arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Lijn staakt in Oost-Vlaanderen
by pier ath Thursday December 13, 2001 at 09:47 AM

Om in Brussel met de Europese vakbonden te komen betogen.

Top Laken: verkeer De Lijn in Oost-Vlaanderen ernstig verstoord

BRUSSEL 13/12 (BELGA) = Donderdagmorgen hebben chauffeurs van De Lijn in Oost-Vlaanderen, een dag voor de Top van Laken, het werk niet aangevat. In de overige Vlaamse provincies rijdt De Lijn normaal. Enkel in het Limburgse Genk rijdt een gedeelte van de zogenaamde 'G-bussen' in het stadscentrum niet. Dat melden dispatchingdiensten van De Lijn.

Donderdag wordt in Brussel door de Europese vakbonden betoogd.

In het stadscentrum van Gent rijdt maar de helft van de bussen, trams en trolleys. Voor het streekvervoer rond Gent geldt een werkonderbreking van 70 procent bij de chauffeurs van De Lijn. In de rest van de provincie Oost-Vlaanderen zijn de werkonderbrekingen afhankelijk van stelplaats tot stelplaats. Zo heeft 76 procent van de chauffeurs uit het Waasland het werk donderdagmorgen niet aangevat. In Aalst is dat 67 procent. (IVA)

liberalisering en voorrangsregel
by Raf Verbeke Tuesday December 18, 2001 at 10:29 AM
carineraf@hotmail.com

Als werknemer van De Lijn kan ik hier aan toevoegen dat de stakingsbereidheid bij De Lijn Oost-Vlaanderen ingegeven is én door de vrees voor de gevolgen van de liberalisering van het streekvervoer door Europees comissaris Pallacio én door een uitspraak van de correctionele rechtbank van Gent om een tramchauffeur medeverantwoordelijk te stellen voor een dodelijke aanrijding van een dame die over de tramsporen op een zebrappad overstak. De chauffeur kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete. Deze uitspraak betekent de ontkenning van de absolute voorrang voor een spoorvoertuig in het verkeer. Juist deze voorrang is een noodzakelijk onderdeel om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken als alternatief voor de auto.De vakbonden beraden zich over verdere stappen. Zo zie je maar dat de strijd tegen de Europese politiek altijd gekoppeld is aan zeer concrete situaties... en aan zeer erkendbare concrete strijdpunten zal MOETEN gekoppeld worden om succesvol te zijn in de toekomst. Wie meer info wil over deze zaak stuurt maar een mailtje naar carineraf@hotmail.com.