag 14 december nvdr) naar de betoging te komen en zondag mee de luchthaven te blokkeren."