arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 : IndyMediaCenter-Brussel werkt al
by generaal custer Monday December 10, 2001 at 10:36 PM
mongeneraal@hotmail.com

Een dag vroeger dan gepland, kan het IndyMediaCenter in Brussel al werken als de draaischijf van de onafhankelijke verslaggeving over D14. En dat zonder één frank van de belastingbetaler, maar met een hulp deskundige vrijwilligers uit binnen- en buitenland. Dat kunnen ze in de "Heizelpaleizen" niet zeggen. D14 is overigens de roepnaam van de protesten tegen de Europese Top van Laken, die van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 december in Brussel plaatsvinden.

Het IndyMediaCenter krijgt onderdak in Cinema Nova aan de Arenbergstraat in hartje Brussel. In de kelder zijn ze de redactie en studio's van Radio Bruxxel aan het inrichten. Het IMC mag de cinema-zaal inpalmen. Vanaf donderdag gaan IMC en Radio elkander van informatie voorzien.
Maandagmiddag. In de zaal is al gauw een half dozijn nationaliteiten aan het werk. Ik zie mensen uit Spanje, Italië, Nederland, Groot-Brittannie, Frankrijk en Griekenland. Samen met Tony gaat ik klapstoelen halen. Tafels komen hopelijk morgen. Tony woont in Valencia. Hij is informaticus. Hij freelancet in dat milieu, en waar hij ook verblijft, hij valt nooit echt zonder werk. "In Valencia is het nu 15 graden, wat doe ik hier, in dit kouwe Brussel ?", vraagt hij zich af. Hij is diep onder de indruk van het werk in het IMC. "Het is een hele ongewone mengeling van deskundigheid en flexibiliteit", zegt Tony, "het is voor het eerst dat ik zoiets bezigzie". De vrijwilligers die het computer-netwerk installeren, weten perfect wat ze doen en zijn volgens Tony zéér bekwaam. Maar tegelijk improviseren ze voortdurend. Als iets niet werkt, zoeken en vinden ze onmiddellijk een andere oplossing. "In de bedrijfswereld hebben ze daar uren vergadering voor nodig. En wanneer ze dan voor een probleem komen te staan, moeten ze opnieuw urenlang vergaderen".
Volgens de planning moest het netwerk van computers dinsdagavond werken. Maar een dag vroeger dan gepland is het al zo goed als klaar. De Router die het verkeer regelt van de signalen tussen de PC's en een krachtige telefoonlijn werkt al. Hoog boven de hoofden zijn waslijnen gespannen. En een Griekse jongen staat boven op een ladder kabel te trekken, vanaf de switch-doos naar de tafels waar straks de PC's zullen staan. Dinsdag moet een aantal PC's geconfigureerd, dat betekent dat elke machine een identificatie krijgt zodat ze met de router kan communiceren. Die ID's (feitelijk IP's) worden toegekend met behulp van het DHCP-protocol, een technologische handigheid die dat werkje automatisch opknapt.
Techies uit Italië en Nederland komen helpen. En iedereen leert van iedereen. Blicero : "in de hacking-community is dat een normale zaak. We geven doodeenvoudig kennis aan elkander door. Ik denk dat deze beweging trouwens een serieuze stap verder zal staan, wanneer ze ook een community wordt". Hij geeft ook een anti-pulp-definitie van hacking. Dat heeft in eerste instantie niks met sensationele computer-kraaktoestanden te maken. "Hacking is ingewikkelde systemen naar je hand zetten, zodat ze simpel worden en iedereen ze kan gebruiken", zegt Blicero. Het doel is dat je de incrowd haar hoogtechnologische privilegies afneemt, "to influence reality" zegt Blicero. Dat is nu net wat er de volgende dagen zal gebeuren : de inner circles in de Burcht van Laken er even attent op maken dat ze niet straffeloos hun Europese Unie van het Grote Geld kunnen fabriceren.
Al dit werk gebeurt door vrijwilligers en zonder één frank subsidie.
Vrijdag en zaterdag daarentegen zullen zo'n 3000 verslaggevers van de internationale regeringspers samentroepen in het officiële perscentrum in de Heizelpaleizen. Daar wordt door het "Voorzitterschap" een comfortabel bed voor ze gespreid. Ze zullen er PC's krijgen, toegang tot het internet, telefoons, stroom, sandwiches, drank en Walking Dinner à volonté. En dat allemaal "om het de media gemakkelijk te maken". Ze zullen er naar films kunnen kijken die speciaal voor de gelegenheid op bestelling voor de Belgische staat zijn gemaakt, "om de dooie momenten te vullen". Hoeveel dat zaakje aan de belastingsbetaler kost, heeft nog niemand publiek gemaakt. Misschien zouden de regeringsmedia eens op die "primeur" kunnen jagen.

Complimenten!
by M02 Tuesday December 11, 2001 at 12:11 AM

Leuk dit verslag nu al.
Geweldig dat het zo voorspoedig gaat daar!
Veel sukses verder allen daar in Brussel!

ook in de standaard
by kleisie Tuesday December 11, 2001 at 01:51 AM

http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp

ook in Standaard (2): de URL
by Françoise Tuesday December 11, 2001 at 11:51 AM

http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?articleID=DST11122001_007&DocType=detail.asp

Dat is een ander artikel in De Satndaard
by M02 Tuesday December 11, 2001 at 02:12 PM

Maar ook best aardig:

"Bio-ingenieur zet Indymedia-netwerk op
Dagboek van Toon Van Daele (28 jaar)"