arch/ive/ief (2000 - 2005)

Berichten uit Argentinië
by Françoise Sunday December 09, 2001 at 03:55 PM

Article proposal for the Brussels print edition

Behalve voetbalnieuws uit Zuid-Amerika sijpelt er nauwelijks iets over dat continent door in onze kranten of TV-journaals. Is alles daar dan koek en ei?

Misschien lees je de economiepagina's van de kranten. Dan heb je wellicht gezien dat Argentinië op de rand van een bankroet staat, en dat het IMF leningen om het land uit de crisis te helpen eerst toestaat en dan weer bevriest. Vooraanstaande economen mogen hun kant-en-klare oplossingen voor het land toelichten: de peso ontkoppelen van de dollar, privatiseringen, loonmatigingen, pensioenen verlagen, kapitaalvlucht tegengaan, ... Koud, zakelijk nieuws over een land dat tot voor kort werd beschouwd als een uitstekende leerling van het neoliberalisme.

Wat je niet leest, is dat het land al maanden in rep en roer staat: overal in het land zijn er algemene stakingen en blokkades, waarmee arbeiders, ambtenaren, het groeiend legertje werklozen, onderwijzers en gepensioneerden duidelijk maken ze geen slachtoffer willen worden op het groot offerblok van het neoliberaal beleid opgelegd door het IMF. Zij eisen de uitbetaling van hun achterstallige lonen, protesteren tegen de geplande loonsdaling en daling van de pensioenen van 13%, de heroprichting van staatsbedrijven i.p.v. privatiseringen, enz. Vele betogers werden opgepakt of verwond tijdens confrontaties met de politie.

Meer en meer arbeiders roepen op tot een productie in eigen beheer, aangezien bedrijven in naam van winstmaximalisering meer en meer arbeiders op straat zetten. Zij willen werken en bewijzen dat door het heft in eigen handen te nemen. In Nuequén, bijvoorbeeld, hebben arbeiders van keramiekfabriek Zanón, na een maandenlange strijd met de bazen, het bedrijf in eigen handen genomen. Hiermee willen ze een herstructurering met het ontslag van 350 werknemers en de intrekking van sociale voordelen (transport- en medische onkostenvergoedingen) in naam van een sterke winstdaling aan de kaak stellen. In slechts 2 dagen produceerden ze genoeg om de lonen van alle arbeiders te betalen! Hierop reageerden de bazen met rechtzaken tegen de acties, en werden harde middelen ingezet om de acties te ondermijnen (gas en electriciteit afgesloten, arrestaties, ...). De solidariteitsbetogingen van de bevolking in Nuequén werden onthaald op rubberkogels en traangasgranaten. Voorlopig lijken de rechters echter aan de kant van de arbeiders te staan, die de fabriek mogen blijven bezetten.

(meer berichten op argentina.indymedia.org)