arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zweedse betoger het land uitgezet!
by Internationaal Verzet Tuesday December 11, 2001 at 02:43 PM
lspmas@skynet.be 02/345 61 81

België wijst antiglobalist het land uit! Affiches tegen de EU vormen "bedreiging" nationale veiligheid! Zweedse politie: "dit is onwettig"!

België wijst antiglobalist het land uit! Affiches tegen de EU vormen "bedreiging" nationale veiligheid!
Zweedse politie: "dit is onwettig"!

Zondagnacht werd de Zweed Per Olof Johansson gearresteerd tijdens het plakken van affiches in Brussel gericht tegen de EU-top in Laken. Per Olof maakt deel uit van een internationaal team van International Socialist Resistance (waar Internationaal Verzet deel van uitmaakt) en het Committee for a Workers' International (waar de Linkse Socialistische Partij de Belgische afdeling van is). Dit internationaal team in Brussel werkt aan de voorbereiding van de protesten later deze week.

Bij het plakken van affiches werd Per Johansson gearresteerd. Hij werd een aantal uren vastgehouden en kreeg een bevel het land te verlaten op basis van artikel 7, 3° Vreemdelingenwet. Dit artikel bepaalt dat een bevel om het land te verlaten mogelijk is als de vreemdeling "door zijn gedrag geacht wordt de openbare orde of de nationale veiligheid te kunnen schaden." Dit wordt in het geval van Per Olof gemotiveerd aan de hand van de vaststelling dat hij affiches tegen de EU aan het plakken was! Blijkbaar volstaat dit om het vrije verkeer van personen in de Schengen landen en de EU aan banden te leggen!

Het is duidelijk dat de beslissing om Per Olof het land uit te zetten een politieke beslissing is. Blijkbaar vormt iedereen die het niet eens is met het huidig beleid een gevaar voor de "nationale veiligheid". Dit is een bijzonder gevaarlijk precedent omdat het een bedreiging vormt voor de vrije meningsuiting. Internationaal Verzet is de mening toegedaan dat het grootste gevaar voor de veiligheid van de meerderheid van de bevolking juist het kapitalistisch systeem is dat enkel leidt tot armoede, werkloosheid, massa-ontslagen, faillissementen, economische recessie,...

De maatregel die Per Olof werd opgelegd getuigt van een wanhopige reactie van de overheid die hoopt het groeiend verzet tegen het kapitalisme te kunnen stoppen door buitenlandse activisten het land uit te zetten. Die hoop is een illusie. Het verzet groeit ook in België zelf nu voor meer en meer mensen duidelijk wordt dat het kapitalisme hen niets te bieden heeft. Verhofstadt zal deze oppositie niet kunnen tegenhouden door mede-activisten uit andere landen repressief aan te pakken en te deporteren!

Op dit ogenblik is Per Olof reeds terug naar Zweden, waar onze Zweedse zusterorganisatie Rättvisepartiet Socialisterna nu campagne voert om maatregelen te eisen van de Zweedse overheid zodat Per Olof daadwerkelijk zijn mening kan uiten op de protesten tegen de EU-top van Laken. In de Zweedse media haalde deze zaak vandaag ook reeds krantenkoppen en zijn er interviews met o.a. de radio.

Het hoofd van de Zweedse politie verklaarde vandaag op een persconferentie in Stockholm dat hij geen enkele wettelijke reden zag om Per Johansson het land uit te zetten op basis van de akkoorden van Schengen en dat dit een onwettelijke daad was van de België politie. Verhofstadt was op dit ogenblik in Zweden en werd hieromtrent ondervraagd door de media.

Wij eisen:

de onmiddelijke herroeping van de opdracht om het grondgebied te verlaten
officiële excuses van de Belgische overheid
Daarenboven roepen wij op om massaal deel te nemen aan de acties deze week:

13 december: vakbondsbetoging
14 december: antiglobalistische betoging
15 december: internationale conferentie van International Socialist Resistance aan de ULB
Hieromtrent vindt u meer informatie op onze website (http://www.student.rug.ac.be/als/verzet)

Voor meer info kunt u ons steeds contacteren: Karl Debbaut, woordvoerder Internationaal Verzet: 0486/800 332

In Zweden kunt u steeds contact opnemen met Per-Ake Westerlund en Elin Gauffin op 0046 8 605 94 03

U kunt ook een copie krijgen van het bevel om het land te verlaten.

Namens Internationaal Verzet,
Karl Debbaut

goe gezegd
by per skol Tuesday December 11, 2001 at 06:04 PM

"het kapitalistisch systeem is dat enkel leidt tot armoede, werkloosheid, massa-ontslagen, faillissementen, economische recessie"

goe gezegd, Karl

(alhoewel, als ik eens mijn eigen klein koppeke gebruik, dan begin ik me toch af te vragen, hoe kunnen er enkel massa-ontslagen zijn zonder massa-aanwervingen, faillissementen zonder het stichten van bedrijven, economische recessie zonder economische progressie ? Jij, als toekomstige intellektueel, kan me hier zeker bij helpen)

I live...
by PPP Wednesday December 12, 2001 at 01:28 AM

I live in a very fucked up country!