arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een beetje ontgoocheld over NGO FORUM 8/12/2001
by Peter Darin Monday December 10, 2001 at 10:12 AM
peterdarin@hotmail.com

Persoonlijke kijk op de centrale meeting van het NGO FORUM - La Madeleine - Brussel 8/12/01

Tussen het verbeteren van examens geschiedenis door wilde ik toch even iets meepikken van het NGO FORUM. De centrale meeting leek interessant: allerlei mensen die vanuit verschillende invalshoeken en NGO's meedenken over een ander Europa kan nooit kwaad. Dat de premier acte de présence gaf, stond me minder aan maar er was ons een debat beloofd en alle blabla over e-governement, de burger en open debatcultuur indachtig mezelf dus voorbereid op een spetterende tussenkomst.
Donderdag op de teamvergadering van de NGO (G3W, SF3W, FGB) waar ik ook werk nog gepanikeerd over het feit dat niemand van ons zich officieel ingeschreven had: er was immers maar plaats voor 250 man in de zaal! Met een verwilderde panische blik in de ogen stipt om 14u aangekomen en dadelijk de Madeleine binnengestormd, een gigantische menigte verwachtend en allerlei officials die me de toegang weigerden: niets van dat alles! Er was meer volk op de AV van Indymedia was het eerste gedacht dat in me opkwam. 20 à 30 mensen die naar de openingsspeeches luisterden.
Zelf hebben we met de mensen van onze NGO eerst een uurtje buiten in de koude mensen uitgenodigd voor de acties van D14 en D15. Tussen elk pamfletje dat we uitdeelden, hadden we tijd genoeg om onze handen terug in onze zakken te warmen alvorens er opnieuw een pamflet van eigenaar kon verwisselen. Om maar te zeggen dat er tussen 14u en 15u niet veel volk binnengekomen is.
Tussen 15u en 15u30 iets meegepikt van de sprekers: FGTB en ABVV. Mensen, mensen toch. Praten kunnen ze wel: mooie woorden over wereld'partner' i.p.v. wereld'macht'. Allemaal goed gevonden en waarschijnlijk in bepaalde kringen enthousiasme opwekkend maar niet aan mij besteed. Zo hard je best doen om salonfähig te zijn, ik word daar niet goed van. Het sociaal Europa moeten we van hen niet verwachten dacht ik terwijl ik maagpijn kreeg van de berg examens die thuis op me wachtten. Ik verdeed hier mijn tijd, zoveel was duidelijk.
Enfin toen de premier arriveerde, was het mij helemaal duidelijk wat de bedoeling was van het FORUM. Verhofstadt kreeg enkel lik op stuk van een Indische dame. De enige die achter een mikro klare taal sprak die dag. En Verhofstadt? Die man deed zijn ding natuurlijk. Professioneel en op zijn Noël Slangens: met brede handgebaren en flink wat nadruk dus.
Ik had er genoeg van. Het enthousiasme dat ik na de AV van Indymedia gevoeld had, stroomde langzaam weg. Gelukkig liep ik nog een aantal mensen die ik kende tegen het lijf: Nadia en Petra van de DGIS-cursus in oktober die mij vertelden dat ze deze vertoning ook maar niks vonden en klaar stonden om in 'actie te schieten tijdens D14 en 15'. Een vriendin uit de gigantische NGO-ordemacht die me vertelde dat als ik een taart bijhad ik ze gerust in het gezicht van onze premier mocht droppen zonder dat de 'ordemacht' zou ingrijpen. En Rietje van D-14 die kookte van woede omdat (inderdaad we hadden het kunnen weten van het debat met de premier kwam niets in huis ER WAS GEEN DEBAT - EXIT EEN DEMOCRATIE DIE ZOWIESO ENKEL BESTOND IN DE HOOFDEN VAN DE EDITORIALISTEN VAN ENKELE 'KWALITEITSKRANTEN' - IK EEN ILLUSIE ARMER) ze Verhofstadt niet kon interpelleren over het grote gebrek aan slaapplaatsen voor buitenlandse vrienden.
Terug thuis besluit ik alles te zetten op D14 en D15! NO MORE BULLSHIT - ACTION!

vandana shiva parle de génocide
by willems Friday December 21, 2001 at 02:15 PM
adriendukatanga@yahoo.com

j'ai du mal à retrouver le discours de vandana shiva sur internet. Il s'y trouve mais bon pas de lien direct à partir d'un moteur de recherche. Elle parle explicitement d'un génocide. Le lien entre la misère existante et les nouvelles dispositions par exemple prises à Doha est assez clair dans son discours.
Le reste me paraît une manière d'escamoter les faits. Il est question d'un génocide perpétré par les anciennes et les nouvelles dispositions en faveur des multinationales. L'endettement des paysans pauvres est un véritable cercle vicieux... Dans le tiers monde c'est une catastrophe. Je n'aime pas me fonder sur des références exclusives, mais il me semble qu'un génocide attesté, c'est quelque chose qui devrait mobikliser dava