arch/ive/ief (2000 - 2005)

Repressie-apparaat maakt zich klaar.
by christophe Saturday December 08, 2001 at 11:20 AM

Hieronder het volledige artikel waar Filip Van Bever al uit citeerde. Interessant om te weten wat ons te wachten staat. Ik zou hier ook graag wat meer lezen over het werk van de legal teams. Ik weet dat ze het heel druk hebben, maar het zou toch goed zijn om ons zoveel mogelijk op de hoogte te houden. Keep up the good work.

Snelrecht paraat voor Top van Laken

(ivd)
08/12/2001
BRUSSEL -- In de commandocentra van de politie voor de Top van Laken zullen permanent twee magistraten zijn om, indien nodig, arrestatiebevelen uit te schrijven. De sectie snelrecht van het parket blijft zaterdag open. De politie hoopt echter met een doorgedreven screening zoveel mogelijk potentiële herrieschoppers buiten te houden.


De Belgische politiediensten hebben geen centrale zwarte lijst van manifestanten die bij de confrontaties in Göteborg, Nice of Genua werden aangehouden voor vandalisme of geweldpleging.

Net als voor Euro 2000 hebben ze wel permanent contact met collega's in het buitenland. Die houden de verplaatsing van 'gevaarlijke elementen' richting België in het oog.

Buitenlandse manifestanten die ,,een gevaar voor de openbare orde kunnen zijn'', worden in eigen land aan de grens tegengehouden of door de politie hier aan de grens onderschept, bij de Dienst Vreemdelingenzaken gescreend en desnoods teruggestuurd.

,,We onderscheppen groepen gericht, op basis van specifieke informatie van contactpunten van buitenlandse politiediensten over hun komst'', zegt kolonel Herman Bliki van de federale politie, de veiligheidscoördinator van de Europese top van Laken.

Er komen dus geen algemene grenscontroles. Een volledige sluiting van de grens wordt achter de hand gehouden als te veel ,,ongewenste bezoekers'' België binnenkomen.

,,Bij de gerichte controles checken we de identiteit, overleggen met de verbindingsofficier van het betrokken land en sturen ze eventueel terug. Naargelang de houding van de manifestanten in een bus, sturen we net als bij Euro 2000 de hele bus terug, niet alleen de mensen die gekend zijn.''

Op basis van informatie van de verbindingsofficieren verwacht Bliki 25.000 betogers, vooral uit Duitsland (15.000), Frankrijk (8.000), en verder uit Groot-Brittannië, Italië en Zwitserland.

,,Bij de syndicale betogers mag je rekenen dat er per 10.000 200 á 300 potentiële herrieschoppers zijn. Bij D14 (de ngo-koepel, nvdr) heb je ook groeperingen die een probleem kunnen zijn.''

,,We hebben nu nog geen mensen teruggestuurd aan de grens'', zegt Bliki. In de loop van volgende week komen buitenlandse spotters naar België om de Belgische politie te helpen bij de identificatie van mogelijke herrieschoppers. Veiligheidsmaatregelen op de Top van Laken


08/12/2001
Op woensdag 12 december om 22 uur stelt de politie rond het paleis van Laken en omgeving een veiligheidsperimeter in: van de Romeinse Steenweg over de Vuurkruisenlaan, de Vilvoordsesteenweg, de Koninklijke Parklaan, de Sobieskilaan, de Eeuwfeestlaan tot de Keizerin Charlottelaan. Ook de Grote Markt en de zone rond het Belgisch parlement zijn rode zone. Bewoners, handelaars, personeel van bedrijven, sociale diensten, artsen en verpleegkundigen kunnen erin met een speciaal pasje. De perimeter valt weg op zondag 16 december om 6 uur.


Vijfhonderd politiemensen bivakkeren rond de rode zone van het paleis van Laken. Voor het hele evenement worden 3.000 politiemensen ingezet.
De scholen binnen de perimeter en langs het traject van de betogingen blijven open; de meeste hebben wel examens die donderdag en vrijdag plaatshadden, uitgesteld.
Vuilnisophaaldiensten zullen niet langskomen binnen de perimeter tussen 12 en 16 december. Op maandag 17 december zijn ze er weer.
De politie vraagt bewoners langs de trajecten van de betogingen de wagen in de garage te laten staan of elders te parkeren.
Bewoners langs het traject wordt gevraagd voorwerpen te verwijderen die kunnen dienen als projectiel (vuilnisbakken, flessen, bloempotten, fietsen).
Handelaars wordt gevraagd geen waar uit te stallen op de weg of de trottoirs en de bevoorrading uit te stellen of te vervroegen.
De horeca wordt gevraagd alleen bekertjes in plastic te gebruiken en geen alcoholische dranken te schenken.
De ziekenhuizen in Brussel verkeren van vrijdag tot zondag in staat van alarm om slachtoffers op te vangen als het tot incidenten zou komen. Het aantal medische-urgentieteams wordt verdubbeld. Er zullen ook op het terrein extra medische posten komen.
GRATIS INFONUMMER: 0800-94.132