Algemene centrale ABVV chemiesector steunt actie tegen CEFIC by dispatch team indymedia Thursday December 13, 2001 at 02:46 PM |
Interview met Paul Lootens (Algemene Centrale ABVV chemiesector) (afgenomen door christophe callewaert)
"Wij waren niet op de hoogte van de actie en waren eerst wel een beetje verrast dat men de chemiesector uitkoos voor een actie.
De laatste tijd merken wij dat er door de Unice (de Europese werkgeversorganisatie, cc) enorme druk wordt uitgeoefend om het Europese Witboek van de chemie aan te passen. Zij zetten hun hele lobby-machine aan het werk om dat witboek dat redelijke bevredigende uitgangspunten heeft naar hun hand te zetten. Zij proberen daarvoor zelfs de vakbonden in te schakelen. Maar wij willen niet meestappen in die logica. Zeker niet na wat er in Toulouse gebeurd is (bij een ontploffing kwamen 29 mensen om het leven, een groot deel van de stad liep aanzienlijke schade op, cc). Een paar weken geleden hebben wij met een bus van 20 syndicalisten uit CEVESO-fabrieken (fabrieken die aan Europese normen onderworpen zijn, cc) het ontplofte bedrijf in Toulouse bezocht. Wij hebben daar geleerd dat de winsten van TotalFina (dat eigenaar was van het bedrijf) alsmaar stijgen terwijl hun investeringen in de veiligheid alsmaar kleiner worden. Ongelukken zijn daarbij onvermijdelijk. Het is iets waar wij waakzaam moeten voor blijven.
Daarom zijn wij bijzonder verheugd over de actie van gisteren tegen de lobbymachine van de chemiesector."
CEVESO = seveso?? by vautrin Thursday December 13, 2001 at 03:23 PM |
kan dat een toeval zijn ...
vakbonden en ekologisten by stijn Wednesday December 26, 2001 at 04:37 PM |
ik was erbij in de cefic-gebouwen en vindt het heel fijn dat we in onze aksie werden gesteund door een vakbond, dat ze ons hebben zien staan (hoewel ik vrees dat ze de implikasies van onze standpunten niet volledig hebben begrepen). ik weet dat de verhoudingen tussen vakbonden en ekologisten meestal niet zo heel erg goed zijn, dat ze wat op elkaar neerkijken, maar het is belangrijk de samenhang te begrijpen om dan te kunnen samenwerken.
de vakbonden zijn spreekbuizen van de arbeiders. wat willen de arbeiders? in de eerste plaats natuurlijk loon voor hun inspanningen, maar anderzijds ook veiligheid, want anders ben je niet veel met je verdiende centen. wat nu als je in een chemische fabriek werkt die zich op winst richt. deze wil de kosten beperken, dus zal de veiligheidsmaatregelen zo minimaal mogelijk houden. zo komen we tot een zeer gespannen situatie waarin de arbeiders zeer hoog risico lopen. deze gevaarlijke chemicaliƫn bedreigen de arbeiders dus rechtstreeks en dus hebben de vakbonden er groot belang bij deze te bannen.
anderzijds bedreigen de gevaarlijke producten (en ook broeikasgassen etc.) heel het leefmilieu en dus alle mensen, als de arbeiders meewerken aan de produksie maken ze zichzelf dus eigenlijk kapot. volgens mij zijn alle mensen ekologisten, want wie wil er nu wegteren in een zwaar vervuilde wereld? hierbij hebben de vakbonden dus ook rechtstreeks belang, zij kunnen zorgen dat de produksie stilvalt, want de arbeiders zijn nodig. de vakbonden moeten hun positie in de balans tussen bazen en werknemers kunnen waarmaken en hun standpunten doordrukken.
volgens mij is het belangrijk het ekologische thema naar voor te brengen in de vakbonden, want als het milieu wegteert zijn er geen arbeiders meer en dat zou heel jammer zijn. en anderzijds zouden wij meer moeten inzien wat een uitzonderlijke positie de vakbonden innemen en hoe we een dialoog kunnen starten om samen iets te doen aan sociaal onrecht en milieuproblemen, want ze ontstaan beide door de drang naar winst in termen van geld, puur economisch gedacht dus. we staan samen in dezelfde strijd.
we spreken elkaar nog wel...