arch/ive/ief (2000 - 2005)

D 14 actie rond logementen op de Grote Markt D12 14u
by Peter Darin Wednesday December 12, 2001 at 02:57 PM
peterdarin@hotmail.com

Een 20-tal activisten van D 14 verzamelden vandaag om 14u op de Grote Markt voor een ludieke actie waarin ze aanklagen dat de stad geen logementen ter beschikking stelt voor buitenlandse activisten.

Een twintigtal activisten van D14 waaronder zes in kleurrijke pyama's blies verzamelen op de Grote Markt van Brussel voor een symbolische actie.

Raoul Hedebouw van D14 legt uit waarom: "Met D14 hebben we al een 2900 slaapplaatsen gevonden. Voornamelijk bij particulieren, jeugdhuizen (Molenbeek, ...), de VUB en de ULB en een aantal sociale VZWs. We hebben echter 4100 aanvragen. Dat betekent dat er zo'n 1200 geen plek hebben om te overnachten en dat ze dus letterlijk in de vrieskou blijven staan. Van de politieke wereld hebben we tot op de dag van vandaag geen enkel aanvaardbaar aanbod gekregen. Burgemeester Thielemans had nochtans beloofd een oplossing te vinden indien er een akoord was oover het parcours van de betoging op 14 december. Hij heeft ons dat 2 weken geleden beloofd en die belofte deze week op radio Bruxelles Capitale herhaald. De burgemeester beschouwt de betogers immers als 'toeristen' die zelf in hun slaapplaats moeten voorzien. Nochtans gaat het om activisten die enkel hun recht op vrije meningsuiting willen uitoefenen. Dat is zowieso al een dure grap. Zo kost drie dagen betogen voor iemand die uit Engeland komt tussen de 8 en 10000 BEF zonder logement. Als dat er nog eens bijkomt,zitten we al snel aan 15000 BEF."

Raoul vervolgt: "Toch vond Thielemans blijkbaar nog tijd voor een beetje humor. Zo stelt hij gebouw B van Tours et Taxis, een gebouw zonder verwarming of zelfs ramen voor. En dat terwijl de weerberichten een temperatuur van -6 tot -7 graden Celsius voorspellen. Een ander hilarisch voorstel van de burgervader was dat de manifestanten maar op campings onderdak moesten vinden. Buiten het feit dat er in Brussel geen campings te vinden zijn, sluiten de winterse temperaturen dat volledig uit. Terwijl de Europese belastingbetaler tientallen miljoenen moet betalen om de top in Brussel te laten doorgaan en de ministers in chique hotels te logeren, is er dus geen enkele wil om geld uit te trekken om slaapplaats te voorzien voor manifestanten."

"Nochtans mag dat", volgens Riet D'Hondt van D14, "geen enkel probleem vormen. Zo zou men de Madeleine en het Zuidpaleis kunnen gebruiken. In die twee zalen kunnen gemakkelijk 1100 mensen comfortabel slapen."
Tot slot meldde Riet nog dat er al vele tientallen Brusselaars D14 gebeld om betogers te slaap te leggen. Blijkbaar is de Brusselse bevolking een heel stuk gastvrijer dan de politiekers.

typisch
by W Wednesday December 12, 2001 at 03:40 PM
wouwie35@hotmail.com

Het is typisch dat zo'n dingen weer gebeuren!!!
Het is dit soort pesterijen dat ervoor zorgt dat er al een grimmige sfeer hangt boven de betogingen, alvorens dat ze beginnen.
Dan lees je ook nog in de krant (DM 11 dec) dat men geen uitspraken zal doen over het aantal flikken of over het ingezette materiaal... terwijl men dit vanmiddag dan toch doet in het Journaal.
Als dit zo doorgaat zal brussel niet veel beter zijn dan Göteborg en Genua...
<html><body><FONT COLOR="red"><B>CARLO, WE WILL NEVER FORGET...AND WE WILL NEVER FORGIVE!!! </B></body></html>