arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brusselse autoriteiten geven mensonwaardige slaapplaatsen
by mara Tuesday December 11, 2001 at 11:53 PM

Volgende dagen komen er duizenden demonstranten toe in Brussel. Velen van hen zoeken nog een slaapplaats. Jeugherbergen en goedkope hotels zijn zo goed als volgeboekt. De politie heeft een mensonwaardige oplossing aangeboden.

Volgende dagen komen er duizenden demonstranten toe in Brussel. Velen van hen zoeken nog een slaapplaats. Jeugherbergen en goedkope hotels zijn volgeboekt. De politie heeft een mensonwaardige oplossing aangeboden.

D14 heeft als collectief reeds een 2000tal slaapplaatsen bijeengesprokkeld. Ook enkele Brusselse universiteiten en kleine organisaties zijn na wat onderhandelingen bereid om slaapplaats te voorzien voor een paar honderd mensen.
Maar dat is lang niet genoeg.
Vorige zondag heeft het netwerk van de NGO?s en D14 hierover reeds een persconferentie gegeven.
D14 wordt van het kastje naar de muur gestuurd : het kabinet Verhofstadt stuurt hen door naar de Brusselse overheid en vice versa. De Brusselse burgemeester Thiemans zegt de demonstranten te beschouwen als gewone toeristen, waarvoor de stad Brussel ook nooit gratis slaapplaats voorziet.

Nadat er consensus is ontstaan over het parcours op 14 december, heeft de Brusselse overheid nu de toelating gegeven aan de demonstranten om te slapen in Tourn Taxi. Als industriƫle acheologische site is de plaats een pareltje. Als nachtverblijf een nachtmerrie.
Het is bevolkt met levende en dode duiven en er zijn geen sanitaire voorzieningen. Bovendien is het er ?s nachts ijskoud.
Je kan net zo goed buiten slapen in de regen.

Daarom heeft D14 beslist een actie te voeren voor meer menswaardige slaapplaatsen.
Woensdag om 14 uur wordt er verzameld aan het gemeenstehuis op de Grote markt. Vooral het feit dat de Belgische overheid wel heel wat budget heeft om te investeren in de peperdure top en de veiligheidsvoozieningen (elke politieman die gedurende deze dagen werkt zou een premie krijgen), stuit tegen de borst. Ook zouden er extra manschappen worden ingezet aan de luchthaven van Zaventem, omdat de overheid vreest dat de anti-globalisten de hal zouden bezetten als slaapruimte. Het absurde van de zaak is dat men met dat extra politie-budget makkelijke duizende mensen te slapen kan leggen.