"Onnodig te melden dat u best ver van alle betogingen blijft" by jpe Wednesday December 12, 2001 at 09:25 PM |
Een overzicht van de Nederlandstalige pers in aanloop naar de Eurotop. Ziehier de eerste algemene vaststellingen inzake de manier waarop de Vlaamse pers bericht over de Top van Laken. Enkele deeltitels alvast: "Wij komen uw wijken niet stukslaan" / "Mocht er echt een ramp gebeuren" / De euro & het Europees arrestatiebevel ...
INHOUD:
Overvloed aan 'organisatorische berichten'
"Wij komen uw wijken niet stukslaan"
"Onnodig te melden dat u best ver van alle betogingen blijft"
Waar blijft het inhoudelijk debat ?
De 'partijdige' uitgangspunten van de media
De niet bediscussieerde rol van de Groenen
Niet te vergeten: de Belgische pers verkeert in crisis
"Een serieus debat over onze opdracht"
'Piazza' doet beter
"Mocht er echt een ramp gebeuren" ...
Verhofstadt vergelijkt Europees arrestatiebevel met Euro
Blik op de alternatieve pers
Waarom toont de pers niet dat verzet succesvol kan zijn ?
************************
Overvloed aan 'organisatorische berichten'
In de dagen voor de Eurotop lag de nadruk in de media vooral op wat we heel neutraal 'organisatorische aspecten' kunnen noemen.
Eerst ging er nogal wat aandacht naar de discussies over het verloop van het parcours van de betogingen. Het VRT-journaal berichtte hierover met een kort item, enkele kranten schreven er over en nog op woensdag 12/12 bracht het weekblad Knack een 'pro & contra' met als titel: 'Mag betoging langs paleis van Laken ? - 'We moeten kunnen betogen waar wij willen' versus 'We moeten confrontaties vermijden'. De discussies over het parcours vormden overigens ook voor de organisatoren van de betogingen een hele uitdaging.
Verder doken diverse andere organisatorische aspecten op:
- Zullen er genoeg bedden zijn om al de betogers te slapen te leggen ? De Morgen van 3/12: "Dringend gezocht: 7000 bedden voor antiglobalisten"; De Morgen van 10/12: "Zelfs in Brusselse kerststal geen plaats voor betogers."
- Zijn de hospitalen klaar om de eventuele gewonden op te vangen ? VTM besteedde hier op maandag 10/12 een lang nieuwsitem aan, met interviews en al over de extra-MUG-teams.
- Hoe zit het met het verkeer in Brussel tijdens de top ? De Morgen 11/12: "Trams en bussen worden omgelegd."
- Zullen de 'riverains' (de omwonenden) niet te veel hinder ondervinden ? Télé Bruxelles bracht zondag 9/12 een lang interview (ca. 30') met Freddy Thielemans waarin omwonenden direct vragen konden stellen aan hun burgervader. Later bracht Le Soir (11/12) een stukje over hoe slecht de burgemeester van Brussel wel slaapt door al de kopzorgen over de betogingen ("Thielemans: 'Je vis mal ce sommet'").
- Een organisatorische benadering kan ook dienen om uit te leggen wat de alternatieve media nu eigenlijk betekenen. De Morgen bracht o.a. verhelderende artikels over Radio Bruxxel en over het straatfeest op de Brusselse Zuid (7/12). De Standaard had 'positieve' berichten over hoe "Alternatieve media ongehoorde stemmen uit zenden " (4/12) en over een 'bio-ingenieur' die 'Indymedia-netwerk opzet' (11/12). Op 12/12 kwam in De Standaard zelfs iemand van de PVDA aan bod: Riet D'Hondt, werkzaam voor het comité D 14. De bovenste buitentitel van DS luidde: "Arresta tiebevel rondt kaap van Laken". Verderop nog een artikel over Zweden en de Euro. Als illustratie: een 'brandfoto van Göteborg.
"Wij komen uw wijken niet stukslaan"
Bij veel van de 'organisatorische berichten' rijzen wel vragen. Gaat het hier toch niet om een verborgen 'criminalisering', om mensen angst aan te jagen mee te betogen ?
- Dat de hospitalen zich klaar maken om eventuele gewonden op te vangen, is een noodzaak. Maar moet VTM daar uitgebreid over berichtten ? Gaat men de hospitalen elke keer in het nieuws brengen als er eens veel volk samenkomt in Brussel ?
- Als Télé Bruxelles in gesprek met Thielemans een groot deel van de tijd besteedt aan veiligheidsaspecten (inclusief de vraag of er raketten opgesteld worden om kamikazevliegtuigen te verhinde ren zich op het kasteel van Laken te storten ...) dan blijft er nauwelijks tijd over om te vragen wat de burgemeester denkt over de top en het protest. Thielemans' antwoord bleef dan ook beperkt: "mijn hart klopt voor de betogers, maar ..." Eerder had hij al gezegd dat de 'straatjochies' in de buurt waar betoogd wordt, niets met de Europese top te maken hebben en dat men hen probeert uit te leggen dat ze er zich niet mee moeten moeien ...
En wat te denken van sommige foto's in de pers ? Vaak ging het om voorbereidingen door agenten, om het opstellen van 'Friese ruiters' en meer van dat. Zo bracht De Morgen in een interview met buitenlandse andersglobalisten (12/12) een foto van agenten en 'friese ruiters' maar niet van bv. de mensen in het Luxem burgstation waar het interview afgenomen werd. Dat ze nu niet stellen dat ze daar geen foto's mochten maken: op de algemene vergadering van Indymedia van 24/11 mocht de RTBF er vrijuit filmen (nadat ze het beleefd aan iedereen vroegen; mooi).
Nog twee voorbeelden van het focussen op geweld in De Morgen. Op 6/12 titelde de krant: "500 ordebewakers bivakkeren aan paleis van Laken. Op 8/12 stond er boven een foto van Italiaanse agenten in actie: "Wij komen uw wijken niet stuk slaan." Onder naast de foto: "Brusselse ziekenhuizen in staat van alarm."
"Onnodig te melden dat u best ver van alle betogingen blijft"
Kijken we even aan de andere kan van de taalgrens naar de Franstalige, rechtse 'pulpgazet' La Dernière Heure die op 8 december 'twee groteske pagina's' bracht (dixit Raf Custers) met als titel: "Etat de siège à Laeken' (Staat van Beleg in Laken). "De CNN-aanpak" noemt Raf dit: "denk aan de 'War on Terror'. Ze lanceren zo'n slogan en iedereen neemt dat over." De foto's en de begeleidende teksten spraken boekdelen. Eén van de fototeksten luidde: "Sinds de Europese top van Göteborg en de G8 van Genua zijn de antimondialiseringsbetogingen steeds gewelddadiger geworden. Wat zal er deze week in Brussel gebeuren ?" Beeldt je de schrik in bij bv. oude mensen die wonen in de buurt van het betogingsparcours als zij zoiets lezen.
Nog op 8/12 bracht De Standaard een interview waarin politiekolonel Bliki stelde: "Bij de syndicale betogers mag je rekenen dat er per 10.000 200 à 300 potentiële herrieschoppers zijn. Bij D 14 (de NGO-koepel, nvdr) heb je ook groeperingen die een probleem kunnen zijn."
Het gratis in de bussen van de Nederlandstalige Brusselaars gedropte 'Brusssel deze week' pakte op 12/12 uit met een 'cover' met in het groot: "Zet uw bloembak binnen en verstop uw auto. Het beleg van Laken." Onderaan wordt in één alinea vermeld waarom de "voorstanders van een 'ander Europa'" betogen. Verder krijg je talrijke tips zoals: "Onnodig te melden dat u best ver van alle betogingen blijft; tenzij u zelf wil meebetogen natuurlijk." Didier Volckaerts sluit af met: "Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was." Als illustratie: een foto van het verbranden van "het Gouden Kalf' op het plein voor het Luxemburgstation.
Nog op woensdag 12/12 bracht 'Het Laatste Nieuws' een 2/3de regionale pagina aan Europees nieuws, met als titels: "Handelaars maken zich op voor Top van Laken - Geen paniek, wel voorzorgen"; "Houten planken moeten betogers tegenhouden", "Alles in de winkel is breekbaar", "Ik blijf open, tenzij het niet anders kan" en "De handelaars zijn altijd het slachtoffer". In dat laatste stukje vertelt een taverne-uitbaatster: "Het is triestig, want die betogingen gaan niets veranderen. Wij zijn er als handelaars het slachtoffer van." 'Gewoon' politiek nieuws over de top, kon je op 12/12 niet vinden in 'Het Laagste Nieuws'.
Waar blijft het inhoudelijk debat ?
In kringen van 'andersglobalisten' werd al vaker opgemerkt dat de media bijzonder veel interesse toonden in het geweld op de toppen van Seattle, Praag, Stockholm en Genua. Op de website van Indymedia werd daar al een heel boompje over opgezet en in nr 4 van DIOGENE(S) brengen we een overzicht van die discussie.
Zo groot als de aandacht was voor het mogelijk gewelddadige karakter van de eerste Eurotop-betogingen in België (Luik, Brugge, Gent), zo klein was vaak de aandacht voor de inhoudelijke aspecten van de nieuwe protestbeweging. Toen de Eurotop in Gent heel vreedzaam verliep schrapte De Morgen - zo vernam ik via via - een speciale katern die over de top gepland was. Bij gebrek aan 'harde actie' ... Alsof er inhoudelijk niet genoeg te vertellen viel.
In Gent waren het overigens buitenlandse andersglobalisten (Naomi Klein, Noreena Hertz ...) die op een door premier Verhofstadt georganiseerde bijeenkomst, het 'debat' mochten aangaan. In het VRT-journaal-verslag over dat 'debat' kwam lang na showman Bill Clinton, toch ook even Eric Goeman (Attac) aan het woord. Op VTM kon zelfs dat niet eens.
Een soortgelijke verhouding vond je in De Morgen van woensdag 12 december. Op de vooravond van de Eurotop bood de krant twee pagina's Europees nieuws: 1,5 pagina over de officiële agenda, 0,5 pagina voor een interview met Franse 'andersglobalisten'.
In de aanloop naar de top van Laken was het vooral het 'NGO- forum' dat plaatsvond op zaterdag 8/12, dat in de pers (o.a. De Morgen en Knack) ruimte creëerde voor de inhoud van het protest. Wie de vrij positieve toon van de persverslagen over dat 'debat' vergelijkt met de verslagen die op Indymedia geplaatst werden (door o.a. Bart De Belder, 8/12 en Peter Darin, 10/12), ziet hoe de massapers ook hier weer erg regeringsvriendelijk was. Die pers vergat er ook op te wijzen dat Verhofstadat op het NGO-forum alweer niet het debat met 'de zaal' aandurfde, dat het 'debat' weer voor een deel tot een 'show' van zogenaamde 'luisterbereid heid' beperkt bleef. Peter Darin: "Er was geen debat. Exit een democratie die enkel bestond in de hoofden van de editorialisten van enkele 'kwaliteitskranten'".
De 'partijdige' uitgangspunten van de media
Zoals Marie-Ange Gilkens in haar persoverzicht van maandag 3/12 al opmerkte, verloopt de Europa-discussie in de pers grotendeels binnen het traditionele denkkader (de inzichten van premier Verhofstadt en van het Belgisch 'establishment') inzake de 'Europese constructie').
Zo wordt er haast nergens kritiek geleverd op de huidige ondemocratische werking van de Europese Unie. Zo wordt er bijna nooit kritiek geleverd op het Europees aanhoudingsbevel en al evenmin op de Euro. Een eerste kritische bespreking van de Euro vonden we pas in het decembernummer van het Franse maandblad 'Le Monde Diplomatique', wat voor mezelf aanleiding was om er op Indymedia een meer praktisch, kritisch stuk over te brengen. Inzake de euro mogen we ons nog aan een stortvloed aan 'consumen tenberichten' verwachten, niet aan kritiek op de 'eenheidsmunt'.
Een weekblad zoals Knack slaagt er via artikels van o.a. Paul Goossens (ooit boegbeeld van de toen nog onafhankelijke De Morgen) wel in om door te dringen tot in de coulissen van de macht (zie 'De broeikassen van Laken', 12/12), maar niet om echt buiten het 'officiële discours' over Europa te treden. Wel wordt vaak herhaald hoe sterk '11/9' (de terreur in de V.S.) de agenda van Verhofstadt door elkaar geschud heeft en hoe 'onmachtig' Verhofstadt sindsdien tegen een aantal gebeurtenissen aankijkt.
De kritiekloosheid van vele journalisten tegenover de overheden, heeft ook een 'menselijke' verklaring. Zoals Raf Custers al schreef worden de journalisten nu ook weer op de Top in de watten gelegd. Tijdens het EU-voorzitterschap kreeg de 'fine fleur' van de Belgische journalisten al het genoegen om met de premier de wereld te mogen afhotsen. Zoiets schept banden. Journalisten delen zo mee in de spanning van het premier-leven en ze sluiten hun stukjes dan ook vaak af met blijken van persoonlijk meeleven met Verhofstadt.
Een voorbeeld: Knack-hoofdredacteur Hubert van Humbeeck schreef in Knack van 12/9: "Guy Verhofstadt zal eind deze week door zijn collega's keurig worden bedankt voor zijn inspanningen. Maar er is voor hem vooralsnog geen plaats gereserveerd in het grote Europese geschiedenisboek. (...) Dat het zo zou gaan, had de premier zich een jaar gelden, na zijn triomf in Nice, in zijn ergste nachtmerrie niet kunnen dromen."
Welke plaats zou van Humbeeck weggelegd zien voor al de slachtof fers van het geliberaliseerde Europa ? Moet hij niet over die mensen schrijven in plaats van mee te leven met die ene premier die niet in het grote Europese geschiedenisboek kan komen ?
Nog op 12/12 bracht De Morgen een stuk ('Verhofstadt, bevrij dingstheoloog') van Geert Buelens over de bugermanifesten van Verhofstadt. Opnieuw geen structurele analyse maar het verhaal over een 'bevlogen' premier die soms met het hoofd in de wolken loopt. Alsof dat het enige probleem zou zijn.
Dat Verhofstadts Europa-politiek zelf fout zit, welke journalist durft dat uiteen te zetten in de pers van een landje waar over Europa de consensus heerst. Zie ook het interview in De Morgen met ex-premier De Haene die vooral niet de 'eurosceptici' in de kaart wil spelen. (10/12: "De top van Laken zal slagen")
Regels worden ook in de pers 'bevestigd' door uitzonderingen en zo vindt je af en toe toch ook artikels waarin men bv. vragen stelt bij de 'democratische legitimiteit' van Europa (zie de Financieel-Economische Tijd van 5/12). Het Belang van Limburg (11/12) bracht dan weer een interview met Mia De Vits (ABVV) en Luc Cortebeeck (ACV) waarin eindelijk, zoals Marie-Ange Gilkens stelde in haar persoverzicht, "naar het hart van het debat" werd doorgestoten.
De niet bediscussieerde rol van de Groenen
Blijkens tal van berichten op de website van Indymedia leeft er bij heel wat andersglobalisten een sterke onvrede over het optreden van 'de groenen'. In de massamedia merk je hier nauwelijks iets van: daar wordt verklaard dat 'de groenen' gezorgd hebben voor Verhofstadts koerscorrectie tegenover de 'andersglobalisten'. "Die betogers, dat is onze achterban", redeneerden de groenen in de regering en dus moest Verhofstadt zwijgen over 'politieke hooligans'. De premier nam de boodschap ter harte en ging zijn eigen spel spelen: met een brief aan de antiglobalisten, met een mediashow in Gent ...
Terug naar de groene excellenties: op Indymedia en in andere alternatieve media, krijgen zij er zwaar van langs inzake o.a. hun standpunten over Afghanistan en de Europese Unie.
Bijna niets daarvan in de massamedia. Eén keer zagen we de jongste dagen wel een opgemerkt 'groen' optreden op televisie. Op zaterdag 8/12 had 'Zinzen' Daniël Cohn- Bendit te gast, oud mei '68-studentenleider en nu 'groen' Europees parlementslid. DCB verdedigde in 'Zinzen' o.a. het Amerikaanse militaire optreden in Afghanistan. In een super 'zelfzekere' (op het arrogante af) stijl - die soms deed denken aan die van Léon Degrelle in de interviews van Maurice De Wilde - had DCB het ook over de anders globalisten. Hij stelde dat die net als de groenen één groot probleem hebben: 'we vormen beiden een minderheid'. DCB verwees naar Italië waar tijdens de top in Genua wel veel volk betoogde, maar waar enkele maanden eerder meer dan de helft van de bevolking Berlusconi en zijn rechtse collega's (Fini, Bossi ...) verkozen had ... Over de greep van Berlusconi op de Italiaanse media had DCB het echter niet ... Hij had het al evenmin over Bush en over de tendens dat in de Westerse semi-democratieën steeds meer politici zich zoveel mediatijd kopen, dat het echt een mirakel zou zijn indien ze niet verkozen zouden worden.
Niet te vergeten: de Belgische pers verkeert in crisis
Plaatsen we één en ander nog even in een breder kader: het kader van de crisis waarin de schrijvende pers de jongste tijd verkeert. Daarover verschenen in de media al heel wat berichten.
Naar aanleiding van de crisis publiceerde het christelijke weekblad 'Tertio' (dat eerder al één van de betere artikels over de 'andersglobalisten' bracht) op 5/12 een interview met Pol Deltour, secretaris van de journalistenvereniging. Deltour wees o.a. op de gevaren die de daling van de kwaliteit van de berichtgeving mee brengt. Zo dreigt een simplistische berichtge ving bv. nog meer het Vlaams Blok in de hand te werken.
Dat de berichtgeving kwalitatief achteruitgaat is o.a. te wijten aan de grote uitstoot van bekwame oudere journalisten én aan de tendens van veel kranten om 'populistischer' te worden. Populis tische kranten zoals Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure scoren immers uitstekend. Dus wordt hun aanpak gecopieerd. Zie hoe de VUM (De Standaard-groep) Guido Van Liefferinghe binnen haalde om de slechtboerende tandem 'Het Nieuwsblad/Het Volk' er bovenop te helpen (G.V.L. komt van 'Dag Allemaal' ...). Zie hoe aan Franstalige kant 'Le Soir' een man van La Dernière Heure inhaalde met dezelfde bedoeling: verkoopcijfers opkrikken. Bij 'Le Soir' kwam er gelukkig meteen een sterke reactie van de journalisten. Bij de VUM (waar zo'n 100 journalisten 'afvloeien') kwam er geen reactie tegen Guido V.L.
"Een serieus debat over onze opdracht"
Door figuren zoals Paul Jambers en de vroegere VTM-informatiedi recteur Gaby Feyaerts binnen te halen, gaat ook de VRT mee in de tendens tot 'popularisering'. Waar heel het opbod tussen de commerciële VTM en het zich commercieel gedragende VRT toe leidt, bleek midden december met de 'relletjes' tussen VTM en VRT over de berichtgeving over de privéproblemen van ex-VRT-journalist Reddy De Mey en over het door VTM doorbreken van een 'embargo' over het doopsel van prinses Elisabeth.
"De hele affaire leidde tot een serieus debat over onze opdracht, de taak van journalisten en de vraag naar nieuwswaarde" schreef KDM in De Morgen van woensdag 12/12. Volgens hem "beheersen" beide relletjes "momenteel" (de redactievergaderingen van de verschillende radio- en televisienieuwsredacties." Hoezo ? Liggen ze bij VTM en VRT dan niet wakker van de Eurotop ?
'Piazza' doet beter
Gelukkig bracht de VRT-radio op zaterdag 8 december een uitste kende Piazza-radiodocumentaire ('Think Global, Strike Global') over de andersglobalisten en de vakbonden. Een uiterst leerzame uitzending met tal van sprekers. Eerder bracht Piazza ook al een minder geslaagd werkstuk over het focussen van de media op gewelddadige aspecten in het 'antiglobalistisch verzet'.
Volgende zaterdag, 15/12, zal Radio 1 tussen 16 en 19 uur over de Euro-top een extra-lange editie brengen van het actuali teitenmagazine 'De Wandelgangen'.
In het Radio-1-avond-journaal van 12/12 was de Eurotop het tweede hoofdpunt, met berichten over de verkeerssituatie, de eerste arrestaties in Brussel en de overnachtingsproblemen.
"Mocht er echt een ramp gebeuren" ...
Ook de VRT- en VTM-televisie-nieuwsredacties zijn nu volop met de Eurotop bezig (wat KDM in De Morgen ook moge beweren).
In de avondjournaals (19 u) van 12/12 pakten beide omroepen uit met ongeveer een klein kwartier 'euro-info'.
De VRT begon met te melden dat er al 42 mensen waren opgepakt: leden van een Nederlandse milieubeweging die een actie deden. Dan kwam burgemeester Thielemans verklaren dat er in hun autobus o.a. een 'scanner' gevonden was. Politieman Bliki vult aan: "we hebben informatie over eventueel gewelddadige betogers uit het buiten land". Een bijkomend probleem vormt de sociale onrust bij de politie waar de liberale vakbond oproept tot acties.
Vervolgens wordt ingegaan op de verkeersproblemen door de top en de betogingen. Derde 'item' zijn de zorgen van de buurtbewoners die hopen dat het niet tot rellen zal komen. Op de Bockstaellaan, zo stelt de VRT- worden donderdag 70.000 vakbondsmilitanten verwacht en vrijdag nog eens 20.000 antiglobalisten. Vraag: waar haalt men die cijfers ?
Dat de Brusselse ziekenhuizen klaar staan wisten we al, maar ook daar krijgen we nog eens een 'item' over; kwestie van ons gerustgesteld te voelen ... "Mocht er echt een ramp gebeuren, dan zullen er extra mensen opgeroepen worden."
Na al dit onheilsnieuws mogen we even verpozen bij beeldjes van een tevreden Verhofstadt die het paleis van Laken inspecteert. Een reportage over Tsjechië, kandidaatlid van de EU, rondt het geheel af.
Verhofstadt vergelijkt Europees arrestatiebevel met Euro
Je hoort verantwoordelijken voor het VRT-nieuws af en toe verklaren dat er geen 1001 methoden zijn om 'nieuws te maken' (waarmee ze zich verdedigen willen tegen de kritiek dat ze teveel de VTM-toer opgaan), uit de journaals van vanavond blijkt al meteen de nog altijd andere aanpak van VTM.
Mark Dupain opende als volgt: "De Brusselse politiediensten staan klaar voor de Slag van Laken, of beter, ze zijn paraat om die slag te vermijden. Het zal nodig zijn want er zijn blijkbaar mensen onderweg die herrie willen schoppen." Dupain vermeld dan kort de 43 opgepakten.
Daarna gaan we naar het coördinatiecentrum van de politie waar Freddy Thielemans en kolonel Bliki aan het woord komen. Anders dan de VRT laat VTM echter ook iemand van de tegenpartij zijn zeg doen. Xavier Declercq van Oxfam vertelt dat men een massale, maar pacifistische betoging wil met respect voor de eigendom van de mensen.
Dupain gaat even later verder in op het geweld: "Mensen met slechte bedoelingen zijn duidelijk opnieuw onderweg. Moeten we opnieuw gewelddadige confrontaties verwachten zoals in Genua en Göteborg ?" De man die ons op die prangende vragen een antwoord kan geven, staat ergens in Brussel: Jeroen Wils. "Het blijft afwachten" opent hij. "Een feit is dat de voorhoede van de eerste gewelddadige betogers duidelijk al aangekomen is. De 42 betogers die opgepakt werden hadden onder meer menssen bij, ook scanners om de politie af te luisteren en ook maskers. Dus niet meteen vredelievende attributen." Verder meldt hij dat de betogers opgepakt werden bij een actie tegen een lobbygroep voor de chemische industrie.
Anders dan de VRT laat VTM ook zien dat er na de arrestatie een beperkte betoging daar tegen was en dat er ook op de middag al betoogd werd voor meer slaapgelegenheid.
In het kasteel van Laken zullen ze van de vrieskou uiteraard geen last hebben. Ook VTM toont de laatste voorbereidingen en laat zien hoe Verhofstadt de pers rond leidt. Vandaag kon dat nog, later niet meer want op de "top zal de pers niet welkom zijn". De waarom-vraag wordt daarbij niet gesteld.
Vervolgens mag Verhofstadt op het scherm nog even heel Europa rondvliegen om nadien een interview te geven waar hij o.a. in stelt dat hij de euro en het Europees arrestatiebevel graag met elkaar vergelijkt. "Wat de euro is voor de economische en monetaire politiek, betekent het arrestatiebevel op het vlak van de politionele en justitiële samenwerking." Voilà, voor wie nog aan het belang van het arrestatiebevel zou twijfelen ... Leuk natuurlijk dat dat arrestatiebevel naar aloude Europese gewoonte er pas kwam na een massaal volksdebat daarover ...
Nadien ging VTM door met de euro: zo'n 10 % van de bevolking zal er moeilijkheden mee ondervinden, dus is de overheid nu nog rap een 'sensibiliseringscampagne' begonnen. Men gaat o.a. spotjes tonen op televisie en folders uitdelen via de OCMW's. Daarmee zijn meteen alle problemen van de baan.
Blik op de alternatieve pers
Er bestaat in dit land ook nog zoiets als een alternatieve pers. Behalve elektronische initiatieven zoals Indymedia en Uitpers en de radioprogramma's van Alterecho, zijn er ook diverse periodieke publicaties en daarin werd/wordt het verzet van de democratische globalisten met meer sympathie gevolgd. Denk aan het 11.11.11- maandblad 'De Wereld Morgen', het Franstalig ecologische maandblad 'Imagine' en het enige linkse weekblad dat België nog rest: 'Solidair/Solidaire' van de PVDA. Naar aanleiding van de Eurotop in Luik bracht 'Solidair/Solidaire' een strijdlustige vierkleuren-editie uit.
In de alternatieve pers krijg je vaker dan in de commerciële en de overheidsmedia de andersglobalisten zelf (en uitgebreid dan nog) aan het woord. Betreurenswaardig is wel dat er uit heel de alternatieve pers zo weinig doorsijpelt in de commerciële en de overheidspers. Tegenover een blad als Solidair lijkt er wel een 'perscordon' te bestaan.
Waarom tonen massamedia niet dat verzet succesvol kan zijn ?
Door hun concurrentiestrijd en de daaruitvolgende behaagzucht spelen de commerciële en overheidsmedia steeds meer in op de gemakzucht van het publiek wat - hoe handig - ook toelaat politieke vraagstukken te vermijden. Exit het in vraag stellen van het heersende politiek-economisch systeem waarvan de media meer en meer het zenuwstelsel vormen.
Daniel Cohn-Bendit stelde in 'Zinzen' vast dat kritische mensen een minderheid vormen. Als ecologist constateert hij ook dat als de zaken verder gaan zoals nu, we het leven op aarde zelf vernietigen. Wat hij niet vertelde is dat de oplossing niet van een kapitalistisch systeem kan komen: beursspeculanten zullen eerder trachten fortuinen te verdienen aan de vernietiging dan een oplossing te zoeken. Zie hoe 'Kyoto' tot een handel in lucht leidt die totaal niets bijdraagt tot een proper milieu.
Dus moet de kritische minderheid blijven proberen een ander systeem op de sporen te krijgen. Bij dat werk van lage adem moet ook aan media-activisme gedaan worden opdat steeds meer mensen zouden inzien dat de media niet objectief zijn. Dat lukt overigens aardig: nog slechts 15 % van de Vlamingen vertrouwt de media. Dat ondanks al het geld waarover de media beschikken, al de reclame die ze voor zichzelf maken ook. De 'massa' is dan toch nog zo dom niet ... Als we al de middelen van de media eens voor media-opvoeding zouden kunnen inzetten ...
Het sociaal protest van de jongste eeuwen heeft overigens aangetoond dat je op zijn minst tijdelijke, steeds weer te verdedigen verbeteringen kan afdwingen waardoor een 'betere wereld' op zijn minst tijdelijk/gedeeltelijk mogelijk wordt. Nogal wat revoluties hebben ook blijvende zaken opgeleverd: denk aan de Franse Revolutie en de idee van de gelijkwaardigheid van alle mensen of aan de Cubaanse Revolutie die toont hoe een regering zelfs met de beperkte middelen van een klein eiland, een onderwijssysteem en een gezondheidszorg kan opzetten die heel de bevolking ten goede komen. Om maar die voorbeelden te geven.
De Amerikaan Michael Parenti stelt het zo: "Zij die in de democratie geloven, moeten volharden in hun vastberadenheid om op te voeden, te organiseren en te agiteren. Hoe dan ook, tegen de stroom in zwemmen is altijd beter dan over de waterval te storten."
Meer van dat! by Maarten Van Hove Wednesday December 12, 2001 at 10:22 PM |
vanhovemaarten@yahoo.com |
Een mooie dwarsdoorsnede. Eersteklas! En bedankt.
voor de volledigheid by rob heirbaut Wednesday December 12, 2001 at 10:44 PM |
De opkomst-cijfers in het vrt-journaal komen van de organisatoren zelf. De vakbonden (persbericht van 6 december heeft het zelfs over 80.000) en het netwerk voor een ander europa (persconferentie 11 december).
In uw artikel vergeet u te vermelden dat in het vrt-journaal van 8/12 jl de "andersglobalisten" ruim aan het woord kwamen (Vredesbeweging, 11.11.11, Vandana Shiva). En in Ter Zake vanavond zat een interview met de Vlaamse camera-man die in Göteborg de beelden maakte die nadien door de Zweedse politie gemanipuleerd zouden zijn. Blijven kijken!
Thanks by jpe Wednesday December 12, 2001 at 10:59 PM |
Bedankt Maarten en Rob; ik moet inderdaad blijven kijken ... Info van Rob wordt opgenomen in het artikel dat later op basis van dit en volgende website-artikels zal geschreven worden voor DIOGENE(S). Ander aanvullingen zijn altijd welkom.
voor de volledigheid: Terzake by Deirdre Wednesday December 12, 2001 at 11:19 PM |
Deze avond was in Terzake een interessant interview met de maker van de beelden van de jongen die in Gotenborg wordt neergeschoten. De cameraman vertelde hoe zijn beelden in de rechtzaal werden gemanipuleerd. Op de beelden was duidelijk te zien hoe de jongen helemaal alleen stond. De politie manipuleerde het oorspronkelijke geluid, zodat het leek alsof achter de jongen een hele menigte stond.
dogma by wim Thursday December 13, 2001 at 11:27 AM |
wim.dejonge@skynet.be |
eerst enkele uitgangspunten: 1.heb veel sympathie voor andersglobalisten (ben ik er zelf één?)
2.heb niet de belezenheid en tijd om alle media dag na dag te volgen
concreet: wat me stoort in het bovengaande is dat de schrijver uitgaat van een dogma dat ik zou omschrijven als 'wie goed over ons schrijft is goed, wie dat niet doet niet'.
ik ga 100% akkoord dat sommige media te veel focussen op het mogelijke geweld (maar misschien is het ironisch dat door die geweldverhalen, vooral vanuit Seattle, ook een grotere aandacht voor het inhoudelijke verhaal gekomen is, een trieste paradox, niet?)
ik hoop dat de schrijver even kritisch en onahankelijk te werk gaat tegen 'eigen' media, ik denk maar aan het bericht dat indymedia ooit verspreidde dat de 'juichende Palestjnen bij instorting twin towers' fake was, ook had ik eens graag een mogelijke verklaring van de schrijver gehoord waarom er tegenover Solidair/solidaire een perscordon lijkt te zijn en ik zou nog kunnen doorgaan met maar één bedoeling: vergeet de kritische zin niet als het over 'eigen' media gaat en ondanks het voorgaande : doe zo voort
groeten,
wim
beetje kritische zin kan geen kwaad by buurtbewoner Thursday December 13, 2001 at 01:44 PM |
De "case" solidair is wel interessant.
1. protesters komen niet aan bod in de media
2. dus richten ze hun eigen media op
3. er is niet genoeg interesse voor deze media
4. ze protesteren tegen het feit dat deze alternatieve media niet genoeg aan bod komen in de media.
5. ga terug naar 1.
bottom-line:
we zullen wel zien wat het gewicht is van "succesvol verzet" in de stemhokjes?
arrogantie by angelina Thursday December 13, 2001 at 02:43 PM |
hei jpe,
"Waar blijft het inhoudelijk debat ? " :
waar blijft het inhoudelijk debat hier ? als iemand niet akkoord gaat met jou, is het een VB-er, fascist, rechtse zak, achterlijke kl...
"Een eerste kritische bespreking van de Euro vonden we pas in het decembernummer van het Franse maandblad 'Le Monde Diplomatique', wat voor mezelf aanleiding was om er op Indymedia een meer praktisch, kritisch stuk over te brengen" :
de discussie over de euro heeft jaren geduurd; wordt jij nu pas wakker, als de discussie voorbij is ?
"Paul Goossens (ooit boegbeeld van de toen nog onafhankelijke De Morgen)" :
ooit boegbeeld van de studentenrevolte, vergeleken daarmee is wat jullie nu doen een vacantiereisje ...
ooit aan gedacht dat hij de onzin van vele van zijn toenmalige 'ideeën' ondertussen heeft ingezien ?
"De kritiekloosheid van vele journalisten tegenover de overheden, heeft ook een 'menselijke' verklaring. Zoals Raf Custers al schreef worden de journalisten nu ook weer op de Top in de watten gelegd. " :
jouw bekende techniek van zwartmakerij; willen jullie dan door de overheid ook in de watten gelegd worden ? wees dus blij dat je geen logement 'krijgt', dat houdt de ambiance erin.
"Daniël Cohn- Bendit .... verdedigde in 'Zinzen' o.a. het Amerikaanse militaire optreden in Afghanistan. In een super 'zelfzekere' (op het arrogante af) stijl - die soms deed denken aan die van Léon Degrelle in de interviews van Maurice De Wilde" :
wat ik dus daarnet bedoelde : hij heeft een andere opinie, meteen is het een Degrelle; en weerleg je één van zijn argumenten ? of vernoem je ze zelfs ? waar is het debat ?
qua arrogantie kan hij bij u een lesje komen leren - qua intelligentie en nuancering en inzicht kan je bij hem in de leer, alhoewel, gij kunt in geen 30 jaar aan zijn knieën geraken...
Puik werk. by Stijn Oosterlynck Thursday December 13, 2001 at 07:10 PM |
stijn_oost@yahoo.com |
Puik werk, Jpe. Doe zo voort.
Tot later eens ? by jpe Thursday December 13, 2001 at 10:22 PM |
mediadoc.diva@skynet.be |
Sory jongens dat ik hier nu niet de discussie kan aangaan met de nochtans zinnige argumenten die hier aan bod kwamen. Te veel werk met de media te volgen en met ze zelf te maken (radio, print en video). Wie wat wil doorpraten contacteert me maar eens via email; in het weekend volgt er antwoord.