arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stunt D14 Kortrijk
by Françoise Tuesday December 11, 2001 at 11:32 AM

In het "Texas van Vlaanderen" is het niet altijd even makkelijk om te mobiliseren... Daarom besloten de verschillende organisaties die het D14 platform in Kortrijk ondersteunden heel vroeg deze morgen een mobilisatiestunt uit te voeren...

Wij van D14 Kortrijk waren het erover eens: het is niet genoeg om enkel je eigen achterban naar Brussel toe te mobiliseren. Waar daar te gebeuren staat, is uiteindelijk de zaak van de hele bevolking. We moesten dus een manier vinden het voor de bevolking van Kortrijk duidelijk te maken dat het donderdag, vrijdag en zaterdag in Brussel te doen is...

We besloten dus over te gaan tot een spandoekenactie: we zouden spandoeken hangen over alle belangrijke toegangswegen in Kortrijk. We zouden ook proberen een symbolisch, en vooral zichtbaar, gebouw van een spandoek te voorzien.

Twee zondagnamiddagen werden opgeofferd om samen de spandoeken te maken. "Betoogt Kortrijk ook?" - Privatiseren = Profiteren" - "Brussel 13-15/12" - "Stop privatiseringen" - "Voor een sociaal Europa D13,14,15" - enz.

We hadden heel vroeg deze morgen afgesproken in de wereldwinkel (voor een goede tas koffie en een korte briefing). Van daaruit vertrokken de "politieke hooligans" naar de toegangswegen rond de Ring en de E17 om er de bruggen van spandoeken te voorzien. Het drukke ochtenverkeer zal het hebben gezien!! Omstreeks 10 uur hingen de spandoeken er nog...

Een vakbondsmilitant had ook een spandoek uitgehangen aan het hoofdgebouw van De Post: "privatisering: NEEN!". Maar blijkbaar zijn er bij de Post nog mensen die niet doorhebben wat er daar op til staat: niet lang daarna werd het weggehaald...

Onze volgende bestemming was de Grote Markt. Daar zou onze stunt om 8u00 stipt doorgaan... De pers was ook uitgenodigd. Die was daar aanwezig met toch wel 1 VTM cameraman (de andere journalisten waren te laat... Als wij zeggen "stipt", is het ook "stipt").

Om 8 uur zagen we het dan gebeuren: van op het dak van het kantoor van de bank BBL op de Grote Markt werd een 20-meter lange spandoek met opschrift "Voor een Sociaal Europa D13 D14 D15 naar Brussel" naar beneden gelaten, gevolgd door honderden waardebonnen die van het dak naar beneden dwarrelden ("Goed voor €5000 voor je sociale zekerheid", "Goed voor €1000 voor degelijk onderwijs"... Zonder die bonnen zal je al die zaken immers niet meer kunnen betalen als het van de EU afhangt!).

We konden nog net zien hoe de bewaker van het gebouw een ferme uitbrander kreeg van een mijnheer in een nette pak. Kort daarna werd het doek weggehaald. De BOB stond rustig toe te kijken. Wij ook...

Andere acties van D14 in Kortrijk: We organiseerden op 6 december een debat over de onzin van humanitaire interventies en handelsembergo's op het stadhuis (waar op 19 oktober nog Berlusconi, Aznar, Schüssel en andere naar het extreem-rechts neigende hoogwaardigheidsbekleders van de Europese Volkspartij met veel pracht en praal en media-aandacht waren uitgenodigd voor een babbeltje bij een dure lunch...). Daarnaast loopt er nog tot dit weekend een tentoonstelling van boeken i.v.m. het antiglobalisme en de organisaties die in Kortrijk het D14 platform ontertekenden in de openbare bibliotheek. (Telkens opnieuw wordt de pers uitgenodigd om te horen waar wij voor staan. Maar blijkbaar kunnen studentenconcerten, megafuiven of exclusieve culturele manifestaties op meer gehoor rekenen van de pers.)
We werken ook samen om de betogers naar Brussel te krijgen. Op donderdag D13 vertrekken er meerdere vakbondsbussen om 11u00 (stipt!!!) van het Kennedypark. Vooraf inschrijven gewenst (bij ABVV of ACV). Vrijdag D14 is de afspraak om 9u00 aan het station (trein vertekt om 9u16). En voor zaterdag heeft spa een bus voorzien voor iedereen die vanuit Kortrijk wil betogen.

anders-globalisten Kortrijk in de Standaard
by Françoise Tuesday December 11, 2001 at 11:39 AM

Anders-globalisten voeren actie in Kortrijk

10:25:56

KORTRIJK - Anders-globalisten hebben vanmorgen actie gevoerd in Kortrijk. Aan het regionaal hoofdkantoor van de BBL aan de Grote Markt werd een spandoek ontrold en op een tiental bruggen in en rond Kortrijk hingen spandoeken.

Eind deze week komen de Europese regeringsleiders samen in Brussel om het verdrag van Laken te ratificeren. Een groepje van Kortrijkse anders-globalisten riep op om deel te nemen aan de betogingen tegen de top. Een twaalftal actievoerders verzamelde op de Grote Markt. Enkelen beklommen een gevel van het bankfiliaal en ontrolden een spandoek.

Proficiat - blijf mobiliseren
by Kenneth Rumes Tuesday December 11, 2001 at 12:37 PM
kennethrumes@hotmail.com

Proficiat Kortrijk. Een actie om trots op te zijn. Dit alleen al is een moedige daad van verzet en een prima mobilisatie voor Laken. Tip: mobiliseer al je vrienden adhv. SMS-berichtjes. Tot in Laken!

proficiat!!
by kleisie Tuesday December 11, 2001 at 06:28 PM

heel mooie stunt, moet veel voorbereiding en een goed team gevergd hebben; proficiat!!
groetjes van een ex-kortrijknaar

Well done Kortrijk
by Peter Saturday December 15, 2001 at 05:37 PM
peter.hellin@pandora.be

Goed gedaan Kortrijk...Alhoewel ik lijfelijk niet vaak aanwezig kan zijn op jullie akties ben ik mijn hart heel dicht bij jullie. Doe zo voort.

PH

capeau
by Ö Tuesday December 18, 2001 at 04:21 PM

laten we de actie in oktober en deze van woensdag aangrijpen om de toekomst zelf te kleuren.
Er zijn kansen en we moeten ze met beide handen grijpen.
UNITY.
DIY.