arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Mediawatching' Eurotop: Nederlandstalige pers 13/12/01
by jpe Thursday December 13, 2001 at 10:45 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Dag 1 van het Eurotop-protest met besprekingen van VRT-radio, Het Laatste Nieuws, De Standaard, De Morgen, Gazet van Antwerpen, FET en Solidair.

VRT-radio: ochtendverkeersproblemen blijken mee te vallen

De VRT-radio had vanmorgen (7.10 - 8.10) vooral aandacht voor de verkeersproblemen die door de Eurotop veroorzaakt zouden worden, maar die op het eerste zicht nogal bleken mee te vallen. Geen nieuws over: de arrestaties, slaapproblemen enz. Vermelden we in de marge nog dat de VRT-radio verder inging op de DAT-soap, op het nieuws dat Israël Yasser Arafat niet langer als een gespreks partner beschouwt (!!) en dat Bush het ABM-verdrag opzegt. Welkom in de Fijne Nieuwe World.

In de Nederlandstalige kranten was DAT goed voor voorpaginakoppen in De Standaard, De Morgen, Financieel Economische Tijd (FET) en Gazet van Antwerpen (GVA).

Het Laatste Nieuws: DRIE DAGEN CHAOS

Het Laatste Nieuws (HLN) had geen DAT-stuk op zijn cover maar pakte van de vijf vermelde kranten wel uit met de meest Europese cover. "Top van Laken / Drie dagen chaos" titelde HLN. De woorden "DRIE DAGEN CHAOS" stonden niet enkel in blokletters maar werden nog onderlijnd ook. "Wie er echt niet moet zijn, blijft vandaag tot en met zaterdagavond laat best weg uit Brussel. De Top van Laken - een hoge vergadering van de Europese regeringsleiders over de toekomst van de Europese Unie - zal voor een regelrechte (verkeers)chaos zorgen in en rond de hoofdstad. De strenge veiligheidsmaatregelen en enkele massale betogingen dreigen de hele stad te verlammen." Naast deze covertekst: een foto van 'protesterende antiglobalisten', tijdens een actie woensdagmiddag tegen het tekort aan slaapplaatsen.

Op pagina 9 (naast een pagina 8 over 'seksbom-terroriste' Leila Khaled) gaat HLN verder met info over de verkeerschaos, met een foto van Verhofstadt die de top presenteert en het bericht dat "al honderd actievoerders werden opgepakt", "bij diverse acties". In de Thuiskrant op p. 14 laat HLN "activisten praten over bedden ..."


De Standaard: wel arrestatiebevel, geen 'moreeel verval'

Na lectuur van HLN oogt de cover van De Standaard aangenaam sober. Eén foto: Thielemans en Verhofstadt in de serres van Laken. Daarrond artikels over de Euro, het Europees arrestatiebe vel en "Europa niet in moreel verval" (het besluit van een studie die op p. 3 verder samengevat wordt). Op pagina 6 brengt DS het volgende Euronieuws: een waarschuwing van commissievoorzitter Prodi tegen teveel Eurotoppen, het dagboek van een democratische globaliste (het derde in een reeks van zes), een bericht over de 42 woensdag opgepakte actievoerders (die blijken lid van de 'Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming' te zijn). In de krant wordt ook gemeld dat de actievoerders werden opgepakt ondanks hun vreedzame actie. En weer gaat het over "zakmessen, bivakmutsen en scanners". De scanners blijken in Nederland vanwaar de activisten deels kwamen, echter niet verboden te zijn.

Verder op p. 6 nieuws over de top zelf nog, over een 'lobby-tour door Brussel' en enkele korte berichten. Pagina 8 meldt: "Euro wordt betaalmiddel in Balkan" en op p. 9 volgt een "Brief aan de Europese voorzitter" (dit keer over Europartijen). Pagina 24 gaat over Europese consumentenbescherming. Meer euro-nieuws op p. 25. Ander opmerkelijk bericht (p. 17): "Honger laat westerse media koud" (een besluit van een FAO-studie).


De Morgen: "de revolutie van Laken"

Op de cover van DM prijkt een sympathieke foto van "de eerste andersglobalistenactie in Brussel". Onderaan de foto lezen we als meest opmerkelijke zin: "Niet alleen in Brussel, maar in heel België zal de golf van protest zich laten voelen."

Binnenin zijn p. 4 en 5 gewijd aan de Eurotop. Eerst krijgt de premier nog eens aandacht, maar ook een Gentse mobiele keuken en Mia Devits van het ABVV. Op p. 5 wordt meer een overzicht van het verzet gebracht met als grote titel: "Jammer dat rond Laken enkel politici worden geviseerd". Euro-nieuws (muntnieuws) vind je op p. 7. Op de opiniepagina's pleiten een aantal groene politici (waaronder Jos Geysels en Luckas Vander Taelen) "voor een nieuwe Europese meerderheid" (een initiatief om de logge besluitvorming in de unie te verbeteren). Pagina 30 is voor Dirk Barrez, VRT- journalist en schrijver van het boek 'De antwoorden van het antiglobalisme'. Titel: "Ontwaak uit de neoliberale winterslaap."

Als toemaatje gooit De Morgen er nog een extra bijlage bovenop in de reeks "In de ban van Europa". Dit vierde deel draagt het opschrift: "De revolutie van Laken". Een misleidende titel want deze bijlage brengt enkel maar "officiële standpunten".

Tot slot nog deze titel uit DM (p 11): "Mao's rode boekje zorgt voor veel Nepalees bloedvergieten" ...

De FET: "voorbeeldrol voor E.U. inzake globalisering"

De FET doornemen gaat altijd wat sneller dan de andere kranten wegens de enorme hoeveelheid aan beurscijfers in deze krant (vreselijk dat daar dagelijks zoveel papier aan verspild wordt). Op zijn voorpagina heeft de FET enkel een kleine foto van Verhofstadt en Thielemans in het paleis van Laken. Op de eerste binnenpagina vind je de volgende twee euro-artikels: "Anders- globalisten krijgen vertrouwen van burgemeester Thielemans" en "De Europese Unie heeft een voorbeeldrol inzake globalisering". Op 5 komt het Europese aanhoudingsbevel ter sprake en op 13 de versterkte Europese greep op de "telecomregels". Pagina 34 meldt dat de EU-landen het eens zijn over richtlijn marktmanipulatie. En dat was het.


Heeft Gazet van Antwerpen zitten slapen ?

Drie 'rampenfoto's' 'sieren' de cover van de Gazet van Antwerpen: één over een busongeval, twee over een aanslag in Israël (ook op een bus). De Eurotop krijgt slechts een klein kadertje: 'Eurotop stremt A12". GVA is blijkbaar maar in de Eurotop en Brussel geïnteresseerd in zover er direct een gevolg voor de Antwerpenaar aan te verbinden is. Op de eerste binnenpagina ("Misdaad wordt spel zonder grenzen") gaat het over het Europees arrestatiebevel. Ondertitel: "Europees aanhoudingsbevel maakt uitleveren van criminelen veel eenvoudiger". Op pagina 6 volgt nog een artikel met als titel "Laken serveert koninklijk menu" en als illustratie een binnenkiekje van de vergaderzaal en een foto van Verhofstadt. Over het protest van de andersglobalisten geen woord. Ook verder in de krant vind je daar niets over ... Hebben ze bij 'de Frut' zitten slapen ?


Solidair: "Afspraak voor syndicalisten en antiglobalisten"

Wat je in GVA totaal mist, krijg je in het nummer van het weekblad Solidair dat donderdag 13/12 uitkwam, dan weer in overvloed aangeboden. Solidair titelt op zijn cover, groot in het rood: "Afspraak voor syndicalisten en antiglobalisten". Binnenin krijg je info over "de rode zone", het traject van de betoging van D 14, een verslag van het NGO-debat waar Verhofstadt ook even opdaagde, artikels over de vakbonden en Europa, een stuk over het "rood-groen debat over Europa", Spaanse studenten die betogen tegen de Europese onderwijsplannen, kunstenaars die zich verzetten tegen het Europa van het geld enzoverder. Als enige van de doorgenomen publicaties vermeldt Solidair ook de uitzendingen van Radio Bruxxel (met illustratie).


Tot slot nog melden dat MaoMagazine vandaag ook nieuws is voor de meeste kranten: Concentra stopt immers met het project omdat het niet rendabel bleek. Er wordt gezocht naar een overnemer.