arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Mediawatching' Eurotop Brussel - Nederlandst. luik - toelichting
by jpe Thursday December 13, 2001 at 10:43 AM

Gedurende de Euro-top vindt u op Indymedia en Radio Bruxxel dagelijks analyses van de mediaberichtgeving over de top en het protest. Hier wat uitleg bij de werkmethotde. Later wordt van zowel de Nederlandstalige als de Franstalige pers een overzichtsanalyse gemaakt voor nr 4 van het (2-talig) mediatijdschrift DIOGENE(S) (verschijnt eind jan.).

Uitleg bij de werkmethode

Tijdens vergaderingen vorige week en dees week dinsdag werd de 'andersglobalistische' 'mediawacht' voorbereid. Voor nog niet ingewijden: deze 'mediawacht' - ook 'mediawatch' genoemd, maar waarom een Amerikaanse term gebruiken als we het in het Neder lands kunnen zeggen ? - is één van de mediateams binnen Indymedi a: naast de Radio-groep, de Video-groep, de Print-groep ... Gedeeltelijk overlappen de activiteiten van die groepen elkaar. De praktijk zal uitwijzen hoe de samenwerking zal verlopen.

De 'mediawacht' brengt persoverzichten (in de voormiddag van de geschreven pers, 's avonds van de omroepjournaals) alsook o.a. interviews met journalisten over de manier waarop zij over de top berichten.

Zelf volg ik 's morgens de VRT-radio en pluis ook vijf Neder landstalige kranten uit, waarna verslag volgt op Radio Bruxxel en op de site. De vijf kranten zijn: De Morgen, De Standaard, de FET, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws.

Andere Nederlandstaligen kunnen nog aan het overzicht meewerken door nog andere kranten te bespreken (Belang van Limburg bv.) of bepaalde artikels grondiger uit te pluizen dan dat in het overzicht gebeuren zal. En natuurlijk kan de Nederlandstalige pers ook in Franstalige overzichten aan bod komen (zie het werk van Marie-Ange Gilkens die de jongste dagen al een Franstalig persoverzicht (N/F pers) op Indymedia bracht) en vice versa (de Franstalige in een Nederlandstalig overzicht).

'S avonds zal Raf Custers de omroepjournaals van RTBF, RTL en TV Brussel volgen terwijl ik die volg van VRT, VTM (en Télé Bruxelles) (+ 'Terzake' en eventuele speciale uitzendingen). In de mate dat we dat alles de avond zelf verwerkt krijgen, brengen we daar op de radio verslag over en nadien volgt er een verslag op de Indy-site.

Hoe bedoel je?
by Jett Thursday December 13, 2001 at 02:43 PM

Sorry, ik behoor inderdaad tot die 'niet ingewijden', maar snap nog altijd de essentie niet echt. Ieder van jullie leest/bekijkt/beluistert één of meerdere media. Maar wat doen jullie er dan daarna mee? Verslag uitbrengen zeg je, zoals een soort knipselmap dus? Het is me niet echt duidelijk waar je naartoe wil.

3 toepassingen
by jpe Thursday December 13, 2001 at 10:16 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Jett

Er zijn daar afspraken over binnen een groep rond Radio Bruxxel waarop de berichten voorgelezen worden: is eerste toepassing. Sommige berichten worden ook op de Indysite gezet: toepassing 2. En een deel zal verwerkt worden in het DIOGENE(S)-dossier hierover: toepassing 3.

De coördinatie van Radio Bruxxel wordt gedaan door Olivier. Ciao.