arch/ive/ief (2000 - 2005)

Massa-ontslagen in de wereld. Massa-betogingen in Brussel.
by christophe callewaert Wednesday December 12, 2001 at 08:12 PM
ccallewaert@hotmail.com

Multinationals kondigen massa-ontslagen aan. Bijna 45.000 mensen worden aan de deur gezet. 45.000 redens om morgen massaal te komen betogen in Brussel tegen dit asociale Europa.

Morgen betogen de vakbonden in Brussel naar aanleiding van de top van de EU in Laken. Tienduizenden arbeiders zullen de straten van Brussel innemen. Eén dag voor deze historische betoging was het weer bijltjesdag op de arbeidsmarkt.
Lees even mee in het lijstje massa-ontslagen op een doordeweekse woensdag.
Het Britse postbedrijf Consignia gaat in de komende achttien maanden 30.000 banen schrappen. Het gaat om meer dan tien procent van het totale personeelsbestand. Bij het deels geprivatiseerde overheidsbedrijf zijn dit jaar al al 10.000 banen verdwenen.
American Express wil bijkomend 5.500 á 6.500 jobs schrappen. Met de herstructureringen eerder dit jaar komt het totale banenverlies bij de Amerikaanse financiële dienstverlener daarmee op 13.200 á 14.200, of vijftien procent van het personeelsbestand.
Océ, de Venlose fabrikant van print- en kopieerapparatuur, gaat het personeelsbestand met tussen de 900 en 1.100 verminderen. Dat heeft het bedrijf vandaag voor beurstijd meegedeeld.
Het is niet uitgesloten dat er gedwongen ontslagen vallen bij Alcatel. Dat zegt een woordvoerder van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Vakbonden en directie van Alcatel hebben de eerste consultatieronde achter de rug. ,,Elke werknemer kan bij de 291 afvloeiingen zitten'', klinkt het.

Ondertussen dreigt ook de constructie van DAT te mislukken. Zo zouden nog eens 6500 Sabéniens de hoop op een job in de luchtvaarstector definitief mogen opbergen.

Europa zal dus niet het sociale paradijs worden dat men ons beloofd heeft. Het wordt een kerkhof waar de verworven rechten van een eeuw arbeidersstrijd zullen begraven worden.
Is er dan geen lichtpuntje?
Wel, vreemd genoeg is dat er wel.
Morgen zullen de betogers massaal aanwezig zijn. Allemaal mensen die niet meer geloven in de fabeltjes over het sociale Europa. Stuk voor stuk mensen die bereid zijn de strijd aan te gaan voor een ANDER EUROPA.
De Franse vakbonden CGT (Confédération générale du travail) en CFDT (Confédération française démocratique du travail) zullen elk met zo'n 10.000 leden en sympathisanten aanwezig zijn op de vakbondsbetoging van morgen in Brussel. Voeg u bij hen.
Want als de heren politici en kapitalisten zich verenigen op Europees niveau, dan moeten wij dat ook doen. Be there!

betoging
by hugo Monday December 24, 2001 at 09:00 AM

Europa dient socialer te worden.