arch/ive/ief (2000 - 2005)

50 eco-activisten gerechtelijk aangehouden. Dat belooft !
by generaal custer Wednesday December 12, 2001 at 01:31 PM

Alle activisten, zonder één uitzondering, die woensdagochtend het hoofdkwartier van CEFIC hebben bezet, zijn gerechtelijk aangehouden. De advocaten van het Legal Team geloofden hun oren niet, maar de procureur is formeel : allen zijn gerechtelijk aangehouden. Dat belooft voor de volgende dagen.

Woensdagochten hebben ruim 50 mensen actie gevoerd in en aan het hoofdkwartier van CEFIC, de Europese federatie van de Chemische Industrie.Ze wilden de ondemocratische lobby-praktijken van de sector aanklagen die grote invloed heeft op de Europese Commissie en haar besluitvorming.
Een aantal actievoerders drong het kantoor binnen en ketende zich daar vast. Buiten stonden sympathisanten die er met een samba-band de sfeer inhielden. Al rond 9:00 AM waren alle activisten, die zich binnen bevonden, aangehouden.

Vanmiddag was de actie afgelopen en waren alle activisten gerechtelijk aangehouden. Dat is ons bevestigd door een advocaat van het Legal Team. Gerechtelijke aanhouding betekent dat de arrestanten ter beschikking zijn gesteld van het parket en dat ze binnen 24 uren voor een onderzoeksrechter moeten verschijnen. Die zal uitmaken of ze worden vrijgelaten of aangehouden blijven, en of ze dan eventueel via de snelrechtprocedure binnen de 5 dagen geoordeeld zullen worden.
Onder de arrestanten zijn er ook buitenlanders. Volgens de federale politie heeft het parket contact gezocht met de Dienst Vreemdelingenzaken om buitenlanders de grens over te zetten.

Een Nederlandse bus waarmee de actievoerders ter plaatse zijn gekomen, zou in beslag genomen zijn. De bus is grondig doorzocht en er zou "bezwarend materiaal" gevonden zijn. Bij de federale politie (rijkswacht) zou gesuggereerd zijn dat de arrestanten beticht zullen worden van "gijzeling". Maar Legal Team kon dat niet bevestigen.

Volgens Legal belooft deze massale gerechtelijke arrestatie dat er serieuze repressie komt tegen al degenen die de volgende dagen tegen de Europese Top van Laken zullen betogen. De advocaten mogen pas contact hebben met de arrestanten wanneer ze effectief naar het Snelrecht zouden moeten.

De niet-gearresteerde actievoerders verzamelden over de middag in de bezette Bruxxel-Gare, aan het Europees Parlement. Ook Legal Team ging daar naartoe. Er zal worden uitgemaakt of er actie gevoerd zal worden voor de arrtestanten en welke actie eventueel.