arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kolonel Bliki: "Rimpelloos betogen. Het kan!"
by de bliki-spotter Saturday December 08, 2001 at 12:33 PM

Begin november 2001 oogt het palmares van de burgemeesters van de gaststeden en hun ordediensten alvast prima. In Brugge, in Leuven, in Luik en in Gent verliepen de manifestaties en feestelijke evenementen vrijwel rimpelloos. En alle ministers raakten tijdig op hun vergaderingen.

Begin november 2001 oogt het palmares van de burgemeesters van de gaststeden en hun ordediensten alvast prima. In Brugge, in Leuven, in Luik en in Gent verliepen de manifestaties en feestelijke evenementen vrijwel rimpelloos. En alle ministers raakten tijdig op hun vergaderingen.
POL: Toeval?
Herman Bliki: "Uit de gebeurtenissen in Göteborg en in Genua zijn telkens goede en minder goede elementen te onthouden. In Göteborg heeft men misschien iets te veel vertrouwen gehad in de afspraken met de groepen betogers. Enkele groepjes hebben zich niet aan die afspraken gehouden."
"In Genua heeft men alles op alles gezet om de vergaderingen zo goed mogelijk te beschermen en misschien zijn de afspraken met de betogers daardoor ietwat in het gedrang gekomen; hoewel er contacten met de organisatoren van de manifestaties geweest zijn. Ik vermoed dat de problemen in Genua eerder te maken hadden met de politiemacht die daar is ontplooid en die was bijeengebracht uit alle streken van Italië, maar die niet noodzakelijk op een en dezelfde lijn was gezet."
POL: De belangrijkste lessen die u daaruit getrokken heeft?
Herman Bliki: "Eerst en vooral moeten we tot afspraken komen met de organisatoren en comités die de evenementen in elkaar steken. Maar we moeten er tegelijkertijd rekening mee houden dat niet iedereen noodzakelijk de af-spraken tussen overheid en organisator zal respecteren. Kleine groepjes herrieschoppers riskeren evengoed de boel elders op stelten te gaan zetten."
"De aanpak van de politiediensten moet er daarnaast op gericht zijn de vergaderingen van de EU-ministers zonder problemen te laten verlopen."
"En we moeten ervoor zorgen dat kleine incidenten door de media of door de mediateams van de antiglobalisten niet opgeblazen worden tot een zogezegd repressieve aanpak van de politiediensten. Ik denk dat iedereen intussen wel al duidelijk heeft vastgesteld dat het optreden van de Belgische politiediensten zelfzeker is maar absoluut niet repressief. Wie zijn mening wil uiten kan dit. Op veel manieren."
"Wie de boel op gewelddadige manier op stelten wil zetten, kan dit niet. Op geen enkele manier. Dit sluit aan op de zero-tolerantie."
"En de Belgische ervaring wijst uit dat de organisatoren van de ma-nifestaties ons in deze boodschap volgen en deze boodschap zelfs tot de hunne hebben gemaakt."
Het Belgische recept werkt blijkbaar voor meer dan voor lekkere chocolade. Maar de grote test, de EU-top in Laken op 14 en 15 december, komt nog.
POL: Schrik?
Herman Bliki: "Neen. We zijn voorzichtig."