arch/ive/ief (2000 - 2005)

D14 : eerste oorlogspropaganda komt eraan
by raf Saturday December 08, 2001 at 04:35 PM
raf.custers@euronet.be

Ze heeft op zich laten wachten. Maar daar is ze dan : de antiglobalisten-propaganda. Ze moet twee psychologische resultaten boeken. Ze moet Brussel de stuipen op het lijf jagen en al degenen die over een week in Brussel voor "een ander Europa" komen manifesteren, afschilderen als hooligans. La Dernière Heure - wie anders - bijt vandaag met twee groteske pagina's de spits af.


Etat de Siège à Laeken, Staat van Beleg in Laken, zo titelt de DH, die een reputatie als anti-populaire pulpgazet heeft hoog te houden. Het "dossier" gespreid over de pagina's 2 en 3 (met een hoofding op de 1) is onder de rubriek 'Evénement' geplaatst.
Twee foto's slechts. De eerste toont gemaskerde manifestanten waarvan er één kennelijk pas iets gelanceerd heeft. Onderschrift : "sinds de Europese top van Göteborg en de G8 van Genua zijn de antimondialiserings-betogingen steeds gewelddadiger geworden. Wat zal er deze week in Brussel gebeuren ?" Als de DH zou schrijven dat de politie sinds Praag (sept.2000, jaarvergadering IMF-WB) steeds gewelddadiger is opgetreden, zou de gazet natuurlijk haar goeie contacten met de politie verbranden.
De tweede foto toont twee politiemannen op grote autopetten die zich vriendelijk onderhouden met moeders met kinderen in....Boston. Ze illustreert een "bericht van het laatste ogenblik" over de populariteit van de Segway, en nieuw gadget met grote wielen. Dit verdient felicitaties. De eindredactie van de DH heeft goed en kwaad op een verbluffend handige manier naast elkaar gezet, hoewel ze hier niets met elkaar te maken hebben. Bovendien, als de nieuwste rage nu ook al "een info de dernière heure" is !!
De tweede attractie staat op de rechterpagina. Het is een grondplan met als titel : Maximum-Alarm. Ze toont een rode zone, een groen, een blauw en een bruin traject en bijhorende tekstblokjes. De rode zone heet hier : Périmètre de Sécurité. In het midden ligt het Kasteel van Laken, "de plaats van de top". Blauw toont de weg die de syndicale betoging van 13 december zal volgen. Groen is het traject van de "manifestatie van de NGO's". Dit is een fout. Op 14 december slaan NGO's en tientallen andere groepen en organisaties de handen in elkaar voor één gezamenlijke stoet. De bruine betoging wordt een manifestatie van D14 genoemd. In drie andere blokjes wordt de burger ogenschijnlijk gepakt op een plek waar hij gevoelig voor is, namelijk de mobiliteit. Hij moet bij voorbeeld de hele omgeving van de basiliek van Koekelberg vermijden, èn de grote tunnel van Koekelberg naar Rogier. Nochtans komt daar helemaal geen optocht in de buurt. Idem voor de Van Praet-brug of de Ring ten Noorden van Brussel. Maar dit zijn nu éénmaal plaatsen die iedere Belg kent, al is het maar van horen zeggen, in de verkeersbulletins op de radio.
Zo gaat het ook in de artikels. Afgaande op de titels zou men denken dat de DH ons alleen maar goede diensten wil bewijzen door ons op voorhand wegwijs te maken in openbaar vervoer, ziekenhuizen, verzekeringen en agenda. Maar de strekking van elk van die artikels is telkens dezelfde : ze maken ons bang. Hoe meer schrik we hebben, hoe duchtiger we ons gaan barrikaderen, hoe beter de DH achteraf kan schrijven dat de antimondialiseringsbeweging nu ook de straten van Brussel onveilig heeft gemaakt.
Het eerste artikel stelt de vraag of de verzekeringen schade van betogingen dekken. Je moet er maar opkomen. Redacteur BF legt het weer geslepen aan boord. Het begint met schade aan auto's en gebouwen. Dan schrijft hij/zij (?) dat de wet voorziet dat de verzekringen tussenkomen "in geval van aanslag, waaronder ook de opstand (l'émeute) valt". Dan hebben we recht op een complete definitie van "emeute". Het is "een gewelddadige manifestatie van een groep mensen die een ophitsing van de geesten laat zien, en die zich kenmerkt door wanorde of onwettelijke daden, alsok door een strijd tegen de organismen die belast zijn met de handhaving van de openbare orde". BF zal zeggen dat hij de verzekeringsexpert citeert. Maar voor mijn part vergiftigt hij hiermee niet alleen de publieke opinie, die zich nu aan het ergste verwacht. Hij kondigt ook aan dat eventuele arrestanten zich volgende week aan de ergste beschuldigingen mogen verwachten. En hoe manifestanten zich tegen het politiegeweld kunnen verzekeren, blijft natuurlijk buiten beschouwing.
Het tweede artikel begint met een verwijzing naar de aanleiding, de top van Laken van 14 en 15 december. Je zou dan verwachten dat wordt uitgelegd waarover ze daar gaan debatteren, en hoe dat de burger aanbelangt, en waarom er tegenmanifestaties zijn. Maar de DH intussen een beetje kennende, neemt het stuk na twee zinnen een andere wending. Want "deze topvergaderingen vragen om top-beveiliging, zeker sinds incidenten de dood van een betoger hebben veroorzaakt in Genua". Elke lezer met een beetje geheugen herinnert zich dat in Genua een manifestant met gerichte schoten door een politieman is afgemaakt. Maar het geheugen van de redacteurs Michael Kaibeck en Karim Fadoul schiet tekort. De veiligheids-"perimeter" - verboden gebied, in mensentaal - behelst maar liefst dertig straten, leren we hier. Hij wordt afgesloten op woensdag 12 december om 22 uur. Bewoners kunnen pasjes aanvragen, en dan langs zes poorten naar binnenfilteren. De redacteurs weten dat er donderdag 800 bussen met syndicalisten worden verwacht. Ik durf erop wedden dat ze die informatie van de politie hebben, en niet van de organisatoren. Over 14 december schrijven ze : er is beloofd dat de betoging niet van het parcours zal afwijken. "Pourtant", nochtans, raakt de optocht aan de verboden zone en "is het risico van een botsing" zeer present. Over zaterdag 15 december "is ons geen enkel tijdsschema meegedeeld". Het volstaat echter om de websites van de organisatoren te bezoeken, om dat te kennen.
Het derde artikel somt de schikkingen voor metro, trams, en bussen op.
Het vierde artikel meldt dat het plan-MASH in actie kan treden. MASH staat (in het Frans) voor de alarmfase van de ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen moeten zich kennelijk op ernstige incidenten voorbereiden. In het Brugmann-ziekenhuizen kan het zover gaan dat patiënten plaats moeten ruimen voor zwaar gekwetsten.
Dit stuk is niet ondertekend. Het komt van het persbureau Belga (ook de Brusselse gazet La Lanterne, van hetzelfde anti-populaire allooi als de DH, heeft het overgenomen onder de titels : Sommet de Laeken/Plan MASH dans les hôpitaux. Le CHU Brugmann sera en première ligne). En nu maar afwachten of deze media ook de Medical Teams aan het woord zullen laten. Die hebben immers tips voor mensen die volgende week gewoon hun democratisch recht om te betogen zullen benutten.